A hónap olvasója: F. Tamás

Fülöp Tamás példás szorgalmával és gondosan felépített tanulási tervével sikeresen megtanult angolul, most pedig a németre alkalmazza a tapasztalatait. Beszél nekünk a technikákról, a sport és a nyelvtanulás kapcsolatáról és még egy csomó érdekes dologról.

Tomival ez az interjú 2014-ben készült. Ezek a sikertörténetek motiválóak, de az igazi varázslat utána történik. 2021-ben Tomi írt egy emailt, hogy mi történt vele, az angoljával és a németjével az elmúlt időben. Hogyan tartotta szinten, felejtette el, használta fel a tanulástechnikákat arra, hogy 45 évesen karriert váltson. Ha technikai ember vagy (mérnök, programozó, stb), akkor nagyon tanulságos lesz a dolog. Át is adom a szót Tominak. -Bálint

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Fülöp Tamás vagyok, 38 éves. Jellemzően a kihívások és megoldandó feladatok – nem matek – vonzanak. Néhány éve elterveztem, hogy Angliában építem fel ismét önmagam, de az élet felülírta a döntési prioritásokat és így visszatértem Magyarországra. Jelenleg termeléstervezőként dolgozom egy német tulajdonú járműipari beszállító cégnél.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Az angollal még általános iskolában ismerkedtem meg ötödikes koromban. Kisebb nagyobb megszakításokkal tanul(gat)tam az elmúlt évek folyamán, de komoly szándékom a nyelv elsajátítására csak 2010-ben ébredt. Ekkor tettem egy középfokú nyelvvizsgát, de csak utána tanultam meg folyamatosan beszélni angolul.

A német nyelvet is az előző században tanultam, négy éven keresztül még középiskolában, de nagy része elkopott már annak a tudásnak. A jelenlegi munkahelyemen az angol nyelvismeretemet tudom használni, de az elsődleges munkanyelv a német. Tehát most a német nyelv elsajátítása került előtérbe.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

2010 óta. Nem szeretek szabályokat biflázni. Beszélni akarom a nyelvet és nem pedig logikai feladatokat megoldani valósidőben. A matek amúgy sem megy. Ezért kerestem olyan módszereket, amivel el tudom sajátítani a folyékony beszédet.

Sok hasznos dolgot találtam az oldalon. Amely módszerek testhez állónak bizonyultak, azokat beépítettem az autodidakta nyelvtanulási tematikámba. Természetesen a középfokú nyelvvizsgámhoz rengeteg szabályt, meg isten tudja mi kellett megtanulnom, de valahogy túléltem.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Mivel a nyelvtanulás mellett a futás a másik kedvenc hobbim és az életmódom alapja 2006 óta, így hetente kb. 5-6 órát töltök futással. Ez idő alatt remekül el lehet mélyülni az élet ügyes-bajos és napi dolgaiban. De arra is tökéletes ez az időszak, hogy hallgassak valami nyelvi hanganyagot.

Ráadásul az agy oxigén ellátottsági foka is sokkal magasabb ekkor, tehát még nagyobb hatékonysággal bír ez a módszer. Futásaim során korábban angolt tanulva rendre Effortless English-t, majd Speaking Business English-t, újabban pedig németet tanulva Leicht Deutsch Lernen-t hallgatok. Ezek az anyagok egy módszerre épülnek és több leckéből állnak.

A tanulási módszer lényege az, hogy ugyanazt a szöveget naponta két-háromszor-ötször-tízszer meghallgatva, egy-két héten keresztül ismételve beágyazódik a tudatalattiba amit hallgatunk. Szerencsére nyelvtannal együtt. Ráadásul a hallott anyagok írott formában is rendelkezésre állnak. Zseniális.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

A nyelvtanulási módszerekből felépített rendszer, amit használok, valamint a kitartásom. A hétköznapokat 15-20 perc ANKI-val indítom, majd futócuccot húzok és irány a munkahely, eközben pedig nyelvi hanganyagot hallgatok. Délután hazafelé ugyanez a program. Tehát mire hazaérek, már magam mögött tudok két futóedzést és aznap már foglalkoztam kb. másfél órát nyelvtanulással.

Estefelé felmegyek az www.interpals.net-re vagy a www.facebook.com-ra, ahol szintén nyelvgyakorlási szándékkal – is – chatelgetek ismerőseimmel, írok a fórumokba. Angliai tartózkodásomnak köszönhetően anyanyelvű angolokkal is tudok „beszélgetni”, de van olyan magyar ismerősöm, akivel magyarul még nem is kommunikáltunk, csak angolul.

Néha meglátogatom a www.sharedtalk.com-ot, ahol az élő idegen nyelvet beszélni kívánókkal tudok gyakorolni. Ez a hétköznapi rutinom nyelvtanulás szempontjából. Hétvégén szoktam még olvasni, ezt a délelőtti órákra időzítem, ekkor egy-két órát fordítok e-book olvasására.

Az e-booknak nyelvtanulás szempontjából van egy nagy előnye a könyvvel szemben: ha egy szó vagy kifejezés nem megy, akkor csak kijelölöm az ismeretlent és a beépített egynyelvű szótár máris segítségemre siet. Nagyszerű megoldás.

Szabadidő mennyiségétől függően sorozatokat is nézek, szerencsére elég széles paletta áll rendelkezésre az interneten. De nagyon hasznos még a www.ted.com oldal is, főleg angolt tanulóknak. Ott a beszédek 60 különböző nyelven vannak feliratozva (TED előadásokat más nyelven is el lehet érni, például németül és spanyolul is – Bálint).

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Korábban a kiejtéssel nem törődve tanultam a szavakat és kifejezéseket. Természetesen sok rögzült helytelenül az idők folyamán. Amíg csak a haverok röhögtek rajta itthon, addig nem volt nagy a baj, de amikor Angliában, vagy később a munkámban kellett helyt állnom, akkor már más volt a szituáció.

Hogyan lendültél túl rajta?

A kiejtés és a hallás alapján történő szövegértés kéz a kézben jár. Sok hanganyagot hallgattam meg, valamint rögzítettem élő beszélgetéseket Angliában diktafonnal, melyeket feldolgoztam számítógépen és sokszor ismételtem őket.

Szerencsére az egyik kinti futótársammal sikerült megbeszélnem, hogy olvasson fel nekem egy Effortless English anyagokból összeszerkesztett hanganyagot brit angol akcentussal, amit rögzítettem. Háromórányi szerkesztett hanganyag volt az eredmény. Ezért cserébe egy üveg Tequila volt az ajándék.

angol kiejtés

Amióta pedig ismét itthon dolgozom, hétvégén sokat kell utaznom autóval, így elég sok idő áll rendelkezésemre, hogy ezeket a fenn említett hanganyagokat hangosan fel tudjam mondani – hangsúlyra, kiejtésre, intonációra figyelve. Ezek a módszerek sokat segítettek abban, hogy fejlődjön a kiejtésem és a szövegértésem.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Számomra a nyelvtanulás olyan, mint a hosszútávfutás. Szeretek „úton lenni”, látni, hogy az egymásra épülő tanulási módszerek és folyamatok miként alakulnak át hosszútávon felhasználható tudássá, tapasztalattá, sikerré.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Elmegyek futni, és AJ Hoge-ot hallgatok közben.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Egyszerű dolog? Amikor megvettem a repülőjegyet Angliába. Komolyra fordítva: a diplomához szükség volt a középfokú nyelvvizsgára. Ezzel nem is lett volna gond, mert ugyan volt nyelvvizsgám, de nem beszéltem a nyelvet. Nem akartam, hogy az a sok nyelvtanulásra befektetett energia, idő stb. elvesszen.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Így utólag már vicces a szituáció, de amikor történt, akkor nem volt annyira az.

Fél évet töltöttem az angliai Newcastle upon Tyne-ban, ahol észak-kelet Anglia egyik legnagyobb amatőr futócsapatának tagjaként kerültem közelebb az edzőtársaimon keresztül az angol nyelvhez. Amire nem számítottam, az az volt, hogy elég sokan beszélnek ott a Northumberland megyére jellemző Geordie akcentussal.

Az Effortless English-sel amerikai angolt tanultam, így a brit angol megértése is nehézségeket okozott, de ez a Geordie… Még szerencse, hogy Activity-ben jó vagyok. Persze egy-két alkalom után megtaláltam azokat a sporikat, akik a számomra érthetőbb verzióját beszélték a nyelvnek. Továbbá az önkéntes munkáim során, és a hétköznapi életben is volt lehetőség nyelvgyakorlásra. A lehetőség mindenhol ott van, csak tudni kell élni vele.

Milyen jó tanácsod van más nyelvtanulók számára?

Merj tévedni és hibázni. Merj megszólalni idegen nyelven, akárhogyan is megy. Beszélj, amennyit csak lehet. Csakis beszédből lehet építkezni, a csendből nem. Aki meg kinevet, az magát neveti ki… Te meg mered csinálni, ő nem. Te jobban fogsz idegen nyelven beszélni, ő meg nem.


7 évvel később…

2021. augusztusában, Tamás írt egy emailt, ami annyira tetszett, hogy kiegészítettem vele az eredeti cikket. Át is adom neki a szót:

Még korábban kb. 2014-ig aktív olvasója voltam a blog-odnak, amikor autodidakta módon tanultam az angol nyelvet. Sokat köszönhetek a munkásságodnak, sok jó ötletedet vettem át és tanultam azokkal a módszerekkel a nyelvet.

A blogot ugyan évek óta nem látogatom, de a hírleveleid érkezésének mindig örültem és örülök. Sok-sok hasznos dolgot találtam már a soraid között. Az utóbbiak valamelyikénél, de lehet, hogy többször is írtad már korábban, hogy írjunk magunkról.

Elterveztem, hogy írok, de valahogy sosem ültem neki. Végül most megtettem, mert úgy érzem most van olyan mondanivalóm, ami a tanulással és a nyelvtanulással kapcsolatos.

A német nyelv tanulását abbahagytam 2014-ben. Többször váltottam munkahelyet a cikk keletkezésének időpontja óta, többnyire termelés tervezői pozíciókban dolgoztam, végül karrier váltásra adtam a fejemet, mert nem találtam meg a számításomat a szakmán belül egyik cégnél sem.

A karrierváltásig vezető út minden egyes állomását felhasználtam az új karrierem építéséhez: Angliából történő visszatérésem után csak olyan helyre mentem el dolgozni – egy pozíció kivételével – ahol tudtam kamatoztatni az angol nyelvtudásomat.

A különböző munkahelyeken különböző gyártási folyamatokkal ismerkedtem meg, amikhez különböző szemlélettel kellett tervezni a gyártást. Többféle termelés irányítási rendszert használtam, ahol pedig nem volt az igényeknek megfelelő, ott fejlesztésbe fogtam és csináltam kiegészítéseket a meglévő rendszerekhez. Akkor még Excel alapokon. Az Excel tudásom feljődése is munkahelyről munkahelyre fejlődött. A kontrollinges Excel guruktól lestem el amiből később építkezni tudtam. Visszatérve a témához, annyira megtetszett a különböző rendszerek fejlesztése és a különböző alkalmazás eszközök készítése, hogy eldöntöttem 2018. nyarán, hogy szoftverfejlesztő leszek.

Online tanfolyamot kerestem, mely oktatási módszernek az előnyeit és rugalmasságát mindannyian ismerjük. Sok Bootcamp ajánlatot találtam a neten, de nem igazán voltak megnyerőek és többnyire jelenléti oktatást folytattak milliós tandíjak fejében. Végül rátaláltam a https://www.studicore.hu-ra

Nagyon világosan megfogalmazott tanmenettel rendelkező tanfolyam, 100%-ban online végezhető és igény esetén 1:1-ben mentorált lehetőséget biztosítanak, kedvező áron. Megrendeltem a Java tanfolyamot és nekiláttam a tanulmányaimnak, akkor még munka mellett. Nyolc hónappal később, 2019. áprilisában pedig kirugtak a munkahelyemről, amiben azonnal megláttam a lehetőséget a karrierem hatékonyabb építésére.

Napi szinten tudtam foglalkozni azután a tanulással. Úgy éreztem 2020. nyarán, hogy készen állok az álláskeresésre. Több mint száz céghez adtam be DM kampány keretein belül a portfóliómat. A portfólióm egy bemutatkozó weblapból és egyetlen műszaki alkalmazásból állt. A keresésnek köszönhezően több interjúm is volt a különböző cégeknél, végül az egyik cégnél ajánlatot is kaptam. Akkor éreztem, hogy megérte az a sok-sok lemondás a tanulás javára, elértem a célomat.

Korai volt az öröm, 10 nappal a kezdésem után megszüntették a munkaszerződésemet. Az első napokban derült ki, hogy nem tudok eleget a szoftverfejlesztés komplexitásából, a járulékos technológiákról. A programozás nyelvét tudtam ugyan, de a nyelv keretrendszeréhez és a kapcsolódó technológiákhoz nem értettem. Pedig az állásinterjún részletesen kitértünk a részletekre, de szerintem a kiegészítő technológiák tudását alapvetőnek hitték. Viszont ez utólag nem derült ki.

De az első tíz napos fejlesztői karrierem pozitívuma az volt, hogy betekintést nyertem egy fejlesztő cég életébe, és rálátást kaptam arra, hogy milyen technológiákkal kell foglalkoznom, tanulnom, hogy ezen a pályán mozogni tudjak.

Rendkívül hálás vagyok Pasztuhov Dánielnek, a StudiCore tulajdonosának, szakmai vezetőjének – náluk végeztem a fejlesztői tanfolyamot – akivel a megbeszéltük a kérész életű karrieremet a szoftverfejlesztés világában, amire Ő segítségképpen felajánlotta, hogy vegyek részt a készülőben lévő tanfolyamán. Éppen annak a keretrendszernek – Spring Boot – írta a tananyagát amire nekem is szükségem volt a továbbjutáshoz.

Így ennek a tanfolyamnak az első tanulójaként vagy az első tanulók egyikeként tudtam tanulni a tanfolyamot. Párhuzamosan a tanfolyam végzése mellett készítettem a tanult technológiákkal is egy második példaprojektet, melynek alapötletét a korábbi karrieremből merítettem.

Ezt szintén hozzáadtam a portfóliómhoz és ismét álláskeresésbe kezdtem 2021. februárban. A várva várt siker hamarosan megérkezett. A korábbi DM kampányból érkező visszajelzések mellett a LinkedIn-re helyeztem nagy hangsúlyt az ismerettségi köröm bővítésével az álláskeresés tekintetében. Ennek eredményeképpen a LinkedIn-en sikerült kapcsolatba lépnem a jelenlegi munkahelyem egyik vezetőjével, aki felfigyelt a portfóliómban lévő műszaki alkalmazásokra.

Megtörtént a várva várt áttörés

Jelenleg az ötödik hónapomat töltöm egy fejlesztőcég nemzetközi csapatában. Egy hónapja már éles projekten dolgozom a csapat teljes értékű tagjaként, 45 évesen.

Tanulási vonatkozásai karrierváltásomnak:

– Szoftverfejlesztés

Az anki segítségével a rengeteg szakkifejezést sikerült megtanulnom. Sőt a munkahelyemen a projektspecifikus kifejezéseket, rövidítéseket is a szoftver segítségével tartom karban a fejemben.

– Angol

Nemzetközi csapat tagjaként a napi meetingek és a két-három hetente történő prezentációk, a kapcsolatos meetingek is angolul zajlanak. Az írásban és szóban történő kommunikáció is angol nyelven történik. Ennél jobb nyelvgyakorlási lehetőség aligha létezik az ország elhagyása nélkül. Továbbá a cég biztosít különböző szintű nyelvtanfolyamokat. Én egy beszédközpontú kiscsoportos középhaladó angol nyelvtanfolyam tagja vagyok, heti 2*60 perc-ben. Ezeken az órákon szembesülök azzal, hogy beszélem a nyelvet ugyan, de van mit dolgozni a nyelvhelyességgel.

– Német

A nemzetközi cég egyik tulajdonosi része német anyanyelvű. Így a cégnél van lehetőség a német nyelv tanulására is. Mivel nem szerettem volna teljesen az elejéről kezdeni a tanulást, ezért egy középszintű csoportba kértem magam. A tanárommal megbeszéltem, hogy megteszek minden tőlem tehetőt, hogy előhívjam a 25 éves német tudásomat és ha megy, akkor maradok ennél a szintnél, ha nem tudok haladni, akkor átbeszéljük a további teendőket.

Egy-két hónap nyelvtanfolyam tapasztalataiból következtetve úgy döntöttünk, hogy szeptemberben kezdem előlről a nyelv tanulást egy kis csoportos tanfolyamon belül, mert nagyon sok területen vannak hiányosságaim. Ez azért lehet szerintem, mert középiskolában kényszernek éreztem a nyelv tanulást, aminek hatására nem sok minden rögzült. Egyébként ezt a dolgot tapasztaltam 2014-ben is, amikor pár hónapon keresztül folytatni kívántam német tanulmányaimat.

A nyelv tanulás hatékonyságának növelése érdekében a német házi feladat mondatait megtanulom, és az anki segítségével elményítem a tudást. Szerencsére azért jó néhány dolog előjön a gondolataimba a múlt tanulmányaiból. Továbbá kocogás közben a tananyag mondatait hallgatom, heti 4 órában.

Tomi portfolióoldala itt található.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes