Olvasói sikersztori – Horváth Boglárka

Bogi először 2018. márciusában írt nekem, akkor túl volt egy sikeres írásbeli vizsgán, de a szóbeli teljesítése nagyon távolinak tűnt számára. Történetében az tetszett, ahogyan végigvezeti, hogyan győzte le a sokaknak ismerősen csengő nyelvtanulási nehézséget, azaz miként lehet a passzív nyelvtudást aktív, használható, magabiztos tudássá fejleszteni. Bogi azóta már volt állásinterjúzni is angol nyelven.

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Horváth Boginak hívnak, 32 éves vagyok. Jogi asszisztensként dolgozom, ahol napi szinten használok idegen nyelvet, túlnyomórészt írásban. Ami leginkább jellemez engem, az az életen át tartó tanulás. Úgy hiszem, a tanulásnak sosincs vége és mindig találok valami új témát, ami érdekel és szeretném elsajátítani.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angolul 6 éves korom óta tanulok, de sosem lett belőle rendesen használható nyelvtudás. Sokat jártam gyerekkoromban az iskola mellett magántanárhoz aztán később különféle nyelvtanfolyamokra, de ezek nem hozták meg a kívánt eredményt.

Próbáltak tanítani németre is 4 évig általános iskola felső tagozatban, de ez a nyelv sosem volt a szívem csücske.

Pár éve viszont elkezdtem a franciával foglalkozni, mert mindig is érdekelt. Nagyon tetszik a kiejtés és a nyelv dallamossága.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Kb. 2 éve botlottam a blogba, amikor a neten kutakodtam valami használható információ/segítség után. Elhatároztam, hogy gatyába rázom a nyelvtudásomat és leteszem végre a középfokú nyelvvizsgát. Olyan tippeket, trükköket próbáltam összegyűjteni amik abban segítenek, hogy az angolt úgy tudjam tanulni, amiből a gyakorlatban is használható tudás lesz, nem csak bemagolt szavak, kifejezések és nyelvtani szabályok összessége.

Átolvastam a blogon mindent, amit az angollal kapcsolatban találtam, Bálint tapasztalataival együtt. Nagyon tetszett az egész témához való hozzáállása és, hogy nem a hagyományos módon közelített a nyelvtanuláshoz. Nálam a porosz oktatási rendszer sosem működött és évekig kerestem, próbálgattam hogyan csináljam másképp, de valahogy nem sikerült előrébb jutni. Bálint blogja koncentráltan és logikusan felépítve foglal össze nagyon sok hasznos és gyakorlatorientált információt.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Sok év próbálkozása után egyetlen egy nyelvtanulási módszerben hiszek és az a társalgás, beszéd gyakorlás egy anyanyelvű tanárral.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erõsséged a nyelvtanulásban?

Nagyon jó a memóriám és nagyon gyorsan tanulok, illetve sokáig emlékszem a megtanult dolgokra. Erősen vizuális vagyok, ha egy új szót vagy kifejezést tanulok gondolatban megjelenítem azokat, de egy beszélgetés közben is aktívan elképzelem az aktuálisan tárgyalt témát. Így sokáig emlékszem rá, mert a jelentéstartalmat képekhez kötöm.

Az angoltanárom mindig csodálkozott, hogy szinte az összes új szót fel tudtam idézni, amit korábbi alkalmakkor tanított. Ez működött 5-10 óra távlatából is. A szinten tartáshoz pedig nagyon jó szolgálatot tett az ANKI. 

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A nyelvvizsga tekintetében a szöveg kiegészítéssel. Az mindig egy mumus volt és sosem ment rendesen, emiatt persze nem is szerettem. Folyton le akartam fordítani az egész szöveget, görcsöltem azon hogy nem értek mindent, aminek aztán pánik lett a következménye. Elveszett a fókusz és nem tudtam jól megoldani a feladatot.

Hogyan lendültél túl rajta?

Az angoltanárom nagyon sokat segített ebben. Megtanította mire koncentráljak a megoldás során és mi az amivel egyáltalán nem kell foglalkozni. Így csökkent a feszültség és tudtam fókuszálni, nem pánikoltam azon, hogy „Úr Isten hogyan fogom én ezt megoldani….”

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Az, hogy végre meglegyen a nyelvvizsgám életképes nyelvtudással. Annyiszor álltam neki és annyiszor nem sikerült, hogy megelégeltem. Meg akartam találni azt a módszert ami nekem beválik. Ez a két dolog hajtott előre. Plusz az, hogy olyan nincs hogy nem vagyok képes rá. Annyi mindenki megcsinálta rajtam kívül akár szerényebb képességekkel is. Akkor nekem is kell hogy működjön.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Nekem nagyon sokat segít ha pozitív visszajelzéseket kapok, amikor azt érzem nem megy a tanulás, vagy épp stagnál a fejlődés.  A tanárom nagyon sokat segített abban hogy fenn tudjam tartani a belső motivációmat. Rávilágított például olyan dolgokra, amiket én nem vettem észre és ezért nem is értékeltem. Például, hogy milyen messze jutottunk 3 hónap intenzív tanulással, mennyit fejlődtem rövid idő alatt. Szerintem ha megtanuljuk értékelni azt, amit elérünk és időközben ezekre visszatekintünk az segít fenntartani a motivációt.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Nem dolog volt, hanem személy. A legutóbbi angoltanárom, aki amerikai-magyar származású. Megtanított arra hogyan tanuljak nyelvet.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Kb. 5 évvel ezelőtt történt, sosem fogom elfelejteni. Annyira nem volt vicces, de engem átbillentett egy holtponton.

Németországból utaztam haza vonattal és Münchennél baleset volt. Emiatt lekéstem Bécsben a csatlakozásomat. Akkor az angolom nem volt éppen a legjobb állapotban, a németemről meg ne is beszéljünk. Éjszaka közepe volt és fogalmam sem volt hogy jutok Bécsből Budapestre, mert elment a legutolsó vonat. Magamnak kellett megoldani a helyzetet, és bizony meg kellett szólalni. Teljesen be voltam parázva. Mindig is féltem megszólalni…

Menni kellett „reklamálni” hogy mi lesz a megváltott jegyemmel és hogyan fognak kárpótolni, plusz ki fogja fizetni emiatt a szállásomat, hol fogok aludni, stb. Volt telefonos segítségem, de beszélni akkor is nekem kellett… Elintéztem és egész jól jöttem ki a helyzetből. Másnap reggelre lett jegyem és az éjszakázásom is megoldódott.

Ezután nem volt problémám azzal, hogy megszólaljak. Sikerült feloldanom egy olyan blokkot ami kezdetektől fogva megvolt.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Soha ne adja fel senki a nyelvtanulást. Ha megvan a számunkra működő módszer, akkor a nyelvtanulás nyűgből örömmé válik és hamar érhetünk el sikereket.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes