Német nyelvtanulás 6 lépésben – Kezdők útmutatója

Azon gondolkozol épp, hogy a német nyelv elsajátításába vágod a fejszédet? Esetleg már el is kezdted, de még csak az elején jársz? Állj meg egy pillanatra és olvasd el, mi az a 6 lépés, amin majd végig kell menned! >>

A német nyelvet megtanulni nem lehetetlen – viszont a rendelkezésre álló rengeteg anyagból, tanfolyamból, könyvből, programból szinte lehetetlenség kiválasztani a megfelelőt.

Miután egy év alatt megtanultam felsőfokon németül, leültem és elgondolkodtam, hogy mik voltak azok a dolgok, amik igazán segítettek ennek az elérésében. Az alábbi hat pontban összefoglaltam, hogy szerintem mik azok a lépések, amin végig kell menned ahhoz, hogy megtanulj németül. És még csak külföldre sem kell menned hozzájuk. 🙂

1. Tisztázd a céljaidat

Ez a legfontosabb lépés, nem ér átugrani! Ülj le egy darab papírral és írd le, hogy miért akarsz megtanulni németül. A kultúra miatt? Egy helyes lány/srác miatt? A diplomáért? Munkalehetőség miatt? Vagy mert szereted a perecet és a bajor söröket?

Meg akarsz egyáltalán tanulni németül, vagy csak a  körülmények kényszerítenek rá?

Ha az utóbbi, akkor már most felejtsd el az egészet. Ilyen is van, és ezzel az ég világon nincs semmi baj. Nem tudnám megszámolni hányan írtak már segítségkérő e-mailt, hogy mondjam meg, mit csináljanak, hogy megtanuljanak németül.

Ilyenkor az első kérdésem mindig az, hogy miért akarsz megtanulni németül?

Az esetek 10-20%-ában az emberek rájöttek, hogy nem is igazán kell nekik németül tudni – csak bizonyítani akartak valakinek, vagy egyszerűen egy beragadt rögeszme volt, hogy neki németül tudnia kell.

Fel kell ismerni a választás szabadságát. Teljesen rendben van, ha azt mondod, hogy neked ez nem kell. Menj focizni a haverokkal, sakkszakkörre, vagy guríts le pár korsóval. Senki nem fog haragudni.

Ha viszont elhatároztad magad, leírtad a motivációdat, akkor irány a második pont!

2. Tanulj meg tanulni!

Megtanulni németül kemény meló, több száz óra lesz. Akármilyen „alfa-béta-gamma-relaxáló-kreatív” dolgon keresztül tanulod, gyorsan felejtsd el, hogy létezik csodamódszer, amivel 1-2 hónap alatt tudni fogsz németül. Nincs ilyen.

Nagyon sokáig szerettem volna én is hinni ebben, és évekig keresgettem, míg rájöttem, hogy ez a dolog nem létezik. Persze, jó lenne, de sajna nincs. Te ne kövesd el azt a hibát, mint én!

A jó hír azonban az, hogy léteznek adott technikák, amiket alkalmazva gyorsan és egyenletesen fejlődhetsz. Ezek olyan dolgok, amiket a némettanulás kalandjaid során mindig használnod kell (nem csak 2 napig).

Ezek nem módszerek, hanem eszközök, amik segítenek neked tanulni, gyorsaabban fejlődni.

Mnemonikák: ha a bajod van a szótanulással, nehezen ragadnak meg a kifejezések, akkor mindenképpen olvasd el és alkalmazd a mnemonikai memóriatechnikákat. Én ezek segítségével napi 50 német szót tanultam meg anno.

Anki: ha már valamit megtanultál (legyen az szó, kifejezés, mondat, nyelvtan), akkor azt az Anki segítségével fejben is tarthatod. Így nem fog állandóan kifolyni a fejedből a tudás, és nem tanulsz feleslegesen.

Vécébe a nyelvtannal: lehet, hogy ez furcsán hangzik, de a némettanulás elején a nyelvtannak nincs sok szerepe. Dobd a nyelvtankönyvedet a vécébe – szó szerint!

Tanulj meg hallgatni: német szövegek, rádiók, zenék, filmek – egy csomó mindent fogsz majd hallgatni a tanulás során, ezért érdemes megtanulnod, hogy hogyan is kell ezt helyesen csinálni.

Tanulj meg olvasni: olvasni is rengeteget fogsz németül a következő 500 órában, így tegyél magadnak egy szívességet és sajátítsd el gyorsan az extenzív olvasás művészetét, ami biztosítja, hogy mindig élvezd azt, amit olvasol, miközben a lehető legtöbbet profitálsz belőle.

Tanulj meg beszélni: szégyenlős vagy, nem szeretsz megszólalni? Használd az autológiát, hogy lendületet vegyél. Úgyis kell majd németül beszélned (interjú, felelés, jegyvételnél, buszon, kávézóban, stb.), így jó, ha már az elején rákészülsz.

Használd a tanulás 20 alapvető szabályát: a tanulásnak vannak általános szabályai, ha ezeket betartod, kétszer-háromszor annyit tanulhatsz meg ugyanannyi idő- és energiabefektetéssel.

3. Sajátítsd el a német alapokat

Rengeteg jó tanfolyam, könyv, tanár létezik, azonban ha te magad is önálló nyelvtanuló vagy, akkor a legjobb a Deutsche Welle teljesen ingyenes tanfolyamával kezdeni.

Ez az online, interaktív kurzus az egészen kezdő szinttől eljuttat a középfok aljáig, legalábbis ami a nyelvtant és a szavakat illeti. De ne felejtsd el, hogy a német nem csak nyelvtanból és szavakból áll!

Amit megtanultál (új szavak, kifejezések), azokat gyakorolnod is kell – hiszen a nyelvtanulás és nyelvgyakorlás nem ugyanaz.

Amint végigmentél a kurzuson (sőt, igazából már előtte is), készen állsz arra, hogy az életed részévé tedd a németet.

4. Tanulj meg németül gondolkodni

Furcsa módon ezt már az elején megteheted. Itt nem arról van szó, hogy már németül is álmodsz, hanem arról, hogy ismered a német szórendeket, azok mintáit.

Ehhez keress rövid német hanganyagokat, amiket már értesz (hiszen ez nem szövegértési gyakorlat), és azokat hallgasd ezerszer újra és újra. A lényeg, hogy könnyű legyen a szöveg, így a sok ismétlés biztosítja, hogy a német minták (KATI szórend és társai) beégjenek az agyadba.

Ezeket a beégetett mintákat pedig majd te is alkalmazni tudod a saját mondataidnál – ergo helyesebben fogsz beszélni és írni.

Én a Leicht Deutsch Lernen-t használtam – rövid, vicces leckék, amik pontosan azt a célt szolgálják, hogy megtanulj németül gondolkodni.

5. Tedd az életed részévé a németet

Oké, képben vagy az alapokkal, tudsz szavakat tanulni, az Ankival mindent fejben is tudsz tartani – itt az ideje felskálázni a dolgokat.

Vedd körbe magad a német nyelvvel, hogy az láthatatlanul szivárogjon be az életed különböző részeibe! Ehhez:

  • Hallgass német rádiót gyakran: a tunein-en ezernyi állomást találsz, témákra, dialektusokra lebontva. Mondanom sem kell, ingyenesen.
  • Nézz filmeket németül: ha olyan vagy, mint én, akkor lefekvés előtt még meg szoktál nézni egy filmet vagy sorozatot. Miért ne néznéd németül ezeket a filmeket? Ha elértél ehhez a lépéshez, már képes leszel könnyebben fogyasztható német filmeket, sorozatokat érteni és élvezni. Összekötheted a kellemest a hasznossal.
  • Hallgass német zenéket: zene nélkül nehéz az élet, mindenkinek vannak kedvenc előadói. Mivel németül tanulsz, mi lenne, ha jobban elmerülnél a kultúrában úgy, hogy német nyelvű dolgokat hallgatsz? Utazásnál, autóvezetésnél, főzésnél – ezeket bármikor lehet hallgatni és szavakat/kifejezéseket felszedni belőlük. Itt egy lista kiindulásnak.
  • Olvass német cikkeket/könyveket: az extenzív olvasás segítségével ezen a szinten már élvezheted a németül való olvasást. Keress cikkeket és könyveket a számodra érdekes témákban, és használd ezeket az új szavak/kifejezések elsajátítására. Már nem érdemes unalmas tanfolyamokkal bohóckodni. Inkább örülj annak, hogy magad válogathatod össze azokat a dolgokat, amikből te szeretnél tanulni. Ezt a lépést én a Pocket-Kindle kombinációval egyszerűsítettem.

6. Optimalizáld a némettudásod az outputra

Mi az az output? Minden német, ami kifele jön belőled. Írás, beszéd, magaddal való beszélgetés, hangosan olvasás, anyanyelvűek imitálása.

Minden, amit németül csinálsz, nem pedig csak passzívan ülsz és befogadod, mint például az írás, vagy szöveghallgatás esetében.

Végeredményben (remélhetőleg) azért tanulsz németül, mert szeretnél kommunikálni, folyékonyan beszélni, könnyedén érteni mindent, amit neked mondanak, és azokra mindenféle erőlködés nélkül reagálni. Ehhez pedig sokat kell beszélned és írnod – egyszóval gyakorolnod.

Tehát törekedj a következőkre:

  • Beszélgess anyanyelvűekkel: a legegyszerűbben a Preply-n találhatsz segítőkész embereket. Ők jelentik a legjobb forrást a nyelv tökéletesítésére, végtére is miattuk tanulod! (Ha nem, akkor már rég baj van.)
  • Írj fogalmazásokat: hiszen ez erősíti az írásbeli képességeidet. Erre a legjobb a langcorrect oldal, ahol az írásaidat teljesen ingyen kijavítják neked anyanyelvűek. Neked pedig nem kell erre pénzt áldoznod egy nyelvtanárnál, aki boldog lesz, hogy nem kell javítgatnia, hanem készülhet veled a következő órára.

Ismételd ezt a lépést, amíg el nem éred azt a szintet, ami megfelel az első lépésben kitűzött célodnak, és már meg is tanultál németül. Gratula!

Nekem ehhez nagyjából 500 órára volt szükségem, amit egy év alatt fektettem bele a német tanulásába, ezután sikeresen letettem a német felsőfokú szóbeli nyelvvizsgát.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes