Az első Öt év – öt nyelv+ projekt – professzionális szintű német (C1)

A ma induló nyelvtanulási projektem célja az lesz, hogy a meglévő, nagyjából jelenleg B1 szintnek megfelelő beszélt németemet C1-es szintre fejlesszem fel az év végéig (2014.12.20-ig). Ezt 3x3 hópos blokkokban szeretném megcsinálni, amik természetesen egy-egy mérföldkövet jelentenek a tanulásban. Az első mindjárt elég meglepő lesz, nem teljesen mindennapi. Ha érdekel, akkor olvass tovább!

A ma (2014.03.20.) induló nyelvtanulási projektem célja az lesz, hogy a meglévő, nagyjából jelenleg B1 szintnek megfelelő beszélt németemet C1-es szintre fejlesszem fel az év végéig (2014.12.20-ig). 2015. március 20-ig.

Miért nem tanulsz új nyelvet?

Noha az Öt év – öt nyelv projekt 2014. január 25-én véget ért, a blog korántsem. Az Öt év – öt nyelv+ keretében egyelőre nem szeretnék új nyelvnek nekifutni, hanem a meglévőket szeretném stabilra, professzionális szintre csiszolni.

Miért a német?

Többen (némileg jogosan) felvetették, hogy a blogon többnyire arról van szó, hogy hogyan kezdjen el az ember egy új nyelvet tanulni, arról azonban kevesebb, hogy hogyan lehet a középszintről a felsőfokra ugrani.

Teljesen jogosnak érzem a dolgot, ezért úgy döntöttem, hogy a sort a német fogja nyitni.

Miért 9 12 hónapot szánsz rá?

Aki olvassa a blogot, tudja, hogy szeretek 3 hónapos blokkokban gondolkodni, mert ez elég hosszú idő, hogy el lehessen érni fejlődést, viszont nem túl hosszú, hogy az ember ellustuljon, vagy beleunjon a dolgokba.

A 4×3 hónap 4 lépcsőt jelent a fejlődésben, ezek jól kategórizálhatók és mindegyikhez fog tartozni egy adott cél.

Mi ez az egész B1-C1 dolog?

A Közös Európai Referenciakeret definiálja a nyelvtudás szintjeit,  a jelenlegi német szintemet pedig kb. B1-re teszem. A meghatározás erre:

Elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban.

Egyszerű kifejezésekkel tud beszélni élményekről, eseményekről, álmairól, reményeiről és céljairól. Röviden is meg tudja magyarázni, indokolni véleményét és terveit.

A célom június közepére elérni a B2 szintet, majd 2015. márcisu végére a C1-et, amely:

Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni.

Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően fejezi be.

Nincs tehát variálás, irány a professzionális szint! 🙂

Hogyan fogsz nekiállni a dolognak?

Először is egy gondos tervet fogok készíteni magamnak a három hónapra (ahogy azt már megszokhattad), összeszedem az anyagokat a tanuláshoz (első körben Lucas barátom Leicht Deutsch Lernen cuccát és a Duolingóval ismétlek át pár dolgot), felélénkítem a német nyelvű kapcsolataimat és körbeveszem magam a nyelvvel. Máris késésben vagyok, úgyhogy neki is kell állnom a dolognak!

Összegzés

Izgalmas időknek nézünk elébe, biztos vagyok benne, hogy nagyon érdekes és tanulságos lesz. Abban is biztos vagyok, hogy rengeteget fogok hibázni, amikről szintén szeretnék majd írni, hogy neked már könnyebb legyen. Semmit nem fogok elhallgatni, a már megszokott módon mindent meg fogok írni.

Erre egy külön kategóriát hoztam létre a cikkek között (Nyelvtanulási projektek), és ide rendszeres időközönként fogok a saját haladásomról írni, mellette pedig természetesen egyéb, más jellegű nyelvtanulási témákról is, hogy mindenki megtalálja a magának való olvasnivalót.

Rengeteg ötletem van még, nagyon sok mindent szeretnék megvalósítani, és ahogy ígértem, ti is jobban be lesztek vonva a blogba. Na de erről majd idejében. Addig is, tanulásra fel!

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes