Pimsleur nyelvtanulás

Több egybehangzó tanulmány és könyv véleménye szerint is a Pimsleur a leghatékonyabb nyelvtanulási módszer, ha valaki egyedül akar boldogulni. 

Magát az eljárást Paul Pimsleur dolgozta ki évtizedekkel ezelőtt és négy alapvető tényezőn alapul:

1.) Előrejelzés

A passzív nyelvtanulással ellentétben Pimselur nem egy adott szót vagy mondatot ismételtet meg számtalanszor a tanulóval, hanem a lecke elején megtanult pár szóból saját magával kombináltatja össze a következőket, ezáltal teljesen aktív résztvevővé teszi azt. 

2.) Felidézés

Meghatározott időközönként ismételteti meg a szavakat, mely időköz exponenciálisan növekszik (5 mp, 25 mp, 2 perc, 5 perc, 10 perc, 1 óra, 5 óra, 1 nap, 5 nap, 25 nap, 4 hónap, 2 év) – ennyi ismétléssel szerinte végleg megmarad a tudás. 

3.) Alap szavak

Nincs semmiféle figurázás, csak a legegyszerűbb és leggyakoribb szavakat tanítja meg, hiszen a nyelvek többsége beszélt formában nagyjából 2000 szót tesz ki. A legteljesebb Pimsleur kurzusok során is maximum 600-700 szót lehet elsajátítani, így ez nem elégséges tudás a magabiztos kommunikációhoz. 

4.) Organikus tanulás

Megkülönbözteti a vizuális és audió tanulást, egyúttal ki is zárja előbbit, hiszen anyanyelvünk tanulásánál sem használunk 6 éves korunkig szöveges tanulmányokat – ehelyett maximálisan hallásunkra és kiejtésünkre koncentrál a natív beszélők megszólaltatásával. 

Személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy a tanfolyam remekül működik, nagyon megéri beszerezni. A tanuló az egyes elemek összekombinálásával maga jön rá a nyelv finomságaira és nyelvtanára, nem pedig tintaszagú nyelvkönyvekből kell azt magába szívnia, melyek sok mindent elmondhatnak magukról, csak azt nem, hogy életszerűek. Ezzel szemben ez a módszer az: étterem, megbeszélés, reptér, utazás, hotel – rengeteg témát érint, viszonylag kimerítően. Talán egy kicsit túlságosan üzleti irányba megy és túlságosan az amerikai emberekre koncentrál (szavak, mértékegységek, helyzetek miatt), de ez megbocsájtható fogyatékosság. 

További negatívum, hogy nem minden nyelven elérhető és amikből megvan a három szint, az is elég limitált (viszont biztos!) tudást ad. 

Az biztos, hogy az összes nyelv tanulásának ezzel fogok nekimenni, bátran ajánlom kezdésnek. Mire az ember a 3×30 lecke végére ér, olyan ismeretekkel fog rendelkezni, amikkel már bátran nekiállhat egyedül is tanulni a nyelvet, akár vizuálisan. Hogy mennyire, azt majd a további vizsgálódások fogják kideríteni. 

UPDATE: a Pimsleur kínai szerintem nem éri meg a pénzt. Egyszerűen rossz a minőség, csapnivaló a felépítés és nem konzisztens. Ellenben a spanyol verzió nagyon tetszetős, nekem biztos alapot adott a további tanulmányok ráépítésére. Drága, de biztos alap. Az eredeti Pimsleur leckéket itt tudod megvenni

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes