A hónap nyelvtanulója – Kojnok Tibor

Tibor története nagyon tetszett - elhatározta, hogy önállóan megtanul németül és 9 hónap alatt el is ért egy vastag középfokot. A vasakarat, az elhatározás nagy szerepet játszott a sikerében: mára megszerette a korábban utált nyelvet és anyanyelvi szintre szeretné fejleszteni. Az ő példája is jól mutatja, hogy elhatározással és seggel meg lehet tanulni egy nyelvet - csak akarni kell. >>

Tibor története nagyon tetszett – elhatározta, hogy önállóan megtanul németül és 9 hónap alatt el is ért egy vastag középfokot. A vasakarat, az elhatározás nagy szerepet játszott a sikerében: mára megszerette a korábban utált nyelvet és anyanyelvi szintre szeretné fejleszteni. Az ő példája is jól mutatja, hogy elhatározással és seggel meg lehet tanulni egy nyelvet – csak akarni kell. Minden szavát ittam, olvasd el te is és garantálom, hogy azonnal rohansz utána tanulni. 🙂 – Bálint

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

Először is üdvözlök minden lelkes nyelvtanulót! Tibornak hívnak, 27 éves vagyok, egészségügyi szakközépiskolát végeztem, de nem a szakma területén dolgozom. Szeretek politikai, vallási és pszichológiai témájú könyveket olvasni, valamint novellákat, regényeket az éppen tanult idegennyelven. Hobbijaimhoz tartozik még a sport és immáron a a nyelvtanulás is.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Németül tanulok február óta. Kényszerből vágtam bele és be kell vallanom, hogy azelőtt nem volt a szívem csücske ez a nyelv. Furcsa módon viszont mindig is felnéztem azokra, akik megtanultak németül. Ennek a nyelvnek egyszerűen van egy tekintélyt parancsoló sármja, amit mindenképp érzékelsz, ha szereted, ha nem, ha beszéled, ha nem.

A nyelvtanulásom történetének a háttere a következő: Németországban rengeteg területen uralkodik szakemberhiány, ami arra kényszeríti az országot, hogy bizonyos munkahelyeket külföldi, német nyelv és kultúra iránt érdeklődést mutató 18 és 27 közötti európai fiatalokkal töltsenek fel, akik hajlandóak egy-egy hiányszakma kitanulására egy ún. Ausbildung, azaz szakképzés keretein belül.

Mivel akkor még csak a jó oldalát láttam a dolognak, mindent el akartam követni annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintre fejlesszem a némettudásom viszonylag rövid idő alatt, ugyanis a programban való részvétel egyik feltétele a társalgási szintű, B1-es nyelvtudás.

A program résztvevői túlnyomórészt horvátok és spanyolok. Nekik még egy intenzív nyelvi kurzust is megszerveztek a saját hazájukban a kiutazás előtt, hogy minél gyorsabban szert tegyenek a szükséges némettudásra.

Egyedüli magyarként, esetemben nem lett volna kifizetődő egy nyelvkurzus megszervezése és emiatt teljes mértékben saját magamra kellett támaszkodnom. Szerencsére, mondom így utólag, mivel rá lettem kényszerítve,hogy a saját igényeimhez és képességeimhez passzoló eszköztárat fejlesszek ki.

Habár szerbül jó erős középfokon beszélek, és angolból a C1-es szintet egyszer már teljesítettem egy felvételi alkalmával, célzottan soha sem tanultam nyelvet, mindkét nyelv egyszerűen rám ragadt. Habár az angol nyelvtant az angol teszt megírása előtt azért átnéztem egy tanárnővel, de ezenkívül semmilyen nyelvtanulási tapasztalatom nem volt.

Az angoltudásomat a tinédzser koromban a tanulás helyett játszott számítógépes szerepjátékoknak köszönhetem, tehát ez az élő bizonyítéka a blogon sokszor említett inputnak, rengeteg angol idiómát és kifejezést alkalmazok az élő beszédben, amely valamelyik GTA-hoz vagy Maffiahoz hasonló játékból származik. Bárki bármit mond, nagyon hasznosak ezek a szoftverek.

Visszatérve a némethez, nem szeretném dicsérni magam, de tény, hogy a németek egyszerűen nem akarták elhinni, hogy ezt a tudást ilyen rövid idő alatt kurzus nélkül hoztam össze. Ráadásul azoknál is jobb voltam, akik intenzív nyelvtanfolyamon vettek részt. Sokkal jobb.

Ez a bizonyíték arra, hogy nem kell tízezreket kidobni az ablakon ahhoz, hogy nyelvet tanulhass és hogy a nyelvtanulást nem kurzussal kell kezdeni. Akik azt állítják, hogy azért nem tanulnak nyelvet, mert nem engedhetnek meg maguknak egy tanfolyamot, csak kifogásokat keresnek.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Mielőtt belevágtam a német tanulásába, egy teljesen hétköznapi google keresés során leltem rá a blogodra. Addig teljesen bután, zéró némettudással, szinte koncepció nélkül elemezgettem német nyelvű újságcikkeket abból a feltételezésből kiindulva, hogy ezek az írások tartalmazzák a leggyakoribb szavakat.

A némettanulás elkezdéséről írt cikked indított el mindent, az volt AZ a bizonyos pillanat. Ekkor kezdtem célirányosan a valóban leggyakoribb szavak után kutatni és ezután leltem rá az egyik legzseniálisabb némettanulást támogató könyvre, konkrétan Erwin Tschirner Német szókincs című munkájára, ami tartalmazza a leggyakoribb 4000 szót, példamondatokkal.

Majd felfedeztem az ANKI-t is, ami tényleg forradalmasítja a nyelvtanulást. Ezután mélyedtem el az oldaladban mert láttam, hogy hiteles szerző van mögötte, aki következetesen és intelligensen építi fel a stratégiáit, komoly céljai vannak, amiket meg is valósít és kijelentéseit alá is támasztja.

Hihetetlenül megörültem, hogy végre egy olyan blogot találtam, amit érdemes és érdekes olvasni. Gyakorlatias tanácsok, tálcán kínált módszerek, az olvasó egyetlen dolga a technikák alkalmazása. Nálam a blog olvasása után indultak be igazán a dolgok.

Bátran állíthatom, hogy éveket és tízezreket spóroltam meg. Ettől függetlenül néhány dologban a saját magam feje után mentem.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Szavak, szavak és szavak. A legtöbb embertől eltérően én szeretek magolni, jól tűröm a monotonitást és hajlamos vagyok egyetlen módszerhez ragaszkodni, ha az működik.

Kissé perverz módon képes vagyok élvezni azt, ha egy jó, brutális magolós, szókincsfejlesztős akció után szédülök, fáradt vagyok és akaratlanul is németül fogalmazok meg mondatokat a fejemben.

Olyan érzés, mint amikor egy jó kemény súlyzós edzés után bedurrannak az ember izmai. Emiatt sokszor előfordult, hogy például nem tudtam elaludni, mert megállíthatatlanul németül gondolkodtam, a tanult szavakból fogalmaztam meg magamnak, hogy másnap mik lesznek a teendőim vagy azt, hogy jelen pillanatban miért nem tudok elaludni.

Az ANKI-t nem csak a szavak memóriámban tartására, hanem kifejezetten a szavak magolására is használtam. Teljesen figyelmen kívül hagytam, mikor akarja velem az átvett kártyákat ismételtetni, én egyéni tanulás módban általában egyszerre 50 kártyát erőltettem. Létrehoztam nagyjából 45 paklit, 50-150 szónyi terjedelemmel, így tematizáltam az átvett szavakat. Amikor új paklit kezdtem tanulni, egy füzetben felírt táblázatban felírtam, hogy hány szót ismerek az adott pakliból. Az adott napon az 50 kártyát többször is magoltam és minden alkalom után felírtam mennyivel csökkent az ismeretlen szavak száma.

Tudom, hogy így megöltem az ANKI lényegét, de nálam ez működött. Az anyanyelvi beszélők valószínűleg emiatt mindig a szókincsemet emelik ki, valamint azt, hogy sok olyan kifejezést használok, amik ritkák és általában művelt emberek beszédére jellemző.

A német anyanyelvű beszélgetőtársam pedig azt emelte ki, hogy az első külföldi vagyok, aki ilyen ritkán hibázik a német névelőkkel.

Ennek ellenére nemrég jöttem rá, hogy ez bár kezdetben jó módszer egy alap szókincs felépítésére, váltanom kell. Mivel nem a mondatokra és a kifejezésekre fektettem a hangsúlyt, néha nem értik meg az emberek mit mondok nekik mert rossz szövegkörnyezetben használom a szavakat.

Most, hogy nagyjából 4500 szót sikerült megtanulni 9 hónap alatt, ami lehetett volna azért több is, megpróbálok kísérletezni. Szerencsére a szavak jó része a Tschirner könyvből származik, habár még nem dolgoztam fel az egész könyvet, mindössze 2800 szót tanultam meg a könyvből.

A tervem az, hogy a szavakhoz tartozó példamondatokból készítek egy pakkot és magukat a mondatokat fogom megtanulni. Egyrészt így bebetonozom a tudásom, másrészt megtanulom helyesen használni őket.

Mostantól pedig kifejezéseket fogok tanulni és több hangsúlyt fogok fektetni a hanganyagok hallgatására is.

Nagyon fontos kiemelnem: az említett szókincs birtokában jutottam el odáig, hogy néhány blogon publikált tartalomnak valóban hasznát vegyem és alkalmazni tudjam őket bizonyos akadályok legyőzésére. Tehát most fog igazán értelmet nyerni a blog további tanulmányozása – szándékosan nem az olvasás szót használtam.

A tervem az, hogy júniusig elérem a 10 000 szavas szókincset és a jövő év folyamán felsőfokú nyelvvizsgát akarok tenni belőle. Még keményebben fogok dolgozni a németemen.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Valamiért könnyen jegyzek meg szövegeket és ez segít a szavak tanulásában. Szeretem a monotonitást, ezért számomra nem okoz gondot a szavak és kifejezések tanulása.

Motivációban nincs hiány, és szeretek az egészre mint munkára és nem, mint szórakozásra tekinteni. Ez adja meg a feladat komolyságát. Továbbá szeretek mindent dokumentálni. Vagyok annyira elvetemült, hogy még mindig igyekszem nyilvántartani a szókincsem pontos terjedelmét.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A hallás utáni szövegértés a mindennapos kommunikáció során még mindig problémákat okoz. Hiába értem meg a nyelvleckék kristálytiszta kiejtéssel elbeszélt feladatait, a való életben nem így beszélnek egymással az emberek. Emiatt viszont nem idegeskedem, ez mindenképpen javulni fog.

Véleményem szerint ez az a része a nyelvtanulásnak, amit a legkevésbé tudnak a fáradozásaid befolyásolni. Előbb-utóbb jobb leszel benne, ahogy jobban ismered a nyelvet, és kész.

Néhányszor elveszítettem a motivációt a tanulásra, mert úgy éreztem, hogy a fejem tetejére is állhatok, stagnálok és ilyenkor egyszerűen nem tanultam. Volt, hogy 3 hetet is kihagytam. Nem tudom ez másoknál mennyire gyakori, de biztos vagyok benne, hogy ha ezekben a szituációkban erőt vettem volna magamon, most még jobban menne a német. (Ez teljesen normális és szüneteket be KELL iktatni, különben kiég az ember. Nekem párezerszer sikerült már, 🙂 – Bálint)

A másik problémám az az, hogy az angol, amit ezt megelőzően jól beszéltem, háttérbe szorult. A német átvette a főnökséget annak ellenére, hogy még rosszabbul megy az angolnál. Remélem, hogy ez csak ideiglenes és mindkét nyelven szinte anyanyelvi szinten fogok beszélni 5 éven belül. Még mindig nem dolgoztam ki stratégiát annak megoldására, hogy hogyan hozzam a két nyelvet egyensúlyba úgy, hogy ne kelljen az egyiket a másik kedvéért napokra mellőznöm.

Hogyan lendültél túl rajta?

A német anyanyelvű chat és skype partnerem segítségével, aki magyarul tanul. Fantasztikus, intelligens és képzett lány és mindig sikerült új témákat találnunk amiket megvitathatunk németül.

Egy-egy beszélgetésünk után szó szerint újult erővel vetettem bele magam a nyelvtanulásba, mert úgy éreztem magam, mintha nagyon jól beszélnék németül. Hát ennyire fontos egy állandó beszélgetőpartner, akivel hasonló érdeklődési körötök van.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban?

Kezdetben a pályázat elnyerése és a pénz motivált. Időközben azonban annyira beleszerettem a németbe, hogy egyszerűen a lehető legszebben és legjobban szeretném megtanulni ezt a gyönyörű nyelvet. Szebben akarok beszélni németül, mint egy német anyanyelvű. Imádom.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Szerencsére egyre ritkábban kerít hatalmába ez az érzés. Ilyenkor a némettudásomra, mint saját tulajdonomra tekintettem, amihez foggal-körömmel ragaszkodom mert kőkeményen megdolgoztam érte. Másrészt segítségül hívom a beszélgetőpartnerem.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A német chat-partnerem, akivel a conversationexchange.com-on kerültem kapcsolatba. Ő magyarul tanul, de általában németül kommunikáltunk egymással. Nem tudom neki eléggé megköszönni a rám fordított idejét.

Látva a gyors fejlődésemet, nem esett neki nehezére beszélgetni velem, én pedig szerencsés vagyok, hogy élesben alkalmazhattam a tanultakat. Sokkal többet megtanultam tőle, mint az anyanyelvi közegben eltöltött időszak során bárkitől, mert a mély beszélgetések fejlesztik igazán a nyelvtudást.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Bármilyen hihetetlen, semmi említésre méltó élményem nincs, ami tényleg vicces. Persze még most is tökéletlenül beszélek.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Mielőtt egy csomó pénzt kidobnátok méregdrága nyelvtanfolyamokra, tegyétek próbára a képességeiteket, mit tudtok egyedül összehozni. Nem alacsonyítom le egy jó nyelvtanár szerepét a tanulásban, de kezdetben egyszerűen be kell vágni az alapszókincset, ami minimum 2000 szó, tetszik vagy nem tetszik, ez pedig kemény munka lehet.

Ezután kezdődik a valódi nyelvtanulás és ezután látom értelmét annak, hogy egy lelkiismeretes nyelvtanár segítségét vegyük igénybe, hogy a nyelvtani szabályok és egyéb dolgok helyesen rögzüljenek.  Amíg be nem betonozódik a tudás, minden nap legalább 1 órát igenis rá kell fordítani a tanulásra, másképp évekig tartana elérni, azt amit kemény munkával pár hónap alatt elérhetsz.

Igenis meglehet középfokon tanulni bármilyen nyelvet pár hónap alatt. Korábban ezt lehetetlennek tartottam. Nem kellenek szuper képességek csak vasakarat és következetesség.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes