Közösségi orosztanulás – a résztvevők és bemutatkozásuk

Amint azt már az orosz tanulmányok megkezdésekor is pedzegettem, szerettem volna az egész projektet egy kicsit közösségibbé tenni. Mivel az elmúlt időkben (sőt, még a szavazásnál is) többen jelezték, hogy újra belekezdenek az orosz tanulásába, úgy gondoltam, mi lenne, ha mások is lehetőséget kapnának a nyilvános szereplésre, itt a blogon.

Hogy mások példájából és tapasztalataiból is profitálhassunk. A felhívásra végül négyen neveztek be a kért adatokkal. Mikor a projekt véget ér (2013. augusztus 25-én), körkérdést intézek majd a delikvensekhez és meginterjúvolom őket arról, hogy hova jutottak és természetesen minden ki fog kerülni a blogra. Lássuk a résztvevőket és bemutatkozásukat!

Jakab Kriszti

Jakab Kriszti
Jakab Kriszti

„Van egy középfokú orosz nyelvvizsgám 89-ből, akkor még idegen vezettem is. Azóta sajnos Vinnyi pu nézésen kívül nem sok mindenre használtam a nyelvet. A szókincsem felett meg eljárt az idő.

Amikor a „Kulcs” nevű orosz nyelvkönyv a kezembe került csak lestem mennyi russ-lish szó vándorolt be Oroszországba… Hiába ha az ember félrepillant egy kicsit, mondjuk 15 évre… 🙂

Konkrét célom, hogy újra folyékonyan tudjak beszélni oroszul és végig szeretném venni a Kulcs nyelvkönyvet (nem a legjobb könyv (pl. abszurd módon nincs hozzá megoldó kulcs, vagy csak én nem találtam…), hogy felfrissítsem a szókincsemet, előbányásszam a tudatomból a nyelvtant és megint olyan jól szeretnék beszélni, hogy megdicsérjék a „moszkvai” tájszólásomat!

Brezvai Gábor

Brezvai Gábor
Brezvai Gábor

„Gábor vagyok, 26 éves és kb. 3 hónapja vagyok olvasója a blogodnak. Reménykedtem, hogy az 5. nyelv, amit megpróbálsz elsajátítani az orosz lesz. Én még középiskolában tanultam 4 évig, de nem jutottam vele sokra (főleg a motiváció hiányzott, a nyelv maga tetszik).

A betűkre még emlékszem, meg van egy pár alapszó ami megmaradt , ezért a célom az, hogy főleg a blogodon megismert technikákkal felfejlesszem az orosz nyelvtudásomat kb. A2 szintre augusztus 25-ig. Jelenleg Havronyina: Beszéljünk oroszul! című könyvéből tanulok, plusz a Pimsleur hanganyagot is elkezdtem.

Szótanulásra az Anki androidos változatát használom, mert az érintőképernyőn könnyen lehet váltogatni a billentyűzet nyelvét + az automatikus szókiegészítés is nagy segítség.

A célkitűzéseim a következő három hónapra:

– 1000 mondat megtanulása

– a Pimsleur 1-2-3-at végighallgatni

– 20 óra audioanyag meghallgatása (BBC orosz podcastok stb.)

– orosz beszélgetőpartnert találni

Egyelőre ennyi, menet közben még lehet bővülnek a célok, attól függően, hogy hogy haladok az orosszal munka mellett. Csökkenteni viszont nem szeretnék ezekből.

Sok sikert kívánok és remélem, hogy közösségben jobban tudjuk majd támogatni egymást nyelvtanulásban és nyelvgyakorlásban.”

Gergely Anna

Gergely Anna
Gergely Anna

A nyári orosz projekttel kapcsolatban írok. Végre nekem is megvan a tervem:

– napi öt kérdés átnézése és kiszótárazása a nyelvvizsgás könyvemből

– napi öt tesztkérdés átnézése és Ankiba írása

– napi egy podcast meghallgatása és ennek a szavai is mennek az Ankiba

Montvai Marcsi

„Édesapám  munkája révén 1 éves koromtól 7 éves koromig Szovjetunióban nevelkedtem, így a környezettől tanulva, formális iskolai képzés nélkül magyarul és oroszul is egyszerre kezdtem el beszélni.Míg 7 évesen minden nehézség nélkül tudtam az egyik nyelvről a másikra átváltatni (édesanyám elmondása szerint sokszor már én tolmácsoltam neki a piacon, boltban), miután 1990-ben hazajöttünk, előbb megkopott az orosz nyelvtudásom, mára pedig csupán néhány szóban (és egy óvodai versben) merül ki.

Montvai Marcsi
Montvai Marcsi

Az elmúlt években folyamatosan voltak próbálkozásaim az orosz nyelvtudásom újraélesztésére, ezek azonban néhány óra nyelvtanulás után abbamaradtak (egyetemi nyelvi kurzus, magántanár, itthoni nyelvtanulás). Ami kiderült azonban, hogy „érzem, ha nem jó az ige ragja nyelvtanilag” és hogy a kiejtésem is rendben van (nincs gondom a jeri – ы betűvel sem).

Ellentmondásos módon pont a betűk maradtak meg, noha soha nem tanultam őket formális keretek között, így ha lassan is, de tudok olvasni.

Úgy érzem, hogy az elköteleződésemben most nagy segítségemre lesz Bálint és a blog. Augusztus 25-ig alapfokra (b2) szeretnék eljutni átlag napi 2-3 óra ráfordítással a 10 hét alatt, és mivel nem a hagyományos értelemben vett kezdő szintről indulok, reménykedem, hogy talán több is kisül belőle.

Számomra az bizonyítja majd, hogy sikerrel jártam, ha augusztus végén úgy tudok vendégül látni egy orosz anyanyelvű couchsurfert (informális beszélgetés, kis városnézés), hogy nem kerül elő az angol, mint közvetítő nyelv.”

Azt hiszem, hogy a motivációval senkinél sincs gond és sok hasznos tapasztalattal leszünk mindannyian gazdagabbak. Addig is tanulásra fel, mert bő két hónap múlva mindenkinek a körmére nézünk! 🙂

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes