Angol nyelvtanulás – hol a francba kezdjem? [9 lépés]

Angolul tudni kell. Annyi, de annyi kurzus, könyv, tanár, hanganyag elérhető hozzá, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Melyikből, mennyit, hogyan? Az angolt anyanyelvi szinten beszélem, de ha most kellene újrakezdenem a tanulást én így csinálnám. >>

Ebben az írásban megmutatom PONTOSAN, hogy hogyan tanulj meg angolul.

2009. óta tanulok önállóan nyelveket és ezen az oldalon keresztül segítek másoknak benne. A lenti írás a több mint egy évtizedes nyelvtanulási tapasztalatom összessége, az angolra vetítve. Lépésről lépésre mutatja be az angoltanulás folyamatát.

Ugorjunk is bele!

(Megjegyzés: a némettel kapcsolatban már született egy ilyen írás, azt itt találod.)

1. lépés: Kell neked egyáltalán angolul tudnod?

Lehet, hogy elsőre meglepőnek tűnik, de azt hiszem ez a legfontosabb pont az összes közül. Semmilyen új dologba nem tudsz úgy belekezdeni, hogy sikerrel járj, ha nem tudod, miért is csinálod. Előbb-vagy utóbb eljön a mélypont, amikor fel akarod adni az egészet (én katyvasz pontnak hívom ezt a részt).

Ilyenkor érdemes mindig elővenni ezt a dolgot: ez fog erőt adni, hogy tovább tudjak menni. És ne áltasd magad: lesz ilyen, jó eséllyel nem is egyszer.

Előre szólok: hosszadalmas és sok energiát igénylő folyamat vár rád, és néha bizony eleged lesz az egészből. Ezért tehát nem érdemes elszántság és jól körülhatárolt célok nélkül belevágni, úgy csak egy kudarcélménnyel fogsz gazdagodni.

Először adj választ a kérdésre: meg akarsz egyáltalán tanulni angolul, vagy csak áltatod magad? 

Ha az utóbbi, akkor már most felejtsd el az egészet!

Ilyen is van, és ezzel az ég világon nincs semmi baj.

Nem tudnám megszámolni hányan írtak már segítségkérő e-mailt, hogy mondjam meg, mit csináljanak, hogy megtanuljanak angolul, bár igazából nem is szeretik a nyelvet, meg hát utálnak tanulni és igazából idejük sincs rá.

Ilyenkor az első kérdésem mindig az, hogy miért akarsz megtanulni angolul?

Az esetek 10-20%-ában az emberek rájöttek, hogy nem is igazán kell nekik angolul tudni – csak bizonyítani akartak valakinek, vagy egyszerűen egy beragadt rögeszme volt, hogy neki angolul tudnia kell.

Fel kell ismerni a választás szabadságát.

Teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy neked ez nem kell. Menj focizni a haverokkal, sakkszakkörre, vagy guríts le pár korsóval.

Senki nem fog haragudni.

2. lépés: Határozd meg a motivációd!

Az angoltanulás hosszú folyamat, amihez bele kell tenni az időt, amit csak úgy lehet, ha tudod, hogy miért csinálod. Ha az angoltanulás egy foghúzással ér fel, nem fogod hosszútávon csinálni. Akkor pedig megtanulni sem tudod. Tehát kell egy cél.

Neked mi ez?

Ez teljesen személyes, de itt van néhány lehetséges válasz:

 • Szeretnél Angliában dolgozni
 • Szeretnél jobb munkát találni itthon, vagy előrelépni a ranglétrán
 • Eredeti nyelven akarod nézni a kedvenc filmjeidet és sorozataidat
 • Szeretnél külföldre költözni
 • Szeretnél jobban beilleszkedni külföldön
 • Szeretnél új emberekkel ismerkedni?
 • Tetszik egy angol lány/fiú?
 • Az agyadat szeretnéd frissen tartani
 • Be akarod bizonyítani magadnak, hogy meg tudod csinálni

Mindegy, hogy mi a válaszod, a lényeg, hogy legyen valami, amihez nyúlhatsz majd ínséges időkben, ha támogatásra van szükséged az úton.

3. lépés: Építs egy atombiztos tanulási rendszert

Néhány éve, vagy évtizede még kivételes adottságnak számított egy állásinterjún, ha angolul tudtál, manapság azonban lehet, hogy a szóbeli elbeszélgetés eleve angolul folyik és legfeljebb a személyes adataidat kérik el magyarul. Ahhoz azonban, hogy az interjú sikeres legyen, tudnod kell angolul. Angolul tudni és angolul beszélni azonban sokszor két különböző dolog.

Én magam 10 év angoltanulást követően – amikor ráadásul fordítóként dolgoztam – sem mertem és nem is tudtam igazán jól beszélni angolul. Ami elég vicces, tekintve, hogy akkor Ausztráliában éltem, jártam főiskolára, valamint ott is dolgoztam (ahol egész nap telefonálgatnom kellett). Hát, nem kevesett gyöngyözött a homlokom, mikor meg kellett szólalni (és nem csak a 45 fokos ausztrál nyárnak köszönhetően).

Kényszeríteni kellett magamat, mert enni azért én is szeretek, a mosolyomért meg nem adtak kenyeret a boltban, csukott szájjal meg nem lehet pénzt keresni. A jó hír az, hogy a nehezén pár hét alatt át lehet esni. Ha lerombolod magadban a gátakat (nem tudok beszélni, nem merek megszólalni, hülyének fognak nézni, stb.), akkor nem lesz baj (hogy hogyan? Olvass el pár önfejlesztőkönyvet és máris előrébb leszel a dologgal).

De hidd el: „attitude is everything”, azaz minden a hozzáálláson múlik. Amint megszokod az új helyzetet, és szépen lassan eldobálod magad mögött a felesleges gátlásaidat, egyfajta öngerjesztő folyamatként egyre jobban fog menni a dolog.

És hogy hova lehet eljutni egy kis bátorsággal?

Nemrégiben az angoltudásom kapcsán egy amerikai mondta nekem, hogy hagyjam már ezt a „near native”, vagyis „majdnem anyanyelvi” angol szintet, mondjam csak nyugodtan, hogy a beszédem „native” azaz anyanyelvi.

Nem, nem 2 hónap volt (sokkal inkább jó pár év), melós, nehéz és kemény, de elérhető.

Persze nem kell anyanyelvi szinten megtanulni angolul, csak hogy élvezni tudd az előnyeit – ez teljesen tőled függ, hogy mennyire szeretnéd bírni a nyelvet.

Tudom, hogy sokkal jobb keresni a „tökéletes” nyelvtanfolyamot, ami majd pár hét alatt megtanít angolul, de hadd takarítsak meg neked egy csomó időt és felesleges reménykedést: nincs ilyen.

Én szerettem volna a legjobban hinni, hogy van, de nem, nincs.

Meló és beletett idő van.

Ha ezt elfogadod, akkor léphetsz a következő pontra!

4. lépés: Sajátítsd el az alapokat a lehető leggyorsabban

„Már régóta szeretnék nyelvet tanulni, de tudod, kifogás az mindig van. Most úgy néz ki, hogy lesz bőven időm. Hol kezdjem?” /Kriszti/

Minden hősnek kellenek segítők: Optimus Prime-nak ott volt Jazz, Luke Skywalkernek Han Solo, egyedül a Vasember olyan menő, hogy neki nem kellenek lótifutik.

A XXI. századnak köszönhetően neked sem csak vaskos szótárakra és idejétmúlt nyelvkönyvekre kell támaszkodnod küldetésed, az angoltanulás teljesítésében.

Ha nem tudod, hogyan is kezdj neki az angoltanulásnak, szedd le a Duolingo alkalmazást az okostelefonodra, (immár IPhone-ra, Androidra és Windows Phone-ra is elérhető, úgyhogy nincs több kifogás!) vagy használd a PC előtt ülve!

Duolingo nyitóképernyő

Nem véletlenül ez a világ legnépszerűbb nyelvtanulós oldala: ingyenes, reklámmentes, játékos és jól felépített. Igazán könnyű rákattanni az appra és a nyelvtanulásra is.

A nyelvtani alapok elsajátítására és szótanulásra is kiváló.

Nagyjából 30-40 óra alatt lehet „befejezni” és azt állítják, hogy egy bő alapfokra, gyenge középfokra lehet vele eljutni (B1 szint). Ez persze jól hangzik, csak nem igaz.

Ha végigcsinálod, attól még NEM fogsz angolul tudni. Viszont baromi sokat segít abban, hogy elindítson az úton, hogy tanulj egy csomó hasznos szót, hogy rászokj a tanulásra, hogy elkezd élvezni a dolgot és hogy keretet adjon a tanulásodnak.

Én azt mondanám, hogy ez amolyan bevezető drog a nyelvtanulásba. Én személy szerint a németet és a spanyolt próbáltam a Duolingón, de 10 óra után beleuntam. Jópofa, aranyos, de nem életszerű.

De beindítani a motort tökéletes.

Miután rákaptál az angoltanulásra, jöhetnek az anyanyelvi anyagok! Persze a Duolingo – és minden más nyelvtanulási segítség használatához is – egy dolog elengedhetetlen: a gyakorlás.

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Lebegjen ez a hármas a szemed előtt.

Nyelvet tanulni és nyelvet gyakorolni ugyanis korántsem ugyanaz:  egyik sincs a másik nélkül. Ha nem fordítasz elég időt a megtanultak begyakorlására, akkor előbb-utóbb szépen kiesnek a fejedből. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tudd, hogyan kell szavakat és kifejezéseket tanulni.

5. lépés: Bővítsd a szókincsed!

„Angolt tanulok, nagyon kezdő szinten… Tipped a Doulingoról számomra kifejezetten hasznosnak bizonyult. Esetleg tudnál-e olyan programot ajánlani, amivel a nyelviskolában belém tunkolt szavakat tudnám rögzíteni, hasonlómódon írásképpel, kiejtéssel.” /Edit/

Sehogyan.

Szavakat nem tanulunk – csak kifejezéseket, rövid mondatokat és párbeszédeket. A hogyanról és miértről itt tudsz bővebben olvasni. Ha elolvastad a cikket, akkor mehetünk tovább.

 1. Először is érdemes elsajátítanod a mnemonika tudományát, amivel villámgyorsan tanulhatsz és jegyezhetsz meg új szavakat (de akár bármi mást is). Erről bővebben itt tudsz olvasni. Mikor intenzíven elkezdek tanulni egy nyelvet, én napi 50 szót tanulok meg ennek segítségével (nagyjából egy óra alatt).
 2. Ha már jól megy a szótanulás, érdemes azokat a fejedben is tartani. Ismételni ugye muszáj, ehhez használhatsz szótanulókártyákat (kis papírlapok, az egyik oldalán az angol, a másik oldalán a magyar), de ha boldogulsz a technikával, akkor csakis az Anki jöhet szóba. Az én személyes misszióm, hogy az Ankit minél több ember megismerje, annyira jó. Ez egy ingyenes program, minden létező gépre elérhető és a segítségével pontosan akkor ismételed át a szavakat, amikor kell. Rengeteg időt megspórol.
 3. Új szavak tanulásához szótárra is szükséged lesz. Ha nincs elég nagy zsebed hozzá, hogy mindig magadnál tartsd az Országh-Magyar-féle szótárat (ne is legyen!), akkor hagyatkozz az online felületekre, melyek közül még mindig a Sztaki a legmegbízhatóbb. A nyelvtudásod fejlődésével igyekezz fokozatosan áttérni az egynyelvű szótárakra (pl. Wordreference), hosszú távon ezek használata sokkal kifizetődőbb és hasznosabb.

6. lépés: Beszélj!

Számtalan tanulmány és sikertörténet bebizonyította már, hogy a lehető leggyorsabban úgy fejlesztheted az angolodat, ha beszélsz.

Miért?

Mert a beszéd a lehető legkomplexebb része a nyelvnek – mindent egyszerre kell használnod, valós időben, nincs időd gondolkodni. Megfelelő szókincs kell, ismerned kell a nyelvtant, kell kiállás és önbizalom, merni kell hibázni, kell egy elfogadható kiejtés, érteni kell azt, amit válaszolnak neked – ez tényleg a végső tesztje a nyelvtudásnak.

Pötyögni az angoltanuló appokban persze sokkal könnyebb és élvezetesebb, azonban az angolt nem az appok miatt tanulod, hanem azért, mert valamilyen formában más emberekkel akarsz kommunikálni. Ahhoz meg az kell, hogy azt gyakorold, mert csak így fog fejlődni.

Hogyan?

Legegyszerűbb, ha keresel pár angol anyanyelvűt, akivel gyakorolhatod a már megtanultakat. Erre tök jó a conversationexchange.com, de az én személyes kedvencem a Preply és az iTalki.

Utóbbiak azért jó, mert tök jó tanárokat találsz egészen jó árban és Skype-on tanulhatsz tőlük – így megtakarítva egy csomó időt az utazással.

Mi van, ha nem merek megszólalni?

Ahogy már írtam az előbb is, akkor nem feltétlenül az angolban kell keresni a hibát. Az egyik leggyakoribb kérdés, amit kapok,

hogy milyen nyelvtankönyvből tanuljak, ha nem tudok megszólalni?

A kérdés rossz.

Egy nyelvtankönyv sem fog megtanítani megszólalni. Máshol kell keresni a hibát!

Mindazonáltal van pár trükk, ami segíthet.

Az egyik az autológia, azaz az önmagaddal beszélgetés tudománya. Bővebben itt tudsz róla olvasni.

Aztán, ami még marha hasznos tud lenni, az a TPRS – vagyis kis sztorikon keresztül tanulni az angolt. Ennek a legismertebb formája az Effortless English, amit én magam is használtam anno és rengeget segített abban, hogy végre meg tudjak szólalni angolul.

Nagyon sokáig ajánlottam is a terméket mindenkinek, viszont volt vele pár bajom (aki nem ismerné: ez egy hanganyag, vagy 30 leckéből áll és mindegyik lecke egy-egy rövid történetet dolgoz fel). Az egyik, hogy rendkívül idegesítő hangja van az embernek, a másik az, hogy több olvasó is jelezte, hogy átvágták őket, hetekig nem válaszoltak emailekre, meg ilyenek.

Szerencsére van alternatíva, Success With Stories-nak hívják.

Egy Lisa nevű hölgy csinálta, sokkal kellemesebb a hangja, olcsóbb a termék és sokkal jobb minőségű. Ha már megvan az elszántságod, de még mindig nem mersz másokkal beszélni, akkor sokat fog segíteni abban, hogy ez megváltozzon. Itt tudod megnézni.

Ha már nem találod kielégítőnek az online kommunikációt, itt az ideje, hogy hús-vér emberekkel beszélgess! N

ézz körül a baráti társaságodban, kérdezd meg a barátaid barátait és biztosan találsz angol tudó, jó esetben anyanyelvi külföldit, akivel kamatoztathatod fejlődő nyelvtudásod – nem feltétlenül kell anyanyelvűnek lenni, hogy tanulhass tőle. Ne feledd: minden gyakorlás több, mint a semmi!

7. lépés: Tökéletesítsd a nyelvtanod

Az angoltanulás elején teljesen felesleges aggodalmaskodni a nyelvtanon – ott annyi új dolog van még (pl. a szókincs bővítése), hogy a nyelvtan másodlagos.

Miért erőltetik akkor mégis az iskolában?

Mert nem tudnak jobbat.

A nyelvtant magából a nyelvből szedjük fel és nem fordítva: gondolj csak bele, mennyire tudsz jól beszélni angolul 3 év hagyományos nyelvtanulás után.

Ha már elértél egy biztos alapfokot, AKKOR érdemes ráfeküdni a nyelvtanra.

Na, de akkor mégis mit csinálj?

„Milyen könyvet/könyveket szerezzek be mindenképp, itt mind olvasásra gondolok, nyelvtanra, szókincsfejlesztésre, de akár online felület is lehet, de szerintem tudod, mikre gondolhatok.” /Attila/

A Duolingo remek kiinduló pont a nyelvtan elsajátításához, amit Baranyai Márta remek, rövid és olcsó Nyelvtani összefoglalójával (300Ft), illetve Csordás Norbert Angol Nyelvkönyvével érdemes kiegészítened.

A trükk az, hogy lassan adagold a nyelvtant.

Az elején teljesen felesleges elveszni a Present Perfect rejtelmeiben – saját tapasztalatból tudom, hogy ehhez idő kell, hogy ráálljon az ember agya (nekem 12 évig tartott, mire felfogtam, de ez nem jelent semmit!)

Az én személyes megközelítésem az, hogy dobd a nyelvtankönyvet a vécébe – szó szerint. 

Reggelente 5-10 perc nyelvtanozás bőven elég. Még sok is. 🙂 (legalábbis az elején – ha már középfoknál jársz, akkor fokozatosan érdemes rágyúrni egyre jobban a dologra. De addig ne vessz el benne!)

8. lépés: Tanulj meg angolul gondolkodni

Ha idáig eljutottál már, akkor valószínűleg szeretnéd már úgy használni az angolt, amint ahogy az anyanyelved.

Egyetlen probléma van:

az angol nem magyar.

Teljesen máshogy épül fel, ezért soha nem fogunk tudni úgy beszélni angolul, mint magyarul – mert nem is lehet! De ez nem baj.

A cél az, hogy szinte mindent angolul csinálj, hogy átálljon az agyad az angolra és ne magyarról fordítgass.

„Szeretnék inkább kifejezéseket tanulni, amivel el tudok lavírozni minimum napi 8 órában a külföldi munkahelyemen.” / Tibor/

Ahhoz, hogy nyelvhelyesen beszélj, rengeteget kell olvasnod és írnod. Az olvasáshoz két alapvető szabályt vegyél figyelembe:

 1. olyat olvass, ami igazán érdekel, amit szeretsz
 2. ne szöszmötölj folyamatosan a szótárazással, ne ijedj meg, ha nem értesz minden egyes szót, az idegen nyelven olvasásnál ugyanis nem az a lényeg. Bővebben erről az Extenzív olvasás cikkben olvashatsz.

Hallottál már a Book Depository-ról? Ez az angolul tanulók Mekkája. Fel sem tudom sorolni hány könyvet vettem már tőlük: mindig gyorsak és megbízhatók. Az egész világon ingyen szállítanak házhoz angol nyelvű köteteket, az oldalukon leírhatatlanul sok könyv közül választhatsz. Érdemes figyelni az akcióikat, leárazásaikat is!

Ha online is szeretnél angolul olvasni, használd a lingq.com-ot, ami egy többnyelvű szöveg- és hanggyűjtemény, ahol az aktuális szintednek és érdeklődési körödnek megfelelő szövegeken gyakorolhatsz.

9. lépés: Tedd az életed részévé az angolt!

Találkozz minél több angollal! Nem feltétlenül brit emberekre gondolok, hanem magára a nyelvre. Igyekezz szándékosan minél többször beleütközni az angolba!

EZ az értelme, amiért angolul tanultál: hogy használni tudd, hogy ne kelljen a magyarra támaszkodni.

Mit csinálj?

 • nézz filmeket angolul
 • hallgass angol nyelvű zenéket
 • olvass angolul könyveket és újságokat
 • a híreket is angolul olvasd
 • állítsd át a telefonod és a számítógéped nyelvét angolra

Törekedj arra, hogy az élet minden területén az angol nyelvvel vedd magad körbe, így pedig egyszerre több irányból, több készségedet fejleszted, miközben jó eséllyel még élvezed is magát a folyamatot, ami sem pénzbe, sem pedig külön befektetett energiába nem kerül, pusztán odafigyelés szükséges hozzá.

Ehhez lehetetlen javaslatot adni, mert csakis az számít, hogy téged mi érdekel. 

Keresd meg ezeket a forrásokat és szívd fel ezekből a nyelvet. Középfok után már nem igazán jók a direkt angoltanulóknak készült anyagok – túlságosan mesterségesek. Fogadd el, hogy ezután már magadnak kell megtalálnod a saját anyagaidat blogokon, weboldalakon, filmeken és könyveken keresztül.

+ 1 tipp: Nézd meg az Angol gyakorlati útmutató kurzusom, ha idáig eljutottál, szerintem tetszeni fog!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes