Francba az újévi fogadalmakkal – koncentrálj a helyes szokás kialakítására!

Az ünnepek között az ember rendszerint komoly elhatározásokat hoz, hogy akkor majd a következő évtől: új munkát talál, lefogy 20 kilót, befejezi az egyetemet, megtanul egy nyelvet és persze sokkal egészségesebben fog élni. És mikor az év végén visszatekint, általában nem sok minden valósult meg belőlük. A fogadkozásnál van egy sokkal jobb módszer.

Az ünnepek között az ember rendszerint komoly elhatározásokat hoz, hogy akkor majd a következő évtől: új munkát talál, lefogy 20 kilót, befejezi az egyetemet, megtanul egy nyelvet és persze sokkal egészségesebben fog élni.

Egy héttel az év kezdete után ezek a fogadalmak általában már sehol nincsenek. Persze, hiszen több dolog is hibádzik velük:

  • Nem pontosak
  • Nem mérhetőek
  • Nincs „végük”
  • Hosszú ideig tartanak, közben a motiváció pedig elfogy

Éppen ezért én már régóta nem „fogadkozom” az új év kezdésénél, helyette inkább a megfelelő szokások kialakítására figyelek, amelyeket nap mint nap végrehajtva közelebb kerülök a célomhoz.

A fogadalmak mindig a legjobb esetet veszik figyelembe (és mint tudjuk, az élet mindig közbeszól) – a céljaidat meghatározva azonban mindig szem előtt tarthatod, hogy hova szeretnél eljutni, a szokás pedig segít oda eljutni. A tudomány mai állása szerint, ha egy új szokást három hétig, 66napig, 300 napig állandóan, minden nap csinálsz, az az életed részévé válik, automatikusan folytatni fogod a dolgot (referencia, másik referencia).

Mi lenne, ha az új évben minden nap foglalkoznál az általad tanult nyelvvel, naponta csak 15 percet? Az több mint 60 óra színtiszta tanulás lenne. Ez alatt már jelentős haladást lehet elérni. Persze ehhez az kell, hogy minden nap leülj tanulni 15 percet. Koncentrálj erre: hogy leülj és tanulj 15 percet – és arra, hogy ne szakítsd meg a sort. Hány napot tudsz megcsinálni egyhuzamban?

Néhány tipp ahhoz, hogy sikeres legyél az új szokás kialakításában (melynek persze nem kell feltétlenül a nyelvtanulással kapcsolatban lennie):

Fókuszálj a szokásra, ne a célra! Az elméd nem fog azon görcsölni, hogy „mikó’ érem má’ el a célom?”, sokkal inkább arra, hogy „minden egyes nappal közelebb jutok hozzá”.

Add át magad neki teljesen! Ne próbálj meg 20 különböző, teljesen új szokást egyszerre kialakítani. Ne próbálj meg egyszerre leszokni a cigiről, rászokni a heti háromszori futásra, a korai kelésre és az egészséges táplálkozásra és emellett még napi 1 órát foglalkozni az általad tanult nyelvvel. Válassz ki EGY szokást és koncentrálj arra a következő 30 napban, amíg teljesen automatikussá válik, majd lépj át a következőre.

Heti adagokban gondolkodj! Egy hét egy jól belátható időintervallum, ez kezelhető. Ha azt mondod magadnak: a következő egy évben minden nap megtanulok 10 új szót, az nagyon jó, viszont az elméd a háttérben már is elkezd kapálózni, hogy „miiiii, egy ééév? Már most elegem van belőle, hagyjuk a francba”. Mondd ezt helyette: a következő héten minden nap megtanulok 10 szót, utána pedig átismétlem őket és nyugtázom, hogy jól teljesítettem! Aztán jöhet a következő hét.

Keress egy párt magadnak! Társas lények vagyunk, minden jobban csinálunk csoportban. Keress valakit, akivel együtt dolgoztok az új szokás kialakításán és hetente egyszer leültök 5 percre és megbeszélitek kinek hogy ment az elmúlt hét, hol lehet javítani. Már csak maga ez a tény, hogy nem vagy egyedül, irgalmatlan nagy segítség.

Összegezve

  1. Ne fogadkozz, inkább válassz ki egy új szokást és figyelj arra
  2. Egyszerre egy új dolgot vezess be
  3. Heti lépésekben haladj
  4. Keress magadnak egy partnert (vagy csoportot), aki rajta tart a célon

Hajrá!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes