Szókincs a zsebben – így ismételnek az elfoglalt emberek

Az okostelefonok ma már mindenhol ott vannak, többnyire azért, hogy eltereljék a figyelmünket a fontos dolgokról - azonban ha az ember egy kicsit figyel, nagyon hasznos lehet egy olyan fájdalmas nyelvtanulási résznél, mint a szótanulás és ismétlés. Íme hogyan.

Az okostelefonok ma már mindenhol ott vannak, többnyire azért, hogy eltereljék a figyelmünket a fontos dolgokról – azonban ha az ember egy kicsit figyel, nagyon hasznos lehet egy olyan fájdalmas nyelvtanulási résznél, mint a szótanulás és ismétlés. Íme hogyan.

Az időrabló szótanulókártyák

Amikor anno elkezdtem spanyolul tanulni (2009 környékén), körbejártam az egész várost, hogy találjak jó minőségű papírlapocskákat, amikre egy-egy spanyol szót/kifejezést és annak fordítását felvéshettem.

A lapocskák mindig nálam voltak és üres perceimben (mondjuk utazásnál, vagy a lámpánál várakozva) szorgosan nézegettem őket, ezáltal ismételve a szavakat. Ez tök jó dolog, azonban ha több ezer szavas szókincsre óhajtasz szert tenni (márpedig egy nyelvről nem mondhatod, hogy tudod, ha nem tudsz pár ezer szót) akkor minimum egy postás táskát kell magaddal hurcolnod.

Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos szókincs felett képtelenség fejben tartani, hogy mikor mit érdemes átismételni. Ha meg olyanokat ismételsz, amit már amúgy is tudsz, akkor az időpazarlás. Mert ugye senkinek nincs ideje nyelvet tanulni. Nem csodálom, így nekem sem lenne.

A megoldás

Noha a fizikai kártyáknak megvan a varázsuk, én technikai ember lévén szeretem ezt is hatékonyabban csinálni, a technológiára hagyni a dolog oroszlánrészét. Erre valók az SRS programok.

Mi az az SRS?

Az SRS a Spaced Repetition System angol szavak rövidítése, amit nagyjából „időközönkénti ismétlési rendszernek” lehet fordítani. A módszer tudományos hátteréről a Wikipédián tudsz olvasni.

Ezek lényegében szókártyák, csak éppen elektromos formátumban – a számítógépeden, a mobiltelefonodon, vagy éppen a karórádon.

Előnyük, hogy végtelen mennyiség fér el a kütyün (így nem kell magaddal cipelni a postás zsákot), valamint hogy ezeket a programokat úgy fejlesztették ki, hogy pontosan azokat a kártyákat mutassa CSAK, amelyeket át KELL ismételned, mert éppen most kerülne ki a hosszútávú memóriádból.

Nincs felesleges ismétlés, csak a legszükségesebbek!

A legjobb SRS program: az ANKI

Anno már írtam (és videót is csináltam) az ANKI számítógépes verziójáról, azonban most szeretném kiemelni a mobiltelefonos verziót. Tekintve, hogy a program teljesen ingyenes (kivéve az iPhone verziót) és teljesen szinkronban tartja a kártyáinkat a különböző gépeink között, ezért megéri a külön bekezdést.

Tehát, ha elolvasod az eredeti cikket, valamint rendelkezel valamilyen okostelefonnal (Androidos vagy iPhone-nal), akkor gyorsan kapd le a vonatkozó verziót, szinkronizáld a gépeddel és máris viheted magaddal a szavakat.

Hogy hova? Bárhova! Reggel utazol a munkahelyre? Ismételd át az előző nap tanult szavakat és kifejezéseket. Liftre várakozol? Elő az ANKI-val. Váratnak a bankban? Tudod mi a dolgod.

Az egésznek az a lényege, hogy NEM kell végtelen mennyiségű idővel rendelkezned, hogy leülj a számítógéped elé és nekiállj szavakat tanulni/ismételni – hiszen ezt a „holtidőkben” is megteheted – olyankor, ami amúgy elvesztegetett idő lenne. Így teremtünk szépen időt a nyelvtanulásra.

Miért éri meg?

Jelenleg a német szókártyáim száma 2000 körül mozog, ezekhez naponta kb. 50 újat adok hozzá (év végére szeretném elérni a 10000 kártyát – most már látszik, hogy lesz ebből postás táska!), az ANKI-val való ismétlésre/szótanulásra viszont naponta kb. csak 20 percet kell szánnom – ami ráadásul abszolút hely és időfüggetlen is.

Az ismétlést enélkül otthon az asztalnál/számítógépnél ülve, röghöz kötve kellene csinálni, ráadásul azt sem tudnám, hogy hova kapjak, mit ismételjek át éppen. Az ANKI mindent elrendez helyettem, így megtakarítva nekem legalább egy órát naponta. Csak a vak nem látja, hogy mennyire megéri az egészet használni.

A fenti számok tekintetében azt is megkockáztatom, hogy már csak ezért is megéri venni egy okostelefont. És nem, nem kell hozzá milliókat érő telefon – személy szerint én még mindig egy öt éves Samsung Galaxy S1-essel nyomulok, amit nagyjából egy tábla Tibi csoki mellé adnak már a boltban.

Ahogy már említettem, az Androidos verzió ingyenes, az iPhone verzió 25 euróba kerül – ami soknak tűnik, azonban egy ilyen kiváló szolgáltatásért, ami örök életre szól, szinkronizál mindent mindennel és ennyi időt megtakarít, bőven megéri az árát. Akinek meg Androidja van, örüljön, aztán már töltse is lefele.

Nem vagyok technikai beállítottságú!

Mindenkinek szíve joga, hogy mit hogyan tanul, azonban az én alapvető hitvallásom az, hogy ha már itt van nekünk a technológia, akkor használjuk ki és könnyítsük meg a saját életünket vele, ne pedig a kifogásokat keressük rá, hogy miért nem jó.

ANKI-t használni a telefonon egy jó befektetés (időben és pénzben is), így ha komolyan veszed a haladásod, akkor már neki is állsz összeállítani a saját kis kártyáidat (vagy már rég használod őket).

Én nem tudok elég hálás lenni az SRS-nek, az ANKI-nak és a technológiának. Remélem ez a cikk neked is meghozta a kedvedet.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes