34+1 ingyenes angol nyelvtanulási módszer

Az angoltanulás költséges dolog? Nem feltétlenül - összeállítottam egy nagy listát a teljesen ingyenesen használható weboldalakból/eszközökből/módszerekből, így nincs több kifogás! >>

Elkezdeni angolul tanulni egyszerűbb, mint gondolnád – talán már túl egyszerű. Annyi kurzus, tanfolyam, tanár, könyv, program van, hogy képtelenség választani. Azért szerencsére nem lehetetlen a dolog – a lényeg, hogy csinálj valamit. 

Összegyűjtöttem 34+1 teljesen ingyenes forrást, amivel már most azonnal elkezdheted fejleszteni az angolodat. Hajrá!

Általános kurzusok

1. Duolingo

Egy remek kis alkalmazás (iPhone és Android verzió is elérhető belőle), amivel könnyen neki is kezdhetsz az angolnak. Szorgos önkéntesek lefordították az angol kurzust magyarra, így bárki nekiállhat a tanulásnak.

Rettenetesen jól kitalált rendszere van, a képregényes grafika, a játékos felépítés, valamint hogy teljesen ingyenes és reklámmentes abszolút nyerővé teszi a kategóriában.

Hátránya, hogy egy idő után monotonná válik és könnyű elveszíteni a lelkesedést – de ez ne vegye el a kedved, mert messze ez a legjobb kiindulási lehetőség!

2. Livemocha

Ezt az oldalt nemrég felvásárolta az egyik legnagyobb nyelvtanulással foglalkozó cég, a Rosetta Stone, így teljesen megújult. A Duolingónál sokkal interaktívabb (videók, hanganyagok, stb.), de hátránya, hogy nem minden része ingyenes (de a nagyja igen).

3. Kurzusok a könyvtárból

Számtalan, hanganyaggal is rendelkező könyv kölcsönözhető ki a könyvtárakból, aminek segítségével otthon, egyedül is tudsz tanulni. Ezek persze nem túl interaktívak, de nyelvtan- és szótanuláshoz kiválóak.

Íme néhány cím: Pimsleur, Rosetta Stone, Colloquial, Teach Yourself, Assimil. Az én kedvencem a Colloquial sorozat.

Szótanulás

4. Online szótárak

Bármennyire is szeretjük a könyveket, a papír alapú szótárak ideje bizony régen lejárt. Az, hogy jó az illatuk még nem ellensúlyozza, hogy nehezek, lassan használhatók, kevesebb információ van bennük.

Online szótárból magyarul egyértelműen a Sztaki a legjobb, egynyelvűből pedig szerintem a Webster, mert egyszerű, tömör és gyorsan használható.

Szintén jó még a Free Dictionary, de akár a Google-t is megkérdezheted: csak írd be, hogy define + keresett angol szó  és máris kidob hozzá egy meghatározást. Szlenghez pedig egyértelműen az Urban Dictionary a legjobb.

5. Képkeresés

Az előbbi Google példát folytatva lehet, hogy kicsit furcsa, de a Google Képeket is használhatod szótárként – mégpedig képes szótárként! Ha rákeresel egy angol szóra, majd felül a menüben a ‘Képek’ fülre kattintasz, egy csomó vizuális információt kaphatsz az adott szóról.

Nem csak főneveknél működik, de elvont fogalmakat is könnyebb megérteni képeken keresztül – próbáld csak ki!

Ha már haladó szinten vagy, akkor sokat segíthet a hasonló jelentésű szavaknál a különbségek meghatározásában, ha mindkét szóra rákeresel a képek között és igyekszel megtalálni a közös (vagy éppen különböző) pontokat bennük.

6. Példamondatok

Szavakat ugye nem tanulunk, sokkal inkább kifejezéseket és egész mondatokat.

Viszont honnan szedjek helyes példamondatokat, amelyekből kiderül, hogy hogyan használják az új szót?

Egyszerű: irány a tatoeba.org, ahol több millió példamondat található. Igazi aranybánya!

Második számú kedvenc a Wordnik, ha rákeresel egy szóra, akkor a jobb oldalon temérdek példamondatot találsz hozzá.

7. Anki

Egyszerű, érhető és intelligens szókártyák, amik segítenek mindent megjegyezni, amit már egyszer megtanultál. Messze ez a cucc volt a legnagyobb hatással az egész nyelvtanulási pályafutásomra, egyszerűen kötelező használni. Minden géptípusra létezik, itt tudsz róla bővebben olvasni.

8. Memrise

Ed Cook memória-nagymester fejlesztése, ahol mindenféle ingyenes kurzusokon keresztül tanulhatsz szavakat, amikhez kép és leírás is tartozik. Azon túl, hogy nagyon szép és pontos, szórakoztató is.

9. Tematikus szólisták

Ha egy adott témában szeretnéd elmélyíteni a szókincsedet, akkor érdemes felkutatni specifikus szólistákat (mondjuk ügyvéd vagy, és a munkajog érdekel). Ilyen listákat kínál például az Enchanted Learning, de temérdek mást is találsz a neten.

Nyelvtan

10. Mi a helyes?

Ha nem tudod eldönteni, hogy két kifejezés közül melyik a helyes (pl. „He wants to go”  vagy „He want to go”), akkor nyugodtan keress rá google-ben mindkettőre, úgy hogy aposztrófok közé teszed – valószínűleg az lesz a helyes, amelyikre több találatot dob ki a kereső.

_he wants to go_ - Google Search - Google Chrome 2015-10-27 09.23.43.png

_he want to go_ - Google Search - Google Chrome 2015-10-27 09.25.13.png

11. Igeragozás

Az angolban ugyan nem túl vészes az igeragozás, ám ha mégsem vagy biztos benne, akkor a legegyszerűbb a Verbix oldalán ellenőrizni a dolgot.

12. Angol nyelvtani összefoglaló

Az 5 perc angol messze a legjobb magyar oldal az angoltanulás témakörében – a nyelvtani részük kifejezetten jó. Erre találod.

13. Hinative

Ez az egyik kedvenc szolgáltatásom. Ha valamit nem tudsz angolul (hogyan ejtik, helyes-e ahogy gondolod, jól írtad-e, stb.), akkor itt felteheted a kérdéseidet – kedves anyanyelvűek pedig készséggel megválaszolják azokat. Angolgyakorlásnak sem utolsó.

Szövegértés (olvasás)

14. Bliubliu

A BliuBliu direkt az olvasás fejlesztésére lett megalkotva. Rengeteg témában találsz vicces, rövid történeteket, de egész könyveket is.

Ezek pedig egy olvasást segítő rendszerrel vannak megtámogatva: az általad még nem ismert szavakat piros színnel jelöli – így pontosan tudod, hogy mire számíts egy új szövegnél.

Ha túl sok a piros = még túl nehéz a szöveg. Keress valami olyasmit, ami könnyebb, azaz kevesebb a piros színű szó.

Ami a legviccesebb: naponta csak 5 percet használhatod, utána várnod kell másnapig.

15. Lingq

Remek oldal, ahol az írott szövegek mellé tartozik hanganyag is – valami eszméletlen mennyiségű tananyag van itt. A 11 nyelv között természetesen az angol is szerepel, és mindenki kedvére válogathat: kezdőtől az anyanyelvű szintig.

16. Readlang

Ezzel a böngészőkiegészítővel az idegennyelvű anyagokat sokkal egyszerűbben lehet olvasni. Böngészés közben csak aktiváld a kiegészítőt, így bármelyik oldalon rábökhetsz bármelyik angol szóra, a Readlang pedig automatikusan kiírja a magyar megfelelőjét, sőt el is tárolja neked.

Mi több, még át is ismételteti őket, amikor éppen szükséges.

17. Online újságok

Kontinensek, vagy nyelvek alapján is választhatsz újságot az onlinenewspapers.com oldaláról, és már olvashatod is a híreket, ám ha valami könnyebb dolgokat olvasnál, akkor a Time magazin gyerekeknek szánt verziója kiváló választás lehet, amelyet itt érhetsz el. 

18. Könnyített hírek

Nem kell ahhoz felsőfokon tudni angolul, hogy értsd a híreket – vagy legalábbis a lényeget.

Az egyik kedvencem a News in Levels, ami mindig az aktuális dolgokról ír, ám ami a legjobb benne: ugyanaz a hír háromféleképpen van megfogalmazva.

Egy a teljesen kezdőknek, egy a középhaladóknak, egy pedig maga az eredeti hír, amit az anyanyelvűek is olvasnak.

Ez zseniális lehetőség arra, hogy egyből szórakoztató, naprakész anyagokból tanulj, sőt, ha a kezdő szintet megértetted, semmi sem tarthat vissza, hogy átugorj a középsőre, és így ugyanabban a kontextusban új kifejezéseket tanulj.

19. Klasszikus könyvek

Ha a szövegértésedet szeretnéd fejleszteni, akkor egy dolgot kell tenned: rengeteget olvasni.

Hogy mit? Ingyenes könyveket.

A legelterjedtebb, és talán legszórakoztatóbb módja a szövegértés gyakorlásának az olvasás. Mindegy milyen műfajt vagy témát választasz, a lényeg, hogy érdekeljen. És akkor már miért ne kezdenél a klasszikusokkal?

A Project Gutenberg oldalán több száz (ezer) teljesen ingyenesen, legálisan letölthető könyvet találsz, közöttük olyanokat, mint a Moby Dick, Sherlock Holmes vagy éppen a Káma Szutra.

Hallás utáni szövegértés

20. Sorozatok, filmek, tv

Ez talán a legkellemesebb tanulási módszer, ráadásul rengeteg megoldás van arra, hogy eredeti nyelven nézd őket pl. Popcorn Time, Netflix (bár Magyarországon egyelőre nem elérhető, csak némi trükközéssel), Speechyard (beépített szótárral is rendelkezik), ehhez hasonló az Ororo TV.

De itt van például az Extr@ is, egy vicces sorozat, amit kifejezetten nyelvtanulóknak fejlesztettek ki.

Nem kifejezetten nyelvtanulási témakör, de nekem nagyon szimpatikus a magyar fejlesztésű TV helyett oldal, ahol rengeteg, nagyon érdekes műsor van összegyűjtve.

21. Podcastok

A podcastok lényegében rövid hanganyagok, amiket letölthetsz a gépedre/telefonodra, és szénné hallgathatod őket, hogy ezzel fejleszd az angoltudásodat. Ezekből a legnépszerűbbek a következők:

22. EnglishClass101

A németnél, kínainál és orosznál is rengeteget segítettek nekem a 101 leckék, így az angol verzióban sem fogsz csalódni. Nagyon jól, logikusan felépített leckék, amelyek rövidek és szórakoztatóak.

A próbaverzió után fizetős, viszont ki mondta, hogy addig nem lehet előre letölteni a dolgokat ingyen? 🙂

23. Rádió

A rádiót természetesen a hallási utáni szövegértésed javítására érdemes használni. Az anyanyelvűeknek szóló műsorok biztosítják, hogy nem valami mesterséges, nyelvtanulóknak készített, kultúrától elütő anyagot kapsz.

A legegyszerűbb, ha a TuneIn-t használod: nem csak országonként, de városonként, sőt angol akcentusokként is válogathatsz a jobbnál jobb rádióállomások közül.Van mobil verziója is, így menet közben is hallgathatod az angol cuccokat.

24. TED előadások

A TED előadásokat azoknak különösen ajánlom, akik egy kicsit is érdeklődnek a tudományok iránt.

Imádom őket, rettenetesen sokat tanultam belőlük! Nagyon érdekesek, és az interaktív feliratnak köszönhetően nagyon jól lehet követni az előadásokat.

Itt találod a legnépszerűbb műsorokat. Minden idők legnépszerűbb előadása Sir Ken Robinsoné: arról szól, hogy az iskola tényleg megöli-e a kreativitást? Nézd meg, érdemes!)

Beszéd és kiejtés

25. Nyelcsere élőben

Nincsenek angolul beszélő ismerőseid, barátaid? A Conversation Exchange gyorsan megoldja ezt a problémát: a városodban lévő anyanyelvűekkel hoz össze. Ha segítesz nekik a magyarral, akkor ők cserébe segítenek az angollal.

26. Nyelvcsere interneten

Azok számára, akik ódzkodnak a személyes találkáktól, a legjobb választás az iTalki. Bár van fizetős része is, alapvetően ingyenes, és chat, vagy videóbeszélgetés során tudod gyakorolni a nyelvet másokkal.

Nekem rengeteg időt takarított meg (mivel nem kellett fizikailag elmennem, hogy találkozzak valakivel), így ezt is a tényleges gyakorlással tudtam tölteni.

27. Helyi találkozók

Csatlakozz angol közösségekhez a városban, és menj el, dumálj anyanyelvűekkel. A Meetup.com segít ezeknek a közösségeknek a felkutatásában, de a couchsurfing-et is használhatod ilyen céllal.

28. Dalszövegek

Tudományosan bizonyított, hogy zenén keresztül jobban tanulunk nyelveket.

A Lyrics Training ezt még tovább gondolta: kedvenc előadóid klippjeit nézheted, miközben játékos formában kikérdezi tőled a számok szövegeit. Ezeket pontozza, sőt, másokkal is összehasonlíthatod magadat.

Ez azért marha jó, mert míg te a zenére és a pontok gyűjtögetésére figyelsz, észrevétlenül tanulsz egy csomó új szót és nyelvtani elemet.

Nemrég a Spotify is beindította a dalszöveg funkciót, így zenehallgatás közben nézheted a dal szövegét is, de itt nincs interakció, se játék.

29. Szöveglassítás

Ha van egy jó hanganyagod, akkor utánozd, így sokkal jobb lesz a kiejtésed. Ehhez a Windows Media Playert is használhatod, de kifejezetten erre a célra a sebpearce oldala a legegyszerűbb választás.

30. Hogyan ejtik ezt ki?

Az angol írott szövegből nem feltétlenül könnyű következtetni a szó kiejtésére.

Bevallom őszintén, hogy néha nekem is a Forvo után kell nyúlnom. Csak beütöd az angol szót, és anyanyelvűek felvételein keresztül hallgathatod meg, hogy hogyan is kell azt pontosan kiejteni.

Ha regisztrálsz, akkor ezeket mp3-ban le is töltheted, így azokat könnyen az ANKI kártyáidhoz tudod fűzni (ezzel hatékonyabbá téve az ismétlést).

31. Autológia

Lomb Kató szerint ez a legjobb módszer a beszéded fejlesztésére, ha éppen nincs anyanyelvű partner kéznél. Én is rengeteget használom, neked is tetszeni fog. Itt tudsz róla bővebben olvasni.

Írás

32. Levelezőpartnerek

Ha az írásodat szeretnéd fejleszteni, természetesen sokat kell írnod.

De ha nincsenek angol ismerőseid, akkor sem kell kétségbe esni, az Interpals és a Global Penfriends direkt erre specializálódott: kedves anyanyelvűekkel hoz össze és ha találtok közös témát, akkor máris kezdődhet a levelezés.

33. Ingyenes fogalmazásjavítás

Ez az egyik nagy kedvencem: fogalmazásokat írhatsz, amelyeket feltölthetsz a Lang-8 weboldalára, ahol angol anyanyelvűek kijavítják (jó esetben pár órán belül) és visszajelzést adnak arról, hogy miben kell fejlődnöd.

Nagyon segítőkész a közösség – cserébe te is segíts másoknak és javíts ki magyar fogalmazásokat!

34. Fórumok

Mi a hobbid? Mivel foglalkozol szívesen? Keress angol nyelvű fórumokat a témában, regisztrálj, és kezdj el beszélgetni hasonló érdeklődésű emberekkel – ez biztosítani fogja, hogy sose fogyjatok ki a mondanivalóból!

Csak keress rá Google-ben az „érdeklődési köröd angolul + forum” szavakra és válogass!

+ 1. bónusz: Tanulj meg tanulni!

A lengyel Piotr Wozniak egy furcsa zseni, ám az általa megalkotott 20 alapvető tanulási szabály milliók életét változtatta meg.Lefordítottam az eredeti esszét és külön a nyelvtanulásra szabtam a mondanivalóját. Használd ezeket a szabályokat és százszor gyorsabban fogsz haladni: a tanulás 20 alapvető szabálya (a nyelvtanulásra alkalmazva)

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes