Olvasói sikersztori – Polom Andrea

Andrea egy igazi küzdő lélek, aki nem adta fel a harcot. A kemény munkának végül meglett az eredménye: egy felsőfokú spanyol nyelvvizsga és egy olyan barátság, ami talán még ennél is többet ér. Fogadjátok szeretettel Andrea történetét, igazán motiváló olvasni a sorait és látni, hogy biztony a nyelvtanulás másnak is nehéz. Akik viszont nem adják fel, azok végül boldogan zsebelik be a sikert.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Polom Andrea vagyok, 27 éves Pest megyei lakos. Jelenleg Key Account Manageri pozíciót töltök be egy piacvezető logisztikai cégnél. Szabadidőmben rendszeresen utazok, innen jön a nyelv szeretete. 

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angolul már kisiskolás koromban elkezdtem tanulni, de a középiskola végéig sok maradandót nem sikerült alkotnom. Az egyetem első éveiben felvettek egy nemzetközi cég ügyfélszolgálatára, ahol viszont szükség volt stabil nyelvtudásra, illetve a diploma miatt is élesedett a helyzet. Ekkor ismerkedtem meg először az önálló nyelvtanuló fogalmával és kezdtem el igazából tanulni.

Körülbelül 1 év befektetett munka után sikeres középfokú nyelvvizsgát szereztem, amit azóta C1-C2 szintre fejlesztettem.

A spanyolt 2018 környékén kezdtem el, majd ki is költöztem Spanyolországba. A külföldön töltött idő és a folyamatos tanulás motivált arra, hogy megmérettessem magam a Cervantes intézet által kiírt (DELE) felsőfokú nyelvvizsgán.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+ blogot?

Nagyjából 7-8 éve vagyok a blog aktív olvasója. Kezdetben az angol kapcsán volt nagy segítség Bálint módszere és útmutatása, később pedig a spanyolnál találtam motiválónak azt, amit Ő képvisel. Azelőtt eszembe se jutott, hogy az angolon kívül más nyelvet is tanulhatnék, most meg azon kapom magam, hogy francia-spanyol nyelvkönyvek után kutatok az interneten és épp a harmadik nyelv tanulásába készülöm vágni azt a bizonyos fejszét.

A blogon kívül a hírleveleket is rendszeresen olvasom, Bálint a legváratlanabb témák kapcsán is tud új infókat „csepegtetni” a lelkes nyelvtanulóknak.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Netflix és könyvek minden mennyiségben az adott nyelven.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Értékesítőként megszoktam, hogy kvázi ismeretlenekkel kell kapcsolatot teremtenem, úgyhogy a kommunikáció részét mondanám az erősségemnek. Plusz multis környezetben számomra megszokott az idegen nyelv használata, a külföldön eltöltött idő is csak erősített ezen a készségen. Ez azonban sokszor tud hátrány is lenni, amikor ész – és leginkább nyelvtani szerkezetek – nélkül darálom a mondatokat, ahelyett hogy átgondolnám, és a tanult nyelvtan szerint formálnám őket.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A DELE vizsgára való felkészülés volt a legnehezebb része a spanyol projektemnek. Az első vizsgán 0.5 pont híján buktam el, amit nagyon nehéz volt elfogadni.

Hogyan lendültél túl rajta?

Volt pár nehezebb napom, amikor kikapcsoltam még a rádiót is a kocsiban, ha spanyol zene szólt. Majd megráztam magam és újra jelentkeztem a vizsgára. Az alábbiakat tartottam szem előtt a felkészülésnél:

  • tudatosan megvizsgáltam hol szereztem a legkevesebb pontot, ezeket a feladatokat a végtelenségig gyakoroltam
  • anyanyelvűek segítségét kértem, ezáltal megismertem egy perui lányt, akivel heti 2 alkalommal tartottunk online órákat
  • heti szinten faltam a spanyol nyelvű könyveket, néztem sorozatokat, hallgattam podcastokat stb. tehát mindent megtettem annak érdekében, hogy egy árva gondolatom se legyen magyarul/angolul, csak spanyolul.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Számomra a nyelvtanulásban a legszebb az, hogy tisztán látni miként térül meg a befektetett munka. Egyik nap még döcögősen megy a beszéd, alig értik, alig érted… majd a következő pillanatban azt veszed észre, hogy felsőfokú vizsgán ülsz és a relativitáselméletről hallgatsz előadást. (Aminek abban a pillanatban szerintem kevés ember örült. De most komolyan… ki az, aki erre fel volt készülve?!)

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

A nyelvtudás számomra egy olyan bónusz az utazásaim során, ami a 100%-os élményt is képes 110%-ra emelni. Elvegyülni a helyiek között, megtudni minden apró kis titkot az adott városról/nevezetességről, helyi barátságokat kötni… ilyen kapcsolódásra csak a nyelv képes!

Az ember már akkor belekóstol ebbe a világba, ha legalább egy világnyelvet beszél, de mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy itt ne álljon meg.

Ha új nyelvet kezdesz tanulni, menj és hallgasd meg hogy csinálják a helyiek! Egy kukkot se fogsz érteni belőle, de garantáltan könnyebb lesz motivációt találni a folytatásra.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Utazás, utazás, utazás! Plusz netflix, ha épp nem lehet utazni.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

A korábban említett perui – mára már- barátnőm idén házasodik. Az anyakönyvvezető megkérte Őt és a párját, hogy az esküvő előtti, kötelező papírmunka lebonyolítására vigyenek magukkal egy olyan tolmácsot, aki nem áll rokoni kapcsolatban a magyar vőlegénnyel. (Erre azért van szükség, hogy a külföldi állampolgár számára minden információ maradéktalanul átadásra kerüljön, ne merüljön fel annak a lehetősége sem, hogy valamilyen információ elhallgatásra kerül.)

Teljes izgalomban érkeztem a helyszínre, igyekeztem a lehető legjobb spanyoltudásomat elővenni. Már az első 10 percben megszületett az első baki, amikor a nagy izgalomban összemostam két kérdést (mikor születtél, illetve ez az első házasságod?) és feltettem a költői kérdést: „Mikor születtél meg először?” Éljen a reinkarnáció!

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

A jótanácsom most kifejezetten az újra vizsgázóknak szól: attól, hogy egy vizsgaszituációban elsőre nem tudtál az adott szint elvárásainak megfelelően teljesíteni, még nem jelenti azt, hogy nem vagy ezen szinten!

Nehéz a bukás érzésével megbirkózni, de a legfontosabb azt a sok fejlődési lehetőséget meglátni, ami egy ilyen szituációban rejtőzik.

Vizsgáld meg melyik része nem ment, nézd át hol tudnál javítani és jelentkezz be a következő időpontra! Lehet, hogy másodjára sikerül, lehet hogy tizedjére, de ugyanannyit fog érni – ha nem többet az által, hogy nem adtad fel – mintha elsőre lett volna meg a sikeres vizsga!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes