A nyelvtanulás menedzselése

Mi az a projektmenedzsment? A manapság divatos szó ronda magyar hangzása ellenére nagyon fontos, tök logikus dolgot takar, amit érdemes kicsit jobban megismerni, annál is inkább, mivel a nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznos lehet. Részletes leírás + szakállas vicc a bejegyzésben!

Mi az a projektmenedzsment? A manapság divatos szó ronda magyar hangzása ellenére nagyon fontos, tök logikus dolgot takar, amit érdemes kicsit jobban megismerni, annál is inkább, mivel a nyelvtanulás szempontjából nagyon hasznos lehet. 

Az egészet leegyszerűsítjük egy háromszögre. Ennek a háromszögnek a három csúcsán három dolog helyezkedik el:

Projekt háromszög
Kép forrása: humansoft.hu

Milyen eredményt kell elérni a projektnek, mi a cél, és milyen minőségben kell végrehajtani? A nyelvtanulásra lefordítva ez lehet a nyelvvizsga megszerzése vagy az, hogy az adott nyelvet megtanuld magabiztosan használni.

2. Idő (time)

Mennyi idő alatt szeretnéd elérni a célt, milyen ütemezésben/beosztásban? Ezt is meg kell tervezned. Ki kell tűznöd, mikorra szeretnéd megtanulni a választott nyelvet (például 5 év alatt 5 nyelv…). Ha nem szabsz hozzá időkorlátot, hajlamos az egész szétcsúszni.

3. Költség (cost)

Mennyibe kerül az egész? Mennyit szánsz rá, mennyit ér meg? A nyelvtanulás kapcsán is széles a skála: az otthoni, autodidakta tanulástól kezdve a drága magántanárig vagy külföldi nyelvtanuló táborig, útig.

Plusz, negyedikként a háromszög közepében helyezkedik el az eredmény (teljesítmény, minőség, az angol ábrában Quality), mivel végső soron azért létezik az egész projekt, hogy legyen valami eredménye. Esetünkben az, hogy megtanuld használni az angolt/spanyolt/németet/franciát stb.

Miért pont háromszög szimbolizálja a projektmenedzsmentet?

A háromszög azért jó példa, mert minden másnál jobban ábrázolja azt, hogy nem változtathatod meg a három oldal egyikét sem anélkül, hogy az ne hatna ki a többire.  

Minden egyes elem hatással van a másik kettőre, és a végeredményre is.

Ezt elég egyszerű belátni, ha belegondolsz: például ha kevés pénzed van, viszont sok időd, nyilván nagyobb eséllyel választhatsz lassabb módszert, mintha csak 2 hónapod lenne és rengeteg fölösleges pénzed. Ha sok időd van, akkor még egy-két rossz döntés is belefér (mondjuk egy olyan tanfolyam, amiről utólag derül ki, hogy csak melegedni jártál be), de ha közeleg az államvizsga/nyelvvizsga/magadnak szabott határidő, akkor logikus, hogy nem szeretnéd vesztegetni sem az idődet, sem a pénzedet.

Mire kell figyelned a nyelvtanulási projektmenedzsment-háromszög három oldalán?

1. Hatókör, avagy a célok pontos meghatározása

Ha nyelvtanulásról van szó, szerintem alapvetően fontos, hogy időben tisztázd le magadban, mit is akarsz elérni. Ha ugyanis csak úgy elkezdesz „tanulgatni”, és nem tűzöl ki semmilyen célt, akkor jó eséllyel el fog úszni, az egész és elvesztegetsz egy csomó időt, meg pénzt.

Az első dolgod tehát az, hogy leülsz, és szépen végiggondolod a célodat. Az rajtad áll, hogy mi az: nyelvvizsga, sikeres idegen nyelvű állásinterjú, külföldi ösztöndíj, stb.

Az is hasznos, ha a projekt közben időnként emlékezteted magad erre, a már kigondolt célra, ez baromi jó ösztönző tényező tud lenni, és nem fogsz elveszni az útközben eléd kerülő problémákban. Ha cetlizős-motivátoros fajta vagy, írd ki az íróasztalod fölé, vagy állíts be spéci háttérképet, ami mindig szem előtt van.

2. Idő

Az időt lehet, hogy te szabod meg, lehet, hogy más. Lehet, hogy csak úgy szeretnél mondjuk nyár végére megtanulni egy nyelvet alapfokon, vagy éppen a munkahelyed mondja meg, hogy mikorra legyen nyelvvizsgád. Ebben az esetben ez igazából mindegy is, a lényeg az, hogy legyen egy kiszabott időkereted, amihez ragaszkodsz.

A meglévő időkeretnek van egy nagy előnye a végtelen határidővel szemben: be lehet osztani. Ez pedig nagyon fontos a nyelvtanulásnál, hiszen a dolgok egymásra épülnek, és megfelelő ütemezés nélkül az a bizonyos „katyvaszpont” a szokásosnál nagyobb gondokat is okozhat, amiket egyébként simán kivédhetnél. Én szeretek 3 hónapos tömbökben gondolkodni, mert ez menedzselhető, belátható.

3. Költség

Ez tűnik az összes közül a legvilágosabbnak: te tudod a legjobban, mennyi pénzed van nyelvet tanulni. Az is rajtad áll, hogy a rendelkezésedre álló összeget mire, és hogyan használod fel.

Az „olcsó húsnak híg a leve” effektust sajnos a nyelvtanulásnál is igaz általában. Bár vannak olyan ingyenes programok, amik baromi jól működnek és hasznosak is (mint például a Duolingo) alapvetően igaz, hogy nem ezekből fogsz megtanulni például angolul, a legtöbb inkább a kezdőknek való. Alapvetően szórakoztatóak, egyszerűek, és fejlesztik a szókincset is, de leginkább arra jók, hogy rászokj a tanulásra.

Ha nem sürget az idő, és elsősorban a pénzed határozza meg, milyen nyelvtanulási formát választasz, akkor több lehetőséged van: a legolcsóbb, ha te magad szedegeted össze a netről, az adott nyelvet nálad jobban beszélő barátoktól, tanároktól, nyelviskolák anyagaiból a tanulnivalót.

Ez két dolog miatt rizikós: egyrészt  mert eszméletlen mennyiségű nyelvtanulást segítő anyag kering az éterben mindenhol, amiket átlátni is nehéz, másrészt ha éppen meg szeretnéd tanulni az adott nyelvet, honnan tudhatnád, hogy a neten talált anyag megfelelő-e? Így csomó időt elkótyavetyélsz a keresgéléssel meg a kipróbálgatással, miközben van más megoldás is.

Tipp: itt találod azokat az anyagokat az egyes nyelvekhez, amiket én személyesen használtam és meg vagyok velük elégedve.

Ez viszont gyakran pénzbe kerül.

Hozzátenném: előfordul, hogy kevesebbe, mint gondolnád – legalábbis ha az ár-érték arányukat nézzük. 

Például a Germanpod101 podcastjai irgalmatlan sokat segítettek a némettanulásban – alapvetően ingyenes, de havi $10-ért (kb. 2800 Ft) adnak egy csomó extrát: gyakorlatokat, szótanuló appot, közösséget, ahol lehet kérdezni a tanároktól, stb. Ezért pár sör árát beáldozni számomra nem is volt kérdés.

Az ilyen online kurzusokat szakértők állítják össze, és általában világos, mit kapok a pénzemért cserébe. Ráadásul a legtöbb digitális anyagra, kurzusra 30 napos pénzvisszafizetési garancia is jár, vagyis ha nem tetszik, vehetsz ugyanabból a pénzből másikat.

Ha elhatároztad, hogy megtanulod a nyelvet, akkor viszont ne csak keresgélj és bogarássz a lehetőségek között, hanem válassz és vágj bele! Tanulj, próbálkozz! A keresgéléssel rengeteg fölösleges idő elmegy, ami alatt egy rakás szót és nyelvtani finomságot megjegyezhettél volna.

A nyelvtanulási projektmenedzsment háromszög 3 oldala: valami mindig sérül

Cégünk jól, olcsón és gyorsan dolgozik. Ebből Ön kettőt választhat.

Szakállas vicc, de gyakorlatilag leírja a lényeget.

Ha gyorsan akarod elérni a célt, akkor drága lesz. Ha olcsón akarod, akkor sok idő. Ha gyorsan olcsót keresel, valószínűleg nem lesz meg a cél.

Például ha nincs időd, de eredményességet és minőséget vársz el, valószínűleg több pénz fog kelleni. Az igazán jó nyelvtanulási formák ugyanis általában drágábbak, de gyorsabbak tudnak lenni (például ha elutazol az adott országba, vagy ha találsz egy jó magántanárt).

Valami mellett le kell tenned a garast, vagy pénzt kell áldoznod a projektre, vagy időt.

A projektmenedzsment háromszögének középpontjában a minőség áll, hiszen az egész munka azért létezik, hogy megfelelő minőségű eredménye legyen. Olyan módszert kell tehát találnod, ami ezt a legjobb módon segít elérni.

A lényeg az, hogy neked kell megválaszolnod azt a kérdést: mi a legfontosabb a három közül? A tapasztalatom ugyanis az, hogy a nyelvtanulásban elég nehéz olyan esetet összehozni, amikor a nem túl sok pénzért kellő idő alatt minőséget kapsz. Valami sérülni fog, vagy az idő, vagy a hatókör, vagy a költség.

Hogy melyik, arról te döntesz.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes