A hónap nyelvtanulója – Orosz Krisztián

Az évet egy lelkes fiatalember beszámolójával kezdjük, aki ugyan egyetemi célok eléréshez kezdett neki a nyelvtanulásnak, de mára hobbijává vált. Krisztián sikeresen megtalálta magában az önálló nyelvtanulót, 10 hónap tanulás után pedig angol középfokú nyelvvizsgát tett. Olvasd el a történetét! >>

Krisztián munka mellett tanult meg középfokon angolul – mindössze 10 hónap alatt. Keményen tanult, még keményebben gyakorolt, de meglett az eredménye. Íme, az ő története!

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Sziasztok! Krisztián vagyok, 22 éves. Budapesten lakom. Az Óbudai Egyetem gépészmérnöki szakán tanulok, ez az első félévem. A filmek mellett, a nyelvtanulás a hobbim.

Távlati céljaim között egy felsőfokú angol nyelvvizsga és 2 új idegen nyelv lapul. Jelenleg a török-orosz, török-francia nyelvpárok között hezitálok.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angol nyelvet, már általános iskola 3. osztályától kezdve. Egészen jól haladtam, de a középiskolában a nem mindig megfelelő közeg és a hanyagságom következtében nagyon lemaradtam az elvárható szinttől.

Érettségi után még 2 évig maradtam az iskolámban gépésztechnikusként. Ez idő alatt sem foglalkoztam az angollal, viszont voltak továbbtanulási terveim, ezért még 2014 nyarán elhatároztam, hogy leteszek egy nyelvvizsgát.

Mivel az akkori egyetemi jelentkezésem sikertelen volt, maradt egy egész évem, hogy az angollal foglalkozzak. Persze mellette dolgoztam is a szakmámban, plusz javítottam az egyetemhez szükséges tantárgyam eredményét.

Így érdemben mondhatni csak tavaly szeptember óta tanulom ezt a nyelvet, viszont a kezdeti célt (egyetem) felváltotta a nyelv iránt érzett „vonzalom”, és ez rengeteg erőt adott, aminek köszönhetően augusztustól elmondhatom magamról, hogy van egy középfokú angol nyelvvizsgám.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Hatalmas keresőmunka előzte meg a saját tanulási rendszerem kialakítását. Az egyik ilyen keresés alkalmával, körülbelül február elején leltem rá a blogra, ami nagyban befolyásolta a nyelvi eredményeim alakulását. Azóta rendszeresen látogatom az oldalt, főleg a motiváló írások, valamint a még hatásosabb tanulási módszerek után kutatva.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Először is, ami az én nyelvvizsgámban is sokat számított, az az olvasás. Április eleje óta, minden nap olvasok körülbelül 1 órát, csakis extenzív olvasással. Olyannyira hatásos, hogy a 200 szavas kezdő szintről szűk 3 hónap alatt a 2700 szavas felső középfok szintjére ugrottam, és csak napi 1 óra olvasásba került.

Ami még szintén bejött az az Anki nevű szókártyás alkalmazás volt. Az új szavakat az olvasmányokból, begyakorlás után beraktam az Ankiba, ami módszeresen ismételtette, és mai napig ismételteti a szavakat.

Ezen kívül még a Lyric videók sorozatos nézése az, ami rövid idő alatt hatásos eredményt vont maga után. Általában a kedvenc zenéim szövegének ismeretlen szavait kiszótárazom, majd a videó többszöri megnézése begyakoroltatja velem. Nagyon hatásos!

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Az adott szöveg lefordítása idegen nyelvről magyarra, a fogalmazásírás, a hallás utáni szövegértés és a szótanulás.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A nyelvtan. Főleg, ami már nagyon a részletekbe merült, az nagyon nehéz volt. Valamint megszólalni sem volt könnyű. 🙂

Hogyan lendültél túl rajta?

A nyelvtant rengeteg teszt kitöltésével csiszoltam.

Az élő beszédem pedig a sok olvasás hatására fejlődött hatalmasat, és a mai napig fejlődik. Persze az olvasás magában nem elég, de nagyon sokat tesz hozzá.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Látva a saját eredményeim és tudva, hogy honnan hová jutottam el, mindössze egy kis szorgalom segítségével.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Ilyenkor bevett szokásom rápillantani a nyelvvizsga bizonyítványaimra. 😀

De ennél van azért egy számomra hatásosabb módszer. A YouTube-on van egy olyan nevű videó, hogy „Mi az, amiért megéri”. Ebben minden megvan ahhoz, hogy szinte azonnal kirántson a letargiából.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Az, hogy elhittem, hogy az adott cél elérése sikerülni fog. Más nem is kellett.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Nos talán a szóbeli nyelvvizsgám napján történt az egyik, amikor már végeztem és kimentem a vizsgáztató teremből. Kint az utánam következő kérdezett 1-2 dolgot a vizsgával kapcsolatban, én meg annyira benne voltam még az angolban, hogy reflexből angolul kezdtem el részletezni a dolgokat.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Higgyetek magatokban! Mindenkiben megvan a nyelvtanuló, csak mindenkinek máshogyan kell azt előhozni magából. Nekem ezekkel sikerült. Próbáld ki, hátha nálad is ez az út a nyerő.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes