LearnInvisible – Interjú Farkas Danival

Jelenleg ezerrel tanulom az oroszt, hogy elérjem a kitűzött, 200 órás célt augusztus 25-ére, de hogy addig is meglegyen a betevő olvasnivaló nyelvi témában, meginterjúvoltam egy kedves barátomat, Farkas Danit, akit még pont az Öt év – öt nyelv kapcsán ismertem meg évekkel ezelőtt és azóta is világmegváltó beszélgetéseink vannak a nyelvek, tanulás, technikai és egyéb témákban.

Személye azért is érdekes, mert életcéljának tűzte ki a tanulás, mint teljes fogalom megismerését. Most éppen például kicsiny csapatával egy nagyon eredeti szótanulós iPhone alkalmazást fejlesztettek ki (LearnInvisible – LáthatatlanTanulás), amelynek lényege, hogy az ember vizuális memóriáját piszkálja meg és játékos formában tanítja meg az új nyelv szavait.

Mutatkozz be pár mondatban, mit kell rólad tudni?

Farkas Ddani10 éve jött egy gondolatom, hogy meg kéne rendesen tanulni tanulni – természetesen a formális tanulmányaim végén. Azóta kutatom és térképezem a hatékony tanulás meta szintjét. Per pillanat a nyelvtanulás és a bringázás a kedvenc „állatorvosi lovaim”, amin keresztül gyakorlatban tesztelem a fejben összerakott elméleteimet.

Nyelv szintjén eddig az angolban és spanyolban mélyedtem el, de elkezdtem a német, francia, dán és izlandi nyelvet is ízlelgetni.

Szeretek dolgokat megalkotni, több startupban is részt vettem korábban és mielőtt a nyelvtanulós appfejlesztő-biznyákba belevágtam volna, egy 8 millió forintos bringát segítettem kifejleszteni és árulni olyan gazdag embereknek, akiknek egy Bugatti Veyron már nem elég exkluzív.

Mi ez az app, miért fejlesztettétek, honnan jött az ötlet?

Már vagy 3 éve kattanásom a szótanulás optimalizálása és múlt nyárra ki is dolgoztam egy know-how csomagot, amit egy egyszerű elektronikus termékbe – ebook és pár gyakorlólap – oltva akartam piacra dobni, de közben egy barátomon keresztül összefutottam Márkkal és Adrival, akik épp egy ThinkInvisible nevű trivia-appon dolgoztak és elkezdtünk beszélgetni…

 


Pár találkozó után kialakult egy közös metszet és elhatároztuk, hogy összefésüljük a két dolgot és csinálunk egy szótanulós appot. Ők úgy érezték, hogy a ThinkInvisible mechanizmust lehetne tanulásra is használni, én pedig láttam fantáziát – sőt már terveztem is – a saját szótanuló modellem „apposításában”.

Nyár végén már kész volt az első összehányt demó és az ötlettel bejutottunk egy észtországi startup inkubátorba, ahol kapott egy jó nagy lökést a projekt.

Miben más, mint az ötezer millió többi nyelvtanulós app?

Először is nagyon nagy hangsúlyt fektettünk az esztétikára, mert legyen egy app akármilyen hatékony, ha a felhasználói élmény nem jó és a finom megoldások nem késztetik a tanulót arra, hogy minden nap szívesen lépjen be az alkalmazásba, akkor megette az egészet a fene.

Szóval az élvezetes használatot végig szem előtt tartva vegyítettük bele a nyelvtanulást elősegítő trükköket és pár teljesen egyedi megoldást, melyek amúgy folyamatos tesztelés és validálás alatt állnak még.

Másik nagy különlegessége az appnak, hogy nagyon fókuszált, egy-két frázistól eltekintve kizárólag szavakat tanít. Egy precízen összeválogatott szókészlettel dolgozunk, hogy a kezdő nyelvtanuló a lehető leghasznosabb szavakat kapja meg, méghozzá a lehető legszebben tálalva. Minden egyes szót (még a kötőszavak és a névmások is!) grafikailag is megjelenítünk, sőt az igék még mozognak is!

Persze van még jó pár dolog a tarsolyunkban – SRS (ennek a mestere az Anki), újabb játékos elemek, társakkal történő tanulás és van már ötletünk a nyelvtan hasonló módon való tanítására is – de egyelőre az alap csomagot akarjuk készre csiszolni.

Milyen nyelvek szavait lehet tanulni a programmal? 

Az app természetesen magyar nyelvű és angolspanyol, német, franciai, olasz és finn szavakat tanulhatsz vele.

Beszélj kicsit a technikai részről, ami a cucc mögött van (tanuláselméletileg)!

 

Nos, a cél az volt, hogy egyszerű kinézete legyen az appnak, de a letisztult felszín alatt jó pár okosság lapul. Akkor dolgoztunk jól, ha ezt nem veszik észre használat közben, csak az eredményen. Megpróbáltuk az új szó elsajátításának minden lépését optimalizálni és a mostani recept így néz ki:

A tanulás első fázisa a szó megismeréséről és az új szóalak, kiejtés „lehorgonyzásáról” szól. Az első lépésben csak a szóalakot láthatod és meghallgathatod az autentikus kiejtését, sőt a saját kiejtésedet is felveheted, majd az app automatikusan lejátssza mindkettőt, így azonnal visszajelzést kapsz, hogy kell-e a hangszálaidon állítani.

Itt még nem is tudod a jelentését a szónak, mert fontosnak tartjuk, hogy minden fázisban csak egy dologra figyelj – ez minden új dolog elsajátításánál fontos.

A tanulás második lépésénél jön be a jelentés, de ez sem akárhogy. Először is nem a magyar jelentését mutatjuk meg, hanem végig képekkel operálunk, mert a cél az, hogy a jelentéshez – amit a kép szimbolizál – kapcsold az új szavadat és ne használd indirekt állomásként az anyanyelved kifejezését.

A kép megjelenítésekor is megdolgoztatjuk az agyadat, mert nem egyben kapod meg a teljes képet, hanem apró részletenként bújik elő, ahogy böksz egyet a képernyőn.

Ez egyrészt egy kis játékot visz az egészbe, másrészt meg stimulálja az agyadnak azt a részét, ahol az adott jelentés raktározódik. A teljes kép megjelenése után – ha még nem egyértelmű mi van a képen – a magyar jelentés is bevillan két másodpercre, de aztán el is tűnik.

Ekkor megvan az új szóalak és a jelentés, már csak össze kell kapcsolni a kettőt egy erős első emléknyom létrehozásához. Ehhez két eszközt is adunk a harmadik lépésben: egy zoomolható „reflektorfényt”, amivel megvizsgálhatod az idegen szó egyes részeit, hátha találsz benne egy olyan részletet, ami ismerős számodra.

Ha találtál ilyet, akkor pedig megadhatsz egy segédszót, aminek a hangzása hasonló, vagy valamiért emlékeztet az új kifejezésre. Ezt a kis segítséget aztán majd előhívhatod a tesztelésnél.

LearnInvisible logóA tesztelés is kétfázisú és itt is törekedtünk arra, hogy mindig optimális kihívást biztosítsunk. Ezt úgy érjük el, hogy ha nem tudod egyből a megoldást, akkor nem a teljes megoldást mutatja meg az app, hanem ad egy kis segítséget, hátha abból már beugrik. Az első körben azt nézzük meg, hogy az idegen szó láttán beugrik-e neked a jelentése: megmutatjuk, a szót és ha nem tudod egyből mit jelent, akkor a képernyőre koppintva egyre többet látsz a jelentés képéből.

Ha ezt az akadályt megugrottad, akkor nehezedik a helyzet és megnézzük, hogy a kép alapján elő tudod-e hívni az idegen kifejezést és tudod-e betűzni. Itt ugye a képet mutatjuk meg, de az idegen szó homályos sziluettje is feltűnik és ha segítségre van szükséged, akkor csak le kell dörzsölnöd a „párát” betűről-betűre (nekem ez a kedvenc részem benne – Bálint).

Hogy mennyi segítséget adsz magadnak, az rajtad múlik, de a jövőben lesz pontozási rendszer és komoly levonások várhatóak ezért. 🙂

Ennyi az alapmechanika, de még számos funkció van, ami szintén a hatékonyságot és hatásosságot segítik elő. A személyes kedvencem a „lusta-lejátszó”, amit a Dexter laboratóriuma ihletett meg – talán sokan emlékeztek az omelette du fromage-részre – és azt tudja, hogy a korábban a teszten elrontott szavak kiejtését összeszedi egy csokorba és egy végtelenített hangszalagot csinál, amit egy gombnyomásra le tudsz játszani mondjuk sorban állás, utazás vagy fűnyírás közben. A drill igenis működik, főleg ezeknél a makacs szavaknál (erősen bólogatok, a saját tanulmányaimnál én is ezt tapasztaltam  – Bálint).

Oldalakat tudnék még írni a nüansznyi dolgokról, de a többi maradjon meg varázslatnak. 🙂

Mi a véleményed a hagyományos, könyvből való tanulsról és a progikkal való tanulásról?

Én elég analitikus figura vagyok, szeretem megalapozni a tudásomat egy jó adag elmélettel, mielőtt belevágok a gyakorlatba, de a nyelvtanulással kapcsolatban úgy gondolom, hogy a legelső naptól kezdve érdemes élesben használni, még ha ez az első aktus csupán egy köszönömöt vagy jó napotot is takar. Persze a nyelv alapköveit, az alapszókincset a lehető leggyorsabban be kell darálni, mert az hatalmas lökést ad az élesben történő gyakorláshoz – és pont ez a kezdő szócsomag, amire a LearnInvisible-t kiéleztük.

Ez a fajta szemléletmód elég közel ahhoz, amit én is alkalmazok. Személy szerint én Android használó vagyok, az iPhone-tól mindig is a hidegrázás kerülgetett. Lesz a progiból Androidos, vagy Windows Phone-os verzió is? 

Lesz. Ami azt illeti a WP változat demója már kész is van, mivel a Microsoft Imagine Cup szentpétervári döntőjére el kellett készítenünk. A végleges WP verzió még augusztusban kijöhet, az Androidos változat pedig még idén várható.

Helyes, alig várom! Mi a pontos célotok a progival?

Az, hogy ez az eszköz legyen a kezdő nyelvtanulók nyilvánvaló választása, ha szókincsépítésről van szó. Addig persze még rettentő sokat kell dolgoznunk.

Mi máson mókoltok még?

Ööö, heccből csináltunk egy külföldieknek szóló csajozós alkalmazást is, amivel hatalmas röhögéseket lehet kiváltani a kiszemelt áldozatokból, de az igazán különleges benne, hogy az appban alkalmazott mechanikát tervezzük felhasználni majd a nyelvtan megtanítására. 🙂

Hát, ez több mint érdekesen hangzik! Ha van valami fejlemény, mindenképpen jelezd. Köszi szépen az interjút! 

Ha iPhone-od van és érdekel egy hazánk fiai által kalapált, jópofa, játékos progi, ami forradalmi módon tanít szavakat, akkor kapd le az ingyenes LearnInvisible progit!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes