Az év nyelvtanulói (2015)

2015 nagyon sikeres év volt – nem csak azért, mert sikerült a német felsőfokú nyelvvizsgám. Minden hónapban bemutatkozott egy nyelvtanuló, aki saját nyelvtanulási történetét mesélte el, megosztva velünk sikereit, nehézségeit, motivációját.

Számomra nagyon sokat jelentettek ezek a cikkek. Az Öt év – öt nyelv+ célja mindig is az volt, hogy másokat motiváljon. Rengeteget írtam már én is a saját nyelvtanulási kalandjaimról, ám az emberek bizonyos százaléka tud csak az én módszereimmel egyetérteni. Nem jöhet be mindenkinek minden – és ez jól is van így.

Éppen ezért tartom fontosnak bemutatni más emberek módszereit, trükkjeit, történeteit – ők más embereket fognak inspirálni, motiválni, mint én.

Egy csokorba szedtem az idei példaértékű nyelvtanulókat – én mindegyiküktől tanultam valamit. Ha szeretnéd jól indítani a jövő évet, erőt meríteni mások sikereiből, akkor olvasd végig őket!

 

losonczine_aniko_kicsi

Losoncziné Nagy Anikó

Ezért lett a hónap olvasója: elképesztően lelkes, kétgyermekes anyuka, aki önállóan tanult meg angolul úgy, hogy utána felvételt nyert az angol bölcsész szakra és itt folytatja tovább a nyelvtanulási kalandjait.

Ezt tanulja: angol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere:  Effortless English, de a nyelvtant is imádja boncolgatni.

Ez a motivációja: számára öröm a nyelvtanulás (ahogy azt kell!), nem szigorú teljesítésnek, munkának fogja fel az egész dolgot. Ha mégis hullámvölgybe kerül, akkor Az Effortless English leckéket veszi elő legszívesebben, hogy túllendüljön rajtuk.

Anikó teljes történetét itt tudod elolvasni. 

veller_gyongyi_kicsi

Veller Gyöngyi

Ezért lett a hónap olvasója: hóhér létére (nyelvtanár) is hisz abban, hogy neki is a diákjai cipőjében kell járnia, hogy jól és eredményesen taníthasson.

Ezt tanulja: spanyol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: önállóan haladni. Tanárként úgy érzi, hogy mindenkinek jobb, ha inkább a tanulmányaira figyel és nem arra, hogy hogyan tanítaná őt egy másik tanár. 🙂

Ez a motivációja: a belső motivációban hisz, amíg önállóan tanulta a nyelvet naponta több órát is képes volt eltölteni tanulással, de amint elkezdett órákra járni, a felelősséget áttolta a tanárára, és tőle várta a fejlődést.

Gyöngyi teljes történetét itt tudod elolvasni.

rideg_jozsef_kicsi

Rideg József

Ezért lett a hónap olvasója: két és fél év alatt, rendszeres tanulással és gyakorlással, mérnöki munkája mellett teljesen kezdő szintről Goethe C1-es, felsőfokú német nyelvvizsgát tett.

Ezt tanulja: német, angol, olasz

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: sorozatnézés. A Breaking Badet és a House of Cards-ot németül végignézve rengeteget fejlődött a szövegértése, valamint a neki tetsző részeket magának is ismételgette (autológia).

Ez a motivációja: eleinte a felvételi pontok és fizetésemelés, de később rájött, hogy mennyire jó, mikor valakivel az anyanyelvén tud kommunikálni.

József teljes történetét itt tudod elolvasni.

vincze_judit_kicsi

Vincze Judit

Ezért lett a hónap olvasója: Judit az átlagnyelvtanuló, aki nem akar 1 hónap alatt megtanulni egy nyelvet. Felismerte, hogy lassú, de kitartó munkával milyen messzire el lehet jutni.

Ezt tanulja: olasz, angol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: nyelvenként változó. Angolhoz az Effortless Englisht, olaszhoz pedig a Duolingo-t és az ELO olasz sorozatát használja szívesen, valamint a lyricstraining-et is szívesen használja.

Ez a motivációja: szerinte vagány dolog egy másik nyelven beszélni és soha nem lehet tudni, hogy mikor jön jól a dolog. Fontos számára, hogy érdekelje és tanulni is akarja a nyelvet, különben nem működik számára (így pl. franciául soha nem tanulna).

Judit teljes történetét itt tudod elolvasni.

demeter_emese_kicsi

Demeter Emese

Ezért lett a hónap olvasója: töretlen a tudásszomja, mindig tanulnia kell valamit, hogy jól érezze magát. 🙂

Ezt tanulja: angol, német, spanyol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: hanganyagokból tanul szívesen, ám jó, ha megvan hozzá az átirat is, mert vizuális típus. Szereti használni az autológiát is.

Ez a motivációja: mindent tudni akar az adott nyelven, ha viszont leesik a motiváció, akkor egyszerűen átvált egy másik nyelv tanulására.

Emese teljes történetét itt tudod elolvasni. 

sipos_ferenc_norbert

Sipos Ferenc Norbert

Ezért lett a hónap olvasója: 17 éves kora ellenére már 3 nyelven beszél középfokon, és még legalább 4-et meg szeretne tanulni.

Ezt tanulja: német, orosz, angol (illetve még: cseh, lengyel, szerb, spanyol)

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: Feri a könyvekre esküszik, illetve követi az ismert közösségi oldalon az általa tanult nyelveken íródott hírportálokat, viccoldalakat.

Ez a motivációja: nyelvenként eltérő. Orosznál az irodalom, spanyolnál a sport, de úgy általában a kultúrák jobb megismerése.

Ferenc teljes történetét itt tudod elolvasni. 

moldovanyi_kinga_kicsi

Moldoványi Kinga

Ezért lett a hónap olvasója: rendkívül pozitív hozzáállása segíti abban, hogy szinte játékként tekintsen a nyelvtanulásra. Bejött a dolog, hiszen a dán nyelv megtanulásával az EU Tanácsának soros magyar elnöksége alatt is dolgozhatott.

Ezt tanulja: dán, angol, spanyol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: filmnézés az adott nyelvű felirattal, az eszközeit az adott nyelvre állítja, illetve a hobbijait összeköti a tanult nyelvvel.

Ez a motivációja: az adott kultúra felderítése – ha pedig kicsit leesik a motiváció, akkor mindig a zenéhez nyúl segítségért.

Kinga teljes történetét itt tudod elolvasni. 

lango_zsofia_kicsi

Langó Zsófia

Ezért lett a hónap olvasója: világ életében szenvedett a némettel, de aztán megtalálta az Öt év – öt nyelv+ blogot és annyira felbátorodott, hogy eldöntötte: hét hónap alatt leteszi a középfokú nyelvvizsgát. Ami a pláne, hogy az egészet itt a blogon is dokumentáljuk, így mindenki láthatja a sikereit és nehézségeit (a bemutatkozót itt, az első mérföldkövet itt találod). A visszajelzések alapján a legtöbb blogolvasó imádja ezt, hiszen így nem mindig csak az én arcomat kell nézniük. 🙂

Ezt tanulja: német

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: a lang-8.com segítségével leveleket írni, amiket anyanyelvűek kijavítanak neki. Ami még fontos volt számára, hogy elengedje a tökéletesség iránti görcsösségét és elfogadja, hogy a hibázás elkerülhetetlenül a tanulás része.

Ez a motivációja: tényleg csak maga miatt csinálja. Hogy meg tudja mutatni magának, hogy képes rá. Nem mellékesen pár ezer blogolvasót motiválva ezzel. 🙂 Zsófi 2016. május 28-án fog elmenni a középfokú német nyelvvizsgára.

Zsófi teljes történetét itt tudod elolvasni. 

tamas_kicsi

Tamás

Ezért lett a hónap olvasója: fiatal kora ellenére rendkívül határozott képpel rendelkezik a céljairól, és nem rest értük dolgozni.

Ezt tanulja: angol, orosz

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: az Effortless English nála is nagy szerepet játszik, illetve az Ankit is szívesen használja. Oroszból a RussianPod101 a kedvence.

Ez a motivációja: több emberrel tud kapcsolatot teremteni, és jobb munkalehetőségekhez juthat, valamint könnyebben tud új dolgokba belevágni. Ha lankad a motiváció, akkor felcsapja a sikernaplóját, és máris újult erővel veti magát a tanulásba.

puskas_zita_kicsi

Puskás Zita

Ezért lett a hónap olvasója: önmagát leggyőzve összeszedte minden erejét, és azt mondta, hogy most azért is megtanul angolul. Tudatosan alakítja az útját, így nem csak az angolról, de önmagáról is rengeteget megtanult.

Ezt tanulja: angol

Ez a kedvenc nyelvtanulási módszere: olyan témákban olvas cikkeket, könyveket, hallgat előadásokat, néz filmeket, amik érdeklik, így az angol csak egyfajta közvetítőeszköz a kíváncsiságának a csillapítására.

Ez a motivációja: a tudásszomj. Már megtapasztalta, hogy a világ kinyílik, ha egy másik nyelven elérhető irodalmat, szakkönyvet, előadást, beszélgetést is megért. Ha elveszti a motivációt, akkor valami új dolog után néz a nyelven, hogy fenntartsa az érdeklődését.

Motiválóak, ugye? Ha úgy érzed, hogy a te történeted is érdekes lehet, és szeretnél másokat motiválni, írj egy levelet nekem ide, „A hónap nyelvtanulója” címmel. 🙂

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes