Nyelvi sikersztori – Takács Ádám

Ádám két évvel ezelőtt keresett meg, az akkori német nyelvű kötelező olvasmányuk – az ónémet nyelven íródott Andersen mese, A kis hableány – feldolgozása kapcsán. Kidolgoztunk erre egy tervet, melyet egy picit átalakítva, saját tanulási stílusára szabva egy hatalmas ötössel zárta a projektet.

Egy hónapra rá, egy konkrét, átgondolt és részletes tervvel jelentkezett, ami nemcsak amiatt figyelemre méltó, hogy az akkor 16 éves önálló nyelvtanulónak ennyire határozott elképzelései vannak; hanem emellett látszott, hogy a cél és terv kidolgozásában is rengeteg befektetett munka és energia van.

A hosszú hónapokon át tartó kitartó és fegyelmezett munka meghozta az eredményt, hiszen a februári német középfokú nyelvvizsgán Ádám kiváló eredménnyel szerepelt. Ennél is tovább menve júniusban rákontrázott az eddig teljesítményre, és sikeres felsőfokú vizsgát tett! Ádám története következik.

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Takács Ádámnak hívnak, 18 éves vagyok, Gellénházán élek, és jelenleg a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban tanulok nyelvi osztályban. Szeretek olvasni, és filmet nézni, és érdekel a nyelvtanulás. Jelenleg németül, és angolul tanulok, és nemrég sikeres felsőfokú nyelvvizsgát tettem németből, amire nagyon büszke vagyok, hiszen eredetileg csak középfokig mentem volna.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Még általános iskolában kezdtem tanulni a német nyelvet, és középiskolától kezdve az angolt is. Tehát körülbelül 8 éve tanulok németül, és 3 éve angolul. Emellett pedig kis ideig ismerkedtem a spanyol, holland, és hawaii nyelvekkel, mert megtetszettek.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Körülbelül 4 éve találtam rá az oldalra, és azóta is az egyik elsődleges tanácsadóm, ha elakadok a nyelvtanulással. Azért szeretem olvasni, mert a nyelvtanulás minden területével kapcsolatban találok segítséget. Tulajdonképpen a blognak köszönhetem, hogy tudatosan tanulok nyelvet, hogy értem mit miért csinálok.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Kedvenc nyelvtanulási módszerem a beszélgetés. Én is kerestem magamnak egy beszélgetőpartnert, akivel heti rendszerességgel beszéltünk. Szerintem így lehet a legjobban megismerni, megtanulni, és gyakorolni egy nyelvet, és persze a hozzá tartozó kultúrát is. Arról nem is beszélve, hogy ez milyen jól oldja a stresszt, ami abból adódik, hogy meg kell szólalnunk egy másik nyelven.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A német esetében azt mondanám, hogy a hallgatás az erősségem. Úgy veszem észre, hogy ez másoknál lehetséges kritikus pont, de nekem nem szokott ezzel problémám lenni, általában kihallom a lényeget. Angolból pedig a beszéd az, ami jól megy. Szeretek beszélgetni, és próbálok megragadni minden alkalmat, hogy társalogjak, valószínűleg ezért is megy ilyen jól.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Legnehezebb számomra az írás, mivel itt sok mindenre kell figyelni. A helyes nyelvtanra (ami a németnél különösen nehéz), hogy témához illően írjak, hogy amit írok, az németes legyen, és még sorolhatnám.

Hogyan lendültél túl rajta?

Vettem egy könyvet, ami tele van levéltémákkal, és írtam a leveleket. Először csak a témához illően írtam, aztán időre, végül pedig odafigyeltem a nyelvtanra is. A tanárom kijavított minden levelet, és átbeszéltük mindegyiket. Megbeszéltük, hogy mire figyeljek, milyen típushibákat követek el, és ezeken javítva elfogadható szintre hoztam az írásképességemet.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

A motivációm, hogy érdekel a nyelvtanulás. Az, hogy hogyan épülnek fel a különböző nyelvek, hogyan működnek, milyen érdekes kifejezések vannak bennük. Emellett pedig lehetőséget adnak rá, hogy új embereket, más kultúrákat, és más világnézeteket ismerjek meg.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Ha csökken a motivációm, akkor kicsit vissza szoktam venni. Nem dől össze a világ, attól, hogy nem fókuszálok egy nyelvre 100%-ban, és így nem is utálom meg azt teljesen. Átveszem még egyszer a tervemet, megnézem kell-e rajta változtatnom, és ha igen, akkor mit, és ezután újra gőzerővel ülök neki. Lehet, hogy így kicsit később érem el a célomat, de legalább elérem! (Igazából meg „sírok” egyet, elmondom a szokásos dolgokat, hogy minek ez, nem megy nekem, nem való nekem, hülye vagyok, hogy belementem stb. Aztán veszek egy nagy levegőt, és, másnap újult erővel ülök neki a dolognak. 😉 )

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Az, hogy elkezdtem külön tanárhoz járni. Egyszerűen kellett. Akármilyen jó a tervem, ha nincs valaki, aki ellenőriz, segít, tanácsot ad, és kijavít, akkor nem lesz az egészből semmi. Nekem kell, hogy valaki a körmömre nézzen, különben könnyen ellustulok, és miután erre rájöttem, tettem is érte, és ez óriási hatással volt a nyelvtanulásomra. Meg is lett az eredménye!

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Mivel egyszerre tanulok angolul, és németül, ezért néha előfordul, hogy keverem a nyelvet, és ennek a problémának az a tulajdonsága, hogy általában a legegyszerűbb szavakat keverem, ettől pedig még viccesebbek szoktak lenni ezek a szituációk. A másik gyakori eset, hogy a németben keverem az er-t és a sie-t, ami pedig szintén érdekes beszélgetéseket szokott eredményezni. Egyszer pedig előfordult velem, hogy a tanárom megkérdezte, hogy mit csináltam a hétvégén, én pedig mondtam, hogy moziban voltam. A baj az volt, hogy éppen a Fák jú Tanár Urat néztem, így szegény tanárom nem értette először, hogy miért szidom őt, miközben ő csak a film címére volt kíváncsi. 😀

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

A jótanácsom, hogy tudatosan tanuljatok nyelvet. Mindig legyetek tisztában vele, hogy mire van szükségetek, és hogy ezt hogyan érhetitek el, hogy mit miért csináltok. Legyen mindig pontos tervetek, és ne azt csináljátok, amit mások mondanak, csináljátok azt, amit ti jónak láttok, és értsétek, hogy az miért jó. Az az Abraham Lincoln idézet jut eszembe, amit már Bálint is írt a blogon:

Ha van 10 órám kivágni egy fát, akkor az első hatot biztos a fejszém élezésével fogom eltölteni”.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes