4 módszer a megszerzett nyelvtudás fenntartására

Hogyan lehetséges egy (vagy akár több) nyelvet karban tartani úgy, hogy az ne tiszavirágként múljon el  abban a pillanatban, ahogy abbahagytad a tanulását? A kérdés teljesen jogos és mivel többen felvetették már, itt az ideje egy kicsit jobban a dolgok mélyére nézni.

Hallgatni arany!

Az ugye teljesen tiszta sor, hogy a passzív nyelvbevitel is rettentő mértékben képes támogatni a haladásunkat az adott nyelven. Passzív alatt azt értjük, hogy nem feszülünk meg benne, marha kényelmesen vesszük a dolgokat: egyszerűen csak hallgatni kell valamit az adott nyelven, hagyni, hogy hadd menjen a háttérben, miközben mi teljesen mással foglalkozunk.

Lehet az egy internetes rádió, egy film vagy bármilyen más filmsorozat, sőt, még zene is. Szavakat/kifejezéseket, néha egész mondatokat is elkapunk így, amelyeket elménk azonnal eltesz a megfelelő skatulyába, így legközelebb már könnyedén felismeri. Hangsúlyozzuk: nem kell aktívan figyelni a szövegre. Nem kell megfeszülni azon, hogy megértsük a szöveget. Nem kell semmit csinálni. Csak hallgatni és hagyni, hogy a tudatalattink végezze a dolgát.

Persze ennek legfőképpen akkor van értelme, amikor éppen minden mást csinálsz, csak nem tanulsz: ilyen elfoglaltság lehet a takarítás/mosogatás, az edzés, a chatelés, facebookozás, neten való bolyongás, vagy az utazás… A legszebb és egyben legpraktikusabb pontja a módszernek, hogy nem kell a nyelvtanulásnak aktív figyelmet szentelni: csak hagyd, hogy keresztülfolyjon rajtad a nyelv! A paszív hallgatással a szövegértésed az egekbe fog szökni, elméd pedig a háttérben folyamatosan dekódolja a dolgokat, „frissen tartva” így a már meglévő tudást.

Számomra akkor lett világos, hogy ez a módszer mennyire csodálatosan  tud működni, amikor a spanyol szövegeket hallgattam és rá két évre is tisztán felismerem és értem a hasonló szintű szövegeket.

Előny: nem igényel figyelmet, plusz időt és energiát.

Hátrány: a tényleges nyelvtudás megszerzését illetően időigényes, hatékonysága csak más módszerrel együtt kiegészülve elégséges.

Filmek, sorozatok – avagy feljleszd a szövegértésedet kikapcsolódás közben!

A fenti módszer finomított változata, amikor a kedvenc sorozataidat/filmjeidet az adott nyelven nézed.

Tipp: Ha még nem érzed magad a megfelelő szinten, akkor rakj rá feliratot (először magyart, aztán később az adott nyelvét) – de aztán hagyd el! Érdemes figyelni az adott akcentusra is: ha az amerikai angolt szoktad meg, akkor lehetőleg ne valami cockney-i művészfilmmel próbáld meg fenntartani a szintet. Azt hallgasd, amihez hozzá vagy szokva!

Nekem ez a módszer az angol szövegértésem közel tökéletesre fejlesztésében volt nagyon nagy segítségemre: az egyik kedvenc sorozatomhoz (Battlestar Galactica) lusta voltam feliratokat keresni, ezért nekiálltam csak hallás alapján megérteni. Először nagyon nehézkesen ment a dolog, de minden egyes résszel egyre jobban és jobban ment, majd mire végigértem a négy évadon, azt vettem észre, hogy bármilyen más filmet meg tudok nézni, semmihez nem kell felirat, mindent tökéletesen értek.

Előny: erős érzelmi töltet (mivel szereted azokat a filmeket), ezért a hatékonysága többszörös az előzőnél.

Hátrány: időigényes, közben másra nem tudsz figyelni, csak részben passzív.

ANKI, a nyelvtanulás Ferrarija

Az ANKI az Öt év – öt nyelv vesszőparipája, korábban már többször is volt róla szó. Az ANKI egy elektronikus, kártyás szótanuló program, amivel nem csak szavakat, de kifejezéseket és mondatokat is lehet tanulni. Ha az embernek nincs ideje másra, csak átfutja a paklijában lévő kártyákat és máris biztosítja, hogy szinten maradjon a tudása az adott nyelvben.

Ezt a módszert szintén a spanyoltanulásommal kapcsolatban hasznosítottam legfőképpen: naponta 5-10 percet foglalkozom a spanyol mondataim és kifejezéseim átlapozásával és ez életben tartja az aktív tudásomat.

Előny: elképesztően hatékony, meglepően kevés időbefektetéssel. A nyelvtanulással eltöltött leghatékonyabb öt perc lesz a napodból.

Hátrány: egy pici technikai tudás szükséges a beüzemeléshez. De félni nem kell, szerkesztőségünk máris az elesettek segítségére rohan egy teljeskörű áttekintővel, amelyet itt lehet elolvasni.

Könyvmolyok és képregényrajongók előnyben

Aki nem szeret hallás után szövegérteni (szép magyar szó), annak erősen ajánlott az olvasás a szinten tartáshoz. A már elért szinten keress néhány számodra érdekes olvasmányt, és minden nap olvass belőle 10-15 percet. Nem kell új szavakat kigyűjteni és tanulmányozni belőle – egyszerűen csak olvass. Ahogy a hallgatásnál is: hagyd, hogy átfolyjon rajtad a nyelv, hogy életben tartsa saját magát. Még jobb, ha valami olyasmit olvasol, amit magyarul már amúgy előtte is ismertél – ergo tudod miről szól. Újra: mivel nem a tanulás a cél, a lehető legkevesebb energiát akarjuk befektetni a fenntartásba.

Erősen javasolt a képregények használata: ezek egyrészt vizuális hatásokkal erősítik meg az olvasottakat (+50% a megértéshez, azonnal), másrészt érzelmi töltettel rendelkeznek (nyilván azt olvasod, ami téged érdekel), harmadrészt pedig általában rövidebb, egyszerűbb mondatok szerepelnek benne, ami könnyebben emészthetővé teszi őket. Személyes kedvenceim a Pókember, Transformers, a manga világból pedig a Berserk (érzékenyebb gyomrúak kerüljék).

Persze egy egyszerűbb könyv, novellásgyűjtemény is jó lehet, de még jobb tud lenni egy magazin az adott nyelven.

Ne feledd: itt nem cél a tanulás, az új szavak elsajátítása, stb. Csak a szinten tartás! Olvass egyszerű szövegeket és ne szenvedj velük! Jó forrás lehet a lingq.com, ahol nem csak szövegeket találsz minden szinten, de hozzájuk hanganyag is tartozik.

Előny: olvasni jó. Nem csak az adott nyelvet tarthatod fenn, de közben az elméd is pallérozod.

Hátrány: nem minden helyzetben lehet olvasni, külön rá kell készülni.

Összegzés

A fent leírt módszerekben egy közös dolog van: tilos erőltetni őket! Ez olyan, mint az edzés: nem mész le a terembe, ha lázas és beteg vagy.

Ne felejtsd el: ahhoz, hogy fenntartsd a meglévő tudást, meglepően kevés befektetés szükséges. Ne tegyél bele többet, ha nem a fejlődés a cél. A megtakarított időben inkább legyél a barátoddal/barátnőddel, menj ki a szabadba sétálni, élj a hobbidnak, vagy egyszerűen küldj sört a szerkesztőség címére!

Fontos megjegyezni, hogy minél több a nyelvre a ráfutás (minél tovább és minél hatékonyabban tanulod), annál kevesebb energiába kerül fenntartani. Ezért van az, hogy én a német projekt után (három hónap alatt alapszintű kommunikáció) sikeresen el is felejtettem azt teljesen. De semmi gond, van már trükk a kalapban, amivel vissza lehet hozni azt is – melyekről a későbbiekben lesz majd szó.

Ha a négy módszer mindegyikéből, naponta csak 5 percet alkalmazol, már jelentősen lassítottad a felejtési folyamatot!

Ha azonban még ennyi időd sincs, és csak az abszolút minimumot akarod, akkor javaslom az ANKI használatát – ez biztosítja a legjobb befektetés/eredmény arányt.

Ha pedig napi 5 perced sincs, akkor pedig igazából csak kifogásokat keresel, és nem megoldást.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes