Miniprojekt: megtanulni 1500 kínai karaktert 2016 végéig

A jelenlegi miniprojektem, hogy 2016. december 31-ig megtanuljam olvasni az 1500 leggyakoribb kínai karaktert. Noha a kínai alapjaim már megvannak (nem adnak el rabszolgának, ha arról van szó), és anno ugyan megtanultam már az 1500 leggyakoribb karaktert, azonban ezeket nem tartottam fejben.

Hosszabb távú célom, hogy felsőfokon megtanuljak kínaiul, ennek a következő lépcsője az lesz, hogy felelevenítem ezt az 1500 karaktert, és ezúttal nem hagyom veszni őket. Ehhez Heisig: Remembering Simplified Hanzi 1-es könyvét használom, amit kombinálok az Ankival.

Még mindig lenyűgöznek a karakterek, hogy hogyan állnak össze, az etimológiájuk, a logikájuk, minden. Nagy móka őket tanulni.

Ezt az oldalt fogom frissíteni mindig, hogy hogyan haladok.

2016. 08. 29. – Jelenleg a 300. karakter megtanulásánál tartok, tehát 1200 van vissza, amire van picit több mint 4 hónapom. Ez havonta 300 karaktert jelent, napi 10-et. Már egy ideje tanulom a karaktereket és úgy érzem, a napi 10 egy teljesen jól tartható tempó, megmaradnak a tanultak (hála az Ankinak).

2016. 09. 05. – Jelenleg 354 karakter van benn az Ankiban. Hetente kb. kétszer-háromszor ülök le 1 pomodorónyi időre és akkor viszem be folyamatosan a karaktereket, amiket aztán folyamatosan tanulok. Úgy van beállítva az Anki, hogy minden nap 15 új karaktert mutasson – mivel azonban oda-vissza kikérdeztetem, ezért naponta csak 7,5 új kártyát tanulok meg, ami nem fog megfelelni a havi 300-nak.

A nagyobb baj az, hogy a folyamatos bevitel miatt (valamint azért, mert az Anki nem mutatja ugyanaznap egy kártyának mindkét oldalát) az egyik nap 15 újat tanulok meg aktívan (jelentés->karakter irányban), másik nap viszont ugyanezt a 15-öt kérdezi ki a másik irányban (karakter->jelentés), ami viszont marha könnyű (de jó ismétlés). Azt hiszem, egy kicsit variálnom kellene a beállításokkal.

Végülis lehet véletlenszerűre állítani a kártyák sorrendjét, de az meg felborítaná az egész rendszert, mert a könyv pontosan úgy van felépítve, hogy a karakterek egymásra vannak építve, a sorrend is fontos a tanulásban. Lehet, hogy a legegyszerűbb, ha felveszem a napi megtanulandó kártyák számát 20-ra, így egyik nap megtanulok 20-at jelentés->karakter irányban, a másik nap pedig „megtanulom” a karakter->jelentés irányt, ami persze így jóval könnyebb. Meglátjuk, hogy hogy fog működni (meg hogy tartható-e a kétnaponta 20 új karakter hatékony tanulása).

2016. 09. 14. – 400 karakternél járok, ami kicsit kevesebb, mint amennyinél illene. A könyvből manuálisan viszem be a karaktereket és a történeteket Ankiba, ami lassú – de nem baj, mert ez is hozzájárul, hogy jobban emlékezzek rájuk. Egy pomodorónyi idő alatt nagyjából 25 karaktert viszek be, ami tök jó.

Hetente átlag 75 karaktert szeretnék megtanulni, ez azt jelenti, hogy háromszor 25 percre van szükségem egy héten, hogy ezeket bevigyem (és persze, hogy megtanuljam, de az már könnyebb, mert azt útközben is lehet bárhol csinálni, míg a bevitelt csak otthon, gép előtt).

Ami a nagyobb baj, hogy nem tudom azt csinálni, hogy leülök mondjuk vasárnap és előre megcsinálok 75 karaktert egy hétre – mert azt vettem észre, hogy a megjegyzés szempontjából rohadtul fontos, hogy kis „tömbökben” vigyem be az anyagot – hiszen az elmém addig is dolgozik rajtuk.

Ha egyszerre vinnék be 75-öt, totál elveszteném a fonalat és minden összefolyna. Eddig úgy csináltam, ha elfogytak az Ankiban az új karakterek (amiket már bevittem), akkor utána próbáltam időt találni rá, hogy leüljek és vigyek be újakat.

De lehet, hogy ez 1-2 nap is volt, amíg természetesen nem tanultam újakat, így történhetett, hogy lemaradtam. A megoldás: adott időpontokban leülni, minden héten, és vallásosan csinálni az ismétléseket is. Azt hiszem, hogy a hétfő, csütörtök, szombat lesz az első kombó, amit kipróbálok és meglátjuk, hogyan haladok.

2016. 09. 22. – Jelenleg 471 karakternél járok. A maradék 8 napra van 129 megtanulandó, ha tartani szeretném magam a célhoz. Ez napi 19 karaktert jelent, az eredeti, ideális 10-hez képest. Felvettem a napi új kártyák limitjét 30-ra az Ankiban (így kétnaponta 15 új karaktert látok). Meglátjuk mennyire tartható ez a tempó.

Nem szeretnék már rögtön az elején elcsúszni, viszont kiégni sem. Meg kell találni az ideális egyensúlyt. Ezenkívül probléma még, hogy hiába tanulnék új karaktereket, ha nincs betárazva Ankiba a könyvből, akkor nem tudok és lehet, hogy csak napok múlva tudok újakat készíteni, így borzasztóan meg lehet csúszni.

2016. 09. 26 – 509 karakternél járok. Hogy ne csússzak el rögtön az első hónapban, így úgy döntöttem, hogy a héten minden energiámat a karaktere öszpontosítom. Nincs sörözés, nincs lógás, a szabadidőt arra fordítom, hogy szombatig elérjem a 600 karaktert. Utána vissza szeretném venni normál tempóra a sebességet (napi 10 karakter), mert azt érzem ideálisnak, hosszútávon tarthatónak.

2016. 10. 03. – A hétvégén, éppenhogy sikerült elérni a 600 karaktert, viszont úgy érzem, hogy ez a tempó túl sok. Október végére 900 karakter a cél, úgyhogy a stratégiám az, hogy most visszaveszem napi 15 karakterre a héten, hogy egy kicsit előre dolgozzak, utána pedig le fogom venni napi 10-re, hogy egy kicsit „kipihenjem” a dolgokat.

2016. 10. 05. – 651 karakter van az Ankiban. Rájöttem, hogy ez az 1500 karakter kicsit csalóka, mert a könyvben sok gyök is van, amiket nem számolnak külön, viszont megtanulni meg meg kell (mert ezekből épülnek fel a karakterek). Szóval most marad a napi 15 karakter 1-2 hétig, és kétnaponta gyártok új kártyákat (nagyjából egy nekifutásra 25 darabot tudok bevinni).

2016. 10. 17. – 712 karakternél járok. Ismét elcsúsztam egy kicsit. A hónap végére 900 karakter a cél, úgyhogy megint egy picit többet kell tanulnom naponta. Mivel sietősebb a dolog, ezért nem tudok olyan jól megformázótt mnemonikákat társítani a karakterekhez, emiatt egy picit aggódom. Mindenesetre az Ankis ismétléseknél simán rendben megy minden, úgy tűnik, hogy a két módszer ötvözése tényleg baromi jól működik.

2016. 10. 25. – 800 karakter van az Ankiban. Hat napra marad 100 új karakter – nem lehetetlen, de megint nem ideális. Kezdem úgy érezni, hogy egy picit gyors a tempó és a karaktereknek nincs elég idejük konszolidálódni az elmémben. De azért késő még pánikba esni – sőt, a jó hír, hogy túl vagyok a könyv felén! 🙂

2016. 10. 31. – 873 karakternél járok. Mára el szerettem volna érni a 900-at, de ez a lemaradás nem vészes, nemsokára be tudom hozni. Ami sokat segített, hogy felgyorsítottam a karakterek bevitelét az Ankiba, optimalizálva a folyamatot, így a 25 perc alatt már nem csak 25 kártyát tudok megcsinálni átlagban, hanem inkább 40-45-öt. Ez azt jelenti, hogy elég hetente kétszer fél órára leülnöm bevinni a karaktereket, utána pedig már menet közben is tudom őket bárhol tanulni. Egyelőre meghagyom a napi 15 karaktert és kicsit igyekszem előre dolgozni, mert november végére el akarom érni az 1200-at, de inkább többet – hiszen december végére kell 1500, viszont az év vége úgysem a tanulásról fog szólni. Így muszáj gyúrni. 🙂

2016. 11. 11. – 940 karakternél járok – hááááát, lehetne jobb is. 🙂 A fő szívás az Ankiba való bevitel még mindig. De ezt meg nem lehet kikerülni, hiszen ez is a tanulás része. Méghozzá fontos része.

Egy olvasó (Zsolt) írt egy levelet, amelyben ez (is) állt:

Régi adósságom magammal szemben az angol nyelvtudás. A legtöbb kihívást nekem a már említett fókusz jelenti: hosszútávon megtartani a fókuszt a gyakorláson, nem elterelődni. 

Mivel ez kapcsolódik ehhez a projektemhez, ezért bemásolom ide, amit válaszoltam neki:

Hmm, nagyon jó kérdés. Én mostanában azt vettem észre, hogy ha nem fókuszálok túlságosan a célomra, hanem a lépésekre, akkor fele annyi mentális energiát sem kíván a dolog. Mit jelent ez?

Most mondjuk év végéig meg akarok tanulni 1500 kínai karaktert – ez havonta kb 300. Nem nézegetem naponta, hogy mennyivel vagyok elmaradva (havonta átnézem hogy állok), hanem inkább arra figyelek, hogy MA megtanuljam azt a 10-et, amit kell. Ha nagyon elmaradnék, akkor mással van a gond – valószínűleg azzal, hogy nem érdekel eléggé és nem elég fontos számomra. Ilyenkor őszintének kell lenni magammal, hogy tényleg akarom én ezt most? Mert ha nem, akkor kuka. Ha meg igen, akkor újrakalibrálni és mindig a lépésekre figyelni.

2016. 11. 16. – Miközben a karaktereket tanulom, természetesen magával a nyelvvel is haladok – az Integrated Chinese könyvsorozat első részét ma fejeztük be Cai Cannal. A második könyv már sokkal combosabb lesz, összesen négy van – ha a végére jutok, addigra már egészen magas szinten lesz a kínaim. 🙂 Na, de vissza a karakterekhez!

2016. 11. 23. – 1103 karakter! Huh. Van néhány kacifántosabb gyök, amit nehéz megjegyezni és elképzelni, viszont az Anki erejét párosítottam a memóriapalotákkal, így egy-egy gyökhöz tartozik egy palota, így sokkal könnyebb felidézni, hogy mit jelent maga a karakter. Az út gyök például rengeteg mindenben benne van – ehhez a régi általános iskolám előtti hosszú utat használom memóriapalotaként és egyelőre csodálatosan működik a dolog.

Illetve újra ütemterv szerint haladok – egy héten belül kell még 100 karaktert megtanulnom, hogy elérjem az 1200-as mérföldkövet, ami simán teljesíthető, főleg, hogy az elmúlt két hét teljes őrület volt munka szempontból. Jövő héttől már sokkal csendesebb az életem, így nem lesz gond a karakterekkel sem.

2016. 12. 12. – 1279 karakternél járok. A múlt héten új stratégiát kezdtem alkalmazni – rájöttem, hogy a napi X kártyával az a baj, hogy az ideális esettel számol és ha bármi közbejön és egy nap kimarad, akkor onnantól az összes rákövetkező nap többet kell tanulni permanensen. Úgyhogy úgy döntöttem: előre dolgozom. Naponta 1 pomodorót (25 perc) arra szánok, hogy a könyvből bevigyem az Ankiba a karaktereket (ez tök jó ismerkedés velük), majd aznap meg is tanulom őket, mindahányat bevittem. Ez nagyjából 30-35 karaktert jelent. Ez nagyban megdobja másnap az ismétlések számát, viszont már csak 221 karakter van vissza a könyvből – ezt 7 nap alatt meg tudom tanulni ezzel a tempóval és akkor utána az év végéig már nem tanulok semmi újat, csak a megtanult 1500-at ismétlem – ez időt ad nekik, hogy szépen beépüljenek a fejembe.

Annyi engedményt tettem, hogy hétvégén nem tanulok új karaktereket, tehát úgy saccolom, hogy karácsonyra legkésőbb végigérek mind az 1500-on.

2016. 12. 17. – 1400 karakter! A mai napon volt először, hogy az ismétlendő kártyák száma átlépte a 200 darabot:

 

 

 

 

Plusz erre jön még ugye a 40 új megtanulandó. Nem baj, már csak 100 darab van vissza, ha ezeket is ledarálom, akkor nem lesznek új karakterek egy jó darabig, a naponta ismétlődők száma pedig szép fokozatosan le fog csökkenni 50 darabra egy hónapon belül.

Amit még észrevettem: mivel az AwesomeTTS plugint használva kiejtést is csatolok a kártyákhoz, egy csomó karakter kiejtését, pusztán a sok ismétlés miatt, amúgy is megtanulom. Pedig egyáltalán nem célom egyelőre. Ez tök jó – dolgozik a tudatalatti. 🙂

A következő fázisban szeretném megtanulni ennek az 1500 karakternek a kiejtését – viszont eleve előnnyel indulok, mert egy csomót alapból tudni fogok.

2016. 12. 21. – Kész! Bent van mind az 1500 kínai karakter az Ankiban, ma megtanulom az utolsó 35-öt, és innentől kezdve nincs új karakter, csak ismételni kell a régieket. Kemény volt ez az utolsó pár hét, de szerettem volna karácsony előttre befejezni, mert tudom, hogy utána már teljesen esélytelen lett volna. Most egy ideig félreteszek minden tanulnivalót (legalább pár hétre), mert zsibbad az agyam. Kell egy kis pihenő, hogy aztán újult erővel folytathassam a következő projektet, ami… 🙂