Sport és nyelvtanulás – pár perc mozgás és sokkal jobban tanulsz!

Köztudott, hogy a sportolás jót tesz az egészségnek - azonban néhány tanulmány azt is megkapargatta, hogy hogyan lehet ezt okosan a nyelvtanulás szolgálatába állítani. Nem, nem kell heti ötször a konditeremben izzadni másfél órát. Pár perc is elég, ha pontosan tudod, mit csinálsz. Olvass tovább a részletekért!

Köztudott, hogy a sportolás jót tesz az egészségnek – azonban néhány tanulmány azt is megkapargatta, hogy hogyan lehet ezt okosan a nyelvtanulás szolgálatába állítani. Nem, nem kell heti ötször a konditeremben izzadni másfél órát. Pár perc is elég, ha pontosan tudod, mit csinálsz.

Mozgásos tesztek

Tajvan az egyik kedvenc helyem az egész földkerekségen – ide kötődik egy érdekes kísérletet: 26 emberrel csináltattak kognitív teszteket némi mozgás után.

  • 10 perc kényelmes bringázás után
  • 20 perc kényelmes bringázás után
  • 45 perc kényelmes bringázás után

Ezután egy úgynevezett Stroop Testet kellett elvégezniük: meg kellett mondaniuk az eléjük vetített szó betűszínét úgy, hogy maga a szó egy másik színt jelentett, pl. a „fekete” szót kékkel írva.

Érdekes módon úgy találták, hogy a 10 és 45 perces csoport esetében nem volt különösebben nagy eltérés az eredmények között, azonban akik 20 percet tekertek, sokkal jobban, gyorsabban felismerték az adott színt.

Tanulj szavakat 20%-kal gyorsabban

A Münsteri Egyetemen végzett kutatás keretében azt vizsgálták, hogy a futás milyen hatással van a szótanulásra.

Itt is három csoport volt. Voltak akik:

  • 40 percet futottak, kényelmes tempóban
  • 2×3 percet sprinteltek, közötte 2 perc szünettel
  • 15 percig nem csináltak semmit (referenciacsoport; hozzájuk hasonlították az eredményeket)

Az eredmények azt mutatták, hogy a sprintelő csoport 20%-kal gyorsabban tanult új szavakat a célnyelven.

Hogy működik ez az egész?

Ha az ember érti is a dolgok miértjét, akkor sokkal jobban képes azokat kihasználni. Íme egy gyors magyarázat:

Ha a BDNF nevű fehérje szintje emelkedik az agyban, az ember kognitív képességei is megugranak – ez a fehérje gyakorlatilag ráparancsol az agyadban lévő neuronokra, hogy kapkodják egy kicsit jobban magukat.

A mozgás miatt jobban áramlik a vér az agyban, több oxigén jut oda, így több BDNF válik ki a szinapszisaidból – ám a több nem feltétlenül jobb!

Ha túl sokat mozogsz, akkor a BDNF szintje csökkenni kezd.

Ez van akkor, mikor totálisan kivégzed magad a konditeremben. Ne feledd, a kevesebb néha (mint most is) több! Mi pedig nem akarunk feleslegesen dolgozni!

Mit és mennyit érdemes mozogni tanulás előtt?

Ha éppen új szavakat készülsz tanulni:

Fuss 2×3 perc sprintet és már neki is eshetsz a listának (amit persze a megfelelő módszerrel tanulsz, majd miután már megtanultad, beteszed őket az ANKI-ba, hogy soha többé ne felejtsd el őket).

Ha éppen a nyelvtanodat kell fejlesztened:

Pattanj fel a bringára és tekerj el a boltig meg vissza (20 perc).

Éppen beszélgetni készülsz a célnyelven?

Vidd le a kutyát előtte sétálni (20 perc).

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy pár perc futással vagy bringázással bárkiből Einstein lesz, csak azt, hogy kihozod a lehető legjobbat magadból.

Ez több szempontból is előnyös:

  • Jobban fogsz tanulni
  • Meglesz a napi mozgásadagod (vagy legalábbis egy része)
  • Kint több napfényhez jutsz, ami serkenti a szerotonintermelést (éberebb leszel), így éjszaka is jobban fogsz tudni aludni, aminek következtében viszont a nap közben megtanult új dolgok is jobban beépülnek (ezeket alvás közben rakja helyükre az elméd)

Én személy szerint mindig igyekszem 20-30 percet sétálni tanulás előtt, és elmondhatatlanul jobban érzem magam tőle. Fizikálisan és mentálisan egyaránt, és valóban jó hatással van a tanulásomra is.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes