A szétszórt nyelvtanuló a jó nyelvtanuló

Nagyon sok ember alapvető kifogása a nyelv-nem-tanulásra, hogy “nincs rá időm”. Ez a kedvencem. Az egész univerzumban szerintem még soha senki nem mondta azt, hogy lenne BÁRMIRE is ideje. Aztán valahogy mégiscsak eltelnek az órák, napok, hetek, évek. A nyelvtanulás erre csodálatos példa, hiszen arra meg aztán főleg senkinek nincs ideje. Mindenki dolgozik, tanul, gyereket nevel, vállalkozást pátyolgat és valahogy mindig a legutolsó dolog lesz a nyelvtanulás, amire “nincs idő”. Mindezzel nincs az ég világon semmi baj – azzal a kis módosítással, ha belátjuk, hogy a Föld nevű bolygón mindenkinek ugyanannyi percből áll egy napja.
  • Senkinek nincs ideje nyelvet tanulni, de ez nem igaz
  • Nyelvet tanulni nem csak tömbökben lehet
  • A megoldás a szétszórt tanulás
  • Egy okostelefon egy kész nyelviskola lehet
  • A kreativitás fontos a tanulásnál

Nagyon sok ember alapvető kifogása a nyelv-nem-tanulásra, hogy „nincs rá időm”. Ez a kedvencem. Az egész univerzumban szerintem még soha senki nem mondta azt, hogy lenne BÁRMIRE is ideje. Aztán valahogy mégiscsak eltelnek az órák, napok, hetek, évek.

A nyelvtanulás erre csodálatos példa, hiszen arra meg aztán főleg senkinek nincs ideje. Mindenki dolgozik, tanul, gyereket nevel, vállalkozást pátyolgat és valahogy mindig a legutolsó dolog lesz a nyelvtanulás, amire „nincs idő”. Mindezzel nincs az ég világon semmi baj – azzal a kis módosítással, ha belátjuk, hogy a Föld nevű bolygón mindenkinek ugyanannyi percből áll egy napja.

A fent leírt dolgok fontosak és nem elhanyagolhatók, azonban azzal védekezni, hogy ezek miatt nincs idő a tanulásra, nem fair. A mondat helyesen úgy hangozna, hogy ezek a dolgok fontosabbak, mint a nyelvtanulás, ezért a meglévő időkeretemet ezekre fordítom. És így máris tisztábban látunk. Nincs ezzel azonban semmi gond.

Azonban ha az önsajnálat helyett a megoldáskeresésre fordítod az energiád, kiderül, hogy megannyi módja van annak, hogy „időt teremts” – olyan időt használjon fel, amiről nem is tudta, hogy létezik.

A nyelvtanulás NEM feltétlenül csak abból áll, hogy nyelviskolába rohangálok, ott három órákat végigülök, unalmas könyveket olvasok, végtelen nyelvtankönyveket töltögetek, vagy érdektelen személyekkel próbálom gyakorolni az adott nyelvet (ha új vagy az Öt év – öt nyelv blogon, akkor ez meglepő lehet).

Saját példából tudom, hogy lehetséges apró pici (5-10, esetenként 1-2 perces) időintervallumokban is tanulni, amik semmi elől nem lopják el az időmet. Semmi más „fontos” elől.

Mikor tavaly nyáron oroszul tanultam az egyik célom pontosan ez volt: hogy bebizonyítsam, hogy a „nincs időm” nem kifogás a nem tanulásra. Azt találtam ki, hogy három hónap alatt 200 óra tanulási időt fektetek bele a nyelvbe (amiről csak egy paraszthajszállal maradtam le).

Nem, nem vagyok munkanélküli, nem nyertem lottót, nem élek remeteéletet, számos hobbim van, sőt még az Ironmanre is volt időm felkészülni közben. Hogyan?

A szétszórt nyelvtanuló

A szórványos tanulás arról szól, hogy az üres perceidet a tanulás egy bizonyos formájának szenteled, VAGY valamivel egy időben csinálod. Kiváló példa erre a takarítás közbeni hanganyag hallgatás. Ez persze csak egy példa, íme pár dolog, amit még csinálhatsz, anélkül, hogy „időt vesztenél”:

Hallgass hanganyagot

Ez magától értetődő. Egy új nyelvet beszélni úgy lehet, ha tudod, hogy az hogy hangzik, hogy hogyan használják azt az anyanyelvűek. A neten milliószámra elérhetők a különböző oktatóanyagok, online rádiók, specifikus termékek (az én kedvenceim németből a Leicht Deutsch Lernen, angolból az Effortless English, spanyolból az Unlimited Spanish).

Ma már minden telefon tud mp3-at lejátszani, csapj rá a telódra pár dolgot előre, hogy mindig legyen nálad mit hallgatni. Ha nem szereted összekeverni a dolgokat, akkor vegyél pár ezer forintért egy mp3 lejátszót külön erre, dobd be a táskádba és vedd elő, mikor éppen utazol, várakozol, sportolsz, takarítasz, vagy bármi manuálisat csinálsz.

Használj szótanuló kártyákat

Ha régimódi vagy, készíts kétoldali szókártyákat a nehezen megjegyezhető szavakból/kifejezésekből, dugd a zsebedbe őket, és mikor piros lámpát kapsz, vagy egy liftre vársz, kapd elő és nézz át kettőt hármat belőlük. Ez nem sok, ám idővel összeadódik, és ezt az időt amúgy sem használtad volna másra.

Ha kicsit modernebb vagy, használd az ANKI-t. Az ANKI a legzseniálisabb program a világon, abban segít, hogy észben tudj mindent tartani, amit már megtanultál.

Létezik mobiltelefonos verziója, így azt bárhova magaddal viheted, bármikor átismételhetsz néhány szót/kifejezést/mondatot. A létező összes platformra megírták, egyedül az iPhone verzióért kell fizetni, a többi ingyenes.

Használd ki a telefonod!

Ha már ott van a zsebedben és rajta van az ANKI (vagy éppen nincs), akkor is rengeteg mindenre tudod használni – a nyelvtanuló programok száma közelít a végtelenhez, mindenki megtalálja a kedvére valót. Személyes kedvencem a Duolingo, amely tavaly elnyerte a legjobb program címét iPhone-on is és Androidon is.

Ezenkívül is még kismillió dolog létezik: szótárak, példamondatok, ragozás gyakoroltatók, stb. Keress rá néhány dologra, ami érdekel, tölts le pár progit, aztán használd ki az időt két megbeszélés vagy tanóra között.

Jegyzetelj a célnyelven

Vigyél egy kis kreativitást a nyelvtanulásba – ahogy már írtam, a cél, hogy MINDEN létező módon megpróbáld belevinni a nyelvet az életedbe. Ha mondjuk bevásárolni mész, miért nem csinálod meg a bevásárló listát a tanult nyelven? Tuti megjegyzed a dolgokat, az érzelmi töltet pedig még rá is tesz egy lapáttal (ha elfelejtek valamit, éhes maradok).

Gondolkodj az adott nyelven

A jegyzetelés továbbfejlesztése az, mikor egyszerűen kényszeríted magad arra, hogy a célnyelven gondolkodj. Itt nem az a cél, hogy Kanti magasságokba szárnyalva doktori disszertációkat fogalmazz meg magadban a immunperoxidáz különböző tulajdonságairól, hanem az, hogy megszokd, hogy nem rohanhatsz vissza mindig az anyanyelvedhez segítségért.

Utazol? Nézz körül és írd le magadban, hogy mit látsz. Képzeld el, hogy hova mész, hogy ott kivel miről fogsz beszélni – mindezt az adott nyelven. Amit nem tudsz/nem jut eszedbe, jegyzeteld le és otthon majd szépen kinézed: máris tudni fogod, hogy mi a következő dolog, amit meg kell tanulnod.

Az itt felsorolt dolgok persze csak töredéke a lehetséges verzióknak – ahogy a végén írtam, a kreativitás nagyon fontos a tanulásnál. Tehát ne várd, hogy mindent a kezedbe tegyenek, lépj egyet előre és találd ki TE, hogy hogyan tudnál MÉG többet tanulni, úgy hogy közben maradjon időd a fontos dolgokra.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes