öt dolog – 1. évad

öt dolog – olvasói különkiadás – 2017. augusztus 4.

Mese – A meseterápia egy hihetetlenül hasznos dolog, most már egyre több pedagógus vesz részt ilyen kurzuson. A kiindulás az, hogy a meséket felnőtteknek találták ki (de gyerekeknek olvassák), hogy az életben rájuk váró feladatokkal, válságokkal, életszakasz-váltásokkal meg tudjanak birkózni. Van külön kötet lányoknak és fiúknak is. – G.Szandra ajánlása

Várakozás – Bálinttal többször beszélgettünk már arról, mennyire a tudat alatt futó programjaink befolyásolnak bennünket. Például mindenki szeret izgatottan várakozni, ha tudja, hogy valamit kapni fog. Tök mindegy, mi az a valami, a lényeg az érzés, amíg várakozunk. Ez pedig szuper jó motiváció tud lenni. Ezt véiggondolva kitaláltam egy játékot a 4 fiamnak (hogy lekössem őket a nyári unatkozós napokon), ami hihetetlen telitalálat lett! Óránként kaptak egy kihívást, amit meg kellett oldaniuk, és csak akkor kapták a következőt, ha végeztek az előzővel. Szóval, ha valakit rá akartok venni, hogy megcsináljon valamit, a verejtékes munka helyett lehet, hogy jobb egy kis fifkát bevetni 🙂 – H. Erika ajánlása

Siker – Sir Clive Woodward előadásán voltam Londonban ahol arról beszélt hogyan lehet egy csapatot sikerre vinni. Ő az angol rugby nemzeti csapatot vezette világbajnoki győzelemhez 2003-ban. Én IT területen dolgozom és nagyon tetszett, hogy a siker egyik kulcsa szerinte a csapata informatikai fejlettsége. Bekamerázta a stadiont hogy megfigyelje a játékosainak a mozgását és ezt kielemezve beszélték át hol lehetne javítani, fejleszteni a játékon. Laptopot vett minden játékosának hogy megfigyelje ki hogyan viszonyul az újításokhoz. Szerinte csak az a jó csapatjátékos aki hajlandó új dolgokat megtanulni (sponge) és azok akik már nem akarnak új dolgokat átvenni (rock) azok kárára vannak a csapatnak, függetlenül a tapasztalatuktól. – N. Endre ajánlása

Állatok
 – Aláírásgyűjtés az állatokért: kapjon tényleges szabadságvesztést az, aki gerinces állatot megkínoz, elpusztít, és ilyen esetekben a büntetési tétel alsó határa 1 év legyen, valamint kerüljön bevezetésre a szabadságvesztés főbüntetés mellett azon mellékbüntetés, mely alkalmas arra, hogy 5 évre eltiltsa az elkövetőt az állattartástól. – K. Móni
Környezet – Angliában 2040-től betiltják a benzines és dízellel működő járművek értékesítését. Norvégia 2025-től már ugyanezt bevezeti, de Angliához még Franciaország is csatlakozik. Lassan vége ennek a kornak és eljön az elektromos autók ideje. – F. Imre ajánlása

52. rész – 2017. július 28.

Nyelvtanulás – Mindig is nagy rajongója voltam a mikrotanulásoknak. Mivel a kommunikációm nagy része Google Chat-en zajlik, a WaitChatter tökéletesen illik a rendszerembe. A lényege, hogy amíg másoktól várok a válaszra, a program automatikusan dobál fel spanyol (vagy francia) szavakat, amiket megtanulhatok. Sajna Google Hangouts-szal nem működik, ezért vissza kell váltani chatre, de mindenképpen ötletes találmány.

Valóság – Ettől a TED előadástól teljesen leültem – teljesen megkérdőjelezi a valóságról alkotott gondolataimat, hogy mennyire csak képzeljük a dolgokat. Olyan, mintha a Mátrixot közelítenék meg tudományos szempontból. Mindenképpen ajánlott!

Amin gondolkodom – 2006-ban a Földön létező pénz összege 60 trilliárd dollár volt, ám a forgalomban lévő pénzérmék és bankjegyek összértéke alig érte el a 6 trilliárd dollárt. Magyarul: a pénz 90%-a tulajdonképpen nem is létezik, csak képzeljük. Ez elég jól rárímel az előző TED videóra.

Dinnye – Mindenki szereti a dinnyét, viszont nincs nagyobb csalódás, mint beleharapni valami plöttyedt darabba. Jól választani művészet – kivéve, ha ismered ezt az 5 trükköt, amik segítségével sokkal nagyobb eséllyel választasz finom dinnyét.

Zene – Zeke: Lords of the Highway. Életem egyik legnagyobb szívfájdalma, hogy nem sikerült eljutnom a megboldogult Kultiplexben megrendezett Zeke koncertre, ami Lukács „ezaviláglegjobbzenekara” Richárd cimborám szerint élete egyik legnagyobb élménye volt. Hát igen, a Zeke nem kérdez, csak elvesz. 

51. rész – 2017. július 21.

Nyelvtanulás – Végre aktualizáltam a blogon a „Legfontosabb írások” részt. Ha valakinek szeretnéd elmagyarázni az önálló nyelvtanulás lényegét, akkor csak mutasd meg neki ezt az oldalt. 🙂

Szünet – El sem hiszem, hogy már majdnem egy éve kezdtem el az „öt dolog” sorozatot. A visszajelzések alapján tetszik nektek és én is imádom csinálni. Viszont úgy döntöttem, hogy a következő (52.) rész után tartok egy pár hetes szünetet. Szeretnék regenerálódni és új kreatív tartalmakat gyűjteni. Viszont! Az elmúlt egy év alatt annyi jó ajánlás érkezett tőletek, hogy úgy döntöttem, átadom egy kicsit a szót nektek.

Ha van egy inspiráló sztorid, egy kedvenc cikked, egy elgondolkodtató elméleted, egy kreatív akármid és megosztanád több mint 8000 kreatív, okos és rendkívül szép emberrel, akkor válaszolj errre az emailre és írj róla pár sort! A részleteket emailben lebeszéljük.

Halhatatlanság – Belegondoltál már, mi lenne, ha halhatatlan lennél? Biztos, hogy olyan jó dolog lenne? Ez a rövid TED előadás ezt boncolgatja, nagyon jó gondolatindító. (Köszi, Évi!)

Oktatás – Érdekes, hogy miért erőltetik még mindig az iskolában az „ülj le, kussolj és figyelj” poroszos hozzáállást, mikor már rég tudjuk, hogy rohadtul nem működik.

Óvatosság – Nyár van, fröccs szezon. Sőt, elég sok barátom is ekkor született. Így 34 évesen már bizony elég kemények tudnak lenni a másnapok, ezért már eleve felkészülten indulok el egy bulira. Előre kikészítem az Advilt, meg a Legalont (sőt, a vizet is!), hogy mikor hazaérek véletlenül se tudjam kikerülni. Életmentő. 🙂

50. rész – 2017. július 14.

Nyelvtanulás – Nem vagyok nagy rajongója a koreai kultúrának, ez a képregény viszont zseniális: tök egyszerűen és érthetően elmagyarázza, hogy hogyan épül fel a nyelv írásrendszere. Borzasztó hatékony és célratörő – csakúgy, mint a képregény.

Ámítás – Mindig elképedek az emberi elmén, mennyire a saját szája íze szerint csavarja ki a dolgokat. Akár az emlékeinket, vagy „tényeinket” is. Én például meg voltam győződve, hogy abszolút nem használom a telefonomat (kivéve a napi Ankizást, jegyzetelést és némi zenehallgatást). Aztán mikor elkezdtem mérni a tényleges használatot (ezzel az Androidos appal), na akkor néztem egyet. Én, aki az elmémben lévő kép szerint nem használom ugye a telómat, nos, naponta 1-1,5 órát simán bámulom a képernyőjét. Egészen elképesztő (meg tanulságos). Szóval, mielőtt sipítoznék, hogy nincs semmire időm, érdemes megnézni ezeket a dolgokat.

Amin gondolkodom – Kína kicsit bekeményít internetügyileg – eddig még csak-csak ki lehet kerülni a korlátozásokat, jövő februártól viszont úgy tűnik, hogy már nem. Ha kínában élsz, akkor az marad az internetből, amit a kormány megenged: gyakorlatilag semmilyen külföldi oldalt nem lehet megnézni. Kiváló.

Könyv – Kocka lévén nyilván minden érdekel, ami szám vagy adat, különösen ami a saját blogomhoz kötkzető. Himanshu Sharma – Maths and Stats for Web Analytics and Conversion Optimization könyve borasztóan tetszik: nagyon érhetően magyaráz a webanalitikáról és végre egy csomó ködös matek dolog értelmet nyer. Ha tanár lennék, én tuti így közelíteném meg a matekoktatást.

Sport – A blognak köszönhetem Moós „Dagad Köcsög” Gergőt – már ezer éve szervezzük, hogy elmegyünk tekerni és jó az milyen jó lesz nekünk. De mindig közbejött valami (ahogy az szokott). Na de most nem. Elképesztő szép helyeken tekertünk egy 60-as karikát, és úgy tűnik, rendszeresítjük is a dolgot – avagy a bloggerek végre kimozdulnak. 

49. rész – 2017. július 7.

Nyelvtanulás – Füstös Attila elég radikálisan oldotta meg, hogy villámgyorsan megtanuljon spanyolul: vett egy repjegyet Mexikóba és onnan hónapok alatt letekert a bringáján Guatemalába, közben elképesztő kalandokba keveredett. Csináltam vele egy interjút, itt tudod elolvasni. Tetszeni fog.

Aminek örülök – szerencsére tök jól mennek az Öt év – öt nyelv+ dolgai, de már alig győzöm intézni a sok tennivalót. Évi személyében egy csodálatos asszisztensre találtam. Besegít az emailek megválaszolásában és az adminisztrációban, anyaggyűjtésben is. Miközben a belsős könyvklub leveleit dolgozta fel, ezt írta nekem chaten: „Bálint aaa, annyira jók az olvasóid, elolvasom én is a könyvet! 🙂

Egyszerűsítés – szeretem az egyszerű dolgokat. Pár hete vettem egy ilyenminimalista pénztárcát és most már bizton merem állítani: bejött (csak olyan dolgokról írok itt, amiket teszteltem és tényleg beváltak (kivéve a múlt heti Brikka kávéfőzőt, ugye)). Belefér a személyi, lakcímkártya, bankkártya, meg pár papírpénzt, oszt’ jónapot. Kellemes érzés, hogy amikor leülök, nem 45 fokban vagyok megdőlve, mert olyan vastag a tárcám. Az aprót meg mindig is utáltam, így ha hazaértem, egy befőttesüvegbe dobom, amiből év végére szép összeg jön össze. 🙂

Könyv – Mark Manson: The subtle art of not giving a fuck. Noha az idei fogadalmam, hogy nem olvasok önismereti könyveket, Mark Manson könyvével kivételt tettem (szilveszterkor volt alkalmam dumálni vele egy esküvőn). Jól tettem. Amolyan modern köntösbe öltöztetett sztoikus filozófia. Persze nem mentes jónéhány klisétől, de volt benne jó pár gondolat, ami nagyon tetszett. Itt az egyik: „az egészségtelen párkapcsolat biztos jele, hogy két ember megpróbálja megoldani egymás problémáját azért, hogy ők maguk jól érezzék tőle magukat.” (Erős szabadfordítás részemről).

Amit nézek – D. Tóth Kriszta Ian Lindsay Brit nagykövettel készített interjúja. Mindig is szerettem hallgatni a külföldieket, akik beszélnek magyarul, ráadásul nagyon jó dolgokat mond, kész celeb.

48. rész – 2017. június 30.

Nyelvtanulás – Egy csomó olyan emailt kapok, amiben elmondják, hogy „igazából utálják a németet, de ki akarnak menni dolgozni, ahhoz meg kell”, meg hasonlók. Meg lehet szeretni egy nyelvet? Ezt gondolom én róla.

Kényelem – A héten nem volt telefonom, mert leadtam a szervízbe (és még ők sem tudták megcsinálni). Én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire nem hiányzott. Három dolog miatt lett volna fontos: a jegyzetelés (semmit nem bízok a memóriámra, leírok mindent), a podcastok és az Anki miatt. Valahogy a gép előtt nem szeretek az Ankival gyakorolni és mivel nem volt nálam a telóm, szépen feltorlódtak az átismétlendő szavak/kifejezések. Ami viszont feltűnt: mivel kevesebbet jegyzeteltem le a gondolataimat, ezért nem is cikázott annyit az agyam napközben – kifejezetten kevesebbet stresszeltem. Érdekes tapasztalat volt.

Amit nézek – John Green TED előadását a „kockák útmutatója az online tanuláshoz”. Igen, minden szavával egyetértek – használjuk ki a technológiát arra, hogy most már mindent megtanulhatunk szinte teljesen ingyen! Jó ma élni. (köszi Évi a linket!)

Tévedés – Márciusban vettem egy Bialetti Brikka kávéfőzőt, mert azt hittem ez lesz nekem a tökéletes kotyogós. Azt kifelejtettem az egyenletből, hogy számomra a tökéletesség része az egyszerűség. A Brikka egy bonyolult eszköz, minimum hőfizikusnak kell lenni, hogy optimálisan tudjam használni – nekem meg semmi kedvem reggelente ezzel 20 percet elszúrni. Úgyhogy beláttam, hogy sznob voltam, eladtam és vettem egy olasz gyártmányú, hagyományos, tök egyszerű Moka kotyogóst és boldogan élünk, amíg meg nem halunk.

Amin gondolkodom – Edinát nem ismerem személyesen (egy barátom ismerőse), de nagyon is értem, amit ír: amikor nincsenek szavak, akkor nem kell erőltetni a szavakat. Nem kell mindig megoldást/vígaszt nyújtani – elég ha néha csendben meghallgatnak. Borzasztó kemény szavak, de nagyon érdemes elolvasni.

47. rész – 2017. június 23.

Nyelvtanulás – Sokszor kérdezik, hogy mit tegyenek, ha nem mernek megszólalni az adott nyelven, pedig már mindent értenek? Nekem ez segített a megszólalási para feloldásában, illetve Gota nevű olvasóm hívta fel mégvalamire a figyelmem: „…lehet, tényleg odabent kell keresni a változásokat ahhoz, hogy a nyelvtanulás beszélős része (is) meg az élet dolgaihoz való viszonyulás kicsit gördülékenyebb legyen…” Hát ja – nem a német nyelvtan miatt nem tud valaki megszólalni – hanem mert „bent” van valami, amit előbb ki kell bogozni. Egy kis önismeret csodákra képes. 🙂

Aminek örülök  Miklóstól kaptam egy ilyet. Csudijók voltak a fűszerek. 🙂

Szombaton jöttem meg Kínából, Changchun városból, nagyszerű élmény volt, és rengeteg tapsztalat. Az emberek rendkívül aranyosak, segítőkészek voltak. A szabad hétvégén elvittek több helyre is a városban és szerettem volna neked venni valami kínai fűszert, illetve fűszerkészítményt. Ezzel is szeretném megköszönni a támogatásodat és tanácsaidat, amiket hétről hétre küldesz.
Ez nekem nagyon sokban hozzájárult ahhoz, hogy merjek beszélni, ami koránt sem jó még, de megtudtam értetni magam és így eltudtam végezni a munkát is.
Ez pedig nem ment volna nélküled.

Displaying Photo note

Könyv – John Scalzi: Old Man’s War (magyarul: Vének háborúja). Nem is értem, hogy nem olvastam eddig – alapvető sci-fi könyv, elképesztően jó stílussal és jó adag filozófiával, valamint etikai kérdéssel nyakonöntve. Külön érdekesség, hogy a könyvben a Ghost Brigade több tagja is magyar névvel rendelkezik (Deák, Szilárd), de egyelőre nem találtam meg, hogy mi köze Scalzinak a magyarokhoz. Öt pontból száz.

Kényelem – A Tescós házhozrendelés sok időt megtakarít, viszont amióta Szandra olvasóm javasolta a https://nekedterem.hu/-t, azóta a zöldségeket/gyümölcsöket szinte mindig onnan kérjük. A koncepció: a nagy kereskedelmi láncok kikerülésével, közvetlenül a termelőktől hozzák el neked mindig az idénynek megfelelő zöldségeket/gyümölcsöket. Fincsi, jó neked, jó a gazdáknak, jó mindenkinek. Igaz, hogy drágább, mint a „sarki zőccséges”, viszont sokkal jobb minőségű is. Plusz kihozzák. Eddig meg vagyok elégedve a szolgáltatással.

Amint hallgatok – Mastodon: Curl of the Burl. Úgy gondolom, ha a Mastodon létezett volna 1 millió évvel ezelőtt, akkor az őseink ezzel a nótával indultak volna harcba, hogy elejtsék a közösségnek a heti mamutadagot. Imádom.

46. rész – 2017. június 16.

Nyelvtanulás – 2009 éve tanulok nyelveket, de minden egyes alkalommal, mikor meg kell szólalni egy másik nyelven, még mindig lámpalázas vagyok. Szerintem ezt nem lehet kikerülni, bárki bármit is mondjon. És teljesen rendben is van ez így. Szombaton kipróbáltuk a Taiwan éttermet Judittal, és azt hittem, hogy majd 2 év kínaitanulás után simán menni fog a rendelés kínaiul. Technikailag még talán ment is volna – de nyúl voltam. Bepánikoltam. Mi van, ha megértenek, aztán forgószél sebességgel kezdenek válaszolni, én meg csak nézek mint egy hülye? Akármennyire is azt gondolom, hogy ismerem már ezeket a csapdákat, én is beleesem jópárszor. Aztán rájöttem, hogy az egész rajtam múlik. Úgyhogy legközelebb tetszik, nem tetszik, kínaiul fogok rendelni és nem érdekel mi történik. Majd biztos lesz belőle valami vicces sztori, amit megírhatok ide. 🙂

Interjú – meghívtak a Lánchíd Rádió – Kettesben c. műsorába, ahol Halmi Anettel beszélgettem a nyelvtanulásról, boldogságról, életfiolozófiáról meg még egy csomó mindenről. Azt hiszem, jól sikerült és jól összefoglalja a jelenlegi tudásomat ezekről a témákról – ha érdekel, itt tudod meghallgatni.

Könyv – Russel Targ: The Reality of ESP: A Physicist’s Proof of Psychic Abilities. A könyvre erre a betiltott TED előadásonkeresztül találtam rá. Russell Targ (aki a lézer megalkotásánál is részt vett) arról ír, hogy milyen hatodik érzékű kísérleteket végeztek a hatvanas évektől kezdve a CIA, az FBI és a NASA megbízásából. Ha már csak a töredéke igaz (jópár évig pereskedett velük, mire megszerete a jogokat a titkos kísérletek publikálásáról), akkor is baromi érdekes látni ezeket a „földöntúli” dolgokat egy fizikus szemével.

Amin gondolkodom – vasárnap hagymaaprítás közben sikerült levágnom a fél körmömet a mutatóujjamról. A képtől most eltekintenék, mert nem néz ki jól. Viszont utána napokig annyira érzékeny volt az ujjam, hogy még víz alá sem tudtam tenni, nemhogy fogni vele. Gépelni sem volt könnyű – ha egy kicsit jobban odanyesek, akkor hetekig nem tudnék normálisan dolgozni? Kemény belegondolni, hogy milyen kis dolgokon mennyi múlhat. Érzékeny lények vagyunk. 

Amit nézek – Tim Ferriss új TED előadása, amelyben a célok meghatározása helyett azt javasolja, inkább a félelmeinket határozzuk meg – mi a legrosszabb ami történhet? Többnyire semmi katasztrófális. Van benne egy nagyon jó idézet: „Easy choices, hard life. Hard choices, easy life”, vagyis „Könnyű döntések, nehéz élet. Nehéz döntések, könnyű élet”. Egyetértek.

45. rész – 2017. június 9.

Nyelvtanulás – Ági egy régi Öt év – öt nyelv+ olvasó és 3 hónappal ezelőtt beszállt az Add1 nevű projektbe – a világ minden tájáról virtuálisan összegyűlnek az emberek és egymást támogatják 90 napon keresztül, hogy elérjék a saját maguk által kitűzött nyelvtanulási céljaikat. Nincs konkrét „nyelvoktatás”, mindenki saját magának tanul – viszont a jelentések szerint eszméletlenül sokat segít, hogy másokkal együtt csinálják, hiszen meg tudják valakivel beszélni a nehézségeiket és a mentoroktól kérdezni is tudnak. Ági 0. napon készített videója itt van, a 90. napon készített videója pedig itt található. A különbség egyértelmeűen magáért beszél – de azért vessünk egy pillantást arra is, hogy mennyi időt tett bele 90 nap alatt.

Több mint 300 óra, amiből 48 óra beszéd. Így már annyira nem is meglepő az eredmény. Ennyi. Meló van, beletett idő, és jönni fog az eredmény. Őszintén szólva látva ezt, felmerül bennem, hogy én is szervezek valami hasonlót – mert tök jó, hogy cikkeket írogatok arról, hogy én hogyan tanultam meg egy nyelvet, de igazából ez az, ami igazán segít. Ha segítek nekiállni és csinálni a dolgokat. Ha érdekel a dolog, akkor kattints ide, én pedig írni fogok, amint készen áll a dolog.

Alvás – Tavaly ősszel elkezdtem horkolni és nem tudtam rájönni, hogy miért. A megoldás egyszerűbb mint gondoltam volna: felkaptam pár kilót. Egyszerűen többenet: 92 kilo felett horkolok, alatt gyakorlatilag egyáltalán nem. Újabb pont a futás mellett!

Egészség – Apai ágról örököltem az izzadást, gyakorlatilag ha 15 fok felett van az idő, a pólóm úgy néz ki, mintha minimum megmásztam volna a Mount Everestet. Nemrég akadtam rá a Crystal sókristály dezodorra (igen, tényleg zavarbaejtő fogalom), két hete tesztelem, de eddig nagyon jónak tűnik. Mindenmentes (illata sincs) és nem akadályozza meg az izzadást, a testszagot viszont igen. Juditnak is nagyon bejött, úgyhogy kénytelen voltam egy másikat vételezni. Külön jó, hogy van kisméretű verzió is, így könnyű a táskában hordozni. Ha nem szeretsz bohóckodni a webshopokkal, akkor a Rossmannban is meg lehet venni.

Amit nézek – Silicon Valley. Technológia és böszme humor – ennyi kellett és már meg is vett magának a sorozat. Alapvetően az típus vagyok, aki nem szeret könyveket újraolvasni és filmeket újranézni (mert azzal új könyvek és filmek elől veszem el az időt), de a Silicon Valley-t akárhányszor képes vagyok végignézni. A 4. szezonnál tartuk és még mindig zseniális.

Amit hallgatok – Igazi klasszikus: Naughty by Nature: OPP. Egyszerűen csak jó és huszadszorra sem unom meg.

44. rész – 2017. június 2.

Nyelvtanulás – Ez az egyik kedvenc cikkem, amit valaha írtam – mert összefoglalja azt, amiben tényleg hiszek nyelvtanulásilag. Mi a legjobb nyelvtanulási módszer?

Pénz – A nagy kedvencem a Transferwise lett, amivel baromi olcsón lehet küldeni külföldre pénzt (vagy éppen onnan haza). Pár napja létrehozták a Borderless szolgáltatást (az első utalásod ingyenes lesz), amivel 15 különböző országban nyithatsz virtuális bankszámlát és fogadhatsz oda pénzt. Ez elsősorban külföldre dolgozó szabadúszóknak előnyös – olcsón, macera nélkül fogadhatsz pénzt a megbízóidtól az ő valutájukban, amiket aztán nagyjából 200 ft-ért átutalhatsz a magyar számládra. Nincs többé trilliárdos Paypal váltási költség. Végre valakinek volt mersze felvenni velük a harcot.

Egészség – Jön a nyár, teljesen egyértelmű fröccsszezon. Mikor kicsit túl sok lesz belőle, akkor én másnap be szoktam venni máriatövis-kivonatot. Ahhoz képest, hogy ez egy gyomnövény, marha drágán adják. Ami még meglepőbb: a Silegon és a Legalon árkülönbsége. Mindkettő máriatövist tartalmaz, ám az előbbi hivatalosan nem gyógyszer (ezért reklámozható, aminek ugye szép költsége van), míg utóbbi az (bár nem kell hozzá vény). Utóbbi konkrétan fele annyiba kerül és mivel gyógyszer, ezért nagyobb tisztaságú is. Viszont ezt csak heves érdeklődésemre fejtette ki a gyógyszerész hölgy. Szóval érdemes megnézni, hogy miért mennyit fizet az ember. 🙂

Amit nézek – Whitney Cummings (világ legviccesebb neve címre esélyes jelölt) amerikai komikus írja a 2 Broke girls sorozatot (magyarul: Az élet csajos oldala). Két teljesen különböző egyéniségű csaj próbál megélni mindenféle saját vállalkozásból. Beth Behrs annyira zseniálisan alakítja az ostoba szőke libát, hogy az nem is igaz.

Hatékonyság – A minap a nyugati aluljárón mentem át és a Trio pizzánál vettem egy szenyát. A pultos kishölgy előtt aprópénz-halmok voltak, és mire pislantottam volna, megkaptam a szenyát és a visszajárómat is. Nem kellett számolgatnia, mert előre meg volt számolva minden halom, így csak fel kellett markolnia és odaadnia.Imádom, ha valaki gondolkodik és meglátja ezeket a dolgokat. Tuti, hogy a kishölgy pár év múlva elég sikeres lesz – bármi is lesz a szakmája. Ez a fajta hozzáállás nem tanulható. Jobb lett tőle a napom. 🙂

43. rész – 2017. május 26.

Nyelvtanulás – Emese egy régi Öt év – öt nyelv+ olvasó (még interjú is volt vele a blogon) és igazi, önálló nyelvtanuló. Legutóbb a passzív spanyolját fordította aktívba, egy intenzív, háromhónapos projekt keretében – egy sikeres középfokú nyelvvizsgával zárta a dolgot. A tudását pedig aktívan használja, hiszen a spanyolon keresztül tanul és sajátít el új ismereteket, amik más nyelven nem elérhetők. Még egy pont a nyelvtanulás mellett. 🙂

Könyv – Orson Scott Card: Ender’s Game (amit szerintem valami eszméletlenül melléfordítottak, magyarul Végjáték). Tipikus példája annak, hogy mennyi mindent lehet tanulni egy regényből (és nem csak szakkönyvből) – jövőbeli vezetőknek mindenképpen ajánlott könyv.

Hangulatkövető – Már négy hónapja használom a Daylio appot, amivel nyomonkövetem a hangulatomat, így látom, hogy mikor hogyan éreztem magam és az mitől volt. Egyszerűen használható és ideális annak, aki lusta naplót írni, viszont szeretné élvezni az előnyeit. Nagyon tanulságos dolgokra tud rávilágítani. 🙂

Párkapcsolat – ez az írás Dragomán Györgytől zseniálisan megmutatja a különbséget a nők és a férfiak párkapcsolati felfogásáról. Tanulságos.

Érdekesség – Kenyában így mulatják a középiskolások (!!) az időt. Magasugrás kimaxolva.

42. rész – 2017. május 19.

Nyelvtanulás – Szeretek a 21. században élni. Nem csak azért, mert nem kell lándzsával elejtenem minden nap a vacsorámat, de azért is, mert gyakorlatilag nincs távolság, sem térben, sem időben. Cai Can (a kínaitanárom) a héten költözik Kínából Franciaországba – viszont az óráink ugyanúgy mennek tovább Skype-on. Ki mondta, hogy személyesen kell órát venni a tanároktól? Te is és a tanár is egy csomó időt, meg energiát spórol meg. 🙂

Amit nézek – Egy kedves barátom nagy vágya, hogy végigmenjen a Pacific Crest Trail túrán (ami úgy 4000 km Mexikótól Kanadáig). A Do More With Less c.dokumentumfilm erről a túráról szól – valami egészen elképesztő, gyönyörű tájakkal és frankó zenékkel.

Írás – Megvan az az érzés, mikor egy feladatra nagyon rákészülsz, tökéletesek a körülmények, leülsz megcsinálni – és az istennek nem jön össze, nem akar menni? Nagyon meg akartam írni egy cikket, de csak bambultam a képernyőt. Fogalmam sem volt, hogy mit akarok írni. A kutya borzasztóan menni akart sétálni – mire visszajöttem a sétából, készen volt a fejemben a cikk és 20 perc alatt megírtam. Prózaian egyszerű, viszont azóta is ezt csinálom: ha valami nem megy, már nyugodt szívvel dobom félre az egeret és nyúlok a póráz után, mert tudom, hogy „ezzel is dolgozom”. 🙂

Programozás – A StackOverflow csinált egy új eszközt, amivel vizualizálni lehet, hogy melyik programozási nyelvek népszerűsége hogyan változott időben. Hála a jó égnek, végre elértük, hogy a Python 3 már elterjedtebb, mint a 2. 🙂 Kockáknak kötelező, erre tessék.

Közösség – Csináltam itt az email listán egy kis könyvklubot (kb 150-en vannak benne), egy olvasó (M.) pedig tegnap írta, hogy mikor a villamoson leült, egy hölgy pont akkor vette ki a táskájából azt a könyvet, amit éppen olvastunk. M. leszólította a hölgyet és kérdezte, hogy Bálint miatt olvassa-e a könyvet (igen). Ha most nem lennék lusta, kiszámolnám, hogy mi az esély erre egy 2 milliós városban. De az vagyok. Ha te nem, akkor írd meg. 🙂 Mindenesetre szívmelengető a dolog!

41. rész – 2017. május 12.

Nyelvtanulás – A héten hallottam egy podcastban: „Ha valaki utálja, amit tanul, az nem baj. Az utálat erős érzelem, és át lehet fordítani imádatba. Amivel nem lehet mit kezdeni, az a közömbösség”. Percekig csak pilláztam ezen. Mennyire igaz! Ha „nincs kedved németet/angolt/akármit tanulni”, akkor tegyél magadnak egy szívességet és hagyd a francba. Mind rövid és hosszútávon is. 🙂

Én – szerdán volt a szülinapom (aminek az apropójából csináltam egy exklúzív emailsorozatot, amihez vasárnap este 6-ig lehet csatlakozni) és úgy döntöttem, produktivitás ide, időbeosztás oda, mindenki kibír nélkülem egy fél napot. Fogtam magam, leutaztam a Balatonra, kifeküdtem a partra a napsütésben és csak bámultam a vizet, aztán egy óra elteltével visszautaztam Pestre. A legjobb szülinapi ajándék volt magamnak. 🙂 

Ajándék – Ha már szülinap: már másfél éve tanulok kínaiul és még mindig imádom – nem különösebben a kínai kaját. Még Tajvanon voltunk Judittal egy Hot Pot kajázóban és mindkettőnk imádta. Úgyhogy most kaptam tőle egy hot pot készletet, így már semmi nem ment meg attól, hogy 100 kg fölé menjek záros határidőn belül. 

Könyv – Randall Munroe: What if? (magyarul: Mi lenne, ha?). Randall a NASA-nál volt fizikus, aztán megunta és 10 évvel ezelőtt elkezdte rajzolni a nészerű webes képregényt, az xkcd-t. Az olvasói rengeteg hülyeséget kérdeztek tőle, amikre megpróbált tudományos választ adni (ez lett az oldalon a What if? rész. A legjobbakból készült a könyv. A kedvencem: Mekkora teljesítménye van Yodának?). Egyszerűen hisztérikusan zseniális – ha csak egy kicsit is érdekel a tudomány, azonnal vesd rá magad, nem csak rengeteget tanulsz, de jól is fogsz szórakozni. Így kéne fizikát tanítani. 10 pontból 20 billió.

Érdekesség – A BBC forgatott egy érdekes dokumentumfilmet a gömbhalakról. Ez a 3 perces kivonat valami egészen elképesztő, hogy mire képesek ezek a kis élőlények. A mélytengerek szobrászai.

40. rész – 2017. május 5.

Nyelvtanulás – Charlie Munger (Warren Buffett cégtársa) egy rendkívül bölcs ember. 93 éves, úgyhogy látott már egy-két dolgot. Találtam egy gondolatot tőle: „If we are prioritize learning, we should focus on things that change slowly azaz „Ha fontossági sorrendbe állítjuk, hogy mit akarunk megtanulni, érdemes arra fókuszálni, ami lassan változik”. Nekem ez egy hatalmas felismerés volt. Márpedig a nyelvek lassan változnak, és a nyelvtudásra is jó ideig szükség lesz még, mielőtt elérjük a telepátiás gondolatátvitelt. Úgyhogy érdemes tanulni. 🙂

Amit nézek – Elon Musk új TED előadása (igazából egy interjú) a cégeiről és terveiről. Szorosan követem, hogy mit csinál, mert valami egészen elképesztő: neki köszönhető, hogy 1-2 évtizeden belül elérünk a Marsra, hogy az elektromosautó-ipar megjelent, hogy a megújuló energia használata még jobban felpörgött, hogy az egész közlekedést újragondolja az önvezető autókkal, valamint a legutóbbi dobása: az agyunk ötvözése a számítógéppel. 

Amit csodálok – Egy fotósorozat egy alaszkai halász életéről. Gyönyörű képek, aminek nézegetése közben (valamint hideggyűlölőként) azért hálát adok, hogy a gép elől is lehet pénzt keresni.

Fülhallgató – Alapvetően nagyon is egyetértek Doublas Adamsszel, miszerint pusztuljon az összes kábel/drót/zsinór. Ami lehet, az legyen vezetéknélküli. Meguntam, hogy kéthavonta vegyek fülhallgatót, így vettem nem egészen 2000 Ft-ért egy Bluetooth-os cuccot. Igaz, hogy egy hónap volt, mire ideért, viszont meglepően jól szól és tartósnak is néz ki. Nincs több recsegő vezeték, éljen!

Móka – Gyerekek és az ő szemfüles válaszaik a dolgozatkérdésekre. Borzasztó szórakoztatóak és simán el tudom képzelni, hogy valódiak. Nem ártana nekünk is néha felvenni az ő szemszögüket. 🙂

39. rész – 2017. április 28.

Nyelvtanulás – Noha kifejezetten utálom a közösségi oldalakat, ez nem azt jelenti, hogy mások ne szerethetnék. Sőt, nyelvtanulásra is marha jól lehet használni a Facebookot. Élő közvetítéseket nézhetsz gyakorlatilag bármilyen országból, bármilyen nyelven, bármilyen témában – jobb, mint a TV, mert itt részt is vehetsz bennük. 🙂 Itt egy leírás róla, ha érdekel.

Amin gondolkodom – Találtam egy jó gondolatot: „A különbség a gyerekek és a felnőttek között annyi, hogy az előbbiek mindent akarnak, míg az utóbbiak választanak a lehetséges dolgok közül”. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy felnőtt leszek, és belátom, hogy minden nem fog menni egyszerre. Továbbra is csökkentem a számomra nem fontos dolgokat/embereket/eseményeket. 🙂

1% – Egy csomószor elfelejtettem felajánlani az adóm 1%-át, ami igazi pazarlás. Miért ne olyanok kapnák meg, akik az én szívemnek kedvesek, ahelyett, hogy benyelné az állami gépezet? Még van idő jelezni a könyvelődnek, hogy adja le az idei bevallásba. Ha nincs ötleted, hogy hova tedd, akkor a TordasZoo állatmenhelyen nagyon jó helye lenne (személyes tapasztalatból tudom).

Produktivitás – Nem igazán használom a Facebookot, de azért szeretek képben lenni az eseményekkel. Gyorsan összecsomóztam a FB-t a Google naptárammal, így ott automatikusan megjelenik minden, így mikor csinálom a heti tervezésemet, nem kell ugrálnom a két oldal között. Még kevesebb mérgező anyag jut a szervezetembe. 🙂 Ha érdekel, ez alapján a leírás alapján csináltam.

Móka – 33 éves, meglett férfi ember létemre a ruhatáram jelentős részét még mindig Transformers-es cuccok töltik ki, ami magyarázatot ad arra, hogy miért röhögtem ordítva ezen a húgomtól kapott képen.

38. rész – 2017. április 21.

Nyelvtanulás – A minap a szokásos Skype-os kínai órám volt Cai Cannal, de valami nem stimmelt a gépével, így a telefonján keresztül Skype-oltunk. Így viszont nem tudtunk a könyvből haladni – ezért egyszerűen csak dumáltunk arról, ami feljött. Persze az én limitált tudásom sokszor megfeneklett, de gyorsan leírtam az új szót (amit kijavított), és már csacsogtunk is tovább. Az óra után megint olyan érzésem volt, mint Anitánál, amikor németet tanultam anno: hogy tudok az adott nyelven beszélni. Persze, nem jó, hibásan, lassan, de pár dologban már egészen jól elnavigálok. Erről meg az jutott eszembe, amit állandóan szoktam én is mondani: hogy a nyelvtanulás nem egyenlő a nyelvgyakorlással. Használd a nyelvet, rájössz, hogy mennyit tudsz már és így motivált maradsz a további tanulásra, így jobban fogsz beszélni, és így tovább… 🙂

Amit tervezek – Igaz, hogy a blogra ritkán írok mostanában, emailben nagyon aktív vagyok. Imádom ezt a személyes kapcsolatot veletek – tetszik, hogy a közösségi oldalaktól megcsömörülve ide, mintegy oázisba menekülhetek. Nagyon szeretem írni ezeket a pénteki emaileket, és iszonyat sok pozitív visszajelzés jön rájuk. Sok témáról szeretnék bővebben írni, hogy jobban kifejthessem őket. Úgy érzem, hogy rengeteg mondanivalóm van még, ám mivel ezek leginkább a személyes fejlődés témakörében vannak, nem igazán valók a blogra. Úgyhogy egy új email sorozaton gondolkodom, belsősöknek. 🙂 Ha érdekel a dolog, akkor csak bökj ide és hamarosan értesítelek, hogy mire jutottam vele. 🙂

Amit várok – Egy éves korom óta imádom a számítógépes játékokat (10 évig dolgoztam a szakmában is) és igazából kevés dolog tud meglepni. A Pengameötlete nagyon tetszik, a csicsás grafika helyett koncepciógrafikával rendelkezik (nincs jobb szó rá). Még nem jelent meg, remélem idén még befut.

Pénz – Szabadúszóként nem is olyan könnyű átlátni, hogy mennyi pénz jön be és mennyi megy el, ezért létrehoztam pár alszámlát a bankomnál (a Magnetnél, csak ajánlani tudom), ahova félreteszem a szükséges összegeket. Az egyik ebből a „zsebpénz” – amit tetszés szerint, bűntudat nélkül elverhetek (ehhez persze hozzátartozik, hogy előtte már kifizettem minden szükséges dolgot az adott hónapra előre). Így nem kell gondolkodnom, hogy valamit megengedhetek-e vagy sem, elég egy pillantás a számra. Rengeteg mentális energiát megtakarít. 🙂

Amit nézek – Ez a rövid videó egy 61 éves (!) modell hölgyről szól. Nagyon érdekes hallgatni a gondolatait, különösen férfiként.

37. rész – 2017. április 14.

Nyelvtanulás – Felkerestem a héten pár új kínaitanárt italkin, hogy próbaórát vegyek tőlük. Egyszerűen csak kicsit fel akartam rázni a dolgokat, amúgy meg még mindig imádom a „rendes” tanárommal (Cai Can) az órákat. Mind a két óra katasztrófálisan rossz volt – hosszú, béna volt a tanár, nem azt csináltuk, amit előre jeleztem, hogy szerettem volna. Nem szóltam, mert látni akartam, hogy hogyan bánnak velem. Megnyugodva vettem tudomásul, hogy Cai Cannál vagyok a legjobb kezekben. A legfontosabb tanulság számomra ebből ez: ha nem imádod a tanároddal töltött minden percet, azonnal nézz egy új tanár után! Nem kell leragadnod egy középszerű, vagy mogorva embernél, van választási lehetőséged. 🙂

Amit olvasok – Peter Wohlleben: A fák titkos élete. Ágota olvasóm ajánlotta (köszi!:)), és mivel idén csak olyan dolgokról olvasok, amiről (szinte) semmit nem tudok, ez pont kapóra jött. Ez a könyv elképesztő – hogy mi minden történik a fákban és az erdőkben, egyszerűen csodálatos és zseniális. Nemkülönben a könyv stílusa, ami rendkívül olvasmányos és minden laikus számára érthető. Öt pontból százmilliárd.

Értelmetlenség – mostanában kezdem úgy érezni, hogy még mindig túl sok dologgal foglalkozom egyszerre (annak ellenére, hogy már rengeteg mindent leépítettem az életemből). Vasárnap, mikor semmi dolgom nem volt, a teljes napot elszúrtam azzal, hogy a pálinkásüvegről megpróbáltam leáztatni a címkét (megtöltöttem a csapot, beletettem az üveget, de valahogy mindig leeresztett, de csak órákkal később vettem észre, aztán végül átraktam egy vödörbe). A végeredmény egy színtiszta, átlászó üveg lett, amelyben csodálatosan mutat édesapám kiváló törkölypálinkája. Az univerzumban nagyobb lett a rend. Legnagyobb meglepődésemre ez a teljesen értelmetlen elfoglaltág akkora boldogsággal töltött el, hogy nem is tudtam hova tenni a dolgot. Asszem néha egy kicsit jobban a földön kellene járnom.

Amit nézek – ez a Ted előadás elsősorban azért tetszett, mert én is alapvetően a számokon, a mérésen keresztül közelítem meg az életet, a dolgaimat, a munkámat, gyakorlatilag mindent. Tomi tök jól megmutatja, hogy mennyire hasznos és mókás is lehet mérni dolgokat (meg amúgy van egy jó cikke is arról, hogy hogyan használja ezt a nyelvtanulásra).

Alvás – Ha már mérünk – természetesen az alvás sem maradhat ki! A Sleep as Android nevű progit már régen megvettem pár dolcsiért és rohadt jó szolgálatot tesz: mutatja, hogy hogyan alszom, felveszi, ha horkolok, analizálja a dolgokat és segít a mélyére ásni, ha valami nem stimmel. Természetesen nem egy alváslabor és igazából csak egy Miki egér eszköz, de nagyon jópofa és sok érdekes dologra rámutatott már.

36. rész – 2017. április 7.

Nyelvtanulás – Fontos küldetésemnek tekintem, hogy az Ankit megismertessem a nyelvtanulókkal. Ezt csinálom már jópár éve. De mikor az emberek maguktól kezdik el terjeszteni másoknak, mert látják, hogy működik, na, akkor örülök igazán. Évi írta a héten, hogy így segít 8 éves kisfiának a nyelvtanulásban: „Minden átvett anyagrész után beírom az Ankiba neki az új szavakat, tőmondatokat, amit naponta (25 szót, ebbol 15 új) 9-10 perc alatt ágyban heverészve vagy a kanapén henteregve átismételünk… és BEJÖTT!!! Már nincs „utálom a szlovákot”, meg „nem akarom”. Van, hogy vacsora közben is nekiáll szlovákul motyorogni. Szóval nagyon köszi!” Hát igen. Ahol van sikerélmény, ott van motiváció is. Sikerélményt meg a legegyszerűbb működő dolgokkal csiholni. 🙂

Allergia – Pár éve jött csak ki rajtam a nyírfapollen-allergia, évről évre változik, hogy mennyire üt be. Tavaly áprilisban, mikor az Anki könyvet írtam, konkrétan nem láttam a képernyőt, idén annyira nem vészes a dolog, és azt hiszem, életemben először örültem az esőnek (sokat segít). Ami még érdekes, hogy az agyonajnározott Allegra az égvilágon semmit nem használt, a 200 forintos Cetirizin meg gyakorlatilag teljesen kordában tartotta a dolgot (hátránya, hogy eléggé lever és abszolút motiválatlan vagyok a dolgokra, így kénytelen vagyok dupla eszpresszókat bekapkodni :)).

Amit hallgatok – Kerek 20 éve, középiskola első osztályában a kedvenc tanárom, Fejes tanár úr másolgatta még nekem a metál kazettákat (valaki emlékszik még erre?), amiért örök hálával tartozom neki (ja, és mellesleg angolt tanított, miatt szerettem meg, és végeredményben innen jött a nyelvek iránti érdeklődés és a blog). Az egyik ilyen volt a Slayer: South of Heaven, ami egy kerek 30 éves album, de még mindig annyira betyár, hogy ebben az esős időben rögtön meghozza a kedvem a melóhoz.

Csend – Amikor viszont nem hallgatok zenét, akkor halotti csendre van szükségem, hogy halljam a gondolataimat. Introvertált ember vagyok, az átlagnál nagyobb igényem van a külvilág kizárására. Rengeteget kutakodtam a témában és a HearOS Ultimate (régen a HearOS XTremet használtam, de az nagyon nyomta a fülem) füldugót találtam a legjobbnak – könnyű, puha, egyszerű, tartós és 32 decibelt csökkent a külső zajokon. Alvásnál teljesen alap, hogy használom, de sokszor a városban keveregve is. Iszonyatosan sokat megtakarít a mentális energiámból, hogy nem kell állandóan a zajt hallgatnom. Rendeltem egy 6 darabos pakkot és vígan használom. 🙂

Ami feltölt – ez a rövid videó egy kínai nagyapával, aki kora ellenére olyan dolgokat visz folyamatosan végbe, amire bárki büszke lenne. Így is lehet ezt.

35. rész – 2017. március 31.

Nyelvtanulás – Új kedvencem van. A Clozemaster egy zseniálisan egyszerű eszköz: kontextusban lehet szavakat tanulni a segítségével. A hiányzó szavakat kell behelyettesíteni más és más mondatba, így az agy egyre jobban átlátja a nyelvet, mert rengeteg példát lát arra, hogy hogyan is kell egy szót valójában használni. Bejön a retro design is – azoknak való, akik már kivégezték a Duolingót (vagy legalább vannak egy erős alapszinten a nyelvből). Zseniális cucc (kapcsolatba léptem a készítő Mike-kal, így a magyar is nemsokára bekerül a nyelvek közé, úgyhogy lehet nyomkodni nektek is :))

Rend – Évek óta terveztem már, hogy kiszortírozom a dolgaimat (mindent) és csak a legfontosabbakat tartom meg. Most jött el az idő. Elolvastam Marie Kondo: Rend a lelke mindennek c. könyvét, a múlt hétre kivettem egy hét szabadságot, vettem 20 darab 160 literes szemeteszsákot és nekiálltam a dolognak. Egészen különleges élmény volt, ide nem is fér bele az egész, de összeszedtem pár gondolatot róla és leírtam egy kisebb cikkben – itt tudod elolvasni, ha érdekel.

Aminek örülök – Minden héten jönnek szenzációs levelek. Most Gina írt egy ilyet: „Nekem iszonyat sokat segített az Anki könyved, és nemcsak az ankihasználati szokásaimat változtattam meg a hatására, hanem a tanulási módszereimet is (rövid statisztika: a tavalyi év végén mindenből megbuktam; ebben a félévben csak egy tárgy nem sikerült, és volt pár, ami egész jól ment. Önéletrajzi adalékoknak ezennel vége, csak szemléltetni szerettem volna). Amire külön meglepő volt rájönnöm: nem is hatalmas heroisztikus tettek meglépésére volt szükség, hanem pár apró, kreatív változtatással egész sok minden helyrekattant.” 

Egészség – Kipróbáltam a krioszaunát: 2 percre betesznek egy hengerbe és folyamatosan fújják rád az egyre hűvösebb levegőt (nitrogéngőz). Lement egészen -180 fokig a cucc, hát érdekes volt alsógatyában átvészelni. A kisujjaimat megcsípte a hideg, két napig fájdogált utána. Állítólag jó az immunrendszernek, alvásra, meg a gyorsabb gyógyulásra – a kezelőnéni szerint sok sportoló jár hozzájuk. Én csak kíváncsiskodtam, de úgy döntöttem, hogy majd nyomok egy 5 alkalmas kúrát valamikor. Nem olcsó mulatság, de Fehérváron a Cmed-nél kb. feleannyiba kerül, mint Pesten (az első alkalom meg 750 ft).

Amit hallgatok – LongMan: For the Pharaoh jungle mixét pörgetem ha éppen zenére vágyom munka közben (és nem a hullacsendre, mint általában).

34. rész – 2017. március 31.

Nyelvtanulás – Miért van az, hogy van nyelvvizsgánk, megszólalni mégsem tudunk egy adott nyelven? Azért, mert a legtöbb helyen még mindig az 1800-as évek módszereivel tanítják azokat. És azért, mert az emberek nem tudják, hogy máshogyan is lehet. De lehet, csak önálló nyelvtanulóvá kell válni. 🙂

Amit nézek – Minimalism – egy dokumentumfilm a fontos dolgokról. Éppen abban a fázisában vagyok az életemnek, hogy egyre jobban rájövök mi nekem a fontos és mi nem. Ez a film tök jól rárímelt erre.

Email – az előző pontból kifolyólag új szabályt vezettem be önkényesen: minden csütörtökön csinálok egy nagytakarítást ezen az email listán és törlök mindenkit, aki nem nyitja meg és olvassa az emailjeimet. Minek raboljam az ő idejüket, ők meg miért foglalnák a helyett itt (amiért nekem emberenként kell fizetni)? 🙂 Mindenkinek jobb.

Aminek örülök – az előző pontból következik, hogy az email listám tele van olyan emberekkel, akikkel imádok levelezni és személyes kapcsolatot ápolni. Mert többek között ilyen történeteket kapok (ezt például Brigitől, Németországból): „Bementem a Lidl-be, ahol egy kérdezőbiztos megállított, mondtam, hogy nem beszélek németül. Angolul beszélek? Hogyne, az mindig kihúz a „sz….-ból”. 🙂 Feltette a kérdéseket, majd elbúcsúztunk. Aztán visszamentem, hogy tegye fel németül is a kérdéseket, mert most tanulok németül, és szeretném tudni, hogy mennyit értek belőle. Feltette boldogan és mosolyogva. 🙂 És értettem. Ez annyira boldoggá tett, hogy amikor sót kerestem, egy másik eladóhoz odamentem sót kérni, sokszor sajnos az angol kiejtést használom, és nem értenek, de a végén megértette és kijavított. A sónak nem tudtam az előljárószavát, és megkérdeztem, der, die oder das? Mosolygott és… das. Ezek örökre rögzülnek.” Persze akadnak olyanok is, mint László (szerencsére ritkán), de ők nem tudják, hogy Ausztráliában egy mobilszolgáltatónál dolgoztam ügyfélszolgálaton egy évig, úgyhogy korábban kell felkelniük, ha valami újat akarnak mutatni. Nem szokásom, de most azért visszatrollkodtam a levelére (lentről felfele kell olvasni). 🙂

Érdekesség – a párom állatorvos és az egész családban fontosak az állatok. Judit sokszor mondta, hogy nehéz olyan forrást találni, ami érthetően elmagyarázza a laikusoknak az állatokkal kapcsolatos dolgokat – egészen addig, míg fel nem fedezte a Zállatorvos Youtube csatornáját. Érthetően, szabadszájúan, érdekesen és viccesen magyaráz el mindent – az én kedvencem a Vírus és baktérium: mi a különbség és kit érdekel egyáltalán?

33. rész – 2017. március 17.

Nyelvtanulás – Egy új felmérés szerint az elmúlt pár évben sokat fejlődött a magyarok angoltudása. Több itt élő anyanyelvű barátom is megerősítette ezt (akik a saját bőrükön érzik), mégis megpróbálják lenyomni a torkunkon, hogy nem, mi nem tudunk jól nyelvet tanulni. De, igen, tudunk.

Kávé – Imádom a jó, erős, presszókávét. Nagy nehézségek árán végre beszereztem egy Bialetti Brikkát. Eddig csak egy sima kotyogósom volt, és nem hittem volna, hogy ekkora lehet a különbség. Ugyanabból a kávéból főztem a cuccot, a minőség, töménység, krémesség pedig összehasonlíthatatlan (újonnan ne vegyél, mert elég sok gyártási hibás, csak kipróbált, bejáratottat. Vagy vegyél egy sima Bialetti Mokát.)

Amit gondolkodom – egy rövid interjút néztem Jose Mujicával, Uruguay volt elnökével, a világ legszerényebb politikusával. A kedvencem ez volt belőle: „Sokkal többet tanulunk a nehézségekből, mint a könnyű életből”. Sokat gondolkodom ezen és vannak helyzetek, ahol direkt a nehezebb megoldást választom. Edzésben tartom a szívóizmaimat. 🙂

Idő – a heti bevásárlást szombat délelőtt szoktuk intézni, de ez mindennel együtt legalábbb 1,5-2 óra. A héten kipróbáltuk a Tesco házhozszállítását (nem túl jó eredményekre számítva), és abszolút pozitívan csalódtam. Pontos szállítás, egészen jó minőségű zöldségek, minden flottul ment (azt leszámítva, hogy 3000 forinttal többet terheltek rá a kártyámra, de ők maguk azonnal hívtak, sűrű bocsánatkérések közepette és intézték is egyből, nem nekem kellett rajta füstölögnöm). Pénzben ugyanannyi volt, de a megtakarított időben tudtunk pihenni, ami viszont rengeteget megér.

Elengedés – tapsikoltam örömömben, mikor januárban beiratkoztam a Udacity mesterséges intelligencia-fejlesztői kurzusára, de ahogy telt az idő, egyre kevésbé tetszett (nagyon mást ígértek). Be akartam fejezni, nagyon akartam, de éreztem belül, hogy nem tesz jót nekem. Egy kis személyes coaching után fogtam magam és felmondtam és visszakértem a pénzt (noha a pénzvisszafizetési időszak rég lejárt). Nagyon korrektek voltak, megértették, visszaadták a pénzt, én pedig borzasztóan megkönnyebbültem, hogy valamit nem muszáj csinálnom és választhatok, akár menet közben is. Több időre, több térre, több nyugalomra van szükségem most. Régen nagyon nekifeszültem volna és megcsinálom – most örülök, hogy el tudtam engedni. 🙂

32. rész – 2017. március 10.

Nyelvtanulás – A nyelvtanulásban a „motiváció” a legtrükkösebb – hogy az ember évekig kitartson mellette, míg elér egy jó szintet. Éppen ezért az emberi oldala nagyon fontos – de sajna ezt egyetlen nyelviskolában sem oktatják. Iszonyatosan megörültem, mikor a postás csengetett egy csomaggal Kínából (teljesen váratlan volt): Cai Can, a tanárom lepett meg egy szép jegyzetfüzettel és naptárral a kínai újév jóvoltából (csak most ért ide). Abszolút nem számítottam rá és egyből (újra) belelkesültem a tanulásra. Ez az, ami számít, nem a „módszerek”, meg a könyvek, meg a nyelvtan.

Aggódás – Imádom Jeremy Clarson stílusát (a nézeteit már kevésbé), és volt egy gondolat, ami megragadott tőle: „Az a baj, hogy négy trilliárd évnyi aggódás mindenféle kardfogú tigrisek, járványok, vallási üldözések és német bombázások után egyszerűen képtelenek vagyunk nem aggódni valami miatt. Még akkor is, ha éppen minden rendben van. Úgy aggódunk a kopaszodás és a cellulitisz miatt, mint az emberek 1665-ben a világot súlytó pestisjárvány során.” Hát, ja.

Könyv – Neil Gaiman majdnem összes könyvét imádom (kivéve a Temető könyvet), és nemrég jelent meg az új kiadványa: Norse Mythology címmel. Mindig is imádtam a mitológiákat, ez a könyv pedig egyszerűen Zse. Ni. Á. Lis. Öt pontból százezer.

Egészség – Nem vagyok beteg, de nem is szeretnék az lenni, úgyhogy elmentem egy szűrővizsgálatra, ahol megnéztek minden oldalról (labor, ultrahang, röntgen, belgyógyász és, khm, urológus). Erősen meglepődtem, mikor az ultrahangon közölte a doktornő, milyen szép tiszta a májam. Ezt biztos nem az egyetemi éveimnek köszönheti. Mikor kérdeztek, hogy milyen panasszal jöttem, mondtam, hogy semmi bajom, csak szeretnék egy szűrést csinálni. Eléggé meglepődtek, mert sajna ez nem szokás. Pedig nagyon is megéri. Még a bokafogás ellenére is. Pár beutalóval TB-ben is elintézhető és óriási problémáktól kímélheted meg magad és a környezeted. Menj el te is!

Érdekesség – miközben csinálom a Deep Learning tanfolyamot, a mesterséges intelligencia sok érdekes alkalmazásába futok bele. A Prisma AI egy kis app, amivel híres képek stílusait húzhatod rá a saját fotóidra – iszonyat mókás. Javasoltam, hogy építsék be Zanella stílusát is (mert imádom). 🙂

31. rész – 2017. március 3.

Nyelvtanulás – Szeretem más nyelvtanulási sikereit látni: mindenkinek megvannak a nehézségei és mindenkinek nehéz ezeket legyűrni. Nincs kivétel. A múlt héten a párom, Judit úgy döntött, hogy elég a tökölődésből, nyelvtankönyvből nem fog megtanulni olaszul. Regisztrált az iTalki-ra, lefoglalt pár próbaórát Skype-on és meg is csinálta őket. Mindkettő előtt elmondta, hogy az utolsó pillanatban le fogja mondani, kényelmetlen volt, szokatlan volt, nehéz volt – de aztán mégis végigcsinálta őket, mert tudta, hogy eredmény csak a munkából lesz. És lett is: megtalálta azt a tanárt, akivel folytatni szeretné és még több ilyen izzadós órát megcsinálni. 🙂

Amin gondolkodom – Több mint nyolc éve csinálom a blogot és még mindig imádom csinálni. Imádok emailezni az olvasókkal, segíteni, mások sikereit látni és újra és újra rájövök: ezt csak nektek köszönhetem. Köszönöm, hogy a részese lehetek. 🙂

Napenergia – Elon Musk minden tettét követem, a Futurism pedig csinált egy rövidke kis videót, amelyben elmagyarázza számokkal, hogy hogyan fog kinézni az energiaipar jövője.

Pécs – a hétvégét Pécsen töltöttem egy cimborámnál és jól körbejártuk az egész várost. Az egyetemi éveim alatt elég sokat jártam le (nem éppen tanulási jelleggel) – a másnapos délelőttöket pedig gyakran kúráltuk az István pincében. Most sem volt ez másképp: minden nap babgulyást kértem, mert egyszerűen felülmúlhatatlan. 🙂

Érdekesség – fortepan.hu egy online, non-profit fotóalbum, ahol akár száz éves képeket is fel lehet lelni. Gondoltam megnézem, hogyan nézett ki Székesfehérvár (ahol felnőttem) és hát jól ott is ragadtam a képek előtt órákra. Iszonyatosan függesztő, csak hétvégén próbáld ki! 🙂

30. rész – 2017. február 24.

Nyelvtanulás – Új kínai gyakorlópartnert találtam – Angi kétnyelvű (kínai-magyar), filozófiája pedig arra irányul, hogy csak kínaiul lehet beszélni az órán. Türelmesen fogalmazza újra a szavakat, amiket nem értek, én pedig teljesen hülyének érzem magam, az óra végére úgy érzem, hogy mindjárt leesik a fejem – ugyanakkor tudom, hogy ebből lesz a lehető leggyorsabban eredmény, igy fogok gyorsan megtanulni kínaiul beszélni. 🙂

Amin gondolkodom – Mindig kapok érdekes levelet, de ez olyan, amit mindenképpen szeretnék megosztani (egyben másoltam be, helyesírási hibákkal együtt): „szia ne haragudj, hogy ismeretlenül zaklatlak, nagyon jónak talátlam a honlapodat és szeretnék mélyebben is belemerülni de ma 2-kor lesz egy angol nyelvű állásinterjúm amire jó lenne felkészülni…nem tudsz nekem hasznos oldalakat mondani ahol kifejezéseket taláhatnék? eddig amit találtam, az mind fizetős.” Jó dolog gyorsan tanulni, de még jobb, ha reálisak vagyunk – délután kettőre nem fogsz megtanulni angolul. Pláne nem ingyen. Elszántságunkban mikbe nem tudjuk magunkat ringatni! 🙂

Vitamin – A vitaminszedés a legegyszerűbb módja, ha valami jót akarok tenni az egészségemért. Viszont nem szeretek boltba járni érte, mert az eladóhölgy mindig rám akar tukmálni mindent. Aztán megtaláltam a Vitaminkirály honlapját – elég gyászos véleménnyel vagyok a magyar webshopokról, de amit ők mutattak, az nagyon tetszett. Nincs tökölődés, nincs felesleges időhúzás, nincs háromszor annyi postaköltség, mint a rendelés értéke – kosárba be, kártyával kifizet, másnap délelőtt már csengetett is vele postás. 🙂

Alvás – Judittal 4 éve gyakorlatilag minden lefekvés előtt filmeztünk. Mostanában elég gyatrán aludtam, úgyhogy elhagytuk teljesen a filmnézést – és tényleg jobban alszom egy picit. Helyette van olvasás meg beszélgetés, és megspórolok 10 eurót is a Netflix számlán. 🙂

Amit nézek – 1 éves korom óta ninja akartam lenni, mikor felnövök. Szoros befutó volt a kalóz még. Sajna nincs itthon elég víz hozzá, így kénytelen vagyok a filmekben kiélni magam – a Fekete Vitorlák (Black Sails) rohadt jó, a 4. (sajna utolsó) évad most kezdődött el. A sorozat Stevenson Kincses sziget c. könyvének az előzménye (a könyvet magyarul innen tudod ingyen letölteni, angolul pedig innen. Én most fogok nekiesni).

29. rész – 2017. február 17.

Nyelvtanulás – Heti több száz levelet válaszolok meg nyelvtanulás témakörben, és rájöttem, miért is olyan nehéz megtanulni egy nyelvet: mert a saját személyiségünket kell alapjaiban megváltoztatni, hogy be tudjuk fogadni az új nyelvet. Tizen-huszon-száz éve berögződött dolgokat kell egyik napról a másikra felülírnunk és elfogadnunk – és ez nehéz. De csak így megy. 🙂

Matek – Mostanában igyekszem megtanulni azokat a dolgokat, amiket főiskolán illett volna (kezdve a matekkal), amihez naponta használom a Khan Academy kurzusait. Annyira zseniálisan van megcsinálva, hogy teljsen azt az érzést váltja ki belőlem, mint a Duolingo a nyelvtanulásnál: „na, csak még egy utolsót megcsinálok”. Igen, ilyennek kell lenni az oktatásnak a 21. században.

Gyorsabb tanulás – Nagyon sok oktatóvideót nézek mindenféle témában és ez a Chrome kiegészítő nagyon sokat segít a gyorsabb elsajátításban: az S és D gombokkal tetszőlegesen állíthatom a videó sebességét – így általában mindent másfél-kétszeres sebességen nézek. Ha egyetlen kiegészítőm lehetne, akkor az ez lenne.

Figyelem – A minap hallottam egy érdekes gyakorlatot: mikor leülök, vagy felállok, figyeljem meg, hogy mire gondolok közben. Könnyűnek hangzik, de iszonyat nehéz. Annyira el vagyunk temetve a saját elménkben, hogy nem is vagyunk tudatában legtöbbször, hogy mit csinálunk a fizikai világban. Eddig a legjobb napon sikerült kétszer tudatosan megfigyelnem, hogy felállok, vagy leülök. Próbáld ki. 🙂

Érdekesség – A tömegközlekedést gondolja teljesen újra Kína: a buszok az autók felett fognak mennifognak menni. A cucc egyelőre kísérleti, de nagy érdeklődés övezi mindehol. Elég menő lenne a Hungária körúton. 🙂

28. rész – 2017. február 10.

Nyelvtanulás – Nemrég találtam ezt az appot, ami az olvasás gyakorlását segíti – egyszerre két nyelven jeleníti meg az adott szöveget, sőt, fel is olvassa nekünk. Sajna magyar nincs benne, de ha tudsz angolul vagy németül, akkor rengeteg más nyelv közül érhetsz el kis történeteket.

Tisztítókúra – A hétvégén megcsináltam életemben másodszor a májtisztító kúrát. Bármik is ezek a dolgok, jobb ha kint vannak, mint bent. 🙂

Monitor – Megelégeltem az állandó nyakhúzódást a laptopom miatt, úgyhogy vettem egy benga nagy monitort, így már ezen pötyögök. Haladok lassan az ideális dolgozóasztal felé. 🙂

Amin gondolkodom – Tonny Robins fiával hallgattam egy interjút, amiben arról (is) beszélt, hogy mennyire sokféle egyéniség él bennünk egyszerre. Erről eszembe jutott, hogy egy csomóan kérdezik egy csomó mindenben a véleményemet a blog miatt, mert azt hiszik, hogy ha jól tudok nyelvet tanulni, akkor minden máshoz is tök jól értek. Persze rohadtul nem. Jó vagyok bizonyos dolgokban (időmenedzsment, szervezés, konzisztens haladás, tanulás), de rengeteg mindenben meg nem. Nehezen engedek el dolgokat, nem én vagyok az ideális családapa és kikapcsolódásból sem vagyok jeles. Jó volt ezt észrevenni, mert megmutatja, hogy hova kell jobban figyelnem.

Relaxálás – És ha már lazítás, akkor ez: a héten elkezdtem napi kétszer 5-10 percet csinálni a Jacobson féle progresszív izomlazítást, hogy jobban ki tudjam engedni a stresszt és le tudjam zárni a napot. Jónak tűnik a dolog, úgyhogy továbbra is csinálni fogom.

27. rész – 2017. február 3.

Nyelvtanulás – 8 éve tanulok önállóan nyelveket. Ezalatt a legtöbbet az segített, hogy megértettem, mi zajlik az elmémben tanulás közben. Csináltam a tapasztalataimból egy háromnapos videókurzust. Ha érdekel, csak kattints ide és a következő három napban már kapod is az anyagot (emailben).

Könyv – Most fejeztem be Steven Pressfield: Vadászat Rommelre c. könyvét (angolul: Killing Rommel). Rommel mindig is nagyon érdekelt, olyan vezető volt, akit még az ellenfelei is tiszteltek (a szerették talán kicsit túlzás). A könyv jól bemutatja, hogy mi ment az észak-afrikai hadszíntéren a második világháborúban. Kemény.

Böjt – Az elmúlt pár hónapban majdnem minden hétre beiktattam egy 24 órás böjtöt. Általában kedden vacsorázom, utána legközelebb pedig csak szerda este eszem. Vitatkoznak az egészségügyi hatásáról, de én sokkal inkább a fegyelem miatt csinálom: hogy a szervezetem tudja, ki a főnök. 🙂

Empátia – Brene Brown az egyik legnépszerűbb TED előadó, és van egy zseniális kis videója az empátia és a szimpátia különbségéről. Mentálisan nagyon kemény időszakot élek és ez a videó nekem nagyon sokat segített. 

Család – A héten bővült a család egy taggal: Ali, a fekete spániel, aki még álmában is csóválja a farkát.

26. rész – 2017. január 27.

Nyelvtanulás – Ildikó 2016. január 1-én yes/no szinten volt angolból. Aztán december 31-re elért egy jó középfokot – mindezt önállóan. A története nagyon inspiráló – imádom ezeket az interjúkat csinálni! Olvasd el itt, jó lesz neked. 🙂

Produktivitás – Szeretek emailezni – de rengeteg figyelmet igényel. Állandóan nyitva volt a bejövő fiókom, ami konstans stresszforrás volt számomra: „még ezt is meg kéne válaszolni, még azt is meg kéne”. Egy huszáros vágással megoldottam a dolgot: naponta kétszer nézem meg az emailem és csak akkor, ha van időm válaszolni és feldolgozni. Amúgy nem. Elengedésgyakorlat 1. rész. 🙂

Amit iszom – Mostanában már nem a kávé az első reggel, sokkal jobban kívánom a teát. Egy ideig próbálgattam a Teakanne gyömbér-citromos teáját, aztán észrevettem, hogy a gyömbértartalma kb. annyi, mint egy félfamentes rajzlapnak. Úgyhogy vettem sima gyömbért, lereszelem, nyakonöntöm forró vízzel és kis hülés után beledobok két gumó jázmintea-levelet. Frissít, jó az immunrendszernek meg a vérkeringésnek, ezenkívül finom is.

Kaja – A hétvégén elvonultunk Judittal a világ elől egy hétvégi házba és egy közeli étteremben ettünk ebédet. A pincér kérdezte, hogy kérünk-e csípőset a kajához? Naná! Egy furcsa, szemcseppre emlékeztető üvegcsében hozott valamit – pár csepp elég volt a levesbe, hogy elfelejtsem, hogy tél van. Paprika Dropsnak hívják, finom, nem drága és tök jól össze van szedve a honlapon, hogy miért jó használni.

Aminek örülök – A blog szerdán (2017. 01. 25.) lett 8, nyolc, azaz nyolc éves. 660649 ember olvasta eddig a blogot, ebből majdnem húszezer írt nekem emailt, és sokatokkal a mai napig levelezésben vagyok. Egy kicsit hadd ne legyek szerény: büszke vagyok arra, hogy egy kicsit segíthettem, hogy itthon egy picit megváltozzon a nyelvtanulás fogalma. 🙂 Aztán azon leszek, hogy nagyon megváltozzon. 🙂

25. rész – 2017. január 20.

Nyelvtanulás – „Mennyi idő alatt lehet megtanulni X nyelvet?” – egy kicsit a dolog mélyére ástam és a terelés helyett valódi számokat igyekeztem előásni a témában. Itt találod az írást.

Színtévesztés – Ha minden egyes alkalommal, mikor valaki megkérdezte, hogy „ezt milyen színűnek látod?”, kaptam volna 1 ft-ot, már rég a Bahamákon élnék, lehetetlen színű koktélokat szürcsölve. A Samsung új fejlesztését nagyon értékelem, mivel a tévéket és elektromos kütyüket a mi, színtévesztő szemünkhöz kalibrálhatjuk, hogy szebb színben lássuk a világot. 🙂 Amúgy is lelkes Samsung használó vagyok (1691 óta Galaxy telefonjaim vannak), de ez nálam megint egy jó pont volt. Az oldalon van egy teszt is, eszerint nekem D30-as van.

Tanulás – A mesterség intelligencia fejlesztői képzésre nem vettek ugyan fel (kevés volt a szintem), de a Udacity-n van egy előképzés ehhez Deep Learning témában. 17 hetes szemeszter, minden online zajlik és totálisan naprakész. A 400 dolláros ár nevetségesen alacsony egy ilyen kurzusért – alig várom a hétfőt, hogy induljon a buli! Ha érdekel mi történik ezen, miről tanulok és milyen tapasztalataim vannak, akkor kattints ide és 1-2 hetente dobok róla majd egy emailt.

Amin gondolkodom – Mikor valami nagyon nyögvenyelősen megy, hiába szeretném, ha sikerülne, de a jó életnek nem akar, akkor ideje kidobnom a francba. Rengeteg frusztrációtól megkímélem magam. Nagyon szerettem volna egy kalligráfia tanfolyamra menni, de az a bohóckodás, meg félreszervezés meg információhiány, ami van, nem ér meg ennyi szívást. Ideje elengednem ezt (is).

Aminek örülök – Az Öt év – öt nyelv+ blog egyre jobban megy – januártól szinte megduplázódot az emberek száma, akiket elérek, akiket inspirálni, egy picit motiválni tudok a nyelvtanulásra. Rettentő boldog vagyok ettől. 🙂

Displaying https://monosnap.com/f...

24. rész – 2017. január 13.

Nyelvtanulás – Visszanézegettem a blogarchívumot – már fél éve nem írtam új cikket. Miért? Mert most éppen nincs új mondanivalóm. Úgy érzem, hogy a 200+ cikkben, amit az elmúlt 8 évben írtam, majdnem minden tudásom benne van. Ugyanakkor van néhány kedvencem, amiket újra és újra előveszek. Az egyik ilyen a Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer? Jó olvasást. 🙂

Víz – Noha itthon viszonylag jó minőségű a csapvíz, azért egy szűrés ráfér. A boltokban kapható szűrőkancsókba a legolcsóbb betét is 2500 Ft, ami egy évben 30000, ha havonta cserélem (mert kell). Farkas Dani barátom mutatta az alábbi trükköt: vettünk aktív szenet, szétvágtuk a már meglévő, elhasznált szűrőt, kiöntöttük belőle a régi cuccot és feltöltöttük a filléres aktív szénnel. Az eredmény majdnem teljesen ugyan az, csak így havonta kb 100 Ft-ba kerül. 🙂 Itt egy kép róla, hogyan csináltuk.

Amit hallgatok – Szilveszterkor egy amerikai ismerős kérte, hogy mondjunk neki egy magyar viccet. Juditnak egyből Hofi jutott eszébe. Nem tudom megunni ezt a poént, amihez valószínűleg a zseniális előadásmód legalább annyit hozzátesz, mint maga a szomorú tény, amiről a vicc szól.

Amit nézek – Dan Ariely egy zseniális viselkedéskutató, aki ebben a rövid előadásban megmutatja, hogy mennyire máshogy működünk, mint mi azt gondolnánk. Dan egy csúnya balesetet szenvedett és a teste nagy része megégett, ezért néz ki ilyen ijesztően, de amiről beszél, az színtiszta arany.

Aminek örülök – Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva imádok távolsági busszal utazni – ahogy a táj suhan mellettem, én meg bent ülök a melegben és olvasok, az számomra felbecsülhetetlenül jó. 🙂

23. rész – 2017. január 6.

Nyelvtanulás – Az előző kínai miniprojektemet sikeresen befejeztem, megtanultam olvasni a leggyakoribb 1500 karaktert, most pihentetem a fejem egy kicsit, ám azért előre is gondolkodom. Megjött a könyv második része, amelyben újabb 1500 karakter van. Ezeket még idén be szeretném vágni, de előtte még lesznek más miniprojektek is, csak hogy változatos legyen. Neked milyen nyelvtanulási miniprojekted lesz az első idén? Írd meg, kíváncsi vagyok rá!

Újév – A világ legnagyobb nyelvtanulási blogját író Benny Lewis és párja, Lauren, 2016. 12. 31-én összeházasodott és Judittal mi is hivatalosak voltunk a dublini esküvőre. A város eszméletlenül jó (csak nagyon drága), az esküvőn pedig hihetetlen érdekes (és híres) arcokkal sikerült megismerkedni, többek között Mark Mansonnal, Steve Kambbal (Nerdfitness, akivel aztán sikerült rendesen letesztelni az ír whiskey-ket), Scott Younggal (tanulásszakértő, akivel az esküvő alatt kínaiul trécseltünk a körülöttünk lévők legnagyobb kuncogására) és Maneesh Sethivel (a Pavlok megalkotója, a híres Ramit Sethi öccse). Jól indult az év. 🙂

Könyv – Idei fogadalmam, hogy nem olvasok önfejlesztő dolgokat, csak és kizárólag olyan dolgokról fogok olvasni, amikről semmit nem tudok. Az amerikai foci ilyen. Nate Jackson önéletrajza (Kelj fel és járj) borzasztóan jó képet ad a sportról, arról nem is beszélve, hogy az én könyvemet is lektoráló Vincze Ádám barátom fordította. Ha érdekel NFL, akkor mindenképpen menj rá.

Minimalizmus – folyamatosan szeretnék megszabadulni a nem szükséges dolgaimtól, de sosem tudtam, hogy mit kezdjek velük. Sok minden teljesen használható még, így kidobni kár lenne, egyenként eladogatni 200000 évbe telne, és meglepő módon eladományozni sem olyan könnyű őket. Ezt a problémát oldja meg a most nyílt Újrahasználati központ – környezetbarát módon válhatsz meg a dolgaidtól, illetve juttathatod el rászorulóknak gyorsan és egyszerűen. 

Fogadalom – 2017-ben lelassítok és kevesebb dologgal fogok foglalkozni, nagyobb szüneteket fogok közöttük hagyni, kevesebbet agyalok és többet csinálok. A 2016-os évem nagyon kemény, de nagyon jó volt. Itt az idő egy kicsit lazábbra venni a gyeplőt – életem egy új korszakába léptem.

22. rész – 2016. december 30.

Nyelvtanulás – Sokan kérdezik, hogy mit csináljanak, ha nem mernek megszólalni egy adott nyelven. Őszintén szólva nem tudom, csak azt tudom elmondani, ami nekem segített: rohadt sokat olvastam önfejlesztés témában. Hogy miket? Összeszedtem 6 könyvet (amiknek paradox módon semmi köze a nyelvtanuláshoz) – ezek gyökeresen megváltoztatták az életemet. Lehet, hogy neked is segítenek. Egy kis miniprojektet fogok belőle csinálni az érdeklődőknek: kéthavonta küldök egy emailt egy könyvről, és ha elolvastad, akkor kapod csak meg a következő ajánlót. Nem való mindenkinek – de ha érdekel, akkor egyszerűen csak kattints ide, így tudni fogom, hogy érdekel a dolog.

Könyv – Egy pár hete már besokalltam az önfejlesztő dolgokból, így most olyan dolgokról olvasok, amikről fogalmam sincs, de hozzájárulhat a világnézetem bővítéséhez. Lisa Ann az egyik leghíresebb pornósztár, az ő önéletrajzamindenképpen ilyen – kemény leckék az élettől, szórakoztató, nagyon egyszerű angollal. Tetszett, hogy integritással tud írni a szakmájáról.

Kaja – Tavaly karácsonykor voltunk először családilag, idén is mentünk a Blahára ételt osztani a rászorulóknak. Borzasztóan kemény, de mély tapasztalat volt, nekem egészen új perspektívát adott az életről és önmagamról is. Egyszer próbáld ki, ha teheted. UI: nem vagyok Krisnás, de messze ők voltak a legnormálisabbak, mikor jelentkeztünk önkéntesnek.

Marketing – A sztrádán megálltam egy benzinkúton vizelni – fizetős volt, de nem volt nálam apró. Kérdeztem a pultos hölgyet, hogy fel tudná-e váltani az ezresemet – persze, de ha veszek valamit, akkor ingyen is beengedhet. Aztán rámnézett, elmosolyodott és annyit mondott: „menj csak be, karácsony van”. Jól esett a gesztus, de nem tudtam nem viszonozni és kértem egy ásványvizet tőle. Szerintem ez egy tök alap emberi tulajdonság: ha jót kapunk, valamilyen módon viszonozni akarjuk. Érdekes volt ezt látni így a gyakorlatban. És mindkettőnknek jobb lett a napja. 🙂

Mesterszint – Imádom Hongkongot, sokat olvasgatok róla. Így akadtam rá az egyik leghíresebb kantoni, Bruce Lee egyik videójára, ahol nuncsakuval (!!!) pingpongozik és veri rommá az ellenfelét. Egészen elképesztő – itt találod.

21. rész – 2016. december 23.

Nyelvtanulás – Kész, végeztem a mostani mini projektemmel – megtanultam 1500 kínai karaktert 5 hónap alatt. A végét kicsit megnyomtam, hogy még karácsony előtt befejezzem. Tapasztalatból tudom, hogy most kell egy jó nagy szünet (legalább pár hét), amíg nincs semmiféle tanulás, különben kiégnék. Javaslom neked is – ne az év végén akarj megtanulni egy nyelvet. Most lazítani kell. 🙂

Amin gondolkodom – Tim Ferriss új könyvében van egy jó gondolat tőle: „I’m good at achieving, bad at appreciating it”, ami nagyjából annyit jelent, hogy „jó vagyok az eredmények elérésében, de borzasztóan rossz azok értékelésében”. Szakasztott igaz rám is. Ezért jövőre lelassítok, kevesebb célt fogok kitűzni, nagyobb szünetek lesznek közöttük és úgy általában, szeretnék jobban arra figyelni, ami jó, ami sikerült és azokat méltón megünnepelni. 

Amit nézek – Particle Fever – egy remek dokumentumfilm az isten-részecskéről (Higgs bozon). Borzasztó érdekes azon gondolkodni, hogy hogyan épül fel az univerzum – vagy éppen univerzumok! Még mindig nem tudok szinte semmit a világról, amiben élünk. Elképesztő!

Rajzolás – Emlékszem, általános iskolában a németóra annyira rossz volt, hogy én a különböző obszcén jeleket mutató kezemet rajzolgattam a németkönyvembe – tök élethű volt. 11-12 éves lehettem, nem több és sokkal jobban tudtam rajzolni, mint most (sehogy). Gondolom ez is csak abból ered, hogy akkoriban sokat firkálgattam, és egyre jobb lettem benne. Ezt a TED előadást nézve újra kedvet kaptam a rajzolgatáshoz.

Oatmeal – és ha már rajz, akkor az internet legismertebb képregényrajzolója, Oatmeal egyik zseniális alkotását emelném ki, amelyben arról beszél, hogyan legyünk boldogtalanok. A cím megtévesztő. Nézd meg. Tényleg jó. Nem. Zseniális.

20. rész – 2016. december 16.

Nyelvtanulás – Mindig is azt gondoltam, hogy ami nem megy, rossz, nyögvenyelős, azt ki kell dobni. Az elmúlt két hétben úgy jöttek ki a dolgok, hogy nem nyitottam meg a német Anki paklimat – egyszerűen kikoptak a dolgok, és alapvetően nem is jól volt összeállítva. Úgyhogy vettem egy nagy levegőt és töröltem a francba – ne bámuljon az arcomba és gerjessze bennem a bűntudatot, hogy miért nem foglalkozom vele. Ha kell, majd újraelőveszem, most szeretnék a kínaira fókuszálni.

Ingermegvonás – Introvertált emberként extrán szükségem van az ingerek kizárására időről-időre. Richard Feynman könyvében olvastam az ingermegvonásos kamrákról – testhőmérsékletű vízben, fénytől, hangtól mentesen lehet pihenni egy órát, mintha az anyaméhben lennél. Kipróbáltam itt és nagyon bejött – annyira, hogy a következő alkalmat is lefoglaltam már. 

Amit hallgatok – őszintén szólva kicsit besokalltam az önfejlesztő dolgokból, úgyhogy most kicsit más témakörökben tapogatózom. Susan Garrett az egyik legsikeresebb kutyatréner, kutya agility bajnok, számtalan program megalkotója. Ez az interjú vele fantasztikus, ha mást nem, csak az utolsó 20 percet érdemes meghallgatni. Ez a rövid videó pedig a gyakorlatban mutatja be egy esettanulmányon keresztül a módszerét.

Oliva – Szívből gyűlöltem az olivabogyót, egészen addig, míg egy másnapos reggelen csak azt találtam a hűtőben. Azóta imádom. Ez a kis videó bemutatja, hogy hogyan szedik le az apró bogyókat villámgyorsan a fáról. 🙂

Amin gondolkodom – Mindenki mindig az ideális esettel számol. Hogy minden nap képes leszek leüni tanulni egy órát. Hogy a boltban pont nem előttem fogy ki a papír a gépből. Hogy a postáskisasszonynak nem lesz épp rossz napja, mert éppen szakított a párjával. Hogy a lámpánál előttünk álló autóban az ember nincs elveszve a gondolataiban, mert éppen elvesztette egy szerettét. Aztán ha racionálisan belegondolok, akkor csak ilyen helyzetek vannak. Máshogy nem is lehetne.

19. rész – 2016. december 9.

Nyelvtanulás – Mindig ámulattal nézem, ahogy Judit türelmesen rakosgatja a kirakót. Én azt hiszem, hogy nagyjából 5 másodperc után rúgnám félre az egészet – őt viszont teljesen kikapcsolja. Mások vagyunk és ez így van jól. Erről jutott eszembe, hogy nincs ez máshogy a nyelvtanulásban sem: valakinek ez a módszer jön be, valakinek az. Már nem próbálok meggyőzni mindenkit, hogy az a tuti, amit én csinálok. Ez EGY verzió. Millió más van, amik ugyanolyan jók – vagy jobbak.

Pénz – Mikor 2007-ben banki átutalással kellett előre kifizetnem az ausztráliai fősuli első félévét, eléggé elkerekedett a szemem az átutalási díjon (majdnem 10 ezer forint volt). Szerencsére az ilyen rablásoknak már vége, a Transferwise-zal fillérekért lehet külföldre (vagy külföldről haza!) utalni. Ha külföldön dolgozol és segíted az itthoniakat, akkor mindenképpen nézd meg – én hónapok óta használom és imádom, nagyon megbízható.

Jövő – Az Amazon útjára indított a Go boltokat, ahol nincs pénztár. Besétálsz, leveszed, ami kell, aztán kisétálsz – a mesterséges intelligenciának és technológiának köszönhetően automatán ráterhelnek mindent a kártyádra és kész. Nincs sorbanállás, nincs „javítást kérnék a kettes pénztárhoz, Manyika”, nincs „nincs kisebb?”. Egyelőre csak Amerikában, de remélem, villámgyorsan elterjed.

Amit nézek – Seth McFarlane (a Family Guy megalkotója) csinált egy irgalmatlan jó dokumentumsorozatot Cosmos címmel (ami a régi Carl Sagan sorozat felújított verziója). Mindig leteszem a nemlétező hajam, hogy mennyire pici kis porszemek vagyunk az univerzumban – és maga a sorozat ezt nagyon jól szemlélteti. 

Manga matek – Próbálom behozni a lemaradásomat matekból (amit ugye az egyetemen csak papíron tettem magamévá) és mindig meglepődöm, milyen új dolgokkal tudnak előállni. Imádom a japán manga képregényeket – és ezt ötvözték a matekkal. Egyszerűen nem találok szavakat. Éppen most érkezett meg a regresszió analízis rész, a statisztikát már régebben megvettem. Minden kockának ajánlott. 🙂

18. rész – 2016. december 2.

Nyelvtanulás – Nagyon sok kérdést kapok arról, hogy hogyan segíthetnék a szülők jobban a gyerekeket a nyelvtanulásban. Noha van egy kis tapasztalatom a dologgal, legtöbbször Erikához irányítom őket: a mindenmegtanulhato.hu egy zseniális oldal és pontosan erről (és még többről) szól. Erikával nagyon jókat ötletelünk mindig és felmerült a gondolat, hogy közösen kidolgozunk valamit a szülőknek – de erről még korai írni. Tök véletlen, hogy a tesója cikkein nőttem fel és nagy hatással volt az írásaimra.

Zene, amit hallgatok – Egy nagyon jó barátom küldte ezt a számot. Sokszor lement. Mohican Sun – Where did you go?

Amin gondolkodom – Marshall Goldsmith könyvében (Ami eddig működött, az nem visz tovább) van egy gondolat, ami nagyon tetszik: az egész társadalmi rendszer úgy van felépítve, hogy mindig azt jutalmazzák, ha csinálsz valami jót. Azt viszont nem jutalmazzák, ha nem csinálsz valami rosszat. Pedig ez legalább ilyen fontos. 

Egyszerűsítés – Kedvenc íróm, Douglas Adams mondta: reméli, hogy egyszer eljön az idő, mikor nem lesz szükségünk vezetékekre. És akkor fogja magát és lángszóróval felgyújtja az összes kütyüjének a vezetékeit. Egyetértek. Éppen ezért adtam ki pár ezer forintot egy vezetéknélküli billentyűzet+egér kombóra. Az életminőségem jelentősen javult tőle. Imádom. 🙂

Ajándékozás – Jön a karácsony, mindenki szórja a pénzt, mintha muszáj lenne. Ez a cikk marha jól rávilágít arra, hogy mennyire nem ez lenne a lényege az ünnepeknek. Nálunk a szabály, hogy ha meg is lepjük egymást valamivel, akkor az élmény kell, hogy legyen, nem pedig valami porfogó. Eddig jól működik.

17. rész – 2016 november 25.

Nyelvtanulás – A fekete péntek nálunk is tombol, és persze egy csomó jó nyelvtanulós cuccot ki lehet fogni jó olcsón (csak ma, vagy holnap még esetleg). Benny oldalán össze vannak gyűjtve a legjobbak. Erre találod az egyveleget – válassz nyelvet és dagonyázz! 🙂

Aminek örülök – valamelyik nap a szokásos reggeli futásom közben egy idős bácsi jött velem szemben, két hatalmas szatyrot cipelve. Leintett, hogy menjek már oda hozzá – azt mondta, nehogy abbahagyjam a futást, mert öreg koromra meg fogom köszönni. Ő 87 éves, de még mindig minden nap tornázik, és higgyem el, hogy ez jó befektetés. Elképesztően feldobta a napom – én is ilyen akarok lenni 87 éves koromban!

Amin gondolkodom – Szlovénia módosította az alkotmányát és a vizet minden ember számára alkotmányos joggá nyilvánította. Ez most nem hangzik nagy számnak, de még az olyan jóléti államokban is mint Ausztrália, ezért földhöz vernék a seggüket az emberek.

Móka – A Google csinált egy jópofa eszközt: a neurális hálózat (a mesterséges intelligencia alapja) megpróbálja kitalálni, hogy mit rajzolsz. Kipróbáltam és 1 kivételével mindenre rájött – és persze folyamatosan tanul. 10 év múlva nem lesznek új Van Gogh-ok. 🙂

Idő – Végre valahára komolyan elgondolkodnak az óraátállítás eltörlésén – a világ legnagyobb hülyesége, ami minden ember biológiai óráját alapjaiban kavarja meg évente kétszer. Ideje lesz már! 🙂

16. rész – 2016 november 18.

Nyelvtanulás – A blog lassan 8 (!!) éves lesz és ez alatt egészen szépen kinőtte magát. A héten a General Electric-hez hívtak, hogy tartsak előadást az önálló nyelvtanulásról – tök jó látni, hogy mennyi embert érdekel a dolog. Hogy mennyien gyerek és munka mellett is azt keresik, hogy hogyan tudnának időt találni a tanulásra a nyafogás helyett.

Amit olvasok – Herman Hesse – Sziddhárta. Nekifutottam németül, de beletört a bicskám, túl bonyolult volt. Aztán úgy döntöttem, végigolvasom gyorsan angolul, aztán utána németül – így is rengeteget lehet tanulni belőle és szerintem egyáltalán nem csalás. Na, de maga a könyv! Akkora tanítások vannak benne, hogy kb. az egész könyvet aláhúztam. Majd 100 éves a könyv, de ma még fontosabb a mondanivalója, mint valaha.

Amin gondolkodom – Mennyire nem divat nálunk adakozni és csak úgy sportból jót tenni valaki mással. Erre ez a cikk világított rá nekem elég keményen, méghozzá számokkal.

Amit nézek – Westworld. Bitang jó sorozat, amiben egészen hihetetlen módon ötvözték a vadnyugatot a mesterséges intelligenciával. Az egészet nyakon öntötték egy csomó drámával és persze vérrel. A sorozatban feltűnik Talulah Riley is, aki az általam nagyon tisztelt Elon Musk volt felesége.

Kaja – Mikor Ausztráliában éltem, viszonylag sokszor ettem Fish & Chips-et, mert finom és viszonlyag olcsó volt. Több helyen próbáltam már itthon is, de egyik sem volt az igazi. Szombaton a Shrimpy-től rendeltünk kaját és azt kell mondanom, életem egyik legjobb Fish & Chips-e volt. Fiatalok, lelkesek, pontosak – szuper cucc!

15. rész – 2016 november 11.

Nyelvtanulás – Nemsokára jön a fekete péntek, ilyenkor rengeteg mindent leáraznak – többek között sok nyelvtanulós anyagot, kurzust, szolgáltatást is. Szóval várj még 2 hetet, és akkor nézz körül alaposan, nagyon jó dolgokat lehet kifogni online. 🙂

Amit olvasok – Tréfál, Feynman úr? (angolul: Surely You’re Joking, Mr. Feynman!). Imádom inspiráló emberek önéletrajzait olvasgatni – Richard Feynman, a Nobel-díjas fizikus önéletrajza hihetetlenül szórakoztató, iszonyat nagy leckék vannak benne az életről, egy végtelenül szerény, de mókás embertől. Százszor újra fogom olvasni.

Amin gondolkodom – Feynman a második világháború után teljesen kiégettnek érezte magát, nem jutott sehova a kísérleteivel. Aztán hobbiból elkezdett szórakozni egy kis házi projekttel, pusztán azért, mert szórakoztatta. Aztán 1965-ben meg Nobel-díjat kapott érte. Hihetetlen ereje van az emberi kíváncsiságnak, és ha valamit nem muszájból kell csinálnunk – és ki tudja hova vezethet?

Amit nézek – Mára már valószínűleg már mindenki látta, de ha te nem, akkor mindenképpen nézd meg Di Caprio új dokumentum filmjét: Az özönvíz előtt. Ez a kemény, nem a Pantera.

Ajándék – Cai Cannak, a kínai tanáromnak most volt a szülinapja – mivel Szecsuán tartományban él, természetes, hogy imádja a csípős kaját – csakúgy, mint én! A kategóriájában világbajnok Attila chili szósz az egyik kedvencem, és mivel bespájzoltam belőle (mielőtt elfogy idénre), küldtem neki, hogy próbálja ki. Meglepetésnek szántam, és imádkoztam, hogy átjusson a vámon, de odaért, és Cai nagyon örült neki. Büszke vagyok rá, hogy a kapcsolatunk nem csupán tanár-diák, hanem már-már baráti. 🙂

14. rész – 2016 november 4.

Nyelvtanulás – Az óraátállítás miatt az elmúlt pár napban korábban ébredtem a szokásosnál és hogy ne zavarjam a családot, letudtam a napi futásomat közvetlenül reggel. Ezután elővettem az Ankit és gyorsan átismételtem a függőben lévő szavakat/mondatokat minden nyelvhez. A konklúzióm: a futás jobban felébreszt, mint a kávé és sokkal jobban működik az agyam. Így reggel 7-re le vannak tudva a fontos dolgok: a sport és a nyelvtanulás – bármi jön ezután, a napom már sikeres volt. 🙂

Aminek örülök – A párom régóta jár lovagolni és többször mondta, hogy próbáljam ki vele – végre legyőztem a félelmem és felmerészkedtem egy pacira. A negyedórás oktatás után úgy szálltam le róla, mintha O lábbal születtem volna, és azóta is úgy járok mint Jesse James. Hihetetlen összetett egy sport és eszméletlenül jó koordinációt és koncentrációt igényel, de nagyon jó volt. 🙂

Amin gondolkodom – Mindig ledöbbenek, hogy mennyire könnyű dolgunk van, ha meg akarunk tanulni valami új dolgot: lényegében bármit meg lehet tanulni az internetről ingyen, vagy nagyon olcsón. És mégis képesek vagyunk újabb és újabb kifogásokkal előállni, hogy miért nem tanulunk meg valamit (mondjuk egy nyelvet?). Lehetséges, hogy nem az anyagokkal van a baj, hanem…

Introvertáltság – Divatos téma mostanában (mivel a közhiedelemmel ellentétben is erősen introvertált ember vagyok, ezért a közeljövőben szeretnék egy nagyobb cikket szentelni a témának). Mi van, ha sokkal jobban érzem magam egyedül, mint emberek között? Bármennyire is próbálják meg elhitetni velük, nem, ez nem betegség. Ez egy fantasztikusan jó (és rövid) videó a témáról, ami rendkívül vicces és szórakoztató is egyben.

Movember – 2009-ben találkoztam először a Movember fogalmával: a mozgalom Ausztráliából indult ki, én meg pont ott éltem akkor. A lényege: a résztvevő férfiak egész novemberben nem borotválkoznak (ezáltal rendkívül szép fizimiskára tesznek szert), hogy ezzel hívják fel a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Én azóta majdnem minden évben résztvettem benne, így lesz ez most novemberben is. Úgyhogy a hónap végén majd csinálok egy gyönyörű képet a bajszomról (ami maradjunk annyiban: nem áll előnyösen). Ha te is csinálod, akkor dobj egy emailt. 🙂 A mozgalomról itt tudsz többet olvasni.

13. rész – 2016 október 28.

Nyelvtanulás – Rendületlenül tanulom a kínai karaktereket, haladok a projekttel, de kicsit le vagyok maradva. Mindenesetre több mint 800 karaktert már bevágtam, amiben rohadt sokat segítenek a mnemonikák. Már csak 700 van hátra idén. 🙂

Aminek örülök – Tegnap ünnepeltük a 4. évfordulónkat Judittal – büszke vagyok az erős, őszinte, szerető kapcsolatunkra, amiből rengeteg energiát merítek. 🙂

Amin gondolkodom – Jelentkeztem a Udacityn mesterséges intelligencia fejlesztőnek – egyszerűen annyira érdekel a téma, hogy nem bírtam megállni. Ha felvesznek, akkor vajon hogyan szorítom bele az időmbe januártól? Aztán rájöttem, hogy haladjunk lépésenként: előbb vegyenek fel. Decemberben kiderül.

Ezt nézem – Az Inbetweeners egy zseniális sorozat az angol humor rajongóinak. Régebben már végignéztem, de most újra megnéztem két évadot és remekül szórakoztam. Angolgyakorlásnak sem utolsó, ha mindent értesz, amit Jay mond, akkor nagyon magas szintű az angolod. 🙂

Pénz – Honey egy Chrome böngészőkiegészítő, ami mindenféle kuponkódokat keres neked automatikusan és azokat a vásárlásnál érvényesíti (ha éppen talált). Rengeteg oldalon működik (bár többnyire külföldi oldalakon), én a héten vettem meg egy 50000 Ft értékű kurzust (hogy fejlődjön az írásom) mindössze 4000 forintért a segítségével. 🙂

12. rész – 2016 október 21.

Nyelvtanulás – Nagy kedvencem, a Tudomány Nyelviskola átalakult picit (Converzum lett a nevük és a vezetője, Tölgyesi Zsuzsa írta a kedvenc memóriatechnikai könyvemet) és szerveznek egy beszélgetős rendezvényt, haladó angolosoknak. Az eseményt anyanyelvű vezeti és izgalmasnak ígérkezik (Randi Paigenek hívják és ő a Csináld Meg! blog írójának, Krisztiánnak is a nyelvi felkészítője), szerintem én is el fogok nézni. Bővebb infó itt van róla.

Amiről gondolkodom: A gépeknek van lelkük, ez most már kétségtelen számomra. Egy Python projektet kódolok éppen szórakozásból pár napja. Tegnap este rosszabbul álltam, mint tegnapelőtt, a jó életnek nem akart működni már az sem, ami addig. Füstölögve vonultam el Capricát nézni (a Csillagközi Romboló előzményei). Ma reggel felkelve ránéztem a kódra, egy betűt nem írtam hozzá és nem változtattam meg semmit, és írd és mondd: működött. Ez még jobban egybevág a múlt heti leckével az élettől: tudni kell, mikor kell elengedni a dolgot és friss aggyal újra nekiállni, mert egy pont után már nincs értelme erőlködni. 🙂 Összefoglaló egy képben:

Aminek örülök: Idénre azt a célt tűztem ki, hogy elolvassak 30 könyvet (tavaly sikerült 100-at, de az húzós volt). Most néztem, hogy már negyven könyvnél járok idén – és mennyi mindent tanultam belőlük! A könyvek a legjobb tanárok, mert ők megmondják a miértet, de nekem kell kitalálnom a hogyant. Ha érdekel, miket olvasok, akkor itt találod (a Molyt nem szeretem).

Amit hallgatok: Egy régi Buckethead album került nálam újra elő, amiről ez az indusztriális agymenés most az aktuális kedvencem újra.

Jövő: Sokat olvasok mostanában a mesterséges intelligenciáról. Ez a cikk a Verge-n (angolul) kicsit már félelmetes is. Egy lány elvesztette a legjobb barátját – és a számítógép segítségével „feltámasztotta” őt, hogy tudjon vele „beszélgetni”. Hosszú olvasmány, de borzasztó érdekes. Lesznek itt még érdekes dolgok!

11. rész – 2016 október 14.

Nyelvtanulás – A nyár végén meghívtak az Angol Intézetbe egy interjúra, ahol a haladóbb nyelvtanulási stratégiákról beszélgettünk Michaellel, az intézet vezetőjével. A videót most publikálták és itt találod (angolul van).

Amiről gondolkodom: Mindig is érdekeltek az érdekes üzleti modellek. A világ első „embersétáltató” vállalkozása ilyen. Ez is csak azt mutatja, hogy emberként mennyire szükségünk van a társaságra, még akár fizetünk is érte és megalázkodunk, csak egy emberi hangot halljunk. Elgondolkodtató, picit szomorú, de nagyon érdekes is.

Aminek örülök: Eni egy régi blogolvasó, akivel négy évvel ezelőtt leveleztünk az angoltanulásról. Akkor pár szót is alig tudott összefűzni angolul, mára egy iszonyatosan hangulatos kis hostelt hozott létre és vezet Budapesten, ahol minden angolul folyik. Ezt nevezem én hozzáállásnak. Örülök, hogy egy picit én is részese lehettem a történetének. 🙂

Amit hallgatok: Egy interjú Luis von Ahnnal, a Duolingo megalapítójával. Rengeteg érdekes dologról beszél (nyelvtanulási tippek, hogy hozták létre a Duolingót, számítástechnika, stb.). Az interjút itt találod.

Elengedés: Az „öt dolog” emailek mindig péntek reggel 7-kor érkeznek. Kivéve ma. Csütörtök este szoktam megírni őket, de valami baj volt az email rendszerrel. A régi Bálint erőből próbálta volna megoldani a dolgot és addig ül ott, amíg valahogy össze nem rakja az emailt a nem működő rendszeren (valószínűleg órákig tartott volna). az új Bálint elengedte a dolgot, lefeküdt, tudván, hogy reggelre már biztos működni fog rendesen és fél óra alatt meg tudja írni ezt az emailt. Ezzel azonban „megszegtem” a szavam, és nem kaptad meg reggel 7-re a levelet. De valószínűleg túlélted te is és én is. És legalább aludtam egy jót. 🙂

10. rész – 2016 október 7.

Nyelvtanulás – A Lingro szótárt csinál a böngésződből. A segítségével az idegennyelvű oldalakon bármelyik szóra rákattinthatsz és egyből feldobja hozzá a meghatározást. Haladóbbaknak való, mert sajnos magyar nyelv nincs benne – ettől függetlenül szuper! Itt éred el.

Fegyelem – Imádom a kávét, éppen ezért két hétre teljesen megvontam magamtól. Csak hogy megmutassam a szervezetemnek, hogy ki a főnök. 🙂 Az első két nap pokol volt, nem hogy kínaiul, magyarul is alig tudtam megfogalmazni a gondolataimat. Tíz nap után úgy tűnt, hogy már teljesen jól tudok nélküle funkcionálni, így a kísérlet jól zárult és 14 nap után szépen vissza is tértem az isteni törökkávéhoz reggelente. Jobban megy tőle a tanulás! 🙂

Amin gondolkodom – Mennyire kemény, hogy a legtöbb iskolában még mindig krétával írnak a táblára, miközben éveken belül már szó szerint marslakók leszünk. Még akár a mi életünkben emberi kolónia lehet ott. Andy Weir (A mentőakció írója) technikai magyarázata angolul itt érhető el, de magyarul is van egy rövid összefoglaló, mégpedig itt.

Aminek örülök – A hétvégén költöztünk családilag, így most egy szép új lakásból írom ezeket, miközben néha a zuhogó esőre pillantok a meleg szobából. 🙂

Zene – Nem igazán hallgatok rap zenét, de Prince Ea száma az elavult iskolai rendszerről annyira betalál, hogy még. Angolgyakorlásnak sem utolsó, ha megfejted, hogy miről szól – a mondanivaló nagyon fontos! Itt találod.

9. rész – 2016 szeptember 30.

Nyelvtanulás – A kínaim még kevés a könyvek olvasásához. Viszont a nyelvhez a kultúra is hozzátartozik, így most nem kínaiul, hanem kínáról olvasok. Ez is több mint a semmi (magyarul és angolul). Ez rengeteget segít abban, hogy megértsem, hogy miért mondanak úgy dolgokat, ahogy. 

Amiről gondolkodom – Vajon az normális, hogy ha egy szakmai konferenciára elfogadtak előadónak, még akkor is ki akarják velem fizettetni a belépőt? Hmmm…

Aminek örülök – A Földművelésügyi Minisztérium kicsit odapirított és sokkal szigorúbban fogják venni, hogy milyen élelmiszerbe mi kerül (és mit lehet ráírni). Igen, szeretném tudni, hogy mi az, amit megeszek. 🙂

Könyv – Barbara Oakley: A Mind For Numbers. Minden érdekel, ami a tanulással kapcsolatos – ez a könyv pedig elég sok „aha” pillanatot adott. Van benne szó arról, hogy miért kell szünetet tartani gyakran tanulás közben, mi köze a zombiknak a tanuláshoz, miért jó darabolni a tudást és még rengeteg másról. Minden kockának kötelező!

Produktivitás – Ha van Google fiókod, akkor a Google Dokumentumoknál a szövegszerkesztőben nyomd meg a CTRL+Shift+S gombokat egyszerre, állítsd be a magyart és máris diktálhatod a gondolataid a gépnek (ha van mikrofonod). Ha fáradt a kezed, vagy jobban szeretsz beszélni, mint írni, akkor jól jöhet. Meglepően jól felismeri a magyar szavakat. Kipróbáltam, de én azért maradok az írásnál. 🙂

8. rész – 2016 szeptember 23.

Nyelvtanulás – 2009 óta tanulok önállóan nyelveket, és messze az segített a legtöbbet a tanulásban, hogy megértettem hogyan kell nyelvet tanulni. Erről írtam egy cikket: A tanulás 20 alapvető szabálya a nyelvtanulásra alkalmazva. Itt éred el.

Futás – Utáltam futni, aztán megszerettem – többek között azért is, mert segít a súlyom megtartásában. Nagyon motiváló a témában Moós Gergő (Dagadt Köcsög) blogja – minden elismerésem az övé. Itt találod.

Amin gondolkodom – a múlt heti kérdésemet hirtelen sokan magukra vették (miért kérdeznek olyat, ami már a blogon is le van írva). Erre szokták mondani, hogy akinek nem inge. 🙂 A héten azonban volt olyan is, aki rámpirított levélben, mert nem válaszoltam neki 24 órán belül. Érdekes, mintha egy fizetett konzulens lennék. Csak fieztés nélkül. 🙂

Kút – Engem is érint a téma, örömteli a hír: ha kerti kutad van és eddig titkoltad, akkor most bírságmentesen engedélyeztetheted.

Matek – A Udacity-től teljesen oda vagyok meg vissza. Egyetemi szintű oktatást kap az ember, teljesen ingyen, gusztusos formában és nagyon érthetően (főleg mérnöki és reál témában). Én most a statisztika kurzust csinálom, a felénél járok és nagyon élvezem. Ha ezek a dolgok már akkor léteztek volna, mikor főiskolára jártam, akkor lehet nem kettes lett volna a matek szigorlatom. 🙂

7. rész – 2016 szeptember 16.

Nyelvtanulás – Örömmel jelentem, hogy megtaláltam a nyelvtanulás szent grálját, a tökéletes eszközt! Seggnek hívják – le kell ülni rá és fel kell csapni a nyelvkönyvet. 🙂

Zene – Rancid:… And Out Come the Wolves. Megboldogult ifjúságom klasszikusa. A kazettát (valaki emlékszik még erre?) rongyosra hallgattam. Szó szerint.

Amin gondolkodom – Az elmúlt pár napban 70 emailt kaptam különböző emberektől nyelvtanulás témakörében. Ezek 95%-ára a válasz egy Google keresésből megoldható, sokról én is írtam már a blogon. Vajon miért éri meg inkább levelet írni és várni a választ napokig (néha hetekig sajna), mint rákeresni gyorsan az elérhető információk között?

Pénz – A Revolut egy feltölthető bankkártya, azzal a különbséggel, hogy ha külföldön vásárolsz, akkor mindig a helyi valutában vonja le a pénzt, ezzel megtakarítva neked egy csomó banki átváltást. Egyszerű, nagyszerű, bárhol használható.

Halogatás – Ez egy kiváló és nagyon vicces előadás a halogatásról, illetve, hogy mit tehetsz ellene. Meg is néztem, miközben a Nyelvparádés előadásomat kellett volna csinálni. 🙂 (ami szerintem egészen jól sikerült, nemsokára meglesz a felvétel is róla).

6. rész – 2016 szeptember 9.

Nyelvtanulás – Vasárnap 4 órakor adok elő a Nyelvparádén (ingyenes), ahol a szótanulásról, a memóriáról és a halogatásról lesz szó. A témához híven még sehol nem tartok a végleges verzióval – de esküszöm, jó lesz! 🙂 Ha ráérsz, gyere el, részletek itt!

Zene – A múlt heti Red Hot Chili Peppers koncertet 1 éves korom óta vártam. Nagyon profi volt, jó hangzással, jó műsorral – csak sajna rossz számokkal. A koncert előtt egy srác odajött, hogy „nem te vagy az öt év – öt nyelves blogger”? Hajjaj… 🙂

Amin gondolkodom: Mindenkinek meg kell tanulnia programozni – hiszen így fogunk kommunikálni az új szolgáinkkal. — John McCarthy.

Könyv – Tucker Max: I hope they serve beer in hell (Remélem a pokolban is szolgálnak fel sört). Egy igazi seggfej naplója, viszont valahogy mégis New York Times best seller lett. Borzasztó, de nagyon szórakoztató stílusú. 🙂

Kaja – A jó reggeli nagyon fontos – mostanában mindig teszem egy evőkanál útifűmaghéjat a kajámba. Nagyon bejött, meg az emésztésemnek is. Ízre nem finom. 🙂

5. rész – 2016 szeptember 2.

Nyelvtanulás – Sokan kérdezik, hogy miért nem írok arról, hogy most éppen milyen nyelvet tanulok és miért nincs valami projekt? Ám legyen: kínaiul tanulok, borzasztóan élvezem és ezen az oldalon fogok róla írni hétről-hétre, hogy hol tartok.

Oktatás – Ez egy érdekes cikk Andre Sternről, aki soha életében nem járt iskolába, mindig úgy és azt tanulta, ami éppen érdekelte. Zenész, író, hangszerkészítő és előadó – csak egy pár dolog, amivel foglalkozik. Nem állítom, hogy ez mindenkinek való, mindenesetre tök jó gondolatok vannak benne.

Idézet, amin gondokodom – Seth Godin: „A gazdagság számomra azt jelenti, hogy megengedhetem magamnak, hogy válasszak.” Ennél tömörebben szerintem nem is lehetne összefoglalni.

Kaja – A minap véletlenül akadtam a netpincéren a Joe Bácsi éttermére, rendeltem egy rakott mediterrán zöldségeket (meg egy mákos gubát) és olyat tettem utána, amilyet még soha. Visszahívtam az éttermet és megkértem a diszpécser hölgyet, hogy adja át mindenkinek, hogy isteni volt minden, az adag hatalmas, a csomagolás tökéletes, a szállítás gyors. Hallatszott a hangján, hogy meglepődött, valószínűleg nem gyakran hallanak ilyet. Dolgoztam én is a telefon másik végén és tudom, hogy ez sokat jelent nekik is. Biztos vagyok benne, hogy nem csak én, de az ő napjuk is jobb lett. 🙂 (megjegyzés: ez nem reklám.)

Film, amit nézek – 2009-ben néztem meg először a Battlestar Galactica (magyarul: Csillagközi romboló) sorozatot. Döntő fordulat volt az életemben: mivel utáltam a feliratokkal bénázni, ezért elhagytam és extrán elkezdtem figyelni a beszélt szövegre. Mire a 4. szezon végére értem, azt vettem észre, hogy mindent értek. Ez hatalmas önbizalmat adott az angoltudásomnak. Most nosztalgiából újranézem és még mindig ugyanolyan jó.

4. rész – 2016 augusztus 26.

Nyelvtanulás – Olvastam egy tök jó idézetet John Fotheringham Master Mandarin könyvében: Még senki nem tanult meg autót vezetni a kezelési útmutatójából, mégis pontosan így próbálunk meg egy nyelvet is megtanulni. Természetesen ez nem vonatkozik ránk, önálló, felelős nyelvtanulókra. 🙂

Könyv, amit olvasok – Calum Chace: Surviving AI (nincs magyar kiadás). Remek, gyors áttekintő a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről. Meglepően keveset beszélünk erről, márpedig a következő évtizedekben alapvetően el fogja dönteni az emberiség és az egész bolygó sorsát. A könyvben le vannak írva a lehetséges kimenetelek – nem fogunk unatkozni. Viszonylag egyszerű nyelvezettel van írva, így ha érdekel a technológia, a könyv olvasása nyelvgyakorlásnak sem utolsó.

Zene, amit hallgatok – Chequerboard: Opening the Gates. Ugyan mindenem a gitárzene, ez a szám nagyon megtetszett. Munkához, koncentráláshoz ideális aláfestő.

Film, amit várok – Edit (köszi!) hívta fel a figyelmem az Érkezés c. filmre, aminek van nyelvtanulási vonzata is: a Földre érkező idegeneket ezúttal nem szitává lőjük, hanem megpróbáljuk megérteni a nyelvüket. Novemberben érkezik, én már nagyon várom.

Kaja – Imádok főzni, a baráti összejöveteleken is én szoktam kotyvasztani és az elmúlt 15 évben jelentősen csökkent a főzésnél használt csípős mennyisége. Hiába, öregszem én is. A barátaim nem bánják. 🙂 Hétvégén babgulyás volt a menü és csak most jöttem rá, hogy mennyire alapvető szükséglet bele a kömény.

3. rész – 2016 augusztus 19.

Időbeosztás – Az elmúlt hetekben rengetegen kérdezték, hogy hogyan tudok ennyi mindennel foglalkozni, hogy van ennyi időm rá? Igazából egyszerű: megfogadtam Ricahrd Koch tanácsát:

„Saját szabályom, hogy semmivel nem foglalkozom, ami nem érdekel, vagy számomra nem fontos. Meglepő, hogy mennyire kevés igazán fontos dolog van”.

Csak azzal foglalkozom, ami igazán fontos számomra. A többi dologgal nem. Ezért válaszolok minden egyes olvasói levélre, és ezért nincsen autóm. Ezért mozgok minden nap, és ezért tűnik fekete mágiának számomra a mosógép beprogramozása. Ezért tanulok minden nap nyelvet, és ezért nem járok „kapcsolatépítgető” konferenciákra.

Nyelvtanulás – Elkezdtem összeállítani az idei Nyelvparádés előadásom vázlatát (amiben arról lesz szó, hogy mi történik az elménkben nyelvtanulás közben – ha ezeket ismered, sokkal jobban ki tudod használni azt). Szenvedek vele, mert nagyon jóra szeretném megcsinálni – de jó lesz, ígérem. 🙂 Teljesen ingyenes, a részleteket itt találod.

Pénzügy – régi kedvencem a Kiszámoló blog, mert érthetően magyaráz pénzügyekről. Márpedig erről mindenkinek kell tudnia valamennyit, tetszik, nem tetszik. A stílusa elég egyedi, gyenge gyomrúaknak nem való – de az tuti, hogy hasznos. Erre találod.

Könyv – Robert Heinlein: Stranger in a Strange Land (magyarul: Angyali üdvözlet). Klasszikus sci-fi, 80%-nál tartok. Iszonyatosan jó – pont jó arányban keveredik a sci-fi, a jog, a filozófia és a vallás, emellé pedig remek stílusa van. Bő lére van eresztve eléggé, de kit ne érdekelne egy marslakó látogatása a Földön? 🙂

Produktivitás – Ryan Holiday írt egy kiváló cikket az Observerre arról, hogy szerinte miért a megfelelő partner a legfontosabb a produktív élethez. Sokat gondolkoztam ezen és rájöttem, hogy igaza van. Pár pohár bor mellett beszélgettünk erről a párommal, Judittal, és elmondtam, hogy mennyi mindent köszönhetek neki, csak azért mert mellettem van. Nem sült el rosszul a dolog, mondjuk úgy. 🙂

2. rész – 2016 augusztus 12.

Introvertáltság – Sokáig azt hittem, hogy velem van a baj: szeretek írni, szeretek elvonulni, szeretek gondolkodni, ha ajándékot kaptam, sosem ugráltam örömömben, a bulikban pedig akármennyire is próbáltam, nem én voltam a középpontban. Aztán megláttam ezt a videót, és rájöttem, hogy nincs velem semmi baj. 🙂

Nyakfájás – A sok gépeléstől teljesen beállt a nyakam. Kerestem egy csomó videót, hogy hogyan tudnám kinyújtani rendesen, ez tűnt a leghasználhatóbbnak. 3:32-nél kezdődik az a rész, ami direkt a sokat gépelőknek kell és nálam is csodákat művelt.

Szótár – A magyar online szótárak közül én általában a SZTAKI-t szoktam használni, azonban a Bab.la most elkészítette a saját angol-magyar szótárát, ami szerintem sokkal jobb a másiknál. Itt találod.

Könyv – A héten fejeztem be Steven Pressfield The War of Art c. könyvét. Agyonajnározott könyv, alkotó művészeknek. Már régen el akartam olvasni, volt benne pár jó gondolat, de ha elolvasod, akkor szerintem érdemes az első egyharmadánál abbahagyni.

Kávé – Imádom a kávét. Mikor áprilisban az Anki könyvet írtam, szinte végig csak török kávét ittam – és nagyon megszerettem. Talán azért, mert egyszerű. Ennél egyszerűbben nem lehet kávét csinálni. Ezt a cikket most újra olvastam, és ha ettől nem jön meg a kedved hozzá, akkor semmitől.

1. rész – 2016 augusztus 5.

1. Programozás – Ausztráliában programozáson végeztem a fősulin, de annak már 6 éve. Imádtam, de rengeteget felejtettem. Mivel egy csomó ötletem van, hogy hogyan tehetném jobbá az Öt év – öt nyelv blogot, úgy döntöttem, hogy kicsit felturbózom a tudásomat. Megjöttek a könyvek, kezdődhet a tanulás.

2. Idézet – Stephen King: „A pokolba vezető út határozószavakkal van kikövezve”. Nyelvtanulóként azt hiszem nem kell magyarázni ezt különösebben. 🙂

3. Könyv – Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd. Klasszikus könyv, amit csak most sikerült elolvasnom. Alig győztem aláhúzogatni a benne lévő gondolatokat. Nem könnyű olvasmány, de nagyon jó.

4. Nyelvgyakorlás – Jelenleg kínaiul tanulok, anyanyelvűekkel pedig nem olyan könnyű kapcsolatba kerülni. Erre használom az iTalki oldalt, ahol imádott tanáromat is találtam. Mivel az oktatás Skypeon zajlik, ezért a nyaralás közben sem kellett kihagynom órát. 🙂

5. Produktivitás – A Csináld Meg! blogot nem olyan régóta ismerem, de az írójával (Krisztián) már többször is találkoztam és mindig tök jókat dumáltunk a blogolásról, hatékonyságról, kreativitásról. A rajta lévő írások között rengeteg gyöngyszem van, én legutóbb ebből profitáltam a legtöbbet.