40 ingyenes német nyelvtanulási módszer a nyelvtudásod fejlesztésére

A nyelvtanulás sokaknak egy költséges, és nagyon időígényes projektnek tűnik, ezért inkább sutba dobják még a gondolatát is. Ez persze nem feltétlenül igaz, így összegyűjtöttem 40 ingyenesen elérhető segédanyagot, módszert, online kurzust, szótárat, könyvet és megoldások hosszú sorát, amivel bárki nekivághat a német nyelvnek, ingyen. Erre tessék >>

Nyelvet tanulni mindig költséges dolog – mivel sok olvasó németül tanul, valamint én is ezzel a nyelvvel foglalkoztam mostanában a legtöbbet, összegyűjtöttem 40 ingyenes forrást a német tanulásához. Kategóriákra van bontva, tessék szemezni – az anyagiakat már nem használhatod kifogásnak, hogy miért nem tanulsz! 🙂

Általános kurzusok

Érdemes a németnek egy átfogó kurzussal nekiállni – szerencsére rengeteg ilyen létezik már a neten, amik teljesen ingyenesek. Ezek jól megadják az alapot és szókincset a további haladáshoz. Íme a legnépszerűbb, ingyenes tanfolyamok:

1. Duolingo

Egy remek kis alkalmazás (iPhone és Android verzió is elérhető belőle), amivel könnyen neki is kezdhetünk egy teljesen új nyelvnek. Írást, olvasást és kicsit önellenőrző alapon kiejtést is lehet vele tanulni, ráadásul pár szó tanulása után rögtön bedob a mélyebb vízbe, és alapmondatokat kell összerakni az eddig tanultak, néha pedig a józan paraszti ész alapján.

Viszonylag magasabb szintig is eljuthatsz vele, teljesen ingyenesen. Sőt, reklámmentesen! Egyetlen hátránya, hogy egy idő után kicsit monotonná válik, ilyenkor érdemes szüneteltetni és kiegészíteni valami mással is (valamint a német nyelv csak az angolon keresztül tanulható, magyar még nincs). Bővebben itt olvashatsz róla: Duolingo.

2. Deutsche Welle

Ez, a szintén teljesen ingyenes online kurzus elvezet az alap szinttől az alsó középhaladóig. Angol, német és orosz verzió is elérhető, interaktív, és nagyon jó a felépítése. Én mondjuk a 2.1-es szint után abbahagytam, mert picit monotonnak éreztem, és natív anyagokra vágytam, de nagyon sokat segített, tényleg átfogó oktatást nyújt. Erre találod.

3. Deutsch Interaktiv

Magyar oldal, elég jól összeszedett struktúrával, rengeteg leckével és példamondattal és interaktív gyakorlófeladatokkal. Tök jó alapot adhat. Egyetlen hátránya a reklámok sokasága, de valamiből nekik is fenn kell tartani ezt a nagyszerű oldalt! Itt találod az oldalt.

4. Livemocha

Bár, amióta megvette a Rosetta Stone, már nem ugyanolyan jó, de még mindig ingyenes. Itt szintén interaktív módon lehet nyelveket tanulni, hiszen egy közösségre épül, amiben egymást segítik az emberek – írásban, szóban vagy videóchat formájában. Legfontosabb előnye pedig, hogy ez a fajta közösségi nyelvtanulás folyamatos bátorítást és motivációt is nyújt. Erre van.

5. MIT univ german

A híres amerikai egyetem, az MIT ingyenesen elvégezhető német kurzusa, a korábbiakkal ellentétben viszont angol nyelvű. Főleg a nyelvtanra, szótanulásra koncentrál, de van sok audió- és videóanyaguk is. Itt éred el.

6. Kurzusok a könyvtárból

Számtalan, hanganyaggal is rendelkező könyv kölcsönözhető ki a könyvtárakból, aminek segítségével otthon, egyedül is tudsz tanulni. Ezek persze nem túl interaktívak, de nyelvtan- és szótanuláshoz  kiválóak. Íme néhány cím: Pimsleur, Rosetta Stone, Colloquial, Teach Yourself, Assimil.

Szótanulás

Nyelvtanulás során sokak számára a szótanulás okozza a nyelvtan után a legtöbb fejtörést, hiszen sokat kell magolni és ismételni – kinek van ehhez türelme?! Márpedig a megértés szempontjából nagyon is fontos, úgyhogy nem szabad elhanyagolni.

Az 1000 legfontosabb szót ideális minél előbb megtanulni, de 4000 szónál többet nem érdemes, ha nem releváns.

7. Online szótárak

Felejtsd el a papírt! Ma már rengeteg online szótár van, de sajnos nem mindegyik egyformán jó, ezért tanácsos tesztelgetni őket, utánaolvasni, hogy az egyes nyelvekhez melyiket ajánlják leginkább. Én a dict.cc-t használtam, de ez angol nyelvű. Némethez egész jó a Sztaki, egynyelvűből pedig a duden.de.

8. Image search

Bár elég furcsa módszernek tűnhet, de nagyon sokat segít, hogyha amikor google-ben rákeresel egy szóra átváltasz a ‘Képek’ fülre, így láthatod a szót kép formájában is. Mivel a vizuális memóriája a legtöbb embernek erősebb, valószínűleg így sokkal könnyebben megjegyzed a szót, ráadásul olyan nüansznyi részletekre is fény derülhet, hogy mi a különbség a ‘der Kuchen’ és a ‘das Gebäck’ között.

9. Példamondatok

Hiába tanulsz meg egy új szót, ha nem tudod hogyan használják azt valójában. Ezért elengedhetetlenek a példamondatok, hogy megértsd egy szó pontosabb jelentését és az árnyalatnyi különbségeket, lásd a helyes szóhasználatot.

Szerintem a legjobb adatbázisa a tatoeba.org-nak van, de a wordnik.com-on a jobboldali tweeteket között is rengeteg élő német példamondatot találhatsz.

10. Anki

Egyszerű, érhető és intelligens szókártyák, amik segítenek mindent megjegyezni, amit már egyszer megtanultál. Messze ez a cucc volt a legnagyobb hatással az egész nyelvtanulási pályafutásomra. Itt olvashatsz az Ankiról bővebben.

11. Memrise

Ed Cook memória-nagymester fejlesztése, ahol mindenféle ingyenes kurzusokon keresztül tanulhatsz szavakat, amikhez kép és leírás is tartozik. Azon túl, hogy nagyon szép és pontos, szórakoztató is. Itt éred el.

12. Tematikus szólisták

Ha már van egy alapszókincsed, akkor keress olyan témákat, amik érdekelnek, és tanulj ezekhez a témakörökhöz fűződő szavakat. Ilyen listákat kínál például a germanlanguageguide.com, nemcsak német nyelven.

Nyelvtan

13. Mi a helyes?

Ha nem tudod eldönteni, hogy két kifejezés közül melyik a helyes (pl. ‘gib mir den Apfel’ vagy ‘gib mich den Apfel’), akkor nyugodtan keress rá google-ben mindkettőre, úgy hogy aposztrófok közé teszed – valószínűleg az lesz a helyes, amelyikre több találatot dob ki a kereső.

14. Igeragozás

A Verbix oldalát ajánlom, a legjobb a német nyelvhez.

15. Essential German

Angolul van, de elég jól összefoglalja a német nyelvtant. Erre találod.

16. Hinative

Ha valahol elakadsz, és magyarázatra lenne szükséged ezt válaszd! Anyanyelvűek válaszolnak a kérdéseidre. Igaz, hogy angol nyelvű, de teljesen ingyenes. Itt éred el.

17. Keress mintákat

“Möge die Macht mit dir sein” – “Az erő legyen veled” (Csillagok háborúja). Használd ezeket a mintákat a saját mondataidnál, és sokkal könnyebben meg fogod jegyezni az adott nyelvtani struktúrát.

18. Német gyakorlatok

Ezen az oldalon különböző nyelvtani, lexikai és kulturális feladat található, ami segít elmélyíteni, begyakorolni a német nyelvet.

Szövegértés (olvasás)

19. Bliubliu

Különböző témákban választhatsz rövidebb-hosszabb szövegeket, akár egész könyveket is, amivel gyakorolhatod az olvasást, szövegértést. Különlegessége, hogy be tudod jelölni azokat a szavakat, amiket már ismersz, így sosem fogsz eltévedni, látni fogod, hogy mit kéne már tudnod. Itt találod.

20. Lingq

Hatalmas adatbázisból válogathatsz a saját szintednek megfelelően, ráadásul a szövegek mellé van hanganyag is. Jelenleg 11 nyelvből elérhető, de további 12 nyelvhez is készülnek anyagok, egyelőre csak béta verzióban. Erre találod az oldalt.

21. Readlang

Ezel a böngészőkiegészítővel az idegennyelvű anyagokat sokkal egyszerűbben lehet olvasni. Beépített SRS-t is tartalmaz (olyan, mint az Anki), de ha szeretnéd exportálhatod a szavakat és kifejezéseket. Itt van.

22. Online újságok

Kontinensek, vagy nyelvek alapján is választhatsz újságot az onlinenewspapers.com oldaláról, és már olvashatod is a híreket.

23. Könyvek, képregények

A legelterjedtebb, és talán legszórakoztatóbb módja a szövegértés gyakorlásának az olvasás. Mindegy milyen műfajt vagy témát választasz, biztosan hasznodra válik.

Rengeteg régi könyv elérhető már ingyenesen, de gyerekkönyvek közül is válogathatsz. Ha pedig már zsibbad az agyad érdemes például képregényeket előkapni.

Hallás utáni szövegértés

24. Sorozatok, filmek, tv

Ez talán a legkellemesebb tanulási módszer, viszont valóban nagyon hasznos. Ráadásul rengeteg megoldás van arra, hogy eredeti nyelven nézd őket pl. Popcorn Time, Netflix (bár Magyarországon egyelőre nem elérhető, csak némi trükközéssel), Speechyard (beépített szótárral is rendelkezik). Német nyelvhez remek oldal a Mypass, de a német tv is elérhető ingyenes. Kifejezetten németet tanulóknak készült az Extr@ nevű sorozat, de hasonló a Jojo sucht das glück is.

25. Fluentu

Rengeteg videó található az oldalon, mindegyikhez választhatsz feliratot, ráadásul ki van egészítve kvízekkel és SRS-sel is. Itt találod.

26. Podcastok

A slowgerman oldalán például számos podcast található, de a Deutsche Welle-n is találsz lassított felvételeket.

27. Germanpod101

Nagyon jól felépített, rövid leckék vannak az oldalon. Én rettenetesen sokat használtam a német projektemnél az anyagaikat. Applikációjuk is van, annyi az egyedüli bökkenője, hogy a próbaverzió lejárta után fizetni kell érte, de egy csomó mindent le lehet tölteni előre, ingyen. De pssszt. 🙂 Erre találod az oldalt.

28. Rádió

A rádióhallgatás az egyik legjobb módszer a hallás utáni szövegértéshez, hiszen élő nyelvet hallgathatsz, egyedi akcentusokkal is találkozhatsz, ráadásul könnyen összeköthető más tevékenységekkel. A Spotify-on bármilyen nyelvű rádió elérsz, de a Tunein oldalon is könnyen megkeresheted, amire vágysz. Ha pedig tudod már, hogy milyen rádiót hallgatnál szívesen, menj rögtön a rádió oldalára, legtöbbször elérhető online is az adás.

29. TED előadások

Azoknak különösen ajánlom, akik egy kicsit is érdeklődnek a mindennapi tudományok iránt, hiszen nagyon érdekesek, és szókincs tekintetében is hasznosak. Imádom őket, rettenetesen sokat tanultam belőlük, nagyon érdekesek és az interaktív feliratnak köszönhetően nagyon jól lehet követni az előadásokat. Itt vannak az előadások.

Beszéd és kiejtés

30. Nyelvcsere élőben

A városodban élő német anyanyelvűekkel teszi lehetővé a kommunikációt a conversationexchange.com. Ezen az oldalon könnyen felveheted a kapcsolatot azokkal, akik vevőek lennének egy ilyen jellegű találkozóra.

31. Nyelvcsere interneten

Azok számára, akik ódzkodnak a személyes találkáktól, a legjobb választás a Preply vagy az iTalki. Bár van fizetős része is, alapvetően ingyenes, és chat, vagy videóbeszélgetés során tudod gyakorolni a nyelvet másokkal.

33. Helyi találkozók

Csatlakozz német közösségekhez a városban, és menj el, dumálj anyanyelvűekkel – a Meetup.com segít ezeknek a közösségeknek a felkutatásában. De a couchsurfing-et is használhatod ilyen céllal.

34. Dalszövegek

A lyricstraining.com-on játékos formában tanulhatsz dalszövegeket, így észrevétlenül egy csomó új szó és nyelvtani formula ragad rád. Nemrég a Spotify is beindította a dalszöveg funkciót, így zenehallgatás közben nézheted a dal szövegét is (de itt nincs interakció, se játék).

35. Szöveglassítás

Ha van egy jó hanganyagot, akkor utánozd, így sokkal jobb lesz a kiejtésed. Ehhez a Windows Media Playert is használhatod, de kifejezetten erre a célra a sebpearce oldala a legegyszerűbb választás.

36. Hogyan ejtik ezt ki?

Ha nem vagy biztos egy német szó kiejtésében, akkor irány a forvo.com. Ha regisztrálsz ingyen letöltheted mp3-ban, ideális Anki kártyákhoz fűzni őket.

A rhinospike.com is ehhez hasonló oldal, de itt az általad feltöltött szövegeket olvassák fel anyanyelvűek. Az előző pontban leírtak szerint lassítva is gyakorolhatod.

37. Autológia

Lomb Kató szerint ez a legjobb módszer a beszéded fejlesztésére, ha éppen nincs anyanyelvű partner kéznél. Én is rengeteget használom (elsősorban fürdés közben! :)). Itt olvashatsz róla bővebben.

Írás

38. Levelezőpartnerek

Nem kell közvetlenül, személyesen ismerned levelezőpartnereidet. Keress nyugodtan bárkit, akivel e-mailezhetsz! Ebben segít a globalpenfriends.com vagy interpals.net.

39. Ingyenes fogalmazásjavítás

A langcorrect véleményem szerint a legjobb! A közösség nagyon segítőkész, én például pár barátra is szert tettem itt.

40. Fórumok

Mi érdekel? Virágkötészet? Keress rá virágkötős fórumokra németül, és kezdj el egy diskurzust, vagy csatlakozz egy meglévőhöz!

+ 1. bónusz: Újrakezdő németből felsőfok

2014. márciusától 2015. májusáig megtanultam felsőfokon németül, ebből sikeresen nyelvvizsgát is tettem. Az egy év nyelvtanulási tapasztalatait egy cikksorozatban foglaltam össze, amit itt találsz.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes