Olvasói sikersztori – Jackli Zsolt

Zsolt története nagyon tetszett: szeretne Koreában dolgozni játékfejlesztőként, ehhez viszont kell a nyelv. 2016 végén váltottunk pár emailt és már akkor is feltűnt, hogy milyen alázattal beszélt az egész nyelvtanulásról. A koreai nyelvvizsga 6 szintből áll, akkor az elsőt teljesítette, de aztán folytatta az önálló tanulást. Pár héttel ezelőtt, 2019. januárjában pedig egyszercsak írt: újra elment nyelvvizsgázni és sikerrel vette a 4. szintet, ami egy jó vastag középfoknak felel meg. Az ő sztorija következik.

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Sziasztok! Jackli Zsolt vagyok. Grafikusként dolgozom, számítógépes játékokhoz készítek 3D-s környezeteket. Több mint 4 éve külföldön élek, több országban dolgoztam már, így a nyelvtanulás nemcsak hobbivá, hanem a mindennapi életem szerves részévé vált.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

2015 novemberében kezdtem el koreaiul tanulni egy, a TV-ben látott koreai sorozat, A Palota ékköve hatására. Mindig is érdekelt az ázsiai kultúra és a nyelv hangzása felkeltette az érdeklődésemet. Úgy döntöttem, hogy teszek vele egy próbát. Először hobbiként tekintettem rá, de hamar rájöttem, hogy sokkal többet jelent számomra. Nemrég sikeresen letettem a koreai TOPIK2 nyelvvizsgát, ahol egy erős középfoknak megfelelő 4. szintet értem el az elérhető max. 6-ból. Így remélem találok lehetőséget, hogy a jövőben aktívan használni is tudjam úgy, mint jelenleg az angolt.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

2016 októberében találtam rá a blogra, azóta követem. Ötleteket merítek belőle hogyan alakítsam ki a saját nyelvtanulási módszeremet.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Két kedvenc módszerem van.

Az egyik: anyanyelvűekkel beszélni. Vagy inkább azt mondanám, hogy a nyelvtanulás legelején a 3. típusú találkozás filmekben bevett kommunikációs módszerek segítségével elkezdeni beszélni az adott nyelven. Későbbiekben ez már gördülékenyebben megy persze minél többet gyakorol az ember. A lényeg, hogy a nyelvet gyakoroljam, miközben valahol finom ételt fogyasztunk. Egy jó étkezés, jó társaság és egy jó beszélgetés sokszor csodákra képes. Valahogy a szavak jobban megragadnak.

A másik módszerem az, hogy meséket nézek. Vizuális típusú tanuló vagyok, így legszívesebben az adott nyelven rajzfilmekből és animációs filmekből szeretek tanulni. A meséket mindig is jó tanító eszközöknek tartottam. Sok évvel ezelőtt így tanultam meg alapszinten japánul: (jó sok) animet nézve. A koreaiaknak igen sok, változatos TV sorozata van, így ha találok olyat, ami tetszik, akkor rajzfilmek helyett azokat nézem.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erõsséged a nyelvtanulásban?

Mindig is sokkal jobb volt a hallásom, azaz a szövegértési képességem. A kedvenc nyelvtanulási módszereim valójában erre fókuszálnak.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Szótanulás/ Magolás.

Hogyan lendültél túl rajta?

Amikor szenvedek a szótanulással, akkor szüneteket iktatok be. Valamikor ez 1-2 órát, de van, hogy 1-2 napot jelent. A rekordom az 1-2 hónap volt egy éven belül.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Amikor nyelvet tanulok, akkor tulajdonképpen nemcsak a nyelvet tanulom, hanem az adott nép kultúráját és látásmódját. Ezeket megismerve, megértve és megtapasztalva saját magamról is sokat tanulok. Így az önfejlesztés egyik hatékony módszerének tekintem a nyelvtanulást.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Kemény leckék árán tanultam meg, hogy erőlködéssel nem megyek semmire. Így ha a motivációm csökken, akkor nem erőltetem a nyelvtanulást minden áron. Lelassítok, és ha kell, akkor szünetet tartok. Visszatekintek, hogy mit értem el, mennyi idő alatt, milyen körülmények között. Ilyenkor mindig ráébredek, hogy ez nem a Mátrix, ahol betöltöm a tudást a fejembe, és nem annyira sötét a világ, mint gondolom. Ettől javul a kedvem. A hangulat helyreállítása után keresem a módot hogyan lendülhetnék át az adott nehéz időszakon. Így találtam rá annó az Öt év – öt nyelv blogra is.

Mi az az egyetlen egyszerû dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A reakció amit akkor kaptam, mikor először személyesen találkoztam egy koreaival és anyanyelvén köszöntöttem őt.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Koreaiban nagyon sok a hasonló hangzású szó, így könnyű összekeverni őket. Így nem egyszer fordult elő, hogy egy kiejtési hibám folytán szimplán káromkodtam anélkül, hogy tudtam volna. Ez előidézett egy két cikis-vicces helyzetet.

De olyan is előfordult, hogy azt akartam mondani, hogy „Megyek a Wc-re”, de elharaptam a szó végét és sminkelést mondtam WC helyett. A reakció nem maradt el… 😀

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Egy nyelv megtanulásához rengeteg munka, energia és idő kell. Azt gondolom, aki nyelvet tanul az számtalanszor hallotta már ezt és tudja is. Személy szerint sokszor megkaptam, hogy miért nem a trendi nyelvek valamelyikét tanulom, amikre nagyobb az igény akár a munkaerőpiacon is. Amikor egy nyelvet tanulunk fontos megkérdezni önmagunktól:

„Figyelj…most őszintén… Örömet okoz neked, hogy ezt a nyelvet tanulod?”

Ha a válasz igen, akkor találtál egy pozitív dolgot az életedben és nem azt méred, hogy mennyi időt, energiát és pénzt fektettél bele, hogy letedd a nyelvvizsgát, hanem hogy mennyi mindent tanulsz és tapasztalhatsz meg a nyelv elsajátításán keresztül. Mivel számodra egy pozitív dolog, így mindig lesz elég hajtóerőd, hogy átlendülj a nehézségeken, kihívásokon. Ha a válasz nem….nos, akkor keress egy másik nyelvet, ami számodra jobban megfelel, mert a jelenlegi nem passzol hozzád.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes