Extenzív olvasás – így használd az olvasást a nyelvtudásod hatékony fejlesztésére

Köztudott, hogy az olvasás hasznos, ha valaki egy új nyelvet tanul. Na, de mégis hogyan és mit kell ilyenkor olvasni, hogyan lehet ebből valamit is tanulni? A megoldás: extenzív olvasás, és még rengeteg hasznos trükk, íme!

Köztudott, hogy az olvasás hasznos ha valaki egy új nyelvet tanul. Na igen, de mégis hogyan olvassak és élvezzek egy könyvet úgy, hogy a felét (vagy még többet) egyáltalán nem is értem? Hogyan fogok én ebből valamit is tanulni?

Az olvasás egy meglehetősen összetett folyamat és egy csomó pici képességből áll össze. Amikor a reggeli kávé mellett átfutod a híreket, az is olvasás. Amikor a vasúti menetrendet böngészed, hogy megtaláld mikor indul a vonatod, az is olvasás.

Amikor megpróbálod megérteni a NAV négy oldalas, jogi körmondatokkal meghintett levelét, amelyben igazából csak arról van szó, hogy minden rendben van az ügyeiddel, az is olvasás. Amikor lefekvés előtt, pusztán szórakozásból, kikapcsolódásból elolvasol pár oldalt egy izgalmas regényből, az is olvasás.

Az összes fenti tevékenység olvasás, de alapvetően különböznek egymástól. Az agyunknak más részeit használjuk fel hozzá, máshogy értelmezzük a dolgokat és teljesen más a céljuk is.

Mi köze mindennek a nyelvtanuláshoz?

Ugye ismerős az az érzés, amikor nagy hévvel beleveted magad egy új könyvbe az általad tanult nyelven, és az első oldaltól kezdve minden egyes szót kiszótárazol, minden mondatot alaposan értelmezel és feldolgozol.

Egészen a második oldal feléig.

Itt ugyanis elfogy az ember türelme, elege van a sok új szóból, az ujjai már zsibbadnak a sok szótárazástól.

Tipp: egy ebook olvasó, és az elektromos szótárak meglehetően felgyorsítják ezt a folyamatot. Vallom, hogy az elmúlt 10 év legjobb vásárlása nálam egy Kindle Paperwhite II volt.

Akkor mégis mi a megoldás?

Egy új nyelv tanulásánál el kell hagyni a megszokott sémákat, és teljesen új szögből kell megközelíteni a dolgokat. A válasz tehát: extenzív olvasás. De mit is jelent ez pontosan?

Amiről a bevezetőben írtam az intenzív olvasás. Ilyenkor minden idegszáladdal az előtted lévő szövegre koncentrálsz, minden szót és nyelvtani egységet alaposan egyenként megrágsz. Mire a végére érsz (az általában rövid) szövegnek, elmondhatod, hogy ezt teljes mértékben érted.

Az extenzív olvasás az előzőnek pontosan az ellentéte.

Ennek a lényege nem az, hogy mindent megérts, hanem hogy minél több betűt elolvass a szemeddel. Ennyi és nem több. Elég, ha a történetet nagyjából érted, a lényeg a mennyiségen van. Jó eséllyel lesz a szövegben pár ismerős dolog, aminek örülhetsz, hiszen így szövegkörnyezetben láthatod  hogy hogyan használják ezeket a szavakat/kifejezéseket.

Ha jobban érdekel a mögötte lévő elmélet, olvasd el ezt a cikket az inputról.

A személyes hősömnek tartott Lomb Kató is így tanult nyelveket (nem is keveset!): elkezdett olvasni, és ahelyett, hogy azon aggódott volna, mit nem ért, egyszerűen aláhúzta azokat a szavakat, amiket már értett vagy felismert. Tehát nem a negatívra, hanem a pozitívra koncentrált. Meg is tanult 16 nyelven – mindezt jóval az internet kora előtt.

Hátránya az extenzív olvasásnak csak egy van: hogy hosszú és lassú folyamat. Rengeteg szöveget kell elolvasnod ahhoz, hogy a nyelv szépen lassan összeálljon benned, elkezdd látni a mintákat és később magad is elkezdd használni őket. A jó hír, hogy 2015-ben gyakorlatilag bármilyen nyelven végtelen mennyiségű anyag érhető el ingyenesen – kifogás tehát nincs.

2009-ben, amikor nekivágtam a spanyoltanulásnak, pár hónap után elővettem a Harry Potter első részét, elkezdtem olvasni és bőszen aláhúzogatni a dolgokat, amiket már értettem. Jó pár hétig eltartott mire végigmentem rajta, és rettenetesen sok dolgot nem értettem (noha a könyvet már olvastam előtte magyarul, így nagy vonalakban képben voltam).

Miután befejeztem kíváncsiságból újrakezdtem, és megdöbbenve vettem észre, hogy legalább kétszer annyit értettem belőle, mint az első alkalommal. Tehát ha látszólag nincs is fejlődés, bizony akkor is van.

Egyszerűen csak bízni kell magadban és olvasni. Sokat.

Hogyan használd az extenzív olvasást

Anno a spanyolnál én még ösztönből csináltam egy csomó mindent, azóta azonban rengeteg szakcikket és módszertani kutatást olvastam a témában, így gyorsan összefoglalom, hogyan lehet az extenzív olvasást a lehető legjobban és leghatékonyabban használni a nyelvtudásod fejlesztésére:

  • Válassz egy olyan könyvet, ami érdekel: ha unalmas, vagy nem érdekel a téma félre fogod dobni. Én nagyon szeretem a Harry Potter könyveket (ne röhögj!), így az sem zavart, hogy tele volt hülye, kitalált szavakkal.
  • A könyv ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz: az adott szinted felett legyen egy picivel. Ezt művészet belőni, de a nagyobb nyelveken léteznek könnyített olvasmányok (sokszor híres könyvek leegyszerűsített verziója).
  • El kell fogadnod, hogy nem fogsz mindent érteni. Mindössze ennyi: el kell fogadnod. Nem kell vele semmi mást csinálni. Nem kell felhördülni, mérgesnek lenni rajta, egyszerűen csak mindig olvass tovább. Meg lesz a hatása, saját tapasztalatból tudom.
  • Egy olvasási periódus legalább 20-30 perces legyen: az extenzív jelentése kiterjedt, átfogó. Átfogóan nem lehet 2 percben olvasni.
  • A célod minden periódusnál az legyen, hogy eljuss a fejezet végére, ne az, hogy minél több szót nézz ki a szótárból.
  • Amint felszabadítottál fél órát, ülj le, kezdj el olvasni és olvass legalább 30 percig. Ennyi az egész. Olvass 30 percig, csináld minden nap egy hónapig, és meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyit fejlődött a tudásod.
  • Természetesen használhatsz szótárat, ha valamit nagyon nem értesz (ha viszont kínlódsz a szöveggel, akkor egyszerűbb könyvet kell keresned). A legjobb szabály az, hogy minden oldalon maximum 1-2 szót nézhetsz meg, így nem fogsz túlzásba esni és nem veszi el a figyelmed a történetről.

Mit olvass?

Bármit, ami érdekel és lehetőleg könyv. Egy cikk a fehérszarvú rinocéroszok életéről is érdekes lehet, de mire belejönnél az olvasásba, megszoknád, hogy milyen szavak és fordulatok vannak a cikkben, addigra vége. Egy jó író stílusa konzisztens, ugyanazokat a szófordulatokat használja újra és újra, így könnyítve a dolgodat.

A legtöbb könyvesboltban van egy csomó szintekre osztott, könnyített olvasmány is – némelyikhez elég már 600 szó ismerete is.

Természetesen a már említett Kindle ideális partner az extenzív olvasásra, mert bárhová magaddal vihetem és zilliárd könyv ráfér. Mindig azt olvasom, amihez éppen kedvem van. Ha nincs Kindle-d, akkor regisztrálj a bliubliu.com oldalon, mert itt válogathatsz egy csomó könyvből, amelyekhez a bliu bliu ad segítséget az olvasáshoz (automatikus szókiemelés).

Most, hogy sikerült a német felsőfokú nyelvvizsgám, nem szeretném ha a tudásom hanyatlana. Sőt, szeretném javítani. Ennek egy nagyon egyszerű és élvezetes módja az olvasás.

Így folyamatosan használom a nyelvtudásom, és folyamatosan tanulok új szavakat, kifejezéseket (amik természetesen egyből bekerülnek az Ankiba). Én például nagyon szeretem a sci-fit és a fantasy regényeket is, így a régi kedvenceimet vettem elő németül és szépen végigmegyek rajtuk. Mondhatni, összekötöm a kellemest a hasznossal.

Frissítés: az új cikkben arról olvashatsz, hogyan lehet a lehető legkényelmesebben idegennyelvű cikkeket olvasni. Erre találod. 

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes