Meg kell tanulni nyelvet tanulni – Alex Rawlings interjú magyarul

Mindig öröm számomra, ha olyanokkal beszélgethetek, akik magyarul tanulnak - mert ez megfordítja a dolgot és minket helyez a rendezői székbe. Kapva kaptam az alkalmon, hogy meginterjúvoljam Alex Rawlings-ot (akit pár éve az Egyesült Királyság legtöbb nyelven beszélő diákjának választottak) a nyelvtanulási módszereiről - méghozzá magyarul! Ha motivációra vágysz a nyelvtanuláshoz, akkor erre tessék!

Mindig öröm számomra, ha olyanokkal beszélgethetek, akik magyarul tanulnak – mert ez megfordítja a dolgot és minket helyez a rendezői székbe.

Őszintén szólva, már kezdem unni, hogy mindenhol azt próbálják lenyomni a torkunkon, hogy „jajj, a magyarok mennyire nem beszélnek semmilyen nyelvet”, meg „jajj, de nehéz, inkább neki se álljunk”.

Éppen ezért kapva kaptam az alkalmon, hogy meginterjúvoljam Alex Rawlings-ot (akit pár éve az Egyesült Királyság legtöbb nyelven beszélő diákjának választottak) – Alex 9 hónapja él Budapesten, és bár 11 nyelven beszél, szerette volna megmutatni az embereknek, hogy ha egy új, teljesen ismeretlen nyelvet kezd el tanulni, akkor ugyanolyan kezdő nyelvtanuló lesz ő is, csakúgy mint más.

Ettől függetlenül szerintem egészen elképesztően jó a kiejtése és folyékonyan beszél. Az interjú teljesen rögtönzött volt.

Az interjúból nekem két nagy tanulság volt:

  • meg kell tanulni tanulni. Az Öt év – öt nyelv+ blognak is ez a fő missziója, hogy módszerekkel könnyítse meg a tanulást. Alex egyébként Richard Simocottal (aki úgy nagyjából 30 nyelven beszél) együtt szervez egy ilyen előadást Budapesten is (május végén). Én elmennék mindenképpen, de sajnos nem leszek itthon.
  • teljesen mindegy, milyen nyelvet tanul az ember és hogy mi az anyanyelve: ha megfelelő a hozzáállása, akkor sikerre fog jutni. Nem a könyvek, a kurzusok és a vizsgák a lényeg, hanem a motiváció.

Márpedig ez az interjú szerintem nagyon motiváló. Neked is megjött a kedved a további tanuláshoz? 🙂

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes