26 bevált módszer a nyelvtudásod fejlesztésére

Nyelvet tanulni 2014-ben már ezernyi módon lehetséges. Egyszerűen annyira könnyen elérhető minden, hogy igazán meg kell erőltetnie magát az embernek, hogy valami épkézláb kifogást találjon arra, miért is nem halad a tanulással. Összegyűjtöttem 26 különböző módszert, lehet mazsolázgatni!

Nyelvet tanulni 2014-ben már ezernyi módon lehetséges. Egyszerűen annyira könnyen elérhető minden, hogy igazán meg kell erőltetnie magát az embernek, hogy valami épkézláb kifogást találjon arra, miért is nem halad a tanulással.

Az alábbi válogatásban összeszedtem 26 különböző módszert, amiből mindenki kedvére mazsolázhatsz, de természetesen a lista folytatható (lent, a kommentekben). Lássuk!

Csináld végig a nyelvtanulási gyorstalpalót

2009 óta tanulok aktívan és folyamatosan nyelveket. Ezercsilliárd kérdést kapok naponta, hogy mit hogyan érdemes csinálni, hogyan érdemes nyelvet tanulni. Úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb, ha videókurzusok formájában adom át a tapasztalataim mások számára.

Csináld végig a kurzusokat és garantálom, hogy háromszor olyan gyorsan fogsz haladni!

Az Angol gyakorlati útmutató kurzust itt találod.

A Német gyakorlati útmutató kurzust itt találod.

A Szólalj meg! kurzust pedig itt találod.

Csináld végig az Anki lépésről lépésre kurzust

Érezted már úgy, hogy megtanulsz öt új szót és tizet elfelejtesz? Akkor az ez a kurzus neked való lesz!

Az Anki lépésről lépésre kurzusom itt találod.

Iratkozz be nyelviskolába

A „bevált” módszer, illetve az alapértelmezett „nyelvtanulás”. Az elv egyszerű: keresel egy szimpatikus, árban is elérhető nyelviskolát, felmérik a szintedet, befizeted a pénzt, aztán végigjárod a kurzust, esetleg egy vizsgával a végén. Ha megvan, jöhet a következő szint.

Lapozgass nyelvtankönyveket

A másik „bevált” módszer, a legtöbb tanár nyelvtanulás alatt azt érti, hogy végigveszi veled a nyelvtankönyvet. Félreértés ne essék: a nyelvtankönyvek nagyon hasznosak, hiszen nélkülük átláthatatlan lenne az egész nyelv.

Járj magántanárhoz

A nyelviskolánál borsosabb árú szolgáltatás, mikor egy tanár (jó esetben anyanyelvű) csak veled foglalkozik és még jobb esetben a te igényeidet figyelembe véve haladtok a te kijelölt céljaitok felé.

Bújd a szótárfüzetet

Bal oldalra a célnyelv szavai, jobb oldalra a magyar fordításuk. Tenyérrel letakarod az egyik oldalt, majd kikérdezed magad. Talán 1764-ben még volt értelme a dolognak. A haladóbbak természetesen Ankit használnak.

Használj szótanulókártyákat

Kis kartonlapok egyik oldalára felírod a megtanulni kívánt szót/kifejezést/mondatot, a másik oldalára pedig a magyar megfelelőjét, így egyesével kérdezheted ki magadtól a szavakat és bárhová magaddal viheted. Írószerboltokban is kapsz üres kis lapocskákat, de akár fillérekért méretre is vágathatsz kartonlapokat.

Ismételj elektronikus szótanulókártyákkal

Az Öt év – öt nyelv+ olvasói már tudják mi ez: természetesen az ANKI. A szótanulókártyák 21. századi megfelelője, amely beépített technológia segítségével pontosan akkor ismételteti veled a szavakat, amikor azokat neked ismételned kell, hogy ne felejtsd el őket.

Keress videókat

Youtube, vimeo, indavideo – hogy csak egy párat említsünk. Kereshetsz a célnyelven kisfilmeket, amelyeket aztán unalomig nézhetsz, így gyakorolva a szövegértést. Nagyon sok videóhoz felirat is tartozik, tovább könnyítve a dolgodat.

Nézz filmeket, sorozatokat

Az internet sötét bugyraiban ma már nem nehéz ráakadni a különböző kedvenc sorozataid célnyelvre szinkronizált verziójára. Mivel a sztorit már valószínűleg ismered, ezért sokkal könnyebb lesz megértni, hogy mi történik a képen, így természetes módon szívhatod magadba az élő nyelvet. A magyar fejlesztéső SMplayer automatikusan keres feliratot az adott filmhez vagy sorozathoz.

Hallgass podcastokat/híreket

Végtelen mennyiségű podcastet találsz mindenféle nyelven, mindenféle témakörben. Ezeket a hangfájlokat bárhol lejátszhatod (számítógép, telefon, mp3 lejátszó, stb.) és bárhová magaddal viheted, így bármikor tanulhatsz.

Olvass képregényeket

A képregények remek eszközök a nyelvtanulásra, hiszen a történet általában egyszerű, a rajzok miatt pedig könnyű kitalálni, miről is van szó, plusz a szövegbuborékokban a beszélt nyelv jelenik meg. Amazonról és Bookdepositoryról (utóbbiról ingyen) is tudsz rendelni, de teljesen ingyenesen is elérhető egy csomó online is (angolul a tenmanga.com, németül pedig a meinmanga.com).

Tanulj zenei videóklippekkel

Igaz Youtube-on is kikeresheted a kedvenc előadóidat és meghallgathatod a számaikat, de a lyricstraining.com még jobb, hiszen ez egyfajta játékká alakítja a zenehallgatást. Zseniális cucc!

Iratkozz be egy online egyetemre

Tudtad, hogy az MIT egyetem legtöbb (nyelvi) kurzusa elérhető az interneten, teljesen ingyen? Vagy hogy a gombamód szaporodó online egyetemek legtöbbjén van valamilyen nyelvi kurzus, a nyelvtani alapoktól kezdve a kiejtésfejlesztésig.

Keress online kurzusokat

Egy csomó nyelvből tök jó alapozókurzusokat lehet találni neten, teljsen ingyen. Ilyen például a Duolingo.com (többnyelvű), a Memrise.com (játékos szókincsfejlesztő, többnyelvű), vagy a Deutsche Welle (némethez).

Játssz a célnyelven!

Játssz a kedvenc játékoddal azon a nyelven, amit tanulsz – a legtöbb játékban a főbb nyelvek választhatóak. Miért is ne használnád ki ezt az alkalmat a gyors és könnyed tanulásra?

Én harmincon túl sem szégyenlem, hogy imádok játszani – 1997-ben elkezdtem játszani a Final Fantasy VII-tel és mire a végére értem, már egészen jól átláttam az angol nyelvet.

Most, 17 évvel később újrajátszom németül és spanyolul (persze csakis eredetiben!) is és soha nem szórakoztam jobban!

Chatelj anyanyelvűekkel

Rengeteg online felületet találhatsz, ahol anyanyelvűekkel beszélgethetsz kötetlenül. Az egyik legnagyobb a sharedtalk.com.

Beszélgess online anyanyelvűekkel

Ha nem vagy szégyenlős, akkor kapcsold be a webkamerát, keress pár vállalkozó kedvű anyanyelvűt, akivel társaloghatsz, majd cserébe te is segítesz nekik a magyarjuk gyakorlásával. Meglepődnél, mennyien akarnak magyart tanulni! A legnagyobb oldalak: Preply, iTalki

Menj élő találkozókra

Rengeteg külföldi él Magyarországon, akik rendszeresen találkoznak is valamilyen alkalomból. Menj el néhány ilyen találkozóra és gyakorolj élőben! Egy csomó ilyet találhatsz a couchsurfing.org és a meetup.com oldalon is.

Keress fel nyelvklubbokat

Számtalan nyelvklub van hazánkban is, ahol mindenféle ember (nem csak anyanyelvűek) találkoznak azért, hogy gyakorolják a nyelveket.

Szállásolj el couchsurfereket

A már említett couchsurfing.org oldal lényege, hogy felajánlod a lakásod egy részét más országokból érkező turistáknak, pusztán jófejségből, vagy mert nincs lehetőséged utazni, viszont ismerkednél más kultúrákkal. Ha csavarsz egyet a dolgon, akkor olyan embereket szállásolsz el, akik az általad tanult nyelven beszélnek, így máris remek gyakorlási lehetőséged lesz.

Írj fogalmazásokat

Ha szeretnél szebben, választékosabban írni, akkor: írj. Írj, írj, írj! Na meg persze a visszajelzés is számít, hiszen ha nem javítják ki, akkor mit sem ér a dolog. A javításra megkérheted egy ismerősöd, aki nagyon jól beszéli a nyelvet, esetleg anyanyelvűt, ha azonban nincs senki a közelben, akkor irány a lang-8.com oldal, ahol idegenek segítenek majd neked ebben.

Olvass híreket

Ne az Indexet, az Origót meg a 444-et bújd, hanem keresd fel az általad tanult nyelv híroldalait. A BBC, az El Mundo, a Der Spiegel csak néhány ezek közül, sőt, egy csomó nyelven már egyszerűsített hírek is elérhetők, direkt a nyelvtanulók számára.

Olvass könyveket a célnyelven

Az olvasásnál kevés jobb dolog van a világon – kivéve persze az általad tanult nyelven teszed mindezt. Én például a Harry Potter német és spanyol (meg az angol) verziójának is rengeteget köszönhetek.

Mivel a sztorit már ismertem, ezért arra tudtam figyelni, hogy hogyan is írják azt az adott dolgot a célnyelven.

Ma már itthon is beszerezhető egy csomó idegennyelvű könyv (például a nyelvkonyvbolt.hu oldalon) én azonban a Bookdepository-ról szoktam szinte mindent megrendelni, mert egészen a küszöbömig hozzák, teljesen ingyenesen. Menj rá az „Advanced Search” pontra, állítsd be az általad tanult nyelvet és böngéssz a remek könyvek között!

Nézz tévét a célnyelven

Ma már a legtöbb tévé elérhető online is, így nézhetsz híreket, sorozatokat, vetélkedőműsorokat. Extra tipp: keresd meg a hallássérülteknek szóló teletextet, így egyből felirat is lesz az anyaghoz.

Alkalmazd az autológiát

Lomb Kató népszerűsítette erősen és én is nagyon szeretem. Hogy mi ez? Egyszerűen ha nincs társad, akivel gyakorolhatnál, beszélj magadhoz! A módszerről itt írtam bővebben.

Fejts keresztrejtvényt

Könyvesboltokban egy csomó nyelvhez elérhetők keresztrejtvények, amikkel játékosan fejlesztheted a szókincsedet.

Fejleszd a kiejtésedet!

Rövid szövegek hallgatásával és utánzásával nagyon jól fejlesztheted a kiejtésedet. Még jobb, ha fel is veszed és visszahallgatod és pontosan kiszúrhatod, melyik részeken kell még fejlesztened. Előszörre furcsa lesz, de rengeteget segít – használd hozzá a Forvo.com oldalt.

Ha még ez sem elég, akkor nézd meg az általam összegyűjtött nyelvtanulási segédleteket is! Te mit tennél még hozzá?

Oszd meg a barátaiddal, hátha ők is találnak benne újat!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes