Orosz nyelvtanulási segédletek

Megszólalást segítő anyagok:

Preply – Több ezer nyelvtanár közül választhatsz, és bármilyen nyelven tanulhatsz tőlük Skype-on az otthonod kényelméből. Gyors, kényelmes, megbízható. Több tanárral volt már innen órám, csak javasolni tudom. Ezt a linket használva az első órád árából 30% kedvezményt kapsz.

Conversation Exchange – Szeretnél gyakorolni élőben? Pattanj rá a városok szerinti keresésre, és leld fel az anyanyelvűeket, akik szeretnének magyarul tanulni, cserébe segítenek neked az ő nyelvükön. Én is számtalan beszélgetőpartnert találtam már az oldalon keresztül. Erre találod.

RhinoSpike – Nem tudod, hogy hogyan ejtenek ki egy bizonyos szót az adott nyelven? Kérvényezd a RhinoSpike-on, és rövid időn belül egy anyanyelvű fel fogja neked venni audióba, melyről értesítést kapsz, és meghallgathatod. Katt ide.

Szótanulást segítő anyagok:

Clozemaster – Élő beszédből vett, valódi mondatokon keresztül tanulhatsz játékosan szavakat a programmal. A készító Mike nagyon jó fej, a kérésemre bevette a magyar nyelvet is. Ha egy erős alapod van már, akkor mindenképpen próbáld ki, mert remek móka és iszonyatosan hatékony (másrészt a szavak mellett a nyelvtant is észrevétlenül gyakorlod. Ingyenes, a pár dolláros előfizetéssel viszont a hallás utáni szövegértésedet is remekül tudod vele csiszolni.) Imádom. Erre találod.

Mnemonika – Így jegyezhetsz meg könnyen és gyorsan rengeteg új szót. Én napi átlag 50 szót tanultam/tanulok meg így. A részletes leírást erre találod.

Anki – Problémás megjegyezni az egyszer már megtanultakat? Az ANKI segítségével soha többé nem felejtesz el semmit. Kicsit macerás a használata ezért bővebben itt olvashatsz róla.

Orosz szótár – Korrekt magyar-orosz online szótár, a képernyőn van billentyűzet is, így könnyebben bepötyögheted az orosz szavakat. Ha kezdő szinten vagy, nyugodtan használd ezt a kétnyelvű szótárt, de minél előbb térj át az egynyelvűekre. Erre találod.

Memrise – Az alapok megismerésére tökéletes ez a kurzus, utána viszont érdemes ezzel, vagy ezzel folytatni. Angolul kell hozzá tudni, viszont nagyon jópofa és rendkívül meggyorsítja a tanulást. A tanulmányok elején érdemes megismerni az alapszavakat.

Babla– Kiváló angol nyelvű szótár, amelyben példamondatokat is találsz, így könnyebb megérteni, hogy hogyan kell a szótárt használni. Erre találod.

A nyelvtannal segítő anyagok:

Wikipedia – Gyors áttekintő a nyelvről, hogy mire is számíthatsz, ha az orosz tanulására adod a fejed. Erre találod.

Elte Szláv Intézet – A legfontosabb ragozási táblázatok és magyarázatok hozzá. A honlap kinézete ne rettentsen meg. Erre találod.

Beszéljünk oroszul – Magyar nyelvű blog az orosz nyelv működéséről. Hasznos. Erre van.

Keybr – Nem kifejezetten nyelvtani anyag, ám nagyon hasznos – egy-két óra alatt megtanulhatsz gépelni oroszul, ami nagyon jól fog jönni szótárazásnál és levélírásnál. Erre találod.

Szövegértést javító segédletek:

Book Depository – Anyanyelvű könyvekre vadászol, amiket ingyen, az egész világon házhoz szállítanak? A Book Depository a te helyed. Megszámlálhatatlan könyvet vettem tőlük – gyorsak, pontosak, megbízhatóak és rettentő sok könyvből lehet választani tőlük. Katt ide a válogatáshoz!

LingQ – A lingq.com egy többnyelvű szöveg és hanganyaggyűjtemény, melyben mindenki teljesen ingyen kedvére szemezgethet az aktuális szintjének és érdeklődési körének megfelelően. Az oldal üzemeltetője Steve Kaufmann, 12 nyelvű poliglott, aki nagy hangsúlyt fektet az általam is nagy becsben tartott input módszerre. Erre találod.

RussianPod101– A Pod101 a legjobb podcast gyűjtemény, az orosz verzió pedig kiválóan sikerült. Nekem rengeteget segített a megértésben, mert humoros, könnyed, rendkívül jól tagolt és szerkesztett. Angolul tanít oroszt, tehát középfokú angol kell hozzá. Itt találod.

Russian Podcast – Kiterjesztett hallgatásra kifejezetten jónak találtam a https://russianpodcast.eu/oldalt, amihez nem kell angoltudás, mert 100%-ban oroszul van, így az elején picit bajosabb lehet az elindulás. A jó hír, hogy tök ingyenes, vannak hozzá segítő feladatlapok és nagyon autentikus, mert a kultúrából merít és azon keresztül mutatja be az orosz nyelvet.

Íráskészséget fejlesztő anyagok

Lang-8 – Szeretnél jobban írni az adott nyelven, de nincs ki ellenőrizzen? A lang-8 oldalon lelkes anyanyelvűek percek (órák) alatt kijavítják az írásaidat, teljesen ingyen és bérmentve. Ne felejts el te is másoknak segíteni! Itt próbálhatod ki.

Tatoeba – Példamondatok valóságos garmadája, ezernyi nyelven. Nem kell többé szenvedni a helytelen mondatok megalkotásával, ugyanis a Tatoeba adatbázisában több tízezer egész mondat található meg, gyakorlatilag minden nyelvre átfordítva, így nem szavakat kell megtanulnunk, hanem valós szövegkörnyezetben ízlelgethetjük azokat. Keményvonalas nyelvtanulók üzemeltetik, ők tudják mit beszélnek. Kötelező. Itt tudod megtekinteni.