Duolingo: a nyelvtanuló app, amiről mindenki beszél

A Duolingo egy ingyenes, nyelvtanulást segítő weboldal (és minden mobil operációs rendszerre elérhető applikáció). Segítségével gyorsan és egyszerűen állhatsz neki egy új nyelv elsajátításának. Mivel rengeteg kérdés érkezik róla (és elég sok a félreértés), ezért ebben az írásban foglaltam össze, amit tudni kell róla. >>

Mi a @&# az a Duolingo?

A Duolingo egy ingyenes, nyelvtanulást segítő weboldal (és minden mobil operációs rendszerre elérhető applikáció). Segítségével gyorsan és egyszerűen állhatsz neki egy új nyelv elsajátításának. Mivel rengeteg kérdés érkezik róla (és elég sok a félreértés), ezért ebben az írásban foglaltam össze, amit tudni kell róla.

(Gyors megjegyzés: ha egy kiváló, hazai alternatívát keresel, akkor olvasd el a véleményem a Xeropanról!)

A Duolingo története

A Duolingo ötlete az az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen pattant ki  Luis von Ahn professzor és diákja, Severin Hacker fejéből. Lehet, hogy a prof neve nem ismerős, de másik találmánya, a reCAPTCHA igen: ha regisztrációk és bejelentkezések esetén hülye alakzatban írt szavakat kell felismerned és bepötyögnöd, hogy tudják, nem gép vagy, akkor találkoztál már Ahn professzor munkásságával.

A fejlesztésben persze később többen részt vettek, mára már 42 alkalmazottja van a cégnek.

A Duolingo története úgy kezdődik, mint egy tündérmese.

Von Ahn Guatemalában született, ahol látta, mennyire nehéz és drága egy átlagembernek megtanulnia angolul, ez inspirálta egy olcsó, mindenki számára hozzáférhető megoldás kifejlesztésében.

A fejlesztést több cég szponzorálta, a befektetők között található Tim Ferriss, aki maga is lelkes nyelvtanuló; sőt, még az amerikai színész, Ashton Kutcher egyik vállalkozása is beszállt a buliba. Az oldal (magán) béta verziója még 2011 őszén indult el, de már ekkor 300 ezer regisztrált várólistás felhasználóval büszkélkedhetett. 2012 június 19-én aztán elindult az oldal, és azóta ingyenesen elérhető bárki számára (vállalásuk: örökre ingyenes és reklámmentes marad), új távlatokat nyitva a nyelvtanulásban. Az applikáció 2012 őszén készült el iOS-re, 2013 tavaszán Androidra, és azóta már Windows 8 és 10 operációs rendszerekre is elérhető.

Hogyan működik a Duolingo?

A folyamat eleje végtelenül egyszerű.

 1. Regisztrálsz a honlapon, vagy letöltöd okostelefonodra az alkalmazást.
 2. Kiválasztod a megtanulandó nyelvet. Ha angolul akarsz tanulni, akkor tök jó, mert magyarul is tudod használni a Duolingot (vagyis magyarról, illetve magyarra kell majd fordítgatnod), de ha más nyelvre vágysz, akkor egyelőre még csak angol alapból tudsz kiindulni. Vagyis ha franciául, spanyolul, németül tanulsz, akkor az angol lesz az “alapnyelv”. Újabb indok, hogy gyorsan megtanulj angolul. 🙂 

Minden egyes lecke egy-egy modul (pl. Alapok, Kifejezések, Étel-ital, Állatok) amin belül feladatokat el kell végezned. Az alkalmazás lineáris felépítésű, egy számítógépes játékhoz hasonlóan fokozatosan nyílnak meg az újabb és újabb “pályák”, de ehhez mindig szükséges a korábbiak teljesítése.

Ha nagyon pengének érzed magad, nem kell az alapokkal bénáznod, vannak “Útrövidítés” gombok, amik egyfajta szintfelmérőként működnek. Ha megugrod a szintet, folytathatod az ellenőrző ponttól. Ez azért jó, mert ha már egy nem vagy teljesen kezdő, akkor nem kell végigszenvedned az alapokat, mire eljuthatsz a téged érdeklő részekhez. 

A Duolingo különböző készségeket egyszerre fejleszt, minden egyes modulban van:

 • fordítás, amikor egy példamondatot kell lefordítanod előre megadott szavak használatával
 • párosítás, vagyis egy-egy szó megfelelőit kell kiválasztanod
 • hallás utáni feladatok: a gép felolvassa, te bepötyögöd
 • beszédet fejlesztő feladatok: a gép felolvassa, te pedig utána mondod. Nem mindig ért meg elsőre, ezért néha elég vicces lehet kívülről, ahogy más-más kiejtéssel próbálod megértetni vele, mit is akarsz
 • Szótanulás és nyelvtan: az új szavakat általában képek segítségével, a nyelvtant pedig szövegbuborékok alkalmazásával tanítja a program
duolingo lecke
Ez még menni fog.

Korábban úgy működtek a leckék, mint egy számítógépes játékban, vagyis minden anyag előtt volt három “életed”, és úgy kellett megcsinálni a leckét, hogy ezek ne fogyjanak el (vagyis leckénként 3 hibád lehetett). Újabban ezt egy százalékos számláló váltotta fel, talán ez kevésbé stresszes és inspirálóbb is (a Duolingo rettenetesen nagy hangsúlyt fektet a felhasználói élményre, így nagyon sokat kísérleteznek a legjobb megoldással. Mivel rengetegen használják, ezért hatalmas adathalmazzal dolgoznak, így okos analitikusok meg tudják mondani, hogy mi a legjobb irány a fejlesztésben). 

A modulok elvégzése mellett gyakorlásra, a tanultak megerősítésére is lehetőséged van. Ha visszatérsz egy már teljesített modulhoz, akkor a Duolingo jelzi, hogy melyek voltak a leggyengébb szavaid, kifejezéseid abban a körben, így ezeket egy új körben alaposabban begyakorolhatod.

Miből él az ingyenes Duolingo?

Ennyi fejlesztőt, fejlesztést ki is kell fizetni valamiből, és a Duolingónak az a filozófiája, hogy a felhasználóktól nem kérnek pénzt. Ez a nyelvtanulás elérhető alternatívája a nagy tömegek számára – azt szeretnék, ha mindenki „rákapna” a nyelvekre. 

Sőt, a Duolingo reklámot sem tartalmaz.

Az alkalmazás kifejlesztésének rögös útját egy sor szponzor egyengette, majd egyre többen láttak benne fantáziát és támogatták a projektet.

A kezdetekben a közösségi fordítás adta az üzleti modell lényegét. Ez azt jelenti, hogy bár a rendszer használata ingyenes, de a felhasználók mégis “fizetnek” érte, méghozzá a munkájukkal: az önként vállalható fordításokból származik a cég bevétele. A terv szerint több százezer felhasználó munkájának felhasználásával egyszerűen és költséghatékonyan lehet elfogadható fordításokat készíteni.

2013-ban jelentették be, hogy többek között a CNN-nek és a BuzzFeednek is fordítani fog az oldal. Vagyis amit te “szorgalmi feladat”-ként lefordítasz a rendszerben, azt ők szépen eladják a nagyobb cégeknek. Tiszta sor – ők megtanítanak ingyen téged egy nyelvre, te pedig a fordításokon keresztül csiszolod a képességeidet (amiért ők pénzt kapnak). Mindenki nyer. 

2015 szeptembere óta azonban nem kötöttek újabb szerződéseket, mert az évek során bebizonyosodott, hogy nem ez lesz a jövő. A Duolingo fokozatosan kihátrál a fordításból, és más vizekre evez. A jövőben a nyelvvizsgáztatásra, és más, egyelőre még be nem jelentett területekre szeretnének koncentrálni. 2014-ben indították el a Test Center-t, ami az új üzleti modell alapját képezi majd.

A céget azért nem kell félteni, a Duolingo értékét 2015-ben 470 millió dollárra becsülték.

Miért jó a Duolingo?

A Duolingo tényleg baromi jó, van egy csomó előnye, ezért én a mai napig előszeretettel ajánlom nyelvtanuláshoz, főleg, ha nulláról kell kezdeni egy nyelvet (haladóbbaknál már nem igazán releváns, mert nem életszerűek a dolgok, lásd később). 

 • A Duolingo függőséget okoz. A könnyű kezelhetőségnek és a játékos felépítésnek köszönhetően, ha egyszer elkezded, nagyon nehéz abbahagyni. Olyan, mint amikor leülsz a kanapéra sorozatot nézni és az epizód végén jön a “csak még egy részt” érzés. Egy csomószor fogod azon kapni magad, hogy “csak még egy leckét”.Ez több mint hasznos egy kezdő nyelvtanuló számára. A Duolingo ugyanis nem csak saját használatára, de az adott nyelvre is „rászoktat”, így hamar rákattansz mindennapos használatára és jó eséllyel foglalkozol vele más módokon is.
 • A program gyakorlatilag egy játék. A facebook-kal összekapcsolva akár versenyezhetsz is ismerőseiddel, hogy ki halad jobban a nyelvtanulással. Azért ez mégis csak hasznosabb, mint a kétezredik Farmville vagy Angry Birds meghívó.
 • Átlátható és egyszerű a kezelőfelület, a felépítés pedig különféle készségeket érint, mint a fordítás, a hallgatás, az összepárosítás, vagy a beszéd.
 • Mivel nem csak online, de mobil alkalmazás formájában is elérhető, bárhová magaddal viheted a zsebedben, így hasznos unaloműzővé válhat egy vonatúton, vagy a tömött metrón utazva is. Az okostelefonod pedig mégiscsak kisebb, mint egy nagyszótár vagy egy vaskos nyelvkönyv.
 • A mobilos/tabletes alkalmazásban általában a megérzéseidre kell hallgatni, és neked rájönni a szavak, mondatok mögötti szabályokra, asztali nézetben viszont a nyelvtant is elmagyarázza. Mindkét verzióval gyorsan lehet haladni, bár nyelvtanozás nélkül talán szórakoztatóbb.

A Duolingo hátrányai

Sajnos a Duolingo sem fenékig habostorta: ha azt hiszed, hogy íme, megvan a nyelvtanulás Szent Grálja, és mostantól dobhatod a kukába a nyelvkönyvet, szótárt és többi klasszikus hülyeséget, akkor van néhány rossz hírem:

 • Nem fogsz vele megtanulni angolul. Más nyelven sem. Nagyjából 30-40 óra alatt „végig lehet vinni”, ez pedig nagyjából B1-es szintet (gyenge középfok) ígér, ami ebben a formában nem igaz. Pusztán ettől még nem fogsz tudni angolul, de kezdőlökésnek, kedvcsinálónak, egyfajta keretnek kiváló. (Hogy miért nem fogsz megtanulni? Mert ahhoz normálisan gyakorolni is kell.)
 • Nagyjából 10-15 óra után unalmassá válhat. A mondatok, szavak ismétlődnek, a feladatok kiszámíthatóak, ezért lehet, hogy elveszíted a kezdeti lelkesedést. Én németül és spanyolul tanultam a Duolingóval és nagyjából ennyi idő után untam meg mindkettőt. Bár ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy mellette én erősen tanultam más forrásokból is. 
 • Nem életszerűek a mondatok. Hasznosabb lenne, ha a mindennapi beszédben gyakrabban előforduló szavak lennének a feladatokban. A mondatokat ráadásul egy algoritmus szerkeszti össze a meglévő adatokból, ezért gyakran találkozol olyanokkal, hogy “én egy pingvin vagyok”, vagy “a pók tejet iszik”. Szerinted milyen gyakran fogod ezeket a kifejezéseket használni külföldi útjaid során?
 • A kiejtést ne ebből tanuld meg, nem is lehet! A szavakat és mondatokat egy géphang olvassa fel, ami természetesen nélkülözi az emberi hanglejtést, valamint az életszerű kiejtést és akcentust is. (Ha már jól megy az angol, nézd meg Eddie Izzard humorista videóját a kiejtésekről, nyelvtanulásról és nyelvekről: A francia tanulós rész akár a Duolingorol is szólhatna! Sajnos felirat nincs, ide nyelvtudás kell!.)

A Duolingo számokban

 • Több mint 100 millió felhasználó világszerte.
 • Több mint 2 millió, magyar nyelven angolt tanuló felhasználó.
 • 23 nyelven több mint 50 különféle nyelvkurzus érhető el, további 30 pedig fejlesztés alatt van.
 • 15 nyelvet tanulhatsz angol nyelven, és további 12 van fejlesztés alatt, többek között egyébként a magyar is.
 • 30-40 óra alatt nagyjából 2000 szót tanulhatsz meg a Duolingo segítségével.

Mint írtam, pusztán a Duolingo használatával egy nyelvet sem fogsz megtanulni, de a kezdeti lelkesedés további fokozásához és annak megtartásához felépítéséből adódóan marha jó. A Duolingo segítheti, és sokkal színesebbé, élvezetesebbé teheti a nyelvtanulási folyamatot, hasznos szerszám lehet a nyelvtanulás szerszámosládájában. Itt tudod kipróbálni Duolingót, ha pedig unod már, vagy kivégezted, akkor mindenképpen nézd meg a Clozemastert, mert zseniális. 

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes