Folyékonyabban szeretnél beszélni? Próbáld ki az autológiát!

Mindenki arról álmodozik, hogy folyékonyan, érthetően, magabiztosan beszéljen az általa tanult nyelven. Beszélni nehéz, normális beszélgetőpartnert találni még nehezebb, a magántanárokat keményen meg kell fizetni - mi hát az egyszeri nyelvtanuló megoldása? Az autológia. Az autológia hatékony, bárhol lehet használni, mindenki számára elérhető és totálisan ingyenes. Túl jó, hogy igaz legyen?

Mindenki arról álmodozik, hogy folyékonyan, érthetően, magabiztosan beszéljen az általa tanult nyelven. Beszélni nehéz, normális beszélgetőpartnert találni még nehezebb, a magántanárokat keményen meg kell fizetni – mi hát az egyszeri nyelvtanuló megoldása? Az autológia, azaz a magaddal való társalgás (és nem az autók iránt érzett feltétlen szeretet).

Lomb Kató nyomán

Személyes szuperhősöm, Lomb Kató (aki tizen-egynéhány nyelven tolmácsolt) is nagy híve volt a autológiának, amit rettentő egyszerű gyakorolni. Azt már megbeszéltük, hogy nyelvet tanulni és nyelvet gyakorolni NEM ugyanaz – NEM lehet elvárni, hogy folyékonyan beszélj attól, hogy még 30 nyelvtani tesztet kitöltesz.

És itt jön a képbe az autológia – ha megfelelően csinálod, nagyban javítani fogja a folyékonyságodat és ne adj isten, még élvezni is fogod a dolgot.

Autológia, azaz gyakorolj magaddal!

1. Keress valami érdekes dolgot. Ez lehet egy újságcikk, egy Youtube videó, egy könyv, egy személy, vagy egyszerűen csak valami érdekes, ami veled történt.

2. Kezdj el beszélni. Kezdd el mondani a dolgot azokból a szavakból, amiket ismersz. Ennyi. Nincs tökölés, nincs hezitálás, hogy úristen ezt most hogy mondják, nincs beégés, hiszen nincs ki előtt beégni. Saját magad előtt csak tudsz szerepelni, nem?

3. Egyszerűsíts. A lényeg itt azon van, hogy mit ismersz már. Ez most nem szótanulási gyakorlat, ez egy folyékonyságnövelő gyakorlat, ahol a meglévő tudásodat akarod csiszolni, nem új dolgokat tanulni. Ne akarj te lenni az új Bernard Shaw, hiszen miért is lennél?

Egy új nyelvet tanulsz, ami komplex, összetett, nehéz, sok mindenre kell figyelni. Nem leszel tökéletes, ne ábrándozz. De nem is ez a lényeg. Iszonyatos lebőgésekért és tanulságokért olvasd el az én sztorimat az egyszerűsített beszédről.

4. Ismételj. Mikor megakadsz valahol, de tudod, hogy mit szeretnél mondani, menj vissza a történet ELEJÉRE és kezdd el újra mondani. Remélhetőleg ezúttal átmész az előbbi akadályon, ha nem, akkor ismét vissza az elejére. Ne feledd: gyakorlat teszi a mestert és ennél a világon nincs jobb példa erre. Ahogy az agyadban kialakulnak az új összeköttetések, egyre jobban és jobban fog menni a dolog.

5. Ismételj még többet. Mikor megakadsz valahol, mert valamit a saját, meglévő szavaiddal SEM tudsz elmondani, akkor gyorsan készíts róla egy mentális jegyzetet (vagy ha nem vagy memóriabajnok, akkor írd le egy darab lapra, jegyzetfüzetbe, telefonba, végső esetben pedig a kezedre tollal) és MENJ TOVÁBB. Majd később megnézed szótárban, vagy megkérdezed valakitől. Még egyszer: ez egy folyékonysági gyakorlat, nem szótanulás és nem nyelvtani megfejtés. Azt gyakorlod, amid van, hogy azt a lehető legjobban tudd használni.

6. Add elő. Mikor elégedett vagy a sztorival, add elő valakinek – a vicces ebben az, hogy a másik személynek nem is kell tudnia az általad tanult nyelven. Nem az a lényeg, hogy értse, hanem az, hogy te hozzászokj ahhoz, hogy MÁS emberrel kommunikálod a gondolataidat az új nyelven. Kit érdekel, ha ő nem érti? A lényeg a te oldaladon van.

7. Keress egy új történetet. Találj ki egy új sztorit és kezdd elölről. Pár száz/ezer ilyen kis sztori és hamarosan összetévesztenek egy anyanyelvűvel.

Megjegyzések a módszer lehető legjobb kihasználásához

Az autológiában az a legjobb, hogy gyakorlatilag bárhol, bármikor lehet csinálni, senki más nem szükségeltetik hozzá, csak te és a kis elméd (meg esetleg a már említett toll-papír).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy tényleg BESZÉLJ magadhoz, tehát nyisd ki a szád és adj rajta ki hangot. A különböző, szociálisan nem megengedhető helyzetekben ez persze furcsán venné ki magát, ezért leginkább akkor érdemes ezt csinálni, mikor egyedül vagy (a zuhany például ideális erre).

Én személy szerint bringázáskor is beszélek magamhoz (persze nem túl hangosan) a szembe jövők legnagyobb örömére (bár ez nem igaz, a legtöbb ember észre sem veszi).

Frissítés: Ludmány Orsolya olvasó javasolta Facebookon, hogy tegyünk fel egy telefon headsetet, így aztán abszolút nem tűnhet fel senkinek, hogy magunkban beszélünk. Zseniális ötlet, így aztán tényleg bárhol alkalmazható a módszer! 🙂

Legvégső esetben fogalmazhatsz magadban is, de az fele annyira sem lesz hatékony (persze a semminél több), hiszen ennek a gyakorlatnak pont az a lényege, hogy hallasd a hangod, hogy szokd a hangod, hogy szokd, hogy KÉPES, vagy kifejezni magad az adott nyelven.

Mivel engem a beszélt nyelv érdekel, ezért minden üres percemet az autológiának szentelem, hogy minél folyékonyabb lehessek, a lehető legrövidebb időn belül. Vételeztem egy zseb méretű jegyzetfüzetet, beletettem egy tollbetétet (így elég lapos) és beledobtam az egészet a farmerzsebembe.

Így ha BÁRMI eszembe jut, amit nem tudok kifejezni az éppen gyakorolt nyelven (jelenleg ez a német), akkor azonnal leírom, később pedig kinézem szótárból/megkérdezem valakitől. Így semmi nem vész kárba.

Ennyi az egész. Ha tehát nincs lehetőséged, nincs kedved, nem akarsz mással beszélni, az autológia egy kiváló alternatíva. És ami a legjobb: tök ingyenes, a hatékonysága pedig meglehetősen magas. Kár lenne nem kihasználni.

Te alkalmazod? Mik a tapasztalataid vele? Oszd meg velünk lent a kommentekben, ha pedig úgy gondolod, hogy másnak is hasznos lehet ez a cikk, ne felejtsd el elküldeni nekik is!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes