Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy „mennyi idő megtanulni egy nyelvet” – és én mindig ugyanazt válaszolom: attól függ. Egy dolog azonban biztos: ne az éveket számold, mert nem sokat érnek.

Miért nem érnek semmit az évek?

Emlékszem általános iskolában hat évig tanítottak németül és én bizony hősiesen ellenálltam, egy egész mondat nem sok, annyit nem tanultam meg. Már csak azért sem (nem úgy mint 25 évvel később: az „Egy év alatt német felsőfokra” projektemben).

És ezzel nem vagyok egyedül – számtalan levelet, megkeresést és kommentet kapok, amikben olvasók arról számolnak be, hogy évek óta „tanulnak” egy nyelvet, de mégsem képesek összerakni egy épkézláb mondatot szóban és ha valaki megkérdezi őket valamiről, legszívesebben elbújnának a föld alá.

Azonban nézzük csak meg, hogy mi történik a felszín alatt: senki nem ér rá semmire. Legfőképpen nem nyelvet tanulni – így már az is nagy szerencse, ha az ember egyszer a hétvégén leül fél órát piszkálni az angolt/németet/spanyol/olaszt, mert mindig van jobb dolga. 

Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv (mondjuk angol vagy német az egyszerűség kedvéért) 600-800 óra szükséges (ez nagyjából B2-C1 szint, azaz a felsőfok alsóbb csücske és természetesen egyénfüggő). Ha emberünk hetente fél-egy órát tanul nyelvet, akkor az évente 25-50 óra aktív tanulás (már ha annak lehet venni) – aminek azonban a nagyrésze az ismétlésre megy rá. Ezzel a tempóval 800 órát elérni 15-30 ÉVIG tartana – de persze ezt nyugodtan meg lehet duplázni a már említett ismétlések miatt.

Miért számold órában a tanulásod?

Mert sokkal pontosabb képet ad, hogy hol tartasz most és hogy még mennyi van nagyjából hátra a célodig.

Anno, mikor még Ausztráliában éltem, és az új kontinenssel való megismerkedés mély depressziójával küzdöttem, a munka és főiskola mellett is sikerült napi 2 órát beletennem a spanyolba, így egy év alatt egészen magabiztos szinten voltam (igaz az passzív tudás volt, de aztán később, egy szokatlan módszerrel egy kicsit rásegítettem).

Mikor oroszul tanultam, az volt a célom, hogy három hónap alatt 200 óra tanulást beletegyek a nyelvbe, amelyet egy paraszthajszál híjján sikerült is elérnem – egy egészen jó alapfokra eljutottam, de aztán a nyelv iránti érdektelenség miatt nem is nagyon foglalkoztam vele többet.

Mi a reális?

Ha valaki becsületesen le tud ülni aktívan egy órát naponta a nyelvvel foglalkozni, akkor az havonta 30 óra, egy év alatt 360, két év alatt pedig 720 óra – ami alatt a fent leírt cél (B2-C1) elméletileg elérhető.

Ez a napi egy óra soknak tűnhet, ám a holtidők kihasználásával gyorsan összeadódik – a lényeg, hogy mindig keresd a lehetőséget a tanulásra és próbáld meg adaptálni a helyzetedhez.

Mennyire vagy a célodtól?

Anno a kínai bővített alapfokú írásbeli nyelvvizsgára egy hónap alatt készültem fel (összesen 40+30=70 óra alatt) – mert mindössze annyi volt a pontos célom, hogy letegyem a HSK2 vizsgát. Nyilván ezzel a tudással nem tudok elmenni Kínába dolgozni, vagy egyetemre – de nem is ez volt a cél.

A fent megadott 600-800 óra már az az a szint, amivel simán elmehetsz a célországba dolgozni (és nem takarítani) – rajtad áll, hogy neked mi a célod. Ha ezt pontosan tudod, számolj visszafele.

Becsüld meg, hogy eddig mennyi aktív időt tettél bele az általad tanult nyelvbe, aztán vond ki az összeget a célból – és máris megvan, hogy mennyi van még hátra.

Több száz óra meredezik rád a papírról, míg eléred a középfokú német szintet? Akkor jobb, ha most nekiállsz, mert csak úgy lesz kevesebb. Valószínűleg ez nem az, amit látni/hallani akartál – de sokkal jobb most őszintének lenni magaddal. Ez nem mindig könnyű – de kifizetődő.

Ha naponta, csak fél órát foglalkozol a nyelvvel (amit akár 2×15 percre is felbonthatsz), akkor is elméletben négy év alatt nulláról eljuthatsz egy magabiztos, erős középszintre. És aki azt mondja, hogy ennyi ideje sincs a nyelvtanulásra, az nem is igazán akarja megtanulni a nyelvet – csak panaszkodni akar valakinek.

Mindazonáltal ez ne vegye el a kedvedet – csak légy őszinte magaddal. Ha nem látod magadon a fejlődést, nézd meg, hogy valójában mennyit foglalkozol a nyelvvel és hogy hol kell(ene) tartanod.

Elő a papírral/ceruzával, számolj egyet, oszd be, hogy mennyit kell tanulnod naponta (így sokkal kevesebbet kell ismételned, mert folyamatosan a fejedben tartod a dolgokat) és ess neki.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes