Nyelvtanulási gyorstalpaló – V. rész – Felsőfok és nyelvvizsga

I. rész | II. rész III. rész | IV. rész | V. rész | Extra

Ezzel a résszel véget is ért ez a kis kurzus, remélhetőleg sok hasznos dolgot tanultál belőle. Most már nincs más hátra: csak csinálnod kell! 🙂

Mivel számtalan kérdést kaptam és kapok a technikákkal, motivációval, időmenedzsmenttel kapcsolatban, ezért úgy döntöttem, hogy az lesz a legjobb, ha bemutatom a számítógépem képernyőjén a pontos eszközöket és módszereket, amelyeket használtam és amelyek napról-napra segítettek abban, hogy eljuthassak a felsőfokig.

Ide vele azonnal!

Csináld utánam te is – tanulj meg felsőfokon németül egy év alatt!

Tartottam egy zárt, csak belsősök számára elérhető online kurzust, melyben felfedtem azt a 14 eszközt és módszert, amiknek a segítségével sikerült egy év alatt megtanulnom németül. Ez egy gyakorlati útmutató, amely lépésről-lépére bemutatja, hogy mit miután és hogyan csináltam.

Mindenféle rizsát mellőző, azonnal alkalmazható dolgokról volt szó a kurzusban.

A zárt kurzus nagyon sikeres volt, a résztvevők fantasztikus eredményekről számoltak be, ezért úgy döntöttem, hogy mindenki számára elérhetővé teszem a tréning felvételét.

Ha motivált vagy és nem félsz beletenni a munkát, akkor ennek a kurzusnak a segítségével te is folyékonyan megtanulhatsz németül beszélni.

A kurzus után rögtön nekiálltam a javaslataid alapján a tervezésnek és a kivitelezésnek. Sokkal összeszedettebben tanulok mint a korábban. A szótanulási hatékonyságom kb. ötszörösére nőtt. 🙂 Napi 100 perc tanulás van előirányozva, mert tavasszal középfokú nyelvvizsga a legközelebbi célom (persze utána is folytatom tovább, mert végcél a felsőfokú). Köszönöm mégegyszer a tanfolyamon való részvételi lehetőséget és az anyagokat. Sz. László

Mi az a gyakorlati német útmutató kurzus? 

Egy másfél órás, háromrészes videókurzus, amelyben pontosan, lépésről-lépésre megmutatom a gyakorlatban azt a 14 eszközt, amelyet használva egy év alatt sikerült felsőfokon megtanulni németül és amelyeket használva te is megteheted ugyanezt.

A videókat bármikor újranézheted, a segédanyagokat pedig kinyomtathatod és bárhol, bármikor használhatod.

Mi NEM a gyakorlati német útmutató kurzus? 

Ez nem egy némettanfolyam – ez egy útmutató, egy térkép a német nyelvhez, és hogy hogyan tanulj németül.

Engem személy szerint nagyon motivál amit eddig láttam belőle és örülök, hogy vetted a fáradságot és a sok munkát és megosztottad ezt velünk, a nagyközönséggel.
Csak azt sajnálom, hogy nem előbb találtam rád. 🙂  – Anita

Miről van szó a kurzusban? 

Csak gyakorlati dolgokról. Az elméletet már ismered, itt az eszközöket mutatom meg, hogy hogyan használtam és motiváltam magam a gyors fejlődésre. Három nagyobb részre van felosztva a kurzus:

1. rész – Az idő felszabadítása

Tanulhatsz bármiből, járhatsz bármilyen jó tanárhoz és nyelvtanfolyamra, megveheted a legjobb anyagokat – ha nincs időd használni őket, akkor megette a fene az egészet. Ebben a blokkban ezeket fogjuk csinálni:

 • Meghatározzuk a motivációdat (negatív és pozitív) és megmutatom hogyan használd arra, hogy a célon tartson a dolog.
 • Felállítunk egy időkövető rendszert, hogy lássad, pontosan mennyit is tanulsz, és ami még fontosabb: mennyi van még hátra a célodig.
 • Megmutatom, hogy hogyan használd pontosan a Pomodoro időmenedzsmenti technikát, így maximalizálva azt a kevéske időt, amivel rendelkezel.
 • Egy gyakorlat során végigvesszük, hogy a napodban hova tudsz mikrotanulásokat beilleszteni, így a lehető legjobban kihasználva az idődet. 

2. rész – Nyelvtanulási gyorstalpaló

Ebben a részben arra fektetjük a hangsúlyt, hogy hogyan érj el egy biztos alapot a nyelvből, hogy arra tudj építkezni. Megmutatom, hogy:

 • miből tudod a lehető leggyorsabban elsajátítani a nyelvtant,
 • hogyan tréningezd a füled arra, hogy kihalljad a német nyelv hangjait,
 • hogyan tréningezd a szádat, hogy gyönyörű kiejtésed legyen, ami rögtön növelni fogja az önbizalmadat, többet fognak miatta dicsérni és több kedved lesz tanulni,
 • hogyan tanulj új szavakat és kifejezéseket: 2 gyakorlati német példán keresztül mutatom be a mnemonika használatát arra, hogy ezentúl egy új szó se okozhasson meglepetést
 • melyik 3000, leggyakrabban használt szóra lesz szükséged a stabil alap megszerzéséhez (minek tanulnál feleslegesen úgysem használt szavakat?), és hogy ezeket milyen sorrendben tanuld meg (a már említett mnemonikák segítségével),
 • az ANKI program használatát, hogy hogyan ne felejts el semmit, amit egyszer már megtanultál (legyen az egy új szó, kifejezés, vagy nyelvtani formula). Megmutatom, hogy én hogyan használom, hogyan készítek kártyákat, mi kerül egy új kártyára, mi nem kerül rá és hogy hogyan érdemes tanulni a programmal, hogy a lehető legkevesebb energiát kelljen beletenni.

3. rész – Így érd el a felső fokot

Ha már megvan a stabil alapod, akkor jöhet a haladó rész! Ebben a részben azzal foglalkozunk, hogyan gyakorold és fejleszd tökélyre a már megtanultakat. Ehhez rengeteget kell beszélni – de ne pánikolj, ha félénk vagy, mert megnézzük, hogy:

 • hogyan találj szimpatikus anyanyelvűeket, akikkel ingyen és bérmentve gyakorolhatsz németül,
 • hogyan találj nagyon olcsón anyanyelvű tanárokat,
 • hogyan gyakorolj anyanyelvűekkel, akár a saját fotelodból,
 • hogy miről beszélj, mikor gyakorolsz a partnerekkel – minden szintnek megfelelő témalista és hogy hogyan használd a jelenlegi szinted fejlesztésére,
 • hogyan olvass könyveket és cikkeket, hogy a lehető leggyorsabban fejlődjön a szókincsed,
 • hogyan eddzed a hallásodat, hogy tökéletesen érthesd a beszélt németet, legyen szó rádióról, tévéről, vagy éppen anyanyelvűekről,
 • hogyan fejleszd az íráskészségedet teljesen ingyen, a lehető legkényelmesebb módon, anyanyelvűek segítségével

Mi tartozik a kurzushoz?

 • 3 darab félórás videó (összesen 90 perc tömény tudás)
 • Megkapod az összes előadásanyagot és forráslistát.
 • 14 darab feladatlapot, amelyeken lépésről-lépésre megmutatják az előtted álló utat
 • Egy időkövető rendszert, hogy pontosan tudjad, mennyi időt fektettél már a tanulásba és mennyi van még vissza a felsőfokig
 • A 3000 leggyakoribb német beszélt szó listája, amivel elkezdheted megalapozni a tudásodat
 • Pontos akcióterv a következő egy évre, hogy mikor, mit és mennyit tanulj.
 • A két tanár elérhetőségét, akik felkészítettek engem a felsőfokra.
 • Bónuszként: a leggyakoribb nyelvtanulási kérdéseket egy külön, 22 perces videóban válaszoltam meg. Az évek során sok-sok ezer kérdést kaptam, ebben a videóban szó van a legnagyobb félreértésekről és hibákról, amelyeket a tanulás során el lehet követni.

Mi ez a 14 eszköz és módszer?

 1. Hogyan motiváld magad?
 2. Hogyan oszd be és kövesd az idődet
 3. Hogyan használd a Pomodoro módszert az eredményesebb tanulásra
 4. Hogyan használd ki a mikrotanulásokat – így még a legelfoglaltabbak is látható haladást érnek el
 5. Hogyan tanulj meg akár 50 szót naponta – bevezető a mnemonikák használatába
 6. Hogyan ne felejtsd el soha többé semmit, amit már egyszer megtanultál – így használom én az Ankit
 7. Honnan tudhatod, hogy már megvannak a stabil alapok
 8. Hogyan tréningezd a füled a német nyelv hangjaira
 9. Hogyan tréningezd a szádat, hogy szép kiejtésed legyen és folyékonyan beszélhess
 10. A 3000 leggyakoribb beszélt német szó listája
 11. Hogyan találj ingyenesen (vagy nagyon olcsón) anyanyelvű tanárokat és beszélgetőpartnereket
 12. Miről beszélgess anyanyelvűekkel – mert az időjárásról nem lehet a végtelenségig!
 13. Hogyan használd az olvasást a szókincsed gyors bővítésére
 14. Hogyan tökéletesítsd az írásbeli németedet – teljesen ingyen

A bemutatott módszerek bárki számára működnek?

Igen és nem. Az elmúlt hét évben több nyelvet elsajátítottam önállóan, a legutolsó projektem pedig az volt, hogy megtanuljak felsőfokon beszélni németül.

Ehhez összegyűjtöttem egy csomó eszközt és stratégiát, amelyeket TE is használatba vehetsz még ma, és ha beleteszed a munkát, akkor hamarosan te is magabiztosan beszélhetsz németül.

Az elmúlt hét évben nem csak rengeteget olvastam nyelvtanulás témában, de a világ legismertebb nyelvtanulóival is személyes kapcsolatot tudtam kialakítani (többek között a 30 nyelven beszélő Richard Simcottal, a 12 nyelven beszélő Alex Rawlingsszal, a szintén 12 nyelven beszélő Benny Lewisszal és még sok-sok mással), így az ő tapasztalataikból is építkezhettem és fejleszthettem a tudásomat.

Az összegyűjtött módszerek és eszközök nem csodamódszerek. Ilyen nincs. A nyelvtanulás nehéz és hosszadalmas folyamat, és meg sem próbálom az ellenkezőjét állítani. Ezek a módszerek azonban működnek, ahogy az én példám is mutatja – de csak akkor, ha használod őket.

Tehát ha önálló, felelős ember vagy, aki mer és akar tanulni – akkor nagyon jól fognak neked működni. Ha csodamódszert vársz, hogy majd gombnyomásra megtanulsz németül – akkor rohadtul nem. Ne is vesztegesd az időd a további olvasással!

Kinek való ez a kurzus? 

Ha önálló, tettre kész tanuló vagy (ha idáig eljutottál, akkor ez rendben van), akkor jó eséllyel neked. Nem árt, ha logikusan és lépésekre lebontva szereted megközelíteni a dolgokat – ha reál beállítottságú (esetleg mérnök) vagy, akkor ez a kurzus mindenképpen neked való.

Kinek nem való ez a kurzus? 

Ha csodaszert vársz, amitől holnap felébredve folyékonyan beszélsz németül, akkor ki kell ábrándítsalak. Nem neked való. Ha nem tudsz a tanulásra napi 30-60 percet szánni, akkor sem való neked. Ha ábrándozni szeretsz arról, hogy milyen jó lenne megtanulni németül: akkor sem neked való.

Ha teljesen kezdő vagyok németből, hasznos lehet nekem ez a kurzus?

Nem. Ez a kurzus azoknak szól, akik már rendelkeznek német alapokkal, akik már ismernek legalább pár száz szót, némi nyelvtant, és el tudnak motyogni magukról egy két mondatot németül. A kurzus arról szól, hogy az újrakezdő szintről hogyan juss el felső fokra, így ha még csak most ismerkedsz a némettel, akkor ez nem neked szól.

Mennyivel többről lesz szó a kurzusban, mint ami a blogon is szerepel?

Ha a blog egy könyv lenne, akkor a kurzus egy enciklopédia – mert itt tényleg pontosan azt mutathatom meg, hogy mit és hogyan használtam németből, hogy elérjem a felsőfokot. A videó, az interaktív részek, a kérdések miatt sokkal személyesebb a dolog, valamint kapsz 14 db feladatlapot is, amelyeken sorban végigmehetsz, így bejárhatod az utat a német felsőfokig. Mivel lépésről lépésre mutatom meg, hogy mit miután csináltam, neked csak követned kell. 🙂

Nézd meg itt a részleteket!