Gyakorold a nyelvet az interneten!

Elcsépelt közhely, hogy gyakorlat teszi a mester, ám sajnos nincs ez másképp a nyelveknél sem. Persze nagyon jó, ha az ember sok inputot nyomat befelé, de ha az a célod, hogy magabiztosan beszélj egy adott nyelven, nincs mese, ki kell nyitnod a szádat. De mi a helyzet akkor, ha nemhogy egy anyanyelvű nincs a közelben, de még egy ugyanazt a nyelvet tanuló, már magasabb szinten lévő ember sem? Szerencsére a 21. században már erre is rengeteg megoldás létezik, ezekből mazsolázunk most.

Elcsépelt közhely, hogy gyakorlat teszi a mester, ám sajnos nincs ez másképp a nyelveknél sem. Persze nagyon jó, ha az ember sok inputot nyomat befelé, de ha az a célod, hogy magabiztosan beszélj egy adott nyelven, nincs mese, ki kell nyitnod a szádat. De mi a helyzet akkor, ha nemhogy egy anyanyelvű nincs a közelben, de még egy ugyanazt a nyelvet tanuló, már magasabb szinten lévő ember sem? Szerencsére a 21. században már erre is rengeteg megoldás létezik, ezekből mazsolázunk most.

Ha ezt a cikket olvasod, jó eséllyel van egy jó nethozzáférésed, így az alábbi oldalakat és szolgáltatásokat minden további nélkül elérheted. Ami pedig a legjobb az egészben: mindez teljesen ingyenes! Lássuk, miből élünk.

Livemocha

A Livemocha napjaink egyik legnépszerűbb nyelvtanulós weboldala, ahol aztán van minden. Különböző ingyenes kurzusok, fizetős kurzusok, képkiragó, szóbeillesztő, minden ami (nem) kell. Viszont rendkívül nagy előnye, hogy rettentően sokan használják, méghozzá a világ minden tájáról. A különböző bugyuta kurzusokat csípőből érdemes ignorálni, nekünk hús-vér emberek kellenek, akikkel gyakorolhatunk. A regisztráció után a főképernyő fogad, ahol kattints rá a keresés (Search) gombra.

livemocha keresés

Az első sorban állítsd be azt a nyelvet, amit tanulsz (és amit a partnered beszél), a második sorban pedig állítsd be az anyanyelvedet, vagy azt, amin elég magabiztosan beszélsz. Mivel nyelvcsere partnereket keresünk, természetesen nem csak te gyakorolod az idegen nyelvet, de partnereid is szeretnék gyakorolni veled azt, amit ők tanulnak (valószínűleg a magyar lesz ez). Meglepően sok ember tanul magyarul, én mexikóiaktól kezdve japánig sok mindenkivel összeakadtam már itt.

livemocha nyelvek keresése

Válassz ki pár szimpatikus embert (a képek sokat segíthetnek), és írj nekik egy udvarias levelet, amiben megkéred őket, hogy segítsenek gyakorolni az adott nyelvet veled, persze azzal a feltétellel, hogy te is segíted őket a magyarban (vagy amit nagyon jól beszélsz).

livemocha felhasználók

Itt egy angol mintalevél, amit átalakíthatsz kedved szerint (érdemes mindenkinek személyre szabott levelet írni) [zárójelben a válaszható dolgok]

Hi [név],

I’m learning [English, Spanish, German, stb.] and I saw your profile on Livemocha.com and I understand that you learn [Hungarian, English, Spanish, stb.]. I was wondering if you wanted to do language exchange with me to improve our language skills. If so please let me know.

Regards,

[Név]

Persze az segít, ha te is kitöltöd rendesen a profilodat, raksz fel képet, hogy a másik fél is tudja, hogy mire számítson. Az én taktikám itt az volt, hogy írtam kb. 30-40 embernek, és megvártam, hogy kik válaszolnak (nem mindenki fog). Ez volt az első szűrő. A válaszok alapján annak nem is írtam vissza, aki nem volt szimpatikus (teljesen felesleges, hiszen hosszabb távon lehetetlen olyan emberrel társalogni, aki nem szimpatikus és nem érdekel). Aki viszont igen, annak írtam magamról és megadtam az egyéb elérhetőségeimet (email cím, skype, msn cím), hiszen ezek sokkal praktikusabbak a gyakorlásra, mint az oldal beépített chat-rendszere.

Egy pár levél után, ha még mindig érdekel a személy, akkor tegyél javaslatot arra, hogy chateljetek valamelyik programmal. Ez azért is jó, mert nem kell rögtön élőben beszélni, elég csak írni – így te is hozzászoksz az idegen nyelven való kommunikációhoz, van időd bőven gondolkodni, szótárazni, stb. Persze annak sincs semmi akadálya, hogy rögtön beleugorj a közepébe és egyből társalogjatok.

Az én egyetlen, már említett kritériumom az volt, hogy szimpatikus legyen az illető, és legyen közös érdeklődési körünk. Én főleg korombeli lányoknak írtam. 🙂 Csak az összehasonlítási alapok végett: a 30-40 emberből mondjuk 20-25 válaszolt, akiből a rostálás után megmaradt 3 szimpatikus ember, akik közül végül egyel tartom a kapcsolatot. Minőség a mennyiség helyett! Ez nagyon fontos, mert máskülönben semmi kedved nem lesz beszélgetni egy tök idegennel, tök érdektelen témákról.

A nyelvtanulás nem csak a nyelvtanról szól, hanem az érdeklődésről és a másik ember megismeréséről. Ezt sosem szabad elfelejteni – sajnos én olyanról még nem hallottam, hogy ezt valamelyik tanfolyamon hangsúlyozták volna. Sebaj, újabb pont az otthoni tanulás mellett.

Milyen megoldások vannak még?

Természetesen a Livemocha csak egy a kb. ezer zilliárd oldal közül, ám mivel ez a legnagyobb, így itt van a legtöbb ember, nagyobb a valószínűsége, hogy beleakadsz valakibe, akivel szót értesz. Ettől függetlenül, ha mondjuk spanyolul tanulsz, akkor érdemes felkeresni a Busuu.com-ot – itt rengeteg spanyol és dél-amerikai ember tanul nyelveket, és tapasztalatom szerint sokkal barátságosabbak is. A fent leírt módszerrel, ugyanennyi ember közül én szintén 3 emberrel kötöttem szorosabb viszonyt, akiből kettővel meg is maradt a kapcsolat.

Ha fontos a jó közösség, akkor érdemes felkeresni a LingQ.com-ot. Ez jóval kisebb, mint a fent említett két oldal, ám ebből következőleg sokkal barátságosabb is. Itt tényleg mindenki nagyon segítőkész. Sajnos az oldal rengeteg funkciója fizetős, és elsősorban az input módszerre épülő tanulást segíti, ám könnyen találhatsz szimpatikus embereket a gyakorlásra. A tanárokkal egykébként pénzért is lehet beszélgetni, akik aztán jelentést írnak a beszélgetésből és megmondják, hogy mire figyelj oda.

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló, hogy segítsen elindulni a gyakorlás útján. Ne feledd azonban, hogy úgy fair, ha te is annyit segítesz a másiknak, amennyit ő segített neked! Sok sikert és jó gyakorlást!

————————————————————————-

Neked milyen tapasztalatod van az internetes nyelvtanulásról? Milyen emberekkel, hogyan ismerkedtél meg? Van valami vicces történeted róluk? Hogyan és miről beszélgettek? Oszd meg másokkal is a tapasztalataidat!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes