5 egyszerű szokás, ami boldogabbá tesz

2009 óta foglalkozom különböző nyelvek tanulásával. Az eltelt években megfigyeltem, hogy akkor haladok a legjobban a tanulásban, ha az életem egyensúlyban van, mondhatni: boldog vagyok. Könnyebben és gyorsabban jegyzek meg dolgokat, több infó marad meg, könnyebben kommunikálok másokkal, hatékonyabb vagyok. Néhány egyszerű szokás nagyban segítségemre volt ebben - ha érdekelnek, olvass tovább!

2009 óta foglalkozom különböző nyelvek tanulásával. Az eltelt években megfigyeltem, hogy akkor haladok a legjobban a tanulásban, ha az életem egyensúlyban van, mondhatni: boldog vagyok. Könnyebben és gyorsabban jegyzek meg dolgokat, több infó marad meg, könnyebben kommunikálok másokkal, hatékonyabb vagyok.

A következő tehát egy igen személyes írás arról, hogy mi működik nekem, hátha te is találsz benne pár hasznos ötletet.

Az alábbi 5 fontos szokás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobban „működjek”, így ha bármikor süllyedni kezd a hajó, az alábbi lista segíthet visszabillenteni a dolgokat.

1. Korán kelek

Ha kipihent vagyok és időben lefekszem, semmiféle nehézséget nem okoz korán kipattanni az ágyból. A reggeli rutint már szinte alig várom: fő a kávé, gondosan elkészítem a reggelit, majd leülök tanulni.

Úgy tapasztaltam, hogy a nyelvtanulást legjobb a kora reggeli kelés utánra időzíteni. Ekkor minden körülmény optimális: az ember jó esetben kipihent, nyugodt, a reggeli után pedig jól táplált is – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a reggeli 30-60 perces tanulással töltött időszakom maximálisan hatékony legyen. Hol vannak már azok az idők, mikor morcosan, kialvatlanul és fáradtan keltem fel! Nem hiányoznak.

2. Minden nap mozgok

A fitt emberek kimutathatóan boldogabbak – ezt persze az ember csak akkor érzi magán, ha fizikailag ő is aktív. Három évvel ezelőtt még nem mondhattam magam kifejezetten sportosnak (mondjuk ki: férfisúlyban voltam), aztán egy huszárvágással neveztem az Ironmanre.

Ennek köszönhetően szép lassan szokásommá vált, hogy minden nap mozogjak valamennyit. Mostanában már nem edzem annyit, mint az Ironmanre, ám igyekszem figyelni, hogy ha mást nem, legalább pár fekvőtámaszt lenyomjak, némi átmozgató tornát végezzek, vagy egy fél órát sétáljak, csak a mozgás kedvéért.

3. Rendszeresen kikapcsolok/lekapcsolódom

Technikai ember vagyok, akinek az ujjvégeire gyakorlatilag odanőtt a billentyűzet – egy ponton az életemben mindent és mindenről tudni akartam. Aztán rájöttem, hogy ez úgysem fog menni, ezért kiválogatom, hogy mi a fontos, a többit pedig hagyom a francba.

Ennél sokkal lényegesebb, hogy megőrizzem a józan eszem – ezért este 8 után már nincs munka, nincs email, nincs agyalás.

Az esti rutin számomra ugyanolyan fontos, mint a reggeli, így egy jó fürdő, finom és egészséges vacsora, valamint egy jó könyv mindig része annak. Ezek biztosítják, hogy az agyam ne pörögjön a nap hülyeségein, és nyugodtan vonulhassak el aludni, várva a pihentető álmokat.

Ugyanez vonatkozik nagyban is a dologra – ha nem vagyok gép előtt, akkor nem vagyok gép előtt semennyire. Nincs telefonon Facebookozás, meg a satöbbi. Igyekszem tudatosan kilépni az elektronikus világból, helyette inkább a szeretteimmel próbálok kapcsolatot teremteni.

4. Segítek másoknak

Én az Öt év – öt nyelv+ bloggal szeretném egy kicsit jobb hellyé tenné a világot. Igyekszem a saját tapasztalataim megosztásával másoknak is segíteni.

A napom egy bizonyos részét mindig a segítségkérő levelek, kommentek, kérdések megválaszolása teszi ki, mert ettől én is jól érzem magam.

Szeretem látni, hogy mások hogyan küzdik le a saját akadályaikat és hogy ennek én is részese lehetek. Érdekes módon pont nemrég futottam bele Adam Grant könyvében abba a kitételbe, miszerint évi 100 órányi önkéntes segédkezés sokkal boldogabbá tehet. Rajtam ne múljon! 🙂

5. Minden nap tanulok valami újat

És itt nem csak a nyelvekre gondolok, mert ez az érdeklődés aztán átragadt más területekre is, így igyekszem minden nap, ha nem is több, de legalább egy érdekes dolgot megtanulni a világról, másokról, vagy éppen magamról.

Memorizálni egy pakli kártya sorrendjét, megtanulni az összes ország fővárosát, megtanulni zsonglőrködni, Javascriptben kódolni, megtanulni tanulni, vagy éppen a balkonkertészettel piszmogni – csak egy pár dolog, amellyel elszórakoztattam magam az évek során, és amelyek biztosítják, hogy ne rozsdásodjon be az a szürkeállomány. Mert érdeklődni és tanulni jó.

Veled mi a helyzet? Milyen szokásaid vannak, amelyektől boldogabb és hatékonyabb leszel?

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Olvasói sikersztori – Topa Judit

Judit klasszikus megszólalási parával küzdött és örök újrakezdőként vergődött az angoltanulás útvesztőjében. De nem adta fel, és akármennyire is félelmetes