Német C1 projekt összefoglaló I.

Március 20-án új projektbe kezdtem az Öt év - öt nyelv+ keretében: az év végéig felsőfokúra akarom fejleszteni a németemet a jelenlegi B1 szintről, ez pedig az összefoglaló az első két hét tanulmányairól és tapasztalatairól. Az első lépés mindig a gondos tervezés és a megfelelő anyagok és menetrend összeállítása - olvass tovább, ha érdekelnek a részletek!

Március 20-án új projektbe kezdtem az Öt év – öt nyelv+ keretében: az év végéig felsőfokúra akarom fejleszteni a németemet a jelenlegi B1 szintről, ez pedig az összefoglaló az első két hét tanulmányairól és tapasztalatairól.

Milyen volt a németem?

2013-ban három intenzív hónapon keresztül tanultam németül és az eredményemmel egészen meg voltam elégedve, azonban azóta meglehetősen ritkán használtam a nyelvet, így elkezdett halványodni, így idén március 20-án azt mondtam volna, hogy egy erős alapfokon volt a németem. A tudás nem teljesen passzív, hiszen meg tudom értetni magam szóban, ám azért messze van a tökéletestől.

Mi történt az elmúlt két hétben?

Egy huszáros vágással úgy döntöttem, hogy mivel úgyis a felsőfok a cél, ezért legjobb, ha tuti jól megvannak az alapok. Eddig nem különösebben foglalkoztam a különböző tanfolyamokkal és nyelvkönyvekkel, pusztán a beszélt érthetőségre figyeltem.

Mivel a professzionális szint a cél, a jó alapoknak meg kell lennie, ezért nem voltam rest felkutatni azokat a dolgokat, amivel véleményem szerint jól megalapozhatom a tudásom, amire majd szilárdan tudok építkezni.

Az első pár napot szinte csak erre szántam: hogy összeírjam, végignézzem, belehallgassak mindenbe, amiről úgy gondolom, hogy használni fogom a következő három hónapban (az első lépcső vége június 20-án van).

Tehát az első hét igazából nem is tanulással telt, hanem azzal, hogy kiválogassam azokat a dolgokat, amikről tudom, hogy pontosan nekem valók és engem a legjobban segítenek.

Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon fontos lépés: megtalálni, hogy mi működik NEKEM. Nem ugyanolyanok vagyunk, nem ugyanazok a céljaink, nem ugyanúgy tanulunk – ezért bíztatok mindenkit arra, hogy áldozzon rá egy kis időt és nézzen körül, ne pedig tőlem, vagy mástól várja feltétlenül, hogy rámutasson egy könyvre, vagy egy tanfolyamra, hogy na, ezzel aztán tuti megtanulsz németül. Nincs ilyen.

Miket válogattam ki a tanulásomhoz?

2014-ben a bőség zavara van mindenből – annyi nyelvtanulási anyag létezik, hogy épeszű ember legyen a talpán, aki kiismeri magát közöttük. Éppen ezért jól le kell szűkíteni, hogy mi is fontos. A jelenlegi célom, hogy június közepén, 10 napon keresztül csak németül fogok beszélni, így a folyamatos, érthető, beszélt nyelv számomra a legfontosabb. Ehhez a következő dolgokat válogattam ki:

  • Duolingo – kedvenc nyelvtanulási platformom, ami játékosan ad alapot a tanuláshoz
  • Deutsche Welle – egy kiváló, interaktív nyelvtanfolyam a DW gondozásában. Teljesen kezdő szinttől B1-ig foglalja össze a dolgokat.
  • Leicht Deutsch Lernen – Lucas cimborám által készített TPRS hanganyag, a folyékony gondolkodáshoz és beszédhez.
  • BliuBliu – szövegértéshez és passzív szókincsbővítéshez.
  • Anki – hogy mindent fejben tudjak tartani, amit már megtanultam
  • Autológia – mivel a beszéd a célom, ezért azt gyakorolnom is kell. Minden nap 20 percet társalgok magammal németül, amíg nem kezdek újra párban gyakorolni
  • Sorozatok és filmek – amik passzívan mennek a háttérben, mikor nem tanulok aktívan, hogy akkor is halljam és szokjam a német nyelvet.

A fentieket minden nap használom, így adnak egy ritmust az egész tanulásnak. A trükk abban van, hogy mindet a megfelelő időben és helyen lehet végezni, ezeket azonban már nagy rutinnal kezelem.

A lényeg, hogy az életem lehető legnagyobb részén érintkezzek valamilyen formában a némettel. Tök mindegy, hogy hogyan, a lényeg, hogy ez a százalék minél magasabb legyen. Ahogy Khatzumoto mondta: nem az a lényeg, hogy 100%-ig mindent a célnyelven csinálj, hanem hogy a 0%-tól minél többet.

Hogy haladok a tanulással?

Őszintén szólva rettenetesen élvezem. Nagyon megszerettem a németet, alig várom, hogy foglalkozhassak vele és hogy látom, hogy minden nap fejlődök, mert már pontosan tudom, hogy mit csinálok és miért.

Ez pedig önbizalommal tölt el és tudom, hogy sikerülni fog a célom. A kilátások tehát derűsek, hiszen a legfontosabb, a motiváció a csúcson van. Legközelebb egy hónap múlva foglalom össze, hogy mit is csináltam pontosan, addig is: hajrá a tanulással!

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes