Német C1 projekt összefoglaló VIII.

Március 20-án új projektbe kezdtem az Öt év – öt nyelv+ keretében: az év végéig felsőfokúra akarom fejleszteni a némettudásomat B1 szintről, ez pedig a nyolcadik összefoglaló arról, hogy mi történt eddig.

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Ez év végéig szeretném felsőfokúra fejleszteni a tudásomat. A múltkori összefoglalóban segítséget kértem tőletek, hogy hogyan lehetne mérni a valós haladásomat. Többen az ECL vizsgát ajánlották – itt folytatódik a történetem.

Az ECL nyelvvizsga

Utánaolvastam az ECL nyelvvizsgának és tényleg jónak néz ki, egyetlen bökkenő, hogy 2014. december 5-én van vizsga C1-es szinten, utána viszont csak 2015. február 6-án.

Mivel a projektem 2014. december 20-ig tart, a december 5-ei vizsga túl korai lenne, a februári meg túl késő. Azonban ha nagyon őszinte akarok lenni (és miért ne akarnék?), nem is lenne reális a december eleji vizsga.

Ráfoghatnám sok mindenre (például a szomszédra, aki azóta is bőszen fúr és farag, a felújítás végeláthatatlannak tűnik – én pedig meguntam és egyszerűen elköltöztem; vagy arra, hogy az elmúlt hónapban jelentősen kevesebb energiám jutott a tanulásra), de nem teszem, inkább azt fogom csinálni, amit mindig: megnézem, hogyan lehet korrigálni a dolgokat.

Az elmúlt héten volt egy felismerésem is ezzel kapcsolatban – ugye azt tudjuk, hogy mindenki viszolyog a nyelvtan tanulásától. Kezdő szinten nem is szabad nagy hangsúlyt fektetni rá, hiszen csak elbátortalanítja az embert.

Ugyanakkor van az, amikor rá kell hasalni és ki kell gyúrni a nyelvtant – ez pedig a középfoknál kezdődik, a felső szinten pedig már az anyanyelvűeknél is jobban kell ismerni a célnyelv struktúráját.

Rájöttem, hogy nem fektettem elég energiát ebbe, mert ugyan sokat olvastam és beszéltem, a nyelvtanom nem fejlődött – de mitől is fejlődött volna, ha nem ültem le szándékosan tanulni? Itt az idő. Elő a nyelvtankönyvekkel!

Az univerzum jelei

Amióta felmerült az ECL nyelvvizsga lehetősége, jelentős energiát fektettem abba, hogy találjak egy szakértő tanárt, aki fel tud készíteni pontosan a vizsgára (az előbb említett okok miatt is).

„De hát hová lesz így az önálló nyelvtanulás?” – hördülhet fel az olvasóközönség. Azonban mint azt tudjuk, egyedül nem lehet nyelvet tanulni, másrészt akármennyire is rutinos nyelvtanuló vagyok, a nyelvvizsgák világában teljesen meg vagyok lőve (ironikus módon csak egy középfokú szóbelim van angolból, valamint egy alapfokú írásbelim kínaiból).

Az univerzum erőteljes jelének vettem azt a tényt, hogy az ajánlott némettanárok (5) közül egyetlen egy sem tudott vállalni (vagy tele volt, vagy elköltözött, vagy nem ért rá, stb.), illetve az általuk ajánlott másik 3 tanár sem tudott vállalni. Sherlocki agyam arra enged következtetni, hogy a felsőbb erők itt nagyon vitatkozni akarnak az én német nyelvvizsgámmal.

Kettő alternatívát látok a folytatásra:

  1. Amennyiben záros határidőn belül sikerül találnom egy gyakorlott némettanárt (lehetőleg ECL tapasztalattal, de más nyelvvizsga-tapasztalat is jó), akkor az eredeti célkitűzésemet módosítom és megtoldom a projektet 3 hónappal. Így 2015. március 20-ig tanulok aktívan a németet, majd elmegyek az április 6-ai ECL nyelvvizsgára.
  2. 2014. december 20-ig tovább tanulom a németet, utána pedig jövő év elején csinálok egy nagyobb videót az aktuális szintemről.

Még egy hetet szánok aktívan arra, hogy tanárt találjak, utána automatikusan a kettes opció lép életbe.

Közérdekű felhívás: ha ismersz (netán te magad az vagy) vérprofi, felsőfokú, szóbeli német nyelvvizsgára felkészítő tanárt (jelenlegi szintem középfok), akkor kérlek jelezd azt valamilyen formában (lent a kommentekben, vagy küldj egy rövid emailt a [email protected] címre). Előre is köszönök mindenféle segítséget!

Lássuk, hogy dönt az univerzum! 🙂

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes